Kata adózás 2022 ➡️ szeptemberi újratöltés kisadózóknak

Adózás, NAV 2022.03.01. - 23 p. olvasás

2022 szeptemberétől sok vállalkozó számára kevésbé lett vonzó a kisadózó vállalkozások tételes adója, egyébként is meglehetősen megvágták azok körét, akik választhatják a katát. Azért nem kell teljesen megfeledkeznünk róla, akad még bőven szakma, amelyek képviselői számára tökéletesen megfelelő a kata adózás. 2022 szeptember elsejétől a régi katát megszűntnek tekinthetjük, az új kata tv. pedig sok változással ugyan, de egy szűkebb réteg számára betöltheti a keletkezett űrt. Hogy mik ezek a változások, milyen feltételekkel léphetsz ebbe a világba, és kinek a legideálisabb a kata adózás, megtudhatod cikkünkből.

Kata adózás

Még 2022 márciusában összegyűjtöttük nektek a legfontosabb információkat a katázásról, az egyik legkedvezőbb adózási formáról, amely rengeteg egyéni vállalkozónak, akkor még Bt.-nek is megkönnyítette az életét. Aztán a 2022 júliusában nagy port kavart kata-változtatások, majd végül az új kata-törvény soha nem látott gyorsasággal történt elfogadása teljesen felülírta nem csak cikkünket, hanem a kisadózók addigi életét is.

Az adóhatóság nyilvántartása szerint közel 450 ezer katás volt addig, szeptembertől pedig nagyjából 250 ezren váltottak átalányadózásra, amely addig egy elhanyagolt gyermek volt az adózási formák közül. Létezett, néhányan szerették, de magasabb költséggel, nehézkesebb és sűrűbb adminisztrációval járt, mint mondjuk a kata.

Nézzük meg, mi változott szeptemberben a márciushoz képest, ki választhatta akkor, és ki ma a kisadózó vállalkozások tételes adóját, és milyen Billingo újítások állnak mögötted - legyen szó bármilyen adózási formáról.

Mi a kata adó? 

A kata lényegében átalányadó. A kata adózás népszerűsége folyamatosan nőtt még 2022 első felében is, ami egyáltalán nem csoda, hiszen a kisadózó havi fix összegű adóval a vállalkozásból származó összes jövedelmét leadózhatta.

Kisadózó maga az egyéni vállalkozó, a katás betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda tevékenységében közreműködő tag lehetett - ez ugye az egyik legsarkosabb változás, szeptembertől ugyanis csak és kizárólag az a főállású egyéni vállalkozó lehet katás, aki magánszemélyeknek számláz (a taxisok az egyedüli kivételek).

Az iparűzési adót a fix összegű adó nem váltotta ki akkor se meg most se. A katás vállalkozás is köteles iparűzési adót fizetni.

Kik választhatják a kata adózást?

Korábban azok, akik...

  • Az Szja tv. szerint egyéni vállalkozók
  • Egyéni cégek 
  • Betéti társaságok (amennyiben minden tag magánszemély)
  • Közkereseti társaságok (amennyiben minden tag magánszemély)
  • Ügyvédi irodák 
  • Akinek az adószámát a bejelentés évében és az azt megelőző 12 hónapban az adóhatóság törölte
  • Aki ingatlant ad bérbe, és abból a bejelentés évében bevételt szerzett 
  • Aki felszámolás, végelszámolás, kényszertörlés alatt áll

  • Akinek a tárgyévben vagy az azt megelőző évben szűnt meg a kata alanyisága

Fontos még tudnod, hogy Kft. nem katázhatott se régen, se most, az új kata-tv esetén sem. Szeptembertől pedig annyit jegyezz meg: ha taxis, avagy főállású egyéni vállalkozó vagy, aki csak magánszemélyeknek számláz, választhatod a katát, egyéb esetben nem.


Kinek éri meg a kata?

A Kata tv. meghatároz egy bevételhatárt, amelynek túllépése esetén plusz adót kell fizetni. Teljesen más konstrukció a kettő, de a régi katában ez az összeg megegyezett az alanyi adómentes keret összegével, mindkettő egymástól függetlenül 12 millió forint volt. Az AAM keret megmaradt 12 milliónak, ám a kata keret egy pozitív változása, hogy a keretét 12-ről 18 millió forintra növelték.

Így számítsd ki a bevételi értékhatárt: 

Először nézd meg, hogy a naptári évben hány hónapra kellett fix összegű adót - tételes adót - fizetned. A hónapok számát ezután szorozd meg 1 millió forinttal. Így megkapod a bevételhatárt - ez volt szeptemberig. Most ez az összeg a 18 millió forint.

Ezért elsősorban akkor éri meg Neked a kata, ha nem léped át a bevételi határt.

Ha meghaladod a felső plafont, akkor is tovább katázhatsz, a többi adózási formával ellentétben nem sorolnak át máshová. Persze más fizetési szabályok vonatkoznak rád az átlépést követően. Ebben az esetben a bevételhatár feletti összeg után 40%-os különadót kell fizetni. Tehát érdemes mérlegelni, hogy például 25 millió forint bevétel esetén érdemes-e a katát választani.

A kata adózási forma akkor éri meg legjobban, ha kevés költséggel dolgozol. A katánál ugyanis nem lehet elszámolni a költségeket. Így a katázás jó választás lehet, ha szellemi tevékenységet folytatsz (pl. tanácsadóknak, kreatív munkát végzőknek, oktatóknak), vagy szolgáltatást értékesítesz.

Így számítsd ki katás vállalkozásod költségeit >>

Kata vállalkozás indítása lépésről lépésre

Ha még nincs vállalkozásod, először nézz utána a feltételeknek! Amennyiben céget vagy egyéni vállalkozást indítasz, nem árt előtte könyvelővel, adótanácsadóval konzultálnod. Átbeszélni, hogy melyik a legkedvezőbb adózási forma számodra.

Régen ugyan azzal csináltak nagy reklámot a katának, hogy könyvelő nélkül is fantasztikusan boldogulsz majd, mi és könyvelő szakértőink is azt tanácsoljuk, állj kapcsolatban könyvelővel katázás és átalányadózás esetében is. Nem lehetetlen egyedül megoldani a vállalkozói mindennapokat és a zárásokat, bevallások készítését, de sokat könnyítesz a munkádon egy könyvelői együttműködéssel.

Könyvelővel gyakorlatilag nullára csökkented a hibázási és bírságbegyűjtési lehetőségeid. Figyelj oda - ha a NAV bírságol, az nem áll meg ötszámjegyű összegnél, és nem is igazán kidumálható a helyzeted azzal, hogy “hát, én ezt nem is tudtam.”

Annak is érdemes utánajárni, hogy a választott tevékenységi körökhöz szükséges lehet-e valamilyen plusz engedély vagy képesítés.

Emellett az is fontos kérdés, hogy áfás vállalkozásként kívánsz működni, vagy alanyi adómentességet választasz.

Egyéni vállalkozást indítanál? Kattints a részletekért! >>

Mi a teendőd, ha a kata adózás mellett döntesz?

Induló vállalkozásként azonnal választható a kata adózás, amennyiben nincs kizáró körülmény.

Amennyiben már működő vállalkozásként döntesz a kata mellett, a kata adózásra való áttérést a NAV-nál kell bejelenteni a rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével. Azt az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal töltheted ki és küldheted be elektronikusan. Az ÁNYK és a formanyomtatvány a NAV honlapjáról tölthető le.

Egyéni vállalkozóként…

Ha már szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásban: a 'T101E nyomtatványon teheted meg. A nyomtatvány „A02”-es lapján a 14. sort kell megfelelően kitölteni.
Ha nem szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásában, a 'T101 nyomtatványt kell benyújtanod. A nyomtatvány főlapján a bejelentés típusaként változásbejelentést (2-es kód) kell megadni. Továbbá az „A03”-as lapján a 20. sort kell megfelelően kitölteni.

Egyéni cégként, Kkt.-ként, Bt.-ként, ügyvédi irodaként szeptembertől már nem lehetsz katás. :(

Visszaigazolás a kata adózás NAV bejelentéséről

Amennyiben az adóhatóság elfogadja a kérelmedet, Ügyfélkapus tárhelyedre értesítést küld a következőkről:
  • a kisadózó vállalkozás azonosító adatai
  • tájékoztatás arról, hogy a kisadózó vállalkozást nyilvántartásba vette
  • az adóalanyiság kezdő napjáról
  • a kisadózó magánszemély azonosító adatairól
  • a kisadózó főállásúnak minősül-e (ez ugye már nem opcionális)
  • a fizetendő adó összegéről, esedékességéről és a bevételi számlaszámról

Mit tehetsz, ha nem kaptál visszaigazolást?

Kérd le a törzsadat-nyilvántartást az Ügyfélkapudba bejelentkezve. Ebből megtudhatod, hogy a NAV katásként tart-e nyilván.
Ha lekérsz egy adószámlát az „E-bev” szolgáltatás keretében, akkor láthatod, hogy a NAV kata adónemre könyvelt-e tételes adót. Amennyiben nem, akkor a bejelentést vélhetően hibásan nyújtottad be.

De akkor sincs probléma. Lehetőséged van a hibásan beadott formanyomtatvány utólagos javítására. A javított bejelentés alapján a katás státusz az eredeti bejelentés beküldését követő hónap első napjától kezdődik.

Abban az esetben, ha a bejelentett adatokban változás történik – kivéve a lakcím változást – azt be kell jelenteni az adóhatóság felé. Ekkor a NAV újabb tájékoztató levelet küld a megváltozott adatokkal.

Milyen adófizetési kötelezettséged van katásként?

Kata szeptember előtt

A tételes adó mértéke 50 000 vagy 25 000 Ft volt attól függően, hogy a kisadózóként főállásúnak vagy mellékállásúnak minősültél. A magasabb nyugdíjalap érdekében választhattad, hogy havonta 75 000 forintot fizettél.

Kata szeptember után

A tételes adó mértéke, mivel mindenki csak főállásban katázhat, az új kata-törvényben egységesen 50 000 forint lett, nincs lehetőség a mellékállásúként korábban választható 25 ezer forintos mértékre. Nyugdíjasként sem lehetsz a húsos tál körül, így a 75 ezer forintos konstrukciónak is annyi.

A tételes adót a tárgyhónapot követő hónap 12-ével kell befizetni, ez nem változott. Abban az esetben is, ha az adott hónapban mindössze 1 napot működött a vállalkozás katásként. Pontosabban a vállalkozó, 2022 szeptemberétől ugyanis a kata a korábbi kisadózó vállalkozások tételes adója helyett kisadózó vállalkozók tételes adója néven fut. Nüansznyi a változás, viszont a megnevezés utal rá, hogy 2022-től már csak főállású e.v. katázhat, aki magánszemélyeknek számláz.

Kata iparűzési adó

Az iparűzési adó mértéke és fizetése – választhatsz!

1. Illetékes önkormányzat által megállapított adómérték szerinti iparűzési adó fizetése

Ebben az esetben minden adóévről bevallást kell készíteni, és a tárgyévet követő május 31-ig eljuttatni az önkormányzathoz.

2. Egyszerűsített iparűzési adó katásoknak

Katás vállalkozásként lehetőség van egyszerűsített adózásra. Ennél nem kell bevallást beadni.

Az adó alapja a törvényben meghatározott átalány-adóalap. Tehát az adóalapot nem a tényleges bevétel határozza meg.

Amennyiben a katás időszak 12 hónap, akkor az átalány-adóalap 2 500 000 Ft.

Az adó mértékét a települési önkormányzat határozza meg.

Ha a katás időszak 12 hónapnál rövidebb (pl. év közben indítottad egyéni vállalkozásodat), akkor az átalány-adóalap kisebb. A 2 500 000 Ft időarányosan számított összege. Ekkor a törtévre vonatkozó adót a települési önkormányzat (Budapesten a Fővárosi Önkormányzat) kiszámítja, és közli a katás vállalkozással.

Az éves adó két egyenlő részletben fizetendő. 12 hónapos adóévnél a fizetési határidő minden év március 15-e és szeptember 15-e, ez nem változott.

Ha katásként 2021-ben nem érted el a 2,5 millió forintos adóalapot, és az adott önkormányzatnál van mentesség, akkor 2022.01.15-ig le kellett adni az iparűzési adóbevallást, hogy megkapd a mentességet. A nyomtatványt a NAV részére kell benyújtani.

Iparűzési adó 50%

2021-ben csökkent a kis- és középvállalkozások számára az iparűzési adó a korábbi 2%-ról 1%-ra - egy kis enyhítés a koronavírus által megtépázott egyéni vállalkozásoknak, 2023-tól már ismét a 2%-kal tudsz számolni.

2022. szeptemberében, ha az új kata alá tartozhattál, a NAV-hoz történő bejelentés mellett már az önkormányzati adóhatóságok felé is bejelentési kötelezettséggel tartoztál a változásról. Az E-Önkormányzati Portálon találod a bejelentkezés, változás-bejelentési nyomtatványt, amelyek kitölthetsz, és elektronikusan nyújthatsz be. Ezt október 15-ig tehetted meg, és ebben az esetben a helyi iparűzési adófizetési kötelezettséged időarányos adórészleteinek fizetési esedékessége 2022. október 15-e, valamint 2023. január 15-e.

Kamarai regisztrációs díj

A kamarai tagság éves díja 5000 Ft, melyet március 31-ig kell befizetni. A kezdés évében a vállalkozás hatósági nyilvántartásba vételétől számított 5 napon belül esedékes.

A kamarai hozzájárulásról itt írtunk részletesebben >>

Milyen adókat válthatsz ki katával?

Nem kell fizetned:

  • Vállalkozói személyi jövedelemadót
  • Vállalkozói osztalékalap utáni személyi jövedelemadót
  • Társasági adót
  • Személyi jövedelemadót és egyéni járulékokat
  • Szakképzési hozzájárulást
  • Szociális hozzájárulás adót

Lehet-e áfa-körben a katás vállalkozás?

Igen, és ebben az esetben a rád hárított áfát az Áfa törvény alapján le is vonhatod, ha arra jogosult vagy.

Sokszor merül fel a kérdés, hogy Áfa-körbe tartozó katás vállalkozás esetében a nettó vagy a bruttó összeget kell figyelembe venni a bevételi értékhatárnál. Az áfa nem minősül bevételnek, így nettó (áfa nélküli) bevétellel lehet kalkulálni.

Katás vállalkozás vs. burkolt munkaviszony

Katás egyéni vállalkozóként tudnod kell bizonyítani, hogy a tevékenységedet nem burkolt munkaviszony keretében végzed.

Amennyiben a felsorolt feltételek közül kettő teljesül az esetedben, vállalkozói tevékenységedet a NAV nem minősítheti munkaviszonynak.

Mik ezek a feltételek?

  • Katás vállalkozóként a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezted vagy végezhetted.
  • A naptári évi bevételed legalább 50 százalékát nem 3 millió Ft feletti bevételekből szerezted.
  • Akitől a 3 millió Ft-ot meghaladó bevételed származott, nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módját illetően.
  • A tevékenység végzésének helye a birtokodban van.
  • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az a megbízó bocsátotta rendelkezésedre, ahonnan az 3 millió Ft-ot meghaladó bevételed származott.
  • A tevékenység végzésének rendjét kisadózóként te határozod meg.
  • A katás vállalkozásod egyik kisadózó tagja sem főállású kisadózó (egész naptári évben). Ezen kívül bevételük legalább 50%-a olyan megbízótól származik, ahol a naptári éven belül nem volt a kisadózóknak főállású munkaviszonya. Vagy nem kiegészítő tevékenységnek minősülő társas vállalkozói.

Amennyiben tehát legalább két feltétel igaz az esetedben, akkor a munkaviszony vélelme megdől.

Probléma akkor adódhat, ha csak néhány partner számára állítasz ki számlát, és valamelyik megbízó esetében átléped a 3 millió forintos határt.

Amely partnertől a naptári évben 3 millió forintnál több bevételt szereztél, azt a kata bevallásban jelentened kell.

Ha a megbízó esetében várható, hogy meghaladod a 3 millió forintos határt, fontos, hogy legyen minden részletre kiterjedő megbízási szerződésed. Ezzel alátámaszthatod, hogy a munka nem munkaviszony keretén belül került elvégzésre. Bizonyítsd, hogy a munka elvégzése során saját eszközöket használtál. Ezen túl, hogy a megbízó nem szabhatta meg részleteiben - mint egy alkalmazott esetében -, hogy miként kellett végezned a tevékenységet.

Mire figyelj oda a számlák kiállításánál, ha katás vagy?

A korábbi katázás során elengedhetetlen volt, hogy a számlákon minden esetben feltüntesd, hogy „KISADÓZÓ”. Ennek elmulasztása jelentős összegű bírságot vonhatott maga után. 2022. szeptember 1-jétől már sem az új-katásoknak, sem az átalányadózó egyéni vállalkozóknak nem kell feltüntetni a számláin, hogy kisadózó. A Billingonál például automatikusan kivettük ezt a lehetőséget a számláidról, így ezzel nálunk nem is kell foglalkoznod.

Katásként kötelező bevételi nyilvántartást vezetned

Ez bizony nem vicc! A mulasztásokat a NAV mulasztási bírsággal szankcionálhatja.

A bevételi nyilvántartást ráadásul nem csak pontosan kell vezetned, hanem meg is kell őrizned a számlákkal és bizonylatokkal együtt. A kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig. Ez régi és új katánál is törvényszerű.

Kata bevételi nyilvántartás - hogyan csináld?

A bevételi nyilvántartás az alábbi kötelező adatokat tartalmazza:

  • sorszám
  • bizonylat sorszáma
  • bevétel össze
  • bevétel megszerzésének időpontja

Bevételi nyilvántartásodat könnyedén vezetheted például Excel-ben. Emellett hasznos táblázatokat tölthetsz le az internetről ingyen. Viszont, ha sokat számlázol, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy tehetnéd még gyorsabbá, kényelmesebbé a bevételi nyilvántartás vezetését. Ebben rengeteget segíthet a Billingo!

  • Kijelzi az összesített bevételedet az adott évre.
  • Átlátható listába rendszerezi a számláidat
  • Táblázatos formában exportálhatod a számlaadatokat
  • Segít a könyvelővel való kapcsolattartásban
  • Beállíthatod, hogy a kisadózó kifejezés mindig megjelenjen a számláidon
  • A bevételi nyilvántartás alapján könnyedén elkészíted majd kata adóbevallásodat.

A kata bevételi nyilvántartás vezetése gyerekjáték, ha jól csinálod >>

Kata adóbevallás – február 25-ig

A kata adóbevallás leadási határideje az adózási évet követő év február 25-e. Eddig kell eljuttatnod a NAV-hoz. A 2022 szeptemberi, évközi zárást minden katásnak meg kellett csinálnia, függetlenül attól, hogy katás maradt-e vagy sem. Ez az évközi záró bevallás. Az adóbevallás határideje új-kata esetében ugyanúgy maradt február 25-e.

Ennek időpontja csak abban az esetben változik, ha megszűnik a katás adózás, ebben az esetben 30 napon belül kell beadni a kata bevallást.

A bevallásban a megszerzett bevételt kell feltüntetni.

Amennyiben bevételed meghaladta a Kata tv-ben meghatározott értékhatárt (lásd korábban), akkor a plusz adót is szerepeltetni kell a bevallásban. Ezt február 25-ig meg is kell fizetni.

Ha volt olyan partnered, akitől a naptári évben 3 millió forintnál több bevételt szereztél, akkor a megszerzett bevételt és a partnered adatait (név, adószám, cím) is fel kell tüntetni a bevallásban.

KATA bevallás az ONYA-ban

A bevallás az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is elérhető.

Az újítás lehetővé teszi, hogy a kitöltőprogramot és annak keretprogramját ne kelljen mindig frissíteni.

A bevallást a webes felületen töltheted ki, tárolhatod és nyújthatod be.

A rendszer elektronikus azonosítást követően használható, a nyomtatványokon nincs szükség az azonosító adatok megadására.

Kata határidők – összefoglalva: mit, mikor kell fizetned, ha katás vagy?

Alanyi adómentes egyéni vállalkozóként

  • Minden hónap 12-ig: fix összegű havi tételes adó befizetése, bejelentett alkalmazott esetén a levont szja, levont járulékok, fizetendő szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás
  • Február 25-ig: kata bevallás készítése
  • Március 15-ig: Iparűzési adó első felének befizetése
  • Március 31-ig: Kötelező kamarai tagság díjának rendezése
  • Szeptember 15-ig: Iparűzési adó második felének befizetése

Áfa-körbe tartozó katás vállalkozóként

A tételek és határidők azonosak az alanyi adómentes egyéni vállalkozóéval. Ezen felül Áfa bevallási és fizetési kötelezettség terhel. Ennek határideje lehet havi, negyedéves vagy éves, amelyet az Áfa tv. határoz meg.

Milyen esetekben szűnik meg a kata alanyiság?

  • Ha önkéntesen kijelentkezel a kata alól. Ezt a hónap utolsó napjával érdemes megtenni.
  • Kisadózó halála 
  • Mulasztási bírság kiszabásának jogerőre emelkedése esetén. Amennyiben a büntetés nyugta/számlaadási mulasztásból, munkavállaló be nem jelentéséből vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásából ered.
  • Amennyiben az adóhatóság törli az adószámodat.
  • Amennyiben a naptári év végén 100.000 Ft-ot meghaladó adótartozásod van. Ha a tartozást a NAV által hozott határozat jogerőre emelkedése előtt megfizetted, akkor katás maradsz.
  • Végelszámolás, felszámolás megkezdése előtti napon.
  • Ha a saját tulajdonú ingatlanod bérbeadásból akár 1 Ft bevételed is keletkezik. A bevétel megszerzésének időpontját a NAV-nak be kell jelentened.
  • Kft.-vé alakulással.
  • Ha mondjuk év közben új törvényt léptetnek érvénybe, és te már nem tudsz eleget tenni az új feltételeknek.

    A 2023-ban életbe lépő szabályokat szakértőnk, Böröczki Zsuzsi szedte össze. Ha érdekel, mikor és hogyan szűnik meg a kata alanyiság a friss, korrigált szabályozás szerint, és mire kell még figyelni, KATTINTS.

Kata alanyiság a megszűnés évében és az azt követő 12 hónap során nem választható újra.

Hogyan léphetsz ki a kata alanyiság alól?

A kata alól bármikor kijelentkezhetsz. Ezt jelezned kell a NAV felé.

Melyik nyomtatvány benyújtásával léphetsz ki a kata adózásból?

  • az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában szereplő magánszemélyként: 'T101E nyomtatvány
  • az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában nem szereplő, de az Szja tv. szerint egyéni vállalkozónak minősülő magánszemélyként (pl. egyéni ügyvéd): 'T101 nyomtatvány
  • egyéni cég, Kkt, Bt.: 'T201T nyomtatvány
  • ügyvédi iroda: 'T201 nyomtatvány

A katás státusz a bejelentés hónapjának utolsó napjával szűnik meg.

Milyen teendőid vannak a kata alanyiság megszűnése esetén?

A megszűnést követő 30 napon belül be kell nyújtanod a kata bevallást.

Amennyiben az iparűzési adó esetében az egyszerűsített adózást (lásd korábban) választottad, akkor 15 napon belül küldd be az önkormányzathoz a változásbejelentő lapot. Fizetned időarányosan kell majd. Ha csak a kata alanyiságod szűnik meg, akkor a következő adóévre már kell IPA bevallást benyújtanod.

Megszűnik a kata státuszod? Így számítsd ki a bevételt >>

Katás vállalkozás és az online adatszolgáltatási kötelezettség 

A 2020-as év fontos esztendő volt a katás vállalkozások számlázása szempontjából. Az online adatszolgáltatási kötelezettség 2020. július 1-je előtt csak azokat érintette, akik belföldi adóalanyok részére min. 100 000 Ft áfatartalmat elérő, vagy azt meghaladó számlát állítottak ki. A jogszabály pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy 1 év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt generált a költségvetés számára.

A katás vállalkozások jelentős része alanyi adómentességet választ. Emiatt a vevők felé áfát nem számítanak fel, így rájuk többségében nem vonatkozott az adatszolgáltatási kötelezettség.

2020. július 1-jétől azonban már a katásokat is adatszolgáltatási kötelezettség terheli a más belföldi adóalanynak kiállított számlák esetén, akkor is, ha azok nem tartalmaznak áfát. 2021. január 4-től pedig minden – így a magánszemélyek részére kiállított – számlát is be kell küldeni a NAV-nak. Ez nem változott 2022-ben sem.

Számlázó program vagy kézi számlatömb? Nem éri meg kézzel számlázni!

Vállalkozóként továbbra is lehetőséged lesz mind számlázó programmal, mind a nyomdai úton előállított számlanyomtatvány segítségével kiállítani a számláidat. Azonban a kézi számlatömb használata olyan plusz adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra, hogy mindenképp érdemes elgondolkodni a váltáson, ha szeretnénk időt és energiát spórolni. Nem beszélve arról, hogy a Billingo direkt a szeptemberi változásokra reagálva megújult kata-asszisztensével mennyire egyszerű naprakészen tartanod az adminisztrációd.

Miért nem éri meg kézi számlát kiállítani?

Hiába töltesz ugyanis hosszú időt a számlák körmölésével, nem úszod meg, hogy bekapcsold számítógépedet, telefonodat vagy tabletedet. A kézi számlatömbből kiállított számlákat ugyanis egyesével, manuálisan kell feltöltened a NAV Online Számla webes rendszerén keresztül. Erre maximum 4 naptári nap áll rendelkezésre. Ha a számlában felszámított áfa eléri, vagy meghaladja az 500 000 Ft-ot, akkor pedig csak 1 nap áll rendelkezésedre. 

Tehát jól látszik, hogy nem sok értelme van a kézi számlázásnak. Csak plusz munka van vele.

Ráadásul az adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás beküldése miatt magánszemély (egyéni vállalkozó) esetében akár 200 000 Ft mulasztási bírság is kiszabható. Ezért érdemes minden egyes számlánál ellenőrizni, hogy sikeres volt-e a beküldés.

Katásként automatizáld az adóhatósági adatszolgáltatást Billingóval

Sőt, azonnali visszajelzést kapsz a beküldés sikeréről is. Ehhez csupán néhány perces művelettel össze kell kötnöd a Billingót az Online Számla rendszerével az Ügyfélkapun keresztül.

Ettől kezdve a Billingo monitorozza a kiállított számlákat, és az adatszolgáltatásra kötelezett dokumentumokat azonnal be is küldi a NAV részére.

Vállalkozásod felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés sokkal rizikósabb, nagyobb a hibalehetőség.

A Billingóval nem csak gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb a számlázás. Mivel a rendszer automatikusan továbbítja az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat a NAV rendszerébe, emiatt megkímél a felesleges stressztől is.

A kiállított számlák mellett színes, látványos ikonok adnak visszajelzést, hogy a beküldés sikeres volt-e, ha nem, mi volt a hiba oka, és mi a teendő.

2021-től jelentősen változtak a katázás szabályai

A kisadózók jó részét hátrányosan érintették a 2021-es változások, hát még a 2022-esek. A többség esetében a probléma forrása az az új szabály, miszerint ugyanazon partnertől származó 3 millió forintot meghaladó bevétel esetén 40%-os adót kell fizetni. 2022-ben pedig akárki már nem katázhat, és főállásban választható csak a katázás.

Minden katás vállalkozásnak tehát érdemes számolnia, hogy az aktuális szabályoknak megfelelően melyik adózási forma éri meg legjobban.

Lehet, számodra az átalányadózás lehet a legmegfelelőbb - ezt átalányadó kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod.


Olvass még többet a 2021-es kata változásokról itt >>

Katásnak lenni egyszerű a Billingóval
Számlázz Te is megbízhatóan és szupergyorsan! Felejts el a felesleges adminisztrációt!

Gyakran ismételt kérdések

Mi a Kata legfőbb előnye?

Elsősorban az egyszerűsége, hiszen a tételes adó megfizetésével a vállalkozást érintő összes adó kiváltható, az IPA-n kívül.

Mikor nem jó nekem a kata?

Kisadózóként kis összegű nyugdíjra számíthatsz.

A kisadózó tevékenységét munkaviszony keretében végzett tevékenységnek kell tekinteni. A kisadózó egyéni vállalkozónak, vagy a katás gazdasági társaságnak kell bizonyítania az ellenkezőjét.

A Kata keret (18 millió Ft) átlépése után 40% adó terhel.

2021-től amennyiben kisadózóként egy belföldi partnernek, több mint nettó 3.000.000 millió forintot számlázol, partnerednek az értékhatár fölött az azt meghaladó rész után 40% plusz adót kell fizetnie.

Ha túllépem a 12 millió forintos értékhatárt, akkor nem lehetek tovább katás?

Igen. Viszont a 12 millió forint felett bevétel után 40%-os adót kell bevallani és befizetni. Ez 2022 szeptemberétől 18 millió forintos értékhatárral él.

Ezért szeretik a katások a Billingót

Ismered a Billingo Kata asszisztenst?
Tudj meg többet!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top