Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / A legújabb és legfontosabb tud…
NAV - 2018.01.18. - 3 p. olvasás

A legújabb és legfontosabb tudnivalók a számlázó programok NAV-bekötéséről

Nyakunkon a számlázó programok adóhivatalhoz való bekötésének határideje, hiszen kevesebb, mint fél év múlva már indul is az új rendszer. A tervezet kiadása után most újabb információk és több változás híre látott napvilágot. Mi pedig összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel elkerülheted a félmilliós bírságokat.

100 ezer forint áfa felett adatszolgáltatási kötelezettség

Változások a számlázó programok NAV-bekötésével kapcsolatban

A 2018-as adócsomag megjelenése után egyszer már összegyűjtöttük a számlázó programok NAV-bekötéséről a leghasznosabb infókat. 2018 elején aztán újabb hírek láttak napvilágot a témában. Ezek számos érdekes változást és meglepetést is tartogattak, ezekből gyűjtöttük ki most neked a lényeget, amelyet érdemes egyszer jó alaposan átfutni.

Az adatszolgáltatás indulásán és az értékhatáron nem változat a NAV

Kezdjünk rögtön egy villámgyors emlékeztetővel, nézzük meg gyorsan egyetlen mondatban összefoglalva azt, hogy mit tudunk eddig. A belföldi adóalanyok 2018. július 1-jétől kötelesek a minimum 100 ezer forint áthárított ÁFA-t tartalmazó számláikról valós időben adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányába. A határidőre és a számla értékére vonatkozó szabályok tehát nem változtak, ezek megegyeznek a 2017-es tervezetben leírtakkal.

Azonnal el kell küldeni a számlák adatait az adóhivatalnak

A valós idejű adatszolgáltatásra a tervezet alapján a számla kiállításától számítva 24 órájuk lett volna a vállalkozóknak. A legújabb információk alapján azonban ezen jelentősen szigorít a NAV. Hiszen a számla létrejötte után azonnal közölni kell majd az adóhivatal felé a szükséges adatokat.

Pánikra azonban semmi ok! A Billingo már eleve tartalmazza az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkciót. A tervek szerint pedig az új rendszer bevezetése után az érintett számlák elkészültével egy időben, automatikusan szolgáltatja majd a szükséges adatokat a NAV irányába.

Emelkedhet a büntetések összege is, ha elmulasztod az adatszolgáltatást

Újabb szigorítás a büntetés mértékének a megváltozása. Eddig ugyanis arról lehetett hallani, hogy az adatszolgáltatást elmulasztó cégek 200 ezer forintos bírságra számíthatnak. A legújabb hírek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal büntetése azonban elérheti az 500 ezer forintos összeget is – mindezt akár SZÁMLÁNKÉNT!

A számlázók NAV bekötése részben kiváltja majd az ÁFA-bevallás egyes elemeit

A számlázó programok NAV-bekötése által elvégzett valós idejű adatszolgáltatás a kimenő, értékesítési számlák esetében kiváltja majd az ÁFA-bevallás részét képező részét. Vagyis a belföldi összesítő jelentés elkészítésére vonatkozó kötelezettséget. A bejövő számlákról azonban az új rendszer elindulása után is el kell készíteni a jelentést.

Nemsokára kipróbálhatod a NAV új rendszerét

Jó lenne már látni, hogyan fog működni az új rendszer? A NAV jelenleg teszteli a KOBAK - Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszer – névre keresztelt online felületet, így az még nem érhető el. A legújabb hírek szerint az adatszolgáltatási felület január végén válik elérhetővé. Míg a számlázó programok adóhivatali bekötését is magába foglaló jogszabály tavasszal nyeri majd el végleges formáját.

A Billingo már fejlesztésekkel készül a számlázó programok NAV-bekötésére

A Billingónál gőzerővel készülünk az új rendszer bevezetésére. Éppen ezért neki is álltunk a legújabb fejlesztéseknek, amint megkaptuk a legfrissebb információkat az adóhivataltól. Azon dolgozunk, hogy amint a körülmények – a szabályok pontosítása – lehetővé teszik, időben kipróbálhasd majd a számlázód bekötésével járó kötelezettségeket. Még az új rendszer indulása előtt.

Felejtsd el a kézi számlatömbökkel járó macerát, válaszd a számlázás és az adatszolgáltatás kényelmesebb módját. Regisztráj akár teljesen ingyen a Billingóba »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés