Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / A legújabb és legfontosabb tud…
NAV - 2018.01.18. - 3 p. olvasás

A legújabb és legfontosabb tudnivalók a számlázó programok NAV-bekötéséről

Nyakunkon a számlázó programok adóhivatalhoz való bekötésének határideje, hiszen kevesebb, mint fél év múlva már indul is az új rendszer. A tervezet kiadása után most újabb információk és több változás híre látott napvilágot, mi pedig összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel elkerülheted a félmilliós bírságokat.

A legújabb és legfontosabb tudnivalók a számlázó programok NAV-bekötéséről

Változások a számlázó programok NAV-bekötésével kapcsolatban

A cégek valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét magába foglaló tervezet és az új, 2018-as adócsomag megjelenése után egyszer már összegyűjtöttük a számlázó programok NAV-bekötéséről a leghasznosabb infókat. 2018 elején aztán újabb hírek láttak napvilágot a témában, amelyek számos érdekes változást és meglepetést is tartogattak, ezekből gyűjtöttük ki most neked a lényeget, amelyet érdemes egyszer jó alaposan átfutni.

Az adatszolgáltatás indulásán és az értékhatáron nem változat a NAV

Kezdjünk rögtön egy villámgyors emlékeztetővel, nézzük meg gyorsan egyetlen mondatban összefoglalva azt, hogy mit tudunk eddig. A belföldi adóalanyok 2018. július 1-jétől kötelesek a minimum 100 ezer forint áthárított ÁFA-t tartalmazó számláikról valós időben adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányába. A határidőre és a számla értékére vonatkozó szabályok tehát nem változtak, ezek megegyeznek a 2017-es tervezetben leírtakkal.

Azonnal el kell küldeni a számlák adatait az adóhivatalnak

A valós idejű adatszolgáltatásra a tervezet alapján a számla kiállításától számítva 24 órájuk lett volna a vállalkozóknak. A legújabb információk alapján azonban ezen jelentősen szigorít a NAV, hiszen a számla létrejötte után azonnal közölni kell majd az adóhivatal felé a szükséges adatokat.

Pánikra azonban semmi ok, hiszen a Billingo már eleve tartalmazza az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkciót, a tervek szerint pedig az új rendszer bevezetése után az érintett számlák elkészültével egy időben, automatikusan beszolgáltatja majd a szükséges adatokat a NAV irányába.

Emelkedhet a büntetések összege is, ha elmulasztod az adatszolgáltatást

Újabb szigorítás a büntetés mértékének a megváltozása. Eddig ugyanis arról lehetett hallani, hogy az adatszolgáltatást elmulasztó cégek 200 ezer forintos bírságra számíthatnak. A legújabb hírek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal büntetése azonban elérheti az 500 ezer forintos összeget is – mindezt akár SZÁMLÁNKÉNT!

A számlázók NAV bekötése részben kiváltja majd az ÁFA-bevallás egyes elemeit

A számlázó programok NAV-bekötése által elvégzett valós idejű adatszolgáltatás a kimenő, értékesítési számlák esetében kiváltja majd az ÁFA-bevallás részét képező, a belföldi összesítő jelentés elkészítésére vonatkozó kötelezettséget. A bejövő számlákról azonban az új rendszer elindulása után is el kell készíteni a jelentést.

Nemsokára kipróbálhatod a NAV új rendszerét

Jó lenne már látni, hogyan fog működni az új rendszer? A NAV jelenleg teszteli a KOBAK - Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszer – névre keresztelt online felületet, így az még nem érhető el. A legújabb hírek szerint az adatszolgáltatási felület január végén válik elérhetővé, míg a számlázó programok adóhivatali bekötését is magába foglaló jogszabály tavasszal nyeri majd el végleges formáját.

A Billingo már fejlesztésekkel készül a számlázó programok NAV-bekötésére

A Billingónál gőzerővel készülünk az új rendszer bevezetésére, éppen ezért neki is álltunk a legújabb fejlesztéseknek, amint megkaptuk a legfrissebb információkat az adóhivataltól. Azon dolgozunk, hogy amint a körülmények – a szabályok pontosítása – lehetővé teszik, időben kipróbálhasd majd a számlázód bekötésével járó kötelezettségeket az új rendszer indulása előtt.

Felejtsd el a kézi számlatömbökkel járó macerát, válaszd a számlázás és az adatszolgáltatás kényelmesebb módját. Próbáld ki egy hónapig ingyen a Billingót »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top