A kézi számlatömb hátrányai: miért ints búcsút ✅ a kézi számlázásnak?

Vállalkozásfejlesztés 2018.10.04. - 6 p. olvasás

A telepíthető és felhő alapú számlázók népszerűsége őrületes ütemben növekszik. Az egyéni vállalkozóktól kezdve a könyvelőkön át a legnagyobb cégek tízezrei váltanak át folyamatosan ezekre a modern programokra. A kézi számlatömbök hátrányait figyelembe véve ez persze egyáltalán nem is csoda. Ezekből gyűjtöttünk Neked most össze a 13 olyan hátulütőt, ami után többé nem nyúlsz majd hagyományos számlatömb után. Nézd át ezt a listát pár perc alatt most, és spórolj meg számtalan értékes órát a jövőben.

1. hátrány - A kézi számlatömbökkel indokolatlanul sok időt elpazarolsz

A kézi számlatömbök egyik legnagyobb hátránya egyértelműen az, hogy rengeteg időt elvesztegetsz velük. Méghozzá teljesen feleslegesen! Míg egy számlázó program néhány kattintás után másodpercek alatt kitölti helyetted a számlákat, addig a hagyományos számlatömbökön marad a körmölés. Termék- és partneradatbázis híján újra és újra ki kell töltened az összes mezőt minden egyes vásárló esetében.

Billingo tipp: ha rendszeres ügyfelekkel dolgozol, akkor érdemes ránézned a számlaismétlő funkcióra is. A rendszer ugyanis akár hónapokon, éveken át elkészíti és akár ki is küldi helyetted az összes periodikusan ismétlődő számlát, így még több időt spórolhatsz meg.

2. hátrány - A fizetési értesítők és felszólítások megírása is rengeteg időt vesz el

Ha pedig már az időveszteségnél tartunk, akkor mindenképpen meg kell említeni a fizetési értesítőket is. A kézi számlatömbök esetében ugyanis ezeket szintén Neked kell lekörmölnöd. Akadnak azonban olyan számlázó programok is, amelyek automatikusan kiküldik helyetted a felszólításokat egy előre beállított időpontban.

3. hátrány - Az állandó stornó számlák rengeteg bosszúsággal járnak

Szintén az időigényes mulatságok közé tartozik a stornó számla kiállítása, amibe előbb utóbb minden vállalkozó belefut, aki nagyobb mennyiségű forgalmat bonyolít le. Hibázni persze bárki hibázhat, de azért nem baj, ha ilyenkor kéznél van egy olyan program, amellyel ezt is másodpercek alatt letudhatod a pepecselés helyett. Arról nem is beszélve, hogy egy számlázóval a lehetséges hibák számát is mininálisra csökkentheted.

4. hátrány - A kézi számlatömbök elvesztése után súlyos bírság járhat

Egy elhibázott példánynál már csak az kellemetlenebb, ha véletlenül elhagysz egy kézi számlatömböt. Ezt egyfelől jelenteni kell, ami nem kevés macerával és adminisztrációval jár. Másfelől igen költséges hiba is lehet, hiszen amennyiben nem cselekszel időben, a kiszabható bírság számlalaponként akár az 500 000 forintot is elérheti. Sőt, a teljesen üres számlatömbök elvesztése után is büntetés járhat, méghozzá több millió forint értékben.

5. hátrány - Egy kézi számlatömböt bármikor az irodában felejthetsz

Elveszíteni persze nem gyakran szokta az ember a kézi számlatömböket, de az bármikor előfordulhat, hogy ott felejted például az irodában egy tárgyalásra rohanva. Egy online számlázóval ezt azonban könnyedén kikerülheted. Hiszen ezeket a felhő alapú rendszereket internet kapcsolat segítségével szó szerint bárhol, bármikor és bármilyen eszközről eléred.

6. hátrány - Egy programmal sokkal olcsóbb számlázni

Egy olcsóbb programmal ráadásul nemcsak a számlázásra fordított időn, hanem a költségeken is spórolhatsz. Maga a számlatömb ára nagyjából 500 forint, ami nem akkora kiadás. Viszont egy számla postán való feladásáért akár még 700 forintot is kifizethetsz pluszban, ha azt szeretnéd, hogy gyorsan és biztonságban megérkezzen. Ezzel szemben ma már számos olyan programot találni, amelynek a havi díja is megáll pár száz forintból. Ezért cserébe viszont egy halom hasznos kényelmi funkciót kapsz cserébe.

7. hátrány - a számlatömbök kiváltása és cseréje elképesztően időigényes

Az egyértelmű, hogy egy programmal sokkal egyszerűbb és gyorsabb megírni egy számlát. Hiszen a rendszer lényegében kiállítja helyetted, Neked csak „le kell okéznod” az adott példányt.

A hagyományos, kézi számlatömbök azonban nemcsak a kitöltéskor okoznak időveszteséget és bosszúságot. A kiváltásuk is legalább annyira macerás és idegtépő tud lenni. Ha pedig nagyobb forgalmat bonyolítasz, akkor igencsak sűrűn kell őket cserélgetni. Miközben ma már számos olyan program közül válogathatsz, amelyben néhány kattintással új számlatömböt nyithatsz.

8. hátrány - a könyvelés előkészítése minden eddiginél kényelmesebb lesz egy programmal

Ha pedig már a felesleges adminisztrációs terheknél járunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a könyvelés előkészítése mellett sem. Őszintén, Te nem unod még, hogy folyamatosan gyűjtögetni kell őket, hogy a könyvelődnek mindent a legnagyobb rendben adhass át?

Persze, könyvelni kötelező, de működik ez sokkal gyorsabban és egyszerűbben is. Egy olyan számlázóval például, amelyhez olvasási jogot adhatsz a könyvelődnek. Vagy amely képes exportálni különböző könyvelő programokba az összes számládat táblázatos formában.

9. hátrány - új számlázódat rengeteg hasznos programmal összekötheted

És akkor azt még nem is említettük, hogy bizonyos számlázókat nem csak könyvelő programokkal köthetsz össze. Hanem például webáruházakkal, készletkezelő és egyéb logisztikai szoftverekkel vagy akár komplett ügyviteli rendszerekkel. Így pedig értelemszerűn még több időt spórolhatsz meg és sok esetben a stressztől is megkímélheted magad.

10. hátrány - a kézi számlák megőrzése bonyolult és kaotikus

Akár kézi számlatömböt, akár programot használsz, a számlákat mindkét esetben 8 éven át olvasható formában meg kell őrizned. Előbbi esetben készítheted a jó öreg, poros dobozokat és egy külön helyiséget, ahol elférnek az átláthatatlan irathalmok. Vagy akár regisztrálhatsz magadnak egy számlázó programot. Amellyel minden eddiginél kényelmesebben és rendszerezettebben tárolhatod számláidat.

11. hátrány - léteznek sokkal elegánsabb megoldások a kézi számlatömböknél

A kézi számlatömbök amellett, hogy rengeteg plusz munkát jelentenek, nem is túl esztétikusak. Egy üzleti megbeszélés után például elég kellemetlen egy gyűrött papírhalmot előhalászni a táskából. Ennél sokkal elegánsabb és profibb megoldás okostelefonról vagy tabletről megnyitni egy felhő alapú számlázót.

12. hátrány - válts programra és nyűgözd le vásárlóidat látványos számladizájnokkal

Tegyük fel, hogy nagyon vigyázol a számlatömbödre, ami sohasem gyűrődik meg. A helyzet így már valamivel jobb, de még mindig nem az igazi. Hiszen ugyanaz az unalmas papírdarab marad, ami nem igazán kelti fel az ügyfelek figyelmét.

Nem úgy, mint egy igényes és látványos számladizájn, amely több programban megtalálható, és tökéletesen alkalmas arra, hogy megmutasd vele vállalkozásod profizmusát.

13. hátrány - a NAV-bekötés rengeteg (felesleges) plusz munkát jelent a kézi számlatömbökkel

Természetesen a NAV-bekötésről sem feledkeztünk meg. Hogy is tehettük volna, mikor tudjuk, hogy a kézi számlatömbökkel mennyi plusz adminisztrációval jár az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettég. Éppen ezért szólunk, hogy jó néhány számlázó automatikusan teljesíti helyetted az adatszolgáltatást, így könnyedén elkerülheted a több százezres büntetéseket.

Felejtsd el végre a kézi számlatömböket, és fedezd fel a villámgyors és szuperkényelmes számlázás élményét. Billingózz akár teljesen ingyen »

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top