Sztornó vagy helyesbítő számla ☝️ – 9 fontos kérdés és válasz

Vállalkozásfejlesztés 2018.11.08. - 3 p. olvasás

A számla sztornózása előbb-utóbb minden vállalkozó életében felbukkan, hiszen egy kisebb hiba bármikor, bárkinél becsúszhat. Ezzel nincs is probléma, viszont éppen ezért nem árt tisztában lenni a vonatkozó törvényekkel és a lehetséges megoldásokkal. Viszont tapasztalataink szerint bőven akad jó néhány félreértés és kevésbé ismert tény a stornó illetve a helyesbítő számlákkal kapcsolatban. Éppen ezért összegyűjtöttünk és megválaszoltunk 9 gyakori és igen fontos kérdést a témában, hogy könnyedén képbe kerülhess. Te vajon mindent tudsz már?

1. Nem elég utólag módosítani a számlát, ha elrontottam?

Nemcsak, hogy nem elég, hanem egyenesen tilos. A sorszámmal rendelkező, vagyis kiállított számlákon utólag sem kézzel, sem számlázó programmal nem javíthatsz a törvényi előírásoknak megfelelően.

2. Mi a különbség a stornó és helyesbítő számla között?

Tapasztalataink szerint a két dokumentumot a köznyelvben igen gyakran összemossák. Pedig két teljesen különböző számlatípusról van szó, amelyre eltérő szabályok is vonatkoznak. A helyesbítő számlával az eredeti példányon vétett hibát korrigálhatod vagy a hiányzó adatokat pótolhatod. Ebben az esetben két számlát hozol létre, és mindkettőt oda is kell adnod a vevőnek, hiszen csak együtt érvényesek.

A stornó számla ezzel ellentétben érvényteleníti, számviteli értelemben semmisé teszi a hibásan kiállított számlát. Itt lényegében az eredeti, de elrontott példánnyal teljesen megegyező stornó számla készül csak éppen mínuszos előjellel. Értelemszerűen így három számla keletkezik:

  • a stornó,
  • a stornózott,
  • és az új, hibák nélküli példány.

3. A stornó számlát is oda kell adni a vevőnek?

Mivel érvényteleníti a hibás számlát, így a vevőnek a stornó bizonylatra csak egyetlen esetben van szüksége. Mégpedig akkor, ha a tévesen kiállított példányos szereplő adatokat már felvette könyvelésébe.

4. Milyen esetekben van szükség a stornó számlára?

A hibásan megadott vagy esetleg hiányzó adatok mellett akad még néhány olyan gyakori eset, amikor stornó számlákhoz kell majd nyúlnod:

  • Véletlenül kiállított számla,
  • Ki nem fizetett (nem teljesített) számla,
  • Visszavásárlás garanciával.

5. Mikor kell sztornózni a számlát?

A sztornó számlát akár hónapokkal az eredeti példány elkészülte után is kiállíthatod. A keltezés dátuma nem okoz problémát, hiszen a sztornó bizonylat az eredeti számla sorszámára hivatkozik. Arra viszont nagyon figyelj oda, hogy a teljesítés dátumának azonban meg kell egyeznie a két példányon.

6. Programmal is készíthetek sztornó számlát?

Természetesen igen, sőt sokkal egyszerűbb és gyorsabb is a sztornózás egy programmal, mint kézi számlatömbökkel pepecselni. A Billingóval például néhány kattintást az egész:

  • megkeresed a listában a sztornózni kívánt példányt,
  • a műveletek menüpontot szimbolizáló három darab pontból álló ikonra kattintasz,
  • majd itt a „sztornózás” gombra nyomsz.

Készen is vagy.

sztornó vagy helyesbítő számla

7. Miért mondják, hogy a számlázó programokkal elkerülhető a sztornózás?

A fejlettebb számlázók a szükséges mezőket lényegében kitöltik helyetted a korábban feltöltött partner- és termékadatbázisokból. Ezzel szinte nullára csökkented a hibázás lehetőségét, így értelemszerűen sztornóznod is jóval kevesebbet kell majd.

8. Idegen nyelvű számlák sztornózására más szabályok vonatkoznak?

A számlákra annak az országnak a jogszabályai vonatkoznak, ahol kiállítod őket. Ettől függetlenül persze Magyarországon is létrehozhatsz idegen nyelvű számlákat a külföldi ügyfelek számára. Ilyenkor előfordulhatnak olyan kisebb formai eltérések, mint pl. az angol nyelvű számlák esetében, ahol a mínuszos összegeket zárójelezéssel jelölik. ezeket azonban a Billingo automatikusan beilleszti helyetted.

9. Véletlenül sztornóztam egy számlát. Hogyan vonhatom vissza?

Sehogyan, a sztornózás nem visszavonható. Pánikba esni azonban nem kell, hiszen a Billingóval pár másodperc alatt újra kiállíthatod a véletlenül semmissé tett számlát. A megjegyzés mezőbe pedig felírhatod a téves sztornózásra emlékeztető szöveget, valamint az eredeti számla sorszámát.

Fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors számlázást élményét, Billingózz akár teljesen ingyen »

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top