Online számla ON ➡️ 2021. január 4-től majdnem minden számlát jelenteni kell a NAV-nak

Billingo hírek 2020.12.01. - 6 p. olvasás

2021. január 4-e újabb fordulópont a hazai vállalkozások számlázásában. Nincs kibúvó, minden számla adatát jelenteni kell az adóhatóságnak. Mindenkinek kötelező regisztrálnia az Online számla rendszerébe? Akkor is érint az adatszolgáltatás, ha kézi számlát állítasz ki, vagy ha alanyi adómentes vagy? Hogyan automatizálhatod a számlák bejelentését? Összegyűjtöttük az összes hasznos információt, amit az online adatszolgáltatásról tudnod kell.

adóhatósági adatszolgáltatás

Mi az az adatszolgáltatási kötelezettség?

Az adatszolgáltatási kötelezettség azt jelenti, hogy a kiállított számla kötelező adatait el kell küldeni az adóhatóságnak.

Sok vállalkozás életében ez nem újdonság! 2018. július 1-je óta ugyanis minden belföldi adóalanyt érintett, amely minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állított ki más belföldi adóalany részére.

2020. július 1-jétől aztán jelentősen bővült az adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre. Kiterjesztették ugyanis a kötelező számla jelentést minden olyan bizonylatra, mely belföldi adóalany részére kerül kiállításra. Tehát érinti az alanyi adómentes státuszúakat is, valamint azokat, akik egészen kis összeget számláznak, amennyiben belföld vállalkozás részére készítenek számlát.

A 2021. január 4-i változás pedig már vonatkozik minden számlára, így a belföldi és külföldi magánszemélyeknek és vállalkozásoknak kiállított bizonylatokra is. Vagyis, a NAV minden számlát látni fog.

A 2021-es változás alól egyedül azok a más tagállambeli magánszemélyek lesznek kivételek, akik pl. interneten keresztül végeznek távoktatást, számítástechnikai eszközök interneten keresztüli távfelügyeletével foglalkoznak. Ezekről a szolgáltatásokról az Áfa tv. 45/A §-a rendelkezik.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a sztornó és helyesbítő számlák esetében is él.

Fontos! Minden számlán, melynek adatait le kell jelenteni a NAV-nak és a vevő belföldi adóalany, fel kell tüntetni a vevő adószámát.

Milyen számlákat tilos beküldeni a NAV-hoz? >>

Ki minősül belföldi adóalanynak?

Belföldi adóalany (áfaalany) az a személy, aki (amely) gazdasági tevékenységet folytat és adószámmal rendelkezik. Azaz, ide tartoznak cégek, más szervezetek (pl. adószámmal rendelkező alapítvány, egyesület,stb.), egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek is.

A NAV által kiadott adószám – mely 11 számjegyből áll - azonban nem keverendő össze az adóazonosító jellel.

Online számla ON: Hogyan tudod teljesíteni az adóhatósági adatszolgáltatást?

Az adatszolgáltatási kötelezettségnek 2 módon tehetsz eleget a NAV Online számla rendszerében:

  • a kézi számla adatainak manuális rögzítésével
  • arra alkalmas számlázó programmal, online számlázó rendszerrel – pl. Billingóval -, amely a kiállított számlát elektronikus úton megküldi az adóhatóságnak

Hogyan kell beküldeni a kézi számlák adatait?

A kézi számlatömbből kiállított számlákat egyesével kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében.

Mi ennek a menete?

1. Állítsd ki a számlát.
2. Lépj be a NAV Online Számla felületére, ehhez szükséged lesz Ügyfélkapu azonosítóra is. A részleteket itt találod >>
3. Rögzítsd az adatszolgáltatásra kötelezett számla adatait.

Arra mindenképp készülj fel, hogy a számlák felvitele időigényes lesz. Ugyanúgy, ahogy a kézi számla kitöltése is sokkal macerásabb, mint ha számlázó programmal állítanád ki. Ráadásul, ha 15 számlád van egy nap, akkor 15-ször kell megismételned.

Online számla Billingo összekötés

Hogy működik az automatizált adatszolgáltatás Billingo online számlázóval?

Az adatszolgáltatás igazából pofonegyszerű.

1. Regisztrálj a Billingóba, amit akár teljesen ingyen is használhatsz.
2. Lépj be az Online számla rendszerébe és kösd össze Billingo fiókoddal >>
3. Állítsd ki a számlát és dőlj hátra! A Billingo ugyanis folyamatosan monitorozza és automatikusan továbbítja az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatait a NAV felé. Az adatszolgáltatás sikerességéről a számlák mellett látványos ikon árulkodik. Így azonnal látható, ha nem sikerült a beküldés. Sőt, a Billingo a hiba okát is elárulja.

A Billingo online számlázó nagy előnye, hogy bármilyen internetezésre alkalmas eszközön tökéletesen működik. Mindössze egy böngészőre és (mobil) internetkapcsolatra van szükség. A számlák így telefonon vagy tableten is kiállíthatók.

Amennyiben a vevő e-mail címe rendelkezésre áll, azt azonnal e-mailben el is tudod küldeni, és ezzel egyidőben az adatszolgáltatási kötelezettség is azonnal teljesül.

Ha terepre mész, irodán kívül használod, akkor is ideális választás a kézi számlatömb helyett. A Billingo ugyanis blokknyomtatóval is használható, így azonnal, helyben ki tudod nyomtatni a számlát.

Miért érdemes kézi számlázásról áttérni számlázó program használatára?

Ezzel ugyanis időt és energiát spórolsz meg magadnak.

Ha kézi számlatömböt használsz, duplán dolgozol. Először is egy csomó adatot kell kézzel kitöltened a számlatömbben. Miután ezzel végeztél, elő kell venned a telefonodat, tabletedet, számítógépedet, hogy az adatokat feltöltsd az Online számla rendszerébe.

Amellett, hogy plusz munkád van vele, nagy a hibalehetőséged is. Hiszen elég csak egyszer elfelejteni vagy hibásan feltölteni a számlaadatokat a NAV felületére, és máris aggódhatsz a többszázezres bírság miatt.

Automatikus adatszolgáltatásra alkalmas számlázóprogrammal – így a Billingóval is - ugyanakkor könnyen és gyorsan számlázhatsz. Elég kitöltened a számlát és - ha szükséges - a program már továbbítja is az adatokat az adóhatóság felé.

Természetesen továbbra is lehet majd egymás mellett kézi számlatömböt, számlanyomtatványt, telepített és online számlázó programot használni. De érdemes elgondolkodni azon, hogy mi éri meg a vállalkozásodnak? Például van-e kapacitás a kézi számlák kiállítására és feltöltésére? Mennyi plusz adminisztrációs terhet jelent ez a mindennapokban?

Gyakran ismételt kérdések

Hány napod van teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget?

2020. július 1-től az adatszolgáltatást a kiállítást követő 4 naptári napon belül kell teljesíteni, ha az áthárított áfa összege az 500 000 Ft-ot nem éri el. Akkor is, ha egyáltalán nem számítunk fel áfát.

Mit kockáztatsz, ha késve vagy helytelenül töltöd fel számláidat az Online számla rendszerébe?

Tetemes büntetésre, úgyhogy ne kockáztass! Az adóhatóság egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek esetében akár 200 000 forintos mulasztási bírságot is kiszabhat. Ez cégek, vagy más szervezetek esetében akár 500 000 forint is lehet. Vedd komolyan, ugyanis ez az összeg számlánként értendő!

A nyugtákat is fel kell tölteni az Online számla rendszerbe?

Amennyiben vevőidnek nyugtát adhatsz, akkor nem érint a változás. Sem idén júliustól, sem a jövőben nem kell adatot szolgáltatnod.

Erre azonban csak akkor van lehetőséged, ha a vevőd:

  • készpénzzel
  • készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel ( pl. bankkártyával )
  • pénzhelyettesítő-eszközzel
  • többcélú utalvánnyal

a vásárláskor azonnal kifizeti a teljes ellenértéket és a törvény nem kötelez számlaadásra.

Bizonyos tevékenységi körök esetén nyugtát csak online pénztárgéppel adhatsz, ilyenkor automatikusan kerülnek be az adatok a NAV rendszerébe.

Két esetben érinthet csak az adatszolgáltatási kötelezettség:

  • a vevőd nyugta helyet számlát kér
  • a vásárlás értéke meghaladja a 900 000 forintot (kötelező számlázni, akár kér a vevő számlát, akár nem)

Nincs még Billingo fiókod?
Regisztrálj egyet most!

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

billingo - yettel

A Billingo és a Yettel együtt támogatja vállalkozásod sikerét

Billingo hírek 2023.11.08. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként a kiadások mértéke a végtelenségig nőhet, ezt mind jól tudjuk. Okos tervezéssel, a folyamatok optimalizálásával és pénzügyi tudatossággal azonban...

Back to Top