Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Hiteles információk a katásoka…
KATA - 2020.04.20. - 2 p. olvasás

Hiteles információk a katásokat megillető mentességről

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Rengeteg katás vállalkozást érint a koronavírus járvány miatti korlátozás. Többen a bevételeiktől részben vagy teljes egészben is elesnek most. Számukra jelenthet mentőhálót a katásokra vonatkozó mentességről kiadott rendelet. Ezt értelmezte Bonácz Zsolt adószakértő a Billingo szakértői blogon.

Hiteles információk a katásokat megillető mentességről

A mentesség a havi fix tételes adóra vonatkozik. Nem minden katás jogosult a mentességre.  A mentességre jogosultak körét a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet határozza meg. A Rendelet a jogosultak részére mentességet 2020. március-hónapokra biztosítja. 

A Rendelet tételesen nem szabályozza a következő kérdést:

  • a mentességre való jogosultságot a katás vállalkozás köteles bejelenteni a NAV felé; vagy
  • a mentességre való jogosultságot a NAV hivatalból állapítja meg.

Magam részéről az első megoldást tartanám helyesnek. Ugyanis a vállalkozás biztosan tudja, hogy az adott hónapban folytatta-e mentességre jogosító tevékenységet. Azonban a mentességet a NAV hivatalból állapítja meg . 

Tekintsük át, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Azt, hogy a Rendeletben foglalt mentességet a NAV a saját nyilvántartás adatai alapján adja meg. Ez azt is jelenti, hogy a NAV a nyilvántartásában szereplő adatokat ellenkező bizonyításig valósnak tekinti.  

Két eset fordulhat elő:

  • a) a NAV megadja a mentességet, ha az általa nyilvántartott tevékenységei között szerepel a mentességre jogosító tevékenység,
  • b) ellenkező esetben az adott hónapra a tételes adót esedékességekor előírja.

A NAV 2020. március, április, május és június hónapra külön-külön megvizsgálja, hogy a katás vállalkozást a mentesség megilleti-e.  

A NAV a tételes adót a 288-as adónemben írja elő.
Ha a NAV a mentességet megállapítja, akkor a következők szerint jár el: 

  • az adott hónapra vonatkozó esedékességi időponttal előírja a kisadózó(k) után egyébként fizetendő tételes adót;
  • az adott hónapra vonatkozó esedékességi időponttal ugyanezt az összeget jóváírja „COVID-19 nemzetgazd. enyhítés” hivatkozással.

Az azonos összegű előírás és jóváírás következtében a fizetendő tételes adó nulla forintot tesz ki.

Tehát a katás vállalkozás számára az adószámlából derül ki, hogy az adott hónapra a mentességet megkapta-e, vagy sem.

Általában az esedékesség időpontjára a NAV utólag írja elő a tételes adót. Ezt nem feltétlenül az esedékesség napját követő napon teszi meg.

Vélhetően több esetben előáll a következő helyzet.

A katás vállalkozás szerint a mentesség megillette volna, de ennek ellenére a NAV az adott hónapra előírta a tételes adót. Ebben az esetben kérelmet nyújthat be a NAV-hoz, amelyben kéri a mentesség megállapítását. 

A kérelmet a NAV határozattal köteles elbírálni, amellyel szemben fellebbezést lehet benyújtani. A fellebbezést a másodfokú adóhatóság ugyancsak határozatban bírálja el. Ezzel szemben közigazgatási per indítható.

Tegyük fel, hogy a katás vállalkozás a mentességre jogosító tevékenység befejezését elmulasztotta bejelenteni. Ennek következtében a NAV nem írja elő terhére a tételes adót.

A NAV utólag vizsgálhatja, hogy a nyilvántartásában szereplő tevékenységet a katás vállalkozás valóban folytatta-e. Amennyiben nem, akkor a mentességre való jogosultság hiányát utólag megállapítja. Erre hivatkozva az adott hónapra vonatkozó tételes adót utólag előírja.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér