Az adóazonosító jelet vagy az adószámot kell megadni az Online Számla regisztrációhoz?

Adózás, NAV 2020.09.17. - 3 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség sikeres teljesítésének feltétele az adószám megadása a számlán. Ez vállalkozások esetén egyértelmű, de a mi a helyzet magánszemély részére történő értékesítés esetén? Az adóazonosító jel is megadható? Bonácz Zsolt adószakértő most tisztázza a különbséget.

Az adóazonosító jelet vagy az adószámot kell megadni az Online Számla regisztrációhoz?

Adószám vagy adóazonosító jel? 

A vállalkozásoknak tisztában kell lenniük az adóazonosító jel és az adószám közötti különbséggel, ha magánszemély felé értékesítenek. Ez különösen fontos, ha a magánszemély vevő rendelkezik adószámmal. A magánszemély adószámát akkor kell a számlán szerepeltetni, ha arra online adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik. 

Adóazonosító jel 

  • Adóazonosító jellel kizárólag magánszemély rendelkezhet.
  • Minden magyar állampolgár rendelkezik adóazonosító jellel.
  • Az adóazonosító jel 10 számjegyből álló számsorozat.
  • A számlán a magánszemély vevő adóazonosító jelét tilos szerepeltetni.

Adószám

Magánszemély akkor rendelkezik adószámmal, ha őt gazdasági tevékenységet folytató személyként a NAV nyilvántartásba vette. A nyilvántartásba vétel tényét az adószám fejezi ki. Ha a magánszemély ugyan folytat gazdasági tevékenységet, de azt a NAV felé nem jelentette be, akkor adószámot sem kap. 

Az adószám 11 számjegyből álló számsorozat. Az adószám első nyolc számjegye egyedi azonosítóként funkcionál, amely egyértelműen azonosítja az adott személyt. Ugyanis ugyanazt az adószámot két magánszemély részére a NAV nem állapítja meg.  

Az adószám kilencedik számjegye az ún. áfa-azonosító.

  • 1 – alanyi adómentességet választó, vagy kizárólag tárgyi adómentes (Áfa tv. 85-86. §) tevékenységeket folytató áfaalany;
  • 2 – áfa fizetésére kötelezett áfaalany;
  • 4 – áfa-csoport tagja;
  • 5 – áfa-csoportot képviselő tag

Az adószám 10. és 11. számjegye az ún. területi azonosító. Ez megmutatja, hogy az adózó a NAV melyik területi szervezetének illetősége alá tartozik.

Számlázás magánszemély részére

Az előzőekben leírtak alapján adóazonosító jel és az adószám már felépítésük alapján egymástól egyértelműen megkülönböztethető.

Ha a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő magánszemély – akár szóban vagy írásban – úgy nyilatkozik, hogy nincs adószáma, akkor az adószám feltüntetése kizárt. Az adószám hiánya nem jogosítja fel az értékesítőt, hogy a magánszemély adóazonosító jelét bekérje és azt a számlán feltüntesse.  

Amennyiben a magánszemély rendelkezik adószámmal, de a terméket nem gazdasági tevékenységéhez (azaz magáncélra) vásárolja meg, a szolgáltatást magáncélból veszi igénybe, akkor az értékesítő részére adószámát nem köteles megadni. Az adószám megadását amiatt zárkózhat el, mert a beszerzést nem gazdasági tevékenységéhez kapcsolódóan hajtja végre. Emiatt az értékesítőnek nincs online adatszolgáltatási kötelezettsége. Ebből fakadóan nincs szüksége a magánszemély adószámára, azt a számlán nem tüntetheti fel. 

Ha a számlán a magánszemély adószámát feltüntetné, akkor ez azt támasztaná alá, hogy a beszerzést a magánszemély gazdasági tevékenységéhez kapcsolódóan hajtotta végre.

Amennyiben a magánszemély – akár szóban, vagy írásban – olyan nyilatkozatot tesz, hogy bár rendelkezik adószámmal, de az ügyletben nem gazdasági tevékenységet folytatóként jár el, akkor a számla nem tartalmazhatja a magánszemély adószámát. Ebben az esetben is tilos a magánszemélytől az adóazonosító jelét bekérni és azt a számlán feltüntetni.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top