Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Az adóazonosító jelet vagy az …
NAV - 2020.09.17. - 3 p. olvasás

Az adóazonosító jelet vagy az adószámot kell megadni az Online Számla regisztrációhoz?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség sikeres teljesítésének feltétele az adószám megadása a számlán. Ez vállalkozások esetén egyértelmű, de a mi a helyzet magánszemély részére történő értékesítés esetén? Az adóazonosító jel is megadható? Bonácz Zsolt adószakértő most tisztázza a különbséget.

Az adóazonosító jelet vagy az adószámot kell megadni az Online Számla regisztrációhoz?

Adószám vagy adóazonosító jel? 

A vállalkozásoknak tisztában kell lenniük az adóazonosító jel és az adószám közötti különbséggel, ha magánszemély felé értékesítenek. Ez különösen fontos, ha a magánszemély vevő rendelkezik adószámmal. A magánszemély adószámát akkor kell a számlán szerepeltetni, ha arra online adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik. 

Adóazonosító jel 

  • Adóazonosító jellel kizárólag magánszemély rendelkezhet.
  • Minden magyar állampolgár rendelkezik adóazonosító jellel.
  • Az adóazonosító jel 10 számjegyből álló számsorozat.
  • A számlán a magánszemély vevő adóazonosító jelét tilos szerepeltetni.

Adószám

Magánszemély akkor rendelkezik adószámmal, ha őt gazdasági tevékenységet folytató személyként a NAV nyilvántartásba vette. A nyilvántartásba vétel tényét az adószám fejezi ki. Ha a magánszemély ugyan folytat gazdasági tevékenységet, de azt a NAV felé nem jelentette be, akkor adószámot sem kap. 

Az adószám 11 számjegyből álló számsorozat. Az adószám első nyolc számjegye egyedi azonosítóként funkcionál, amely egyértelműen azonosítja az adott személyt. Ugyanis ugyanazt az adószámot két magánszemély részére a NAV nem állapítja meg.  

Az adószám kilencedik számjegye az ún. áfa-azonosító.

  • 1 – alanyi adómentességet választó, vagy kizárólag tárgyi adómentes (Áfa tv. 85-86. §) tevékenységeket folytató áfaalany;
  • 2 – áfa fizetésére kötelezett áfaalany;
  • 4 – áfa-csoport tagja;
  • 5 – áfa-csoportot képviselő tag

Az adószám 10. és 11. számjegye az ún. területi azonosító. Ez megmutatja, hogy az adózó a NAV melyik területi szervezetének illetősége alá tartozik.

Számlázás magánszemély részére

Az előzőekben leírtak alapján adóazonosító jel és az adószám már felépítésük alapján egymástól egyértelműen megkülönböztethető.

Ha a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő magánszemély – akár szóban vagy írásban – úgy nyilatkozik, hogy nincs adószáma, akkor az adószám feltüntetése kizárt. Az adószám hiánya nem jogosítja fel az értékesítőt, hogy a magánszemély adóazonosító jelét bekérje és azt a számlán feltüntesse.  

Amennyiben a magánszemély rendelkezik adószámmal, de a terméket nem gazdasági tevékenységéhez (azaz magáncélra) vásárolja meg, a szolgáltatást magáncélból veszi igénybe, akkor az értékesítő részére adószámát nem köteles megadni. Az adószám megadását amiatt zárkózhat el, mert a beszerzést nem gazdasági tevékenységéhez kapcsolódóan hajtja végre. Emiatt az értékesítőnek nincs online adatszolgáltatási kötelezettsége. Ebből fakadóan nincs szüksége a magánszemély adószámára, azt a számlán nem tüntetheti fel. 

Ha a számlán a magánszemély adószámát feltüntetné, akkor ez azt támasztaná alá, hogy a beszerzést a magánszemély gazdasági tevékenységéhez kapcsolódóan hajtotta végre.

Amennyiben a magánszemély – akár szóban, vagy írásban – olyan nyilatkozatot tesz, hogy bár rendelkezik adószámmal, de az ügyletben nem gazdasági tevékenységet folytatóként jár el, akkor a számla nem tartalmazhatja a magánszemély adószámát. Ebben az esetben is tilos a magánszemélytől az adóazonosító jelét bekérni és azt a számlán feltüntetni.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023