Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Az átalányadózók iparűzési adó…
Átalányadó - 2022.09.17. - 4 p. olvasás

Az átalányadózók iparűzési adója

A 2022. szeptemberi kata-váltás rámutatott arra, hogy az átalányadózás sokaknak egy kiváló adózási forma, és rengeteg lehetőséget rejt magában. Bár a katához képest több mindenre kell figyelni, és az adminisztráció is érzékeny pont. Az iparűzési adó befizetése átalányadózás esetén is elengedhetetlen. Hogy mit kell tudni az átalányadózás és iparűzési adó viszonyáról, arról Böröczky Zsuzsit is megkérdeztük.

Átalányadós iparűzési adó

Ha vállalkozásod van, nem új dolog, hogy terhel néhány befizetési kötelezettség. Az egyik az iparűzési adó, amelynek csak azért nem egyezik meg a rövidítése a 2010-es, ‘20-as évek kedvelt sörfajtájával, mert a hivatalos neve helyi iparűzési adó, így HIPA-ként tudunk rá hivatkozni, bár tegyük hozzá, az IPÁ-t is használják páran.

Az átalányadózás során felmerülő költségeid és adminisztrációd tüchtig rendszerbe illeszthetők az átalányadó asszisztens plusz használatával, amelyben egyébként a HIPA kalkulációd is elvégezhető letölthető excel táblázattal, és havi bontásban láthatod, követheted a felmerülő HIPA kötelezettségeket.

Mi az az iparűzési adó?

Iparűzési adót azért fizetünk a vállalkozásunk után, hogy az adott települést bevételhez juttassuk. Ez nekünk is jó, hiszen a hely, ahol dolgozunk, vagy ahová cégünket bejegyeztettük, épülhet-szépülhet, bővíthetik a lehetőségeket, így mi is új ügyfelekhez juthatunk. Az iparűzési adó minden vállalkozóra vonatkozik, aki keresőtevékenységet végez.

Figyelj: ha legalább 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozol átalányadósként, és járulékmentes értékhatárba esel, HIPA-t akkor is fizetned kell. Ám jövedelem arányosan ez szerencsére nem akkora tétel, hogy komolyabb invesztíciót jelentsen.

A HIPA összegét adott önkormányzatnak fizetjük be, a sztenderd az, hogy a székhely szerinti önkormányzatnak utalandó a megállapított összeg. De ha a cég telephelye más, akkor az önkormányzatok közt meg szokás osztani a befizetendő pénzt.

Az iparűzési adót két részletben kell befizetni egy évre vonatkozólag. 2+1 fix határidőt kell megjegyezned: március 15-e az első részlet befizetési határideje, szeptember 15-e pedig a másodiké. Az adott önkormányzat számlaszámára tudod utalni, és a NAV-nak kell bevallanod az adóévet követő május 31-ig. Ehhez az ÁNYK-ban az évszámmal ellátott ‘HIPAK nyomtatványát kell kitöltened.

Figyelem! Ha a 2022. szeptember elsejei kata-változás során te átalányadózást választottál, a HIPÁ-val kapcsolatban nem kell változásbejelentést tenned az önkormányzatnál, és HIPA előleget sem kell bevallanod.

Ha nem vallod be, vagy ha késel a befizetéssel

Ha a HIPÁ-dat nem vallod be a NAV-nak, akkor az adóhatóság nem továbbítja a bevallásod az illetékes önkormányzatnak. Az önkormányzat felszólít, hogy pótold a hiányosságot, és elesel a számodra kedvezőbb HIPA mérték lehetőségétől. Erről lentebb írunk bővebben.

Ha nem tartod a befizetési határidőket, a késedelmi kamatot az önkormányzat varrja majd a nyakadba - és nyugodj meg, egyszer meg fogod ezt kapni, önkormányzatonként eltér, mennyi idő múlva küldik számodra az információkat. A késedelmi kamatit az adózási rendről szóló törvény (Art.) szabályozza, és a jegybanki alappal számolják ki. A KKV-ket először csak felszólítják, a bírság csak akkor jön, ha erre a felszólításra sem érkezik befizetés.

Mennyi az annyi?

Ne kerülgessük a forró kását, mondjuk ki, mennyit kell fizetni. Egységesen számolható összegről van szó, de ez vállalkozásonként eltérhet, sőt: az önkormányzatnak is van egy kis mozgástere abban, hogy mekkora mértékű HIPA-t határoz meg.

A HIPA alapesetben maximum 2%-a lehet, de a járványhelyzet miatt egy rövid időre ezt 1%-ban maximalizálták. Ez a maximum érték, az önkormányzat tehát dönthet úgy, hogy kevesebbet kelljen fizetnie a helyi vállalkozóknak - így akár 0-ra is csökkenthető a HIPA. Persze ez nem egy gyakori eset, de létező jelenség.

Átalányadózás és HIPA

Könyvelő szakértőnket, az Adótanácsadók Egyesületének tagját, Böröczky Zsuzsit (Adónavigátor, Irányadó Magazin) kérdeztük arról, hogy hogyan alakul a helyi iparűzési adónk mértéke, ha átalányadózók vagyunk.

Az iparűzési adó alapja a főszabály szerint, hogy a nettó árbevételt csökkentjük az elismert költségekkel, és erre jön a jelenleg 1%-os település költség, amely 2023-ban a normál, önkormányzat által előírt mértékre változik vissza.

Ehhez a főszabályhoz képest az adózónak két lehetősége van az iparűzési adója mértékének kiszámolásában:

  • A bevételének 80%-a után befizeti a HIPÁ-t
  • Az átalányban megállapított jövedelmének a 120%-a lesz az iparűzési adóalapja

Az utóbbi lehetőség elég jól hangzik, hiszen a 40-80-90%-os költséghányadok esetén a jövedelmed 60-20-10%-ra fizeted az iparűzési adód. Minél magasabb tehát a költséghányadod, annál alacsonyabb lesz a HIPÁ-d.

Abban az esetben választhat a kettő opció közül az adózó, ha a május 31-i adóbevallási határidőket tartja. Ha ezt nem adja be időben, ez a választási lehetőség elúszott. Tartsd szem előtt, hogy az iparűzési adóban nem ismert a mentesített sáv fogalma, tehát ahogy már említettük: ezt minden esetben, mindentől függetlenül meg kell fizetned.


Maradt még kérdésed? Tedd fel Facebookon szakértőinknek!
Belépek a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportba!


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023