Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Fontos információk a cégautóké…
Tippek - 2020.06.23. - 3 p. olvasás

Fontos információk a cégautóként használt személygépkocsi belföldi értékesítéséről

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

Nagyon sok vállalkozás rendelkezik személygépkocsival, amelyet saját maga használ. Ha már gazdaságosan nem üzemeltethető, vagy a vállalkozás igényeinek továbbiakban nem felel meg, akkor értékesíti. Bonácz Zsolti az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze cikkében.

cégautóként használt személygépkocsi belföldi értékesítése

A személygépkocsi belföldi értékesítésére vonatkozó adózási szabályok

Az alanyi adómentes vállalkozásoknak is a következők alapján kell eljárniuk. Az értékesítésnél a különbözet szerinti adózás szabályai nem alkalmazhatóak, mivel a beszerzés nem továbbértékesítési célból valósult meg. Erről saját célú használat, hasznosítás hiányában lenne szó. 

Az értékesítés mentes az áfa alól, ha:

  • a személygépkocsi beszerzéséhez kapcsolódóan áfa merült fel; és
  • annak levonására nincs lehetőség.

Ezt a szabályt az Áfa tv. 87. § b) pontja tartalmazza. 

Például a vállalkozás a személygépkocsit autókereskedőtől vásárolta, amely a vételár után áfát számított fel. Ezt a vállalkozás nem veheti figyelembe levonható adóként. Ha a vállalkozás a személygépkocsit saját használatra vásárolja meg, akkor az ahhoz kapcsolódóan felmerült áfát nem vonhatja le. Ennek következtében a személygépkocsi belföldi értékesítése áfamentes. Ezáltal a vevő felé áfát nem kell felszámítani. 

Ugyancsak mentes az adó alól a személygépkocsi értékesítése a következő feltételek megléte esetén:

  • annak beszerzéséhez kapcsolódóan áfa nem merült fel; és
  • ha áfa felmerült volna, akkor nem lenne levonható.

Ezt a szabályt az Áfa tv. 87. § c) pontja foglalja magában, s kizárólag személygépkocsi értékesítésére vonatkozik. Amennyiben annak beszerzéséhez áfa kapcsolódott volna, akkor azt a beszerzési cél miatt (saját célú használat) nem lehetne levonni. Ezáltal a személygépkocsi belföldi értékesítése áfamentes. Tehát a vevő felé áfát nem kell felszámítani. 

Például a vállalkozás a személygépkocsit egy magánszemélytől vásárolta. A magánszemély eseti jelleggel értékesíti az ingóságát, így áfát nem számíthat fel. Ha ezt megtehetné, akkor azt a beszerzési cél alapján a vállalkozás nem vehetné figyelembe levonható adóként.

Az előzők alapján, ha a vállalkozás a személygépkocsit saját célú használatra szerzi be, akkor annak belföldi értékesítése mindenképpen áfamentességet élvez. Vagy az Áfa tv. 87. § b) pontja, vagy a 87. § c) pontja alapján. 

A számlán az áfamentesség indokát jelölni kell. Ennek módját az Áfa tv. tételesen nem írja elő.  Ezt meg lehet tenni úgy, hogy a számlán a vonatkozó jogszabályi rendelkezést tüntetik fel. Azaz azon az Áfa tv. 87. § b) pontjára, illetve a 87. § c) pontjára hivatkoznak (például megjegyzésként felvezetik a számlára a következő szöveget: „Az értékesítés az Áfa tv. 87. § b) pontja alapján áfamentes”). 

Az is megfelelő, ha a számlán az adómentesség jogcímét szerepeltetik. Az Áfa tv. 87. §-a az áfa alóli mentességet a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel biztosítja. A számlán az áfamentesség indokát erre való utalással is lehet jelölni. Például azon megjegyzésként felvezetik a „Az értékesítés egyéb sajátos jellege miatt áfamentes.” szöveget. 

Az előzőleg tárgyalt szabályok személygépkocsi értékesítésére vonatkoznak.

Nem ritka, hogy tévesen személygépkocsinak minősítik az értékesítés tárgyát képező járművet. A személygépkocsi fogalmát az Áfa tv. értelmező rendelkezés keretében nem szabályozza. Az általános forgalmi adó tekintetében terméket (birtokba vehető dolgot) a Kereskedelmi Vámtarifa besorolása alapján kell meghatározni. A személygépkocsit terméknek kell tekinteni. Az a jármű személygépkocsi, amelyet a Kereskedelmi Vámtarifa besorolás alapján a személygépkocsik közé sorolható. 

A Kereskedelmi Vámtarifa 2018. január 1. napján hatályos besorolást kell tekintetbe venni. A Kereskedelmi Vámtarifa ezen időpontban érvényes besorolása alapján személygépkocsi az a jármű, amely a Kereskedelmi Vámtarifa 8703 besorolása alá tartozik. 

A besorolás szempontjából más körülmények nem relevánsak.

A forgalmi engedélybe foglalt bejegyzés alapján a jármű nem minősíthető. Az Áfa tv. alkalmazásában más jogszabályban (például Szja tv.) foglalt fogalmi meghatározás sem releváns.  

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top