Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Fontos információk a cégautóké…
Tippek - 2020.06.23. - 3 p. olvasás

Fontos információk a cégautóként használt személygépkocsi belföldi értékesítéséről

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Nagyon sok vállalkozás rendelkezik személygépkocsival, amelyet saját maga használ. Ha már gazdaságosan nem üzemeltethető, vagy a vállalkozás igényeinek továbbiakban nem felel meg, akkor értékesíti. Bonácz Zsolti az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze cikkében.

cégautóként használt személygépkocsi belföldi értékesítése

A személygépkocsi belföldi értékesítésére vonatkozó adózási szabályok

Az alanyi adómentes vállalkozásoknak is a következők alapján kell eljárniuk. Az értékesítésnél a különbözet szerinti adózás szabályai nem alkalmazhatóak, mivel a beszerzés nem továbbértékesítési célból valósult meg. Erről saját célú használat, hasznosítás hiányában lenne szó. 

Az értékesítés mentes az áfa alól, ha:

  • a személygépkocsi beszerzéséhez kapcsolódóan áfa merült fel; és
  • annak levonására nincs lehetőség.

Ezt a szabályt az Áfa tv. 87. § b) pontja tartalmazza. 

Például a vállalkozás a személygépkocsit autókereskedőtől vásárolta, amely a vételár után áfát számított fel. Ezt a vállalkozás nem veheti figyelembe levonható adóként. Ha a vállalkozás a személygépkocsit saját használatra vásárolja meg, akkor az ahhoz kapcsolódóan felmerült áfát nem vonhatja le. Ennek következtében a személygépkocsi belföldi értékesítése áfamentes. Ezáltal a vevő felé áfát nem kell felszámítani. 

Ugyancsak mentes az adó alól a személygépkocsi értékesítése a következő feltételek megléte esetén:

  • annak beszerzéséhez kapcsolódóan áfa nem merült fel; és
  • ha áfa felmerült volna, akkor nem lenne levonható.

Ezt a szabályt az Áfa tv. 87. § c) pontja foglalja magában, s kizárólag személygépkocsi értékesítésére vonatkozik. Amennyiben annak beszerzéséhez áfa kapcsolódott volna, akkor azt a beszerzési cél miatt (saját célú használat) nem lehetne levonni. Ezáltal a személygépkocsi belföldi értékesítése áfamentes. Tehát a vevő felé áfát nem kell felszámítani. 

Például a vállalkozás a személygépkocsit egy magánszemélytől vásárolta. A magánszemély eseti jelleggel értékesíti az ingóságát, így áfát nem számíthat fel. Ha ezt megtehetné, akkor azt a beszerzési cél alapján a vállalkozás nem vehetné figyelembe levonható adóként.

Az előzők alapján, ha a vállalkozás a személygépkocsit saját célú használatra szerzi be, akkor annak belföldi értékesítése mindenképpen áfamentességet élvez. Vagy az Áfa tv. 87. § b) pontja, vagy a 87. § c) pontja alapján. 

A számlán az áfamentesség indokát jelölni kell. Ennek módját az Áfa tv. tételesen nem írja elő.  Ezt meg lehet tenni úgy, hogy a számlán a vonatkozó jogszabályi rendelkezést tüntetik fel. Azaz azon az Áfa tv. 87. § b) pontjára, illetve a 87. § c) pontjára hivatkoznak (például megjegyzésként felvezetik a számlára a következő szöveget: „Az értékesítés az Áfa tv. 87. § b) pontja alapján áfamentes”). 

Az is megfelelő, ha a számlán az adómentesség jogcímét szerepeltetik. Az Áfa tv. 87. §-a az áfa alóli mentességet a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel biztosítja. A számlán az áfamentesség indokát erre való utalással is lehet jelölni. Például azon megjegyzésként felvezetik a „Az értékesítés egyéb sajátos jellege miatt áfamentes.” szöveget. 

Az előzőleg tárgyalt szabályok személygépkocsi értékesítésére vonatkoznak.

Nem ritka, hogy tévesen személygépkocsinak minősítik az értékesítés tárgyát képező járművet. A személygépkocsi fogalmát az Áfa tv. értelmező rendelkezés keretében nem szabályozza. Az általános forgalmi adó tekintetében terméket (birtokba vehető dolgot) a Kereskedelmi Vámtarifa besorolása alapján kell meghatározni. A személygépkocsit terméknek kell tekinteni. Az a jármű személygépkocsi, amelyet a Kereskedelmi Vámtarifa besorolás alapján a személygépkocsik közé sorolható. 

A Kereskedelmi Vámtarifa 2018. január 1. napján hatályos besorolást kell tekintetbe venni. A Kereskedelmi Vámtarifa ezen időpontban érvényes besorolása alapján személygépkocsi az a jármű, amely a Kereskedelmi Vámtarifa 8703 besorolása alá tartozik. 

A besorolás szempontjából más körülmények nem relevánsak.

A forgalmi engedélybe foglalt bejegyzés alapján a jármű nem minősíthető. Az Áfa tv. alkalmazásában más jogszabályban (például Szja tv.) foglalt fogalmi meghatározás sem releváns.  

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés