Fontos információk a cégautóként használt személygépkocsi belföldi értékesítéséről

Adózás, NAV 2020.06.23. - 3 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Nagyon sok vállalkozás rendelkezik személygépkocsival, amelyet saját maga használ. Ha már gazdaságosan nem üzemeltethető, vagy a vállalkozás igényeinek továbbiakban nem felel meg, akkor értékesíti. Bonácz Zsolti az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze cikkében.

A személygépkocsi belföldi értékesítésére vonatkozó adózási szabályok

Az alanyi adómentes vállalkozásoknak is a következők alapján kell eljárniuk. Az értékesítésnél a különbözet szerinti adózás szabályai nem alkalmazhatóak, mivel a beszerzés nem továbbértékesítési célból valósult meg. Erről saját célú használat, hasznosítás hiányában lenne szó. 

Az értékesítés mentes az áfa alól, ha:

  • a személygépkocsi beszerzéséhez kapcsolódóan áfa merült fel; és
  • annak levonására nincs lehetőség.

Ezt a szabályt az Áfa tv. 87. § b) pontja tartalmazza. 

Például a vállalkozás a személygépkocsit autókereskedőtől vásárolta, amely a vételár után áfát számított fel. Ezt a vállalkozás nem veheti figyelembe levonható adóként. Ha a vállalkozás a személygépkocsit saját használatra vásárolja meg, akkor az ahhoz kapcsolódóan felmerült áfát nem vonhatja le. Ennek következtében a személygépkocsi belföldi értékesítése áfamentes. Ezáltal a vevő felé áfát nem kell felszámítani. 

Ugyancsak mentes az adó alól a személygépkocsi értékesítése a következő feltételek megléte esetén:

  • annak beszerzéséhez kapcsolódóan áfa nem merült fel; és
  • ha áfa felmerült volna, akkor nem lenne levonható.

Ezt a szabályt az Áfa tv. 87. § c) pontja foglalja magában, s kizárólag személygépkocsi értékesítésére vonatkozik. Amennyiben annak beszerzéséhez áfa kapcsolódott volna, akkor azt a beszerzési cél miatt (saját célú használat) nem lehetne levonni. Ezáltal a személygépkocsi belföldi értékesítése áfamentes. Tehát a vevő felé áfát nem kell felszámítani. 

Például a vállalkozás a személygépkocsit egy magánszemélytől vásárolta. A magánszemély eseti jelleggel értékesíti az ingóságát, így áfát nem számíthat fel. Ha ezt megtehetné, akkor azt a beszerzési cél alapján a vállalkozás nem vehetné figyelembe levonható adóként.

Az előzők alapján, ha a vállalkozás a személygépkocsit saját célú használatra szerzi be, akkor annak belföldi értékesítése mindenképpen áfamentességet élvez. Vagy az Áfa tv. 87. § b) pontja, vagy a 87. § c) pontja alapján. 

A számlán az áfamentesség indokát jelölni kell. Ennek módját az Áfa tv. tételesen nem írja elő.  Ezt meg lehet tenni úgy, hogy a számlán a vonatkozó jogszabályi rendelkezést tüntetik fel. Azaz azon az Áfa tv. 87. § b) pontjára, illetve a 87. § c) pontjára hivatkoznak (például megjegyzésként felvezetik a számlára a következő szöveget: „Az értékesítés az Áfa tv. 87. § b) pontja alapján áfamentes”). 

Az is megfelelő, ha a számlán az adómentesség jogcímét szerepeltetik. Az Áfa tv. 87. §-a az áfa alóli mentességet a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel biztosítja. A számlán az áfamentesség indokát erre való utalással is lehet jelölni. Például azon megjegyzésként felvezetik a „Az értékesítés egyéb sajátos jellege miatt áfamentes.” szöveget. 

Az előzőleg tárgyalt szabályok személygépkocsi értékesítésére vonatkoznak.

Nem ritka, hogy tévesen személygépkocsinak minősítik az értékesítés tárgyát képező járművet. A személygépkocsi fogalmát az Áfa tv. értelmező rendelkezés keretében nem szabályozza. Az általános forgalmi adó tekintetében terméket (birtokba vehető dolgot) a Kereskedelmi Vámtarifa besorolása alapján kell meghatározni. A személygépkocsit terméknek kell tekinteni. Az a jármű személygépkocsi, amelyet a Kereskedelmi Vámtarifa besorolás alapján a személygépkocsik közé sorolható. 

A Kereskedelmi Vámtarifa 2018. január 1. napján hatályos besorolást kell tekintetbe venni. A Kereskedelmi Vámtarifa ezen időpontban érvényes besorolása alapján személygépkocsi az a jármű, amely a Kereskedelmi Vámtarifa 8703 besorolása alá tartozik. 

A besorolás szempontjából más körülmények nem relevánsak.

A forgalmi engedélybe foglalt bejegyzés alapján a jármű nem minősíthető. Az Áfa tv. alkalmazásában más jogszabályban (például Szja tv.) foglalt fogalmi meghatározás sem releváns.  

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top