Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Fontos információk a cégautóké…
Tippek - 2020.06.23. - 3 p. olvasás

Fontos információk a cégautóként használt személygépkocsi belföldi értékesítéséről

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Nagyon sok vállalkozás rendelkezik személygépkocsival, amelyet saját maga használ. Ha már gazdaságosan nem üzemeltethető, vagy a vállalkozás igényeinek továbbiakban nem felel meg, akkor értékesíti. Bonácz Zsolti az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze cikkében.

cégautóként használt személygépkocsi belföldi értékesítése

A személygépkocsi belföldi értékesítésére vonatkozó adózási szabályok

Az alanyi adómentes vállalkozásoknak is a következők alapján kell eljárniuk. Az értékesítésnél a különbözet szerinti adózás szabályai nem alkalmazhatóak, mivel a beszerzés nem továbbértékesítési célból valósult meg. Erről saját célú használat, hasznosítás hiányában lenne szó. 

Az értékesítés mentes az áfa alól, ha:

  • a személygépkocsi beszerzéséhez kapcsolódóan áfa merült fel; és
  • annak levonására nincs lehetőség.

Ezt a szabályt az Áfa tv. 87. § b) pontja tartalmazza. 

Például a vállalkozás a személygépkocsit autókereskedőtől vásárolta, amely a vételár után áfát számított fel. Ezt a vállalkozás nem veheti figyelembe levonható adóként. Ha a vállalkozás a személygépkocsit saját használatra vásárolja meg, akkor az ahhoz kapcsolódóan felmerült áfát nem vonhatja le. Ennek következtében a személygépkocsi belföldi értékesítése áfamentes. Ezáltal a vevő felé áfát nem kell felszámítani. 

Ugyancsak mentes az adó alól a személygépkocsi értékesítése a következő feltételek megléte esetén:

  • annak beszerzéséhez kapcsolódóan áfa nem merült fel; és
  • ha áfa felmerült volna, akkor nem lenne levonható.

Ezt a szabályt az Áfa tv. 87. § c) pontja foglalja magában, s kizárólag személygépkocsi értékesítésére vonatkozik. Amennyiben annak beszerzéséhez áfa kapcsolódott volna, akkor azt a beszerzési cél miatt (saját célú használat) nem lehetne levonni. Ezáltal a személygépkocsi belföldi értékesítése áfamentes. Tehát a vevő felé áfát nem kell felszámítani. 

Például a vállalkozás a személygépkocsit egy magánszemélytől vásárolta. A magánszemély eseti jelleggel értékesíti az ingóságát, így áfát nem számíthat fel. Ha ezt megtehetné, akkor azt a beszerzési cél alapján a vállalkozás nem vehetné figyelembe levonható adóként.

Az előzők alapján, ha a vállalkozás a személygépkocsit saját célú használatra szerzi be, akkor annak belföldi értékesítése mindenképpen áfamentességet élvez. Vagy az Áfa tv. 87. § b) pontja, vagy a 87. § c) pontja alapján. 

A számlán az áfamentesség indokát jelölni kell. Ennek módját az Áfa tv. tételesen nem írja elő.  Ezt meg lehet tenni úgy, hogy a számlán a vonatkozó jogszabályi rendelkezést tüntetik fel. Azaz azon az Áfa tv. 87. § b) pontjára, illetve a 87. § c) pontjára hivatkoznak (például megjegyzésként felvezetik a számlára a következő szöveget: „Az értékesítés az Áfa tv. 87. § b) pontja alapján áfamentes”). 

Az is megfelelő, ha a számlán az adómentesség jogcímét szerepeltetik. Az Áfa tv. 87. §-a az áfa alóli mentességet a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel biztosítja. A számlán az áfamentesség indokát erre való utalással is lehet jelölni. Például azon megjegyzésként felvezetik a „Az értékesítés egyéb sajátos jellege miatt áfamentes.” szöveget. 

Az előzőleg tárgyalt szabályok személygépkocsi értékesítésére vonatkoznak.

Nem ritka, hogy tévesen személygépkocsinak minősítik az értékesítés tárgyát képező járművet. A személygépkocsi fogalmát az Áfa tv. értelmező rendelkezés keretében nem szabályozza. Az általános forgalmi adó tekintetében terméket (birtokba vehető dolgot) a Kereskedelmi Vámtarifa besorolása alapján kell meghatározni. A személygépkocsit terméknek kell tekinteni. Az a jármű személygépkocsi, amelyet a Kereskedelmi Vámtarifa besorolás alapján a személygépkocsik közé sorolható. 

A Kereskedelmi Vámtarifa 2018. január 1. napján hatályos besorolást kell tekintetbe venni. A Kereskedelmi Vámtarifa ezen időpontban érvényes besorolása alapján személygépkocsi az a jármű, amely a Kereskedelmi Vámtarifa 8703 besorolása alá tartozik. 

A besorolás szempontjából más körülmények nem relevánsak.

A forgalmi engedélybe foglalt bejegyzés alapján a jármű nem minősíthető. Az Áfa tv. alkalmazásában más jogszabályban (például Szja tv.) foglalt fogalmi meghatározás sem releváns.  

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár