Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Aktuális: Egyéni vállalkozás s…
Tippek - 2020.05.11. - 3 p. olvasás

Aktuális: Egyéni vállalkozás szüneteltetése járványveszély alatt

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerint egyéni vállalkozó tevékenységét legalább egy hónapig szüneteltetheti. Ezt a szabályt a járványveszély időtartama alatt módosította a 131/2020. (IV.17.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet). Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal is segít a Billingósoknak.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése járványveszély alatt

Aktuális - egyéni vállalkozás szüneteltetése a koronavírus járvány idején

A járványveszély végét jogszabály fogja megállapítani. Ezt követően ismét a 2009. évi CXV. törvény határozza meg a tevékenység szüneteltetésének minimális időtartamát. 

A Rendelet azokra az esetekre vonatkozik, amikor az egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetését 2020. március 31-én és azt követően a veszélyhelyzet ideje alatt jelentette be.

Ezekben az esetekben a tevékenység szünetelésénél az 1 hónapos minimális időtartamot nem kell alkalmazni. Ennek következtében a szünetelés időtartama 1 napra csökken. 

Íme egy példa!

Az egyéni vállalkozó 2020. május 10-én bejelenti tevékenységének szüneteltetését. A tevékenység a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 11. napjától szünetel. Az egyéni vállalkozónak lehetősége van arra, hogy a szüneteltetés befejezését akár 2020. május 11-én bejelentse. A bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 12. napjától ismét működő státuszú vállalkozó. A vázolt esetben a szüneteltetés kezdő és záró napja egyaránt 2020. május 11. napja. 

Tegyük fel, hogy a katás egyéni vállalkozó él ezzel a lehetőséggel. Ekkor a következőkre kell figyelemmel lennie. 

Először is azt kell megvizsgálnia, hogy mentesül-e a tételes adó alól a járványveszélyre tekintettel. A mentességre jogosító tevékenységeket a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet határozza meg.

Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó mentességre jogosító tevékenységet folytat. Ebben az esetben a szüneteltetés befejezésének hónapjára ugyancsak nem kell tételes adót fizetnie. Abban az esetben, ha a mentességre nem jogosult, akkor már más a helyzet. 

Előfordulhat, hogy a tevékenység szüneteltetése nem a naptári hónap egészében valósul meg. Ekkor a mentességre való jogosultság hiányában a tételes adót az adott hónapra meg kell fizetni. Ez a szabály akkor is érvényesül, ha az adott hónapban csak egy napig nem került sor a tevékenység szüneteltetésére. 

Nézzünk egy másik példát!

A katás egyéni vállalkozó 2020. április 30-án bejelentette tevékenységének szüneteltetését. Az egyéni vállalkozó nem folytat olyan tevékenységet, amely miatt a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet alapján mentesülne a tételes adó megfizetésének kötelezettsége alól. A tevékenység a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 1-jétől szünetelt. Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó a szüneteltetés befejezését 2020. május 30-án bejelenti. 

Ebben az esetben a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 31. napjától ismét működő státuszú vállalkozó.

A vázolt esetben 2020. május hónapban az egyéni vállalkozó 1 napig (2020. május 31-én) folytat tevékenységet. Ettől függetlenül 2020. május hónapra köteles tételes adót fizetni.

A példa alapján a tételes adó alóli mentességre nem jogosult egyéni vállalkozó számára a következő tanács fogalmazható meg.

Lehetőség szerint a szüneteltetés befejezését úgy időzítse, hogy a naptári hónap egészében szüneteltesse tevékenységét. Továbbá az alábbiakkal is érdemes tisztában lenni a szüneteltetésnél és annak befejezésénél. Ezeket a szabályokat a 131/2020. (IV.17.) Korm. rendelet nem módosította. 

A szüneteltetés bejelentését és a szüneteltetés befejezésének bejelentését a webes felületen kell megtenni. Ez a következő linken érhető el.

A szüneteltetésre vonatkozó döntés bejelentését munkaszüneti napon is meg lehet tenni. Ez igaz a szüneteltetés befejezésének bejelentésére is.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023