Aktuális: Egyéni vállalkozás szüneteltetése járványveszély alatt

Billingo hírek 2020.05.11. - 3 p. olvasás

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerint egyéni vállalkozó tevékenységét legalább egy hónapig szüneteltetheti. Ezt a szabályt a járványveszély időtartama alatt módosította a 131/2020. (IV.17.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet). Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal is segít a Billingósoknak.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése járványveszély alatt

Aktuális - egyéni vállalkozás szüneteltetése a koronavírus járvány idején

A járványveszély végét jogszabály fogja megállapítani. Ezt követően ismét a 2009. évi CXV. törvény határozza meg a tevékenység szüneteltetésének minimális időtartamát. 

A Rendelet azokra az esetekre vonatkozik, amikor az egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetését 2020. március 31-én és azt követően a veszélyhelyzet ideje alatt jelentette be.

Ezekben az esetekben a tevékenység szünetelésénél az 1 hónapos minimális időtartamot nem kell alkalmazni. Ennek következtében a szünetelés időtartama 1 napra csökken. 

Íme egy példa!

Az egyéni vállalkozó 2020. május 10-én bejelenti tevékenységének szüneteltetését. A tevékenység a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 11. napjától szünetel. Az egyéni vállalkozónak lehetősége van arra, hogy a szüneteltetés befejezését akár 2020. május 11-én bejelentse. A bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 12. napjától ismét működő státuszú vállalkozó. A vázolt esetben a szüneteltetés kezdő és záró napja egyaránt 2020. május 11. napja. 

Tegyük fel, hogy a katás egyéni vállalkozó él ezzel a lehetőséggel. Ekkor a következőkre kell figyelemmel lennie. 

Először is azt kell megvizsgálnia, hogy mentesül-e a tételes adó alól a járványveszélyre tekintettel. A mentességre jogosító tevékenységeket a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet határozza meg.

Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó mentességre jogosító tevékenységet folytat. Ebben az esetben a szüneteltetés befejezésének hónapjára ugyancsak nem kell tételes adót fizetnie. Abban az esetben, ha a mentességre nem jogosult, akkor már más a helyzet. 

Előfordulhat, hogy a tevékenység szüneteltetése nem a naptári hónap egészében valósul meg. Ekkor a mentességre való jogosultság hiányában a tételes adót az adott hónapra meg kell fizetni. Ez a szabály akkor is érvényesül, ha az adott hónapban csak egy napig nem került sor a tevékenység szüneteltetésére. 

Nézzünk egy másik példát!

A katás egyéni vállalkozó 2020. április 30-án bejelentette tevékenységének szüneteltetését. Az egyéni vállalkozó nem folytat olyan tevékenységet, amely miatt a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet alapján mentesülne a tételes adó megfizetésének kötelezettsége alól. A tevékenység a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 1-jétől szünetelt. Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó a szüneteltetés befejezését 2020. május 30-án bejelenti. 

Ebben az esetben a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 31. napjától ismét működő státuszú vállalkozó.

A vázolt esetben 2020. május hónapban az egyéni vállalkozó 1 napig (2020. május 31-én) folytat tevékenységet. Ettől függetlenül 2020. május hónapra köteles tételes adót fizetni.

A példa alapján a tételes adó alóli mentességre nem jogosult egyéni vállalkozó számára a következő tanács fogalmazható meg.

Lehetőség szerint a szüneteltetés befejezését úgy időzítse, hogy a naptári hónap egészében szüneteltesse tevékenységét. Továbbá az alábbiakkal is érdemes tisztában lenni a szüneteltetésnél és annak befejezésénél. Ezeket a szabályokat a 131/2020. (IV.17.) Korm. rendelet nem módosította. 

A szüneteltetés bejelentését és a szüneteltetés befejezésének bejelentését a webes felületen kell megtenni. Ez a következő linken érhető el.

A szüneteltetésre vonatkozó döntés bejelentését munkaszüneti napon is meg lehet tenni. Ez igaz a szüneteltetés befejezésének bejelentésére is.

Hasonló cikkek a kategóriában

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

billingo - yettel

A Billingo és a Yettel együtt támogatja vállalkozásod sikerét

Billingo hírek 2023.11.08. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként a kiadások mértéke a végtelenségig nőhet, ezt mind jól tudjuk. Okos tervezéssel, a folyamatok optimalizálásával és pénzügyi tudatossággal azonban...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Business Menü Live

Játsszunk el a gondolattal... hogy nem omlik össze a business-világ

Billingo hírek 2023.11.03. - 5 p. olvasás

A Billingo operatív és stratégiai igazgatója azon 24 sikeres vezető egyikeként szólalt fel a Business Menü Live ALLSTARS-on, akik friss erővel és gondolat ébres...

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Back to Top