Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Aktuális: Egyéni vállalkozás s…
Tippek - 2020.05.11. - 3 p. olvasás

Aktuális: Egyéni vállalkozás szüneteltetése járványveszély alatt

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerint egyéni vállalkozó tevékenységét legalább egy hónapig szüneteltetheti. Ezt a szabályt a járványveszély időtartama alatt módosította a 131/2020. (IV.17.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet). Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal is segít a Billingósoknak.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése járványveszély alatt

Aktuális - egyéni vállalkozás szüneteltetése a koronavírus járvány idején

A járványveszély végét jogszabály fogja megállapítani. Ezt követően ismét a 2009. évi CXV. törvény határozza meg a tevékenység szüneteltetésének minimális időtartamát. 

A Rendelet azokra az esetekre vonatkozik, amikor az egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetését 2020. március 31-én és azt követően a veszélyhelyzet ideje alatt jelentette be.

Ezekben az esetekben a tevékenység szünetelésénél az 1 hónapos minimális időtartamot nem kell alkalmazni. Ennek következtében a szünetelés időtartama 1 napra csökken. 

Íme egy példa!

Az egyéni vállalkozó 2020. május 10-én bejelenti tevékenységének szüneteltetését. A tevékenység a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 11. napjától szünetel. Az egyéni vállalkozónak lehetősége van arra, hogy a szüneteltetés befejezését akár 2020. május 11-én bejelentse. A bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 12. napjától ismét működő státuszú vállalkozó. A vázolt esetben a szüneteltetés kezdő és záró napja egyaránt 2020. május 11. napja. 

Tegyük fel, hogy a katás egyéni vállalkozó él ezzel a lehetőséggel. Ekkor a következőkre kell figyelemmel lennie. 

Először is azt kell megvizsgálnia, hogy mentesül-e a tételes adó alól a járványveszélyre tekintettel. A mentességre jogosító tevékenységeket a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet határozza meg.

Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó mentességre jogosító tevékenységet folytat. Ebben az esetben a szüneteltetés befejezésének hónapjára ugyancsak nem kell tételes adót fizetnie. Abban az esetben, ha a mentességre nem jogosult, akkor már más a helyzet. 

Előfordulhat, hogy a tevékenység szüneteltetése nem a naptári hónap egészében valósul meg. Ekkor a mentességre való jogosultság hiányában a tételes adót az adott hónapra meg kell fizetni. Ez a szabály akkor is érvényesül, ha az adott hónapban csak egy napig nem került sor a tevékenység szüneteltetésére. 

Nézzünk egy másik példát!

A katás egyéni vállalkozó 2020. április 30-án bejelentette tevékenységének szüneteltetését. Az egyéni vállalkozó nem folytat olyan tevékenységet, amely miatt a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet alapján mentesülne a tételes adó megfizetésének kötelezettsége alól. A tevékenység a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 1-jétől szünetelt. Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó a szüneteltetés befejezését 2020. május 30-án bejelenti. 

Ebben az esetben a bejelentést követő naptól, azaz 2020. május 31. napjától ismét működő státuszú vállalkozó.

A vázolt esetben 2020. május hónapban az egyéni vállalkozó 1 napig (2020. május 31-én) folytat tevékenységet. Ettől függetlenül 2020. május hónapra köteles tételes adót fizetni.

A példa alapján a tételes adó alóli mentességre nem jogosult egyéni vállalkozó számára a következő tanács fogalmazható meg.

Lehetőség szerint a szüneteltetés befejezését úgy időzítse, hogy a naptári hónap egészében szüneteltesse tevékenységét. Továbbá az alábbiakkal is érdemes tisztában lenni a szüneteltetésnél és annak befejezésénél. Ezeket a szabályokat a 131/2020. (IV.17.) Korm. rendelet nem módosította. 

A szüneteltetés bejelentését és a szüneteltetés befejezésének bejelentését a webes felületen kell megtenni. Ez a következő linken érhető el.

A szüneteltetésre vonatkozó döntés bejelentését munkaszüneti napon is meg lehet tenni. Ez igaz a szüneteltetés befejezésének bejelentésére is.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér