Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Koronavírus infó: Fizetés nélk…
KATA - 2020.04.22. - 7 p. olvasás

Koronavírus infó: Fizetés nélküli szabadság hatása a kisadózói státuszra

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A koronavírus egyik negatív hozadéka, hogy számos munkavállalót küldtek fizetés nélküli szabadságra. Köztük lehetnek mádosállású katás egyéni vállalkozók is. Hogyan érinti ez a vállalkozásukat? Milyen bejelentési és fizetési kötelezettség keletkezik? Bonácz Zsolt adószakértő összefoglalta a Billingo felhasználóinak.

Fizetés nélküli szabadság kiadózó

Fizetés nélküi szabadság vs. kata

A járványveszélyből fakadó gazdasági recesszió miatt a vállalkozások számos szokatlan intézkedést hajtanak végre. Ezek közé tartozik a munkavállalók elküldése fizetés nélküli szabadságra.

Fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók között lehetnek katás egyéni vállalkozók is, akik munkaviszonyuk mellett folytatnak vállalkozási tevékenységet.  Továbbá lehetnek olyan munkavállalók is, akik munkaviszonyuk mellett személyesen közreműködnek katás társaság gazdasági tevékenységében.  

A katás egyéni vállalkozó kisadózó. Ugyancsak kisadózó a társaság tevékenységében közreműködő tag. Kisadózó lehet főállású, vagy nem főállású. A főállású kisadózó biztosítottnak minősül. Főállású kisadózó egyéni vállalkozó saját maga után, katás cég főállású kisadózó után 50 000 Ft tételes adót köteles fizetni. Nem főállású kisadózó nem biztosított. A 25 000 Ft tételes adó fejében semmit sem kap. 

A fizetés nélküli szabadságon levő kisadózónak tisztában kell lenni azzal, hogy ez a helyzet kihat kisadózói státuszára. Nem főállású a kisadózó többek között akkor, ha a tárgyhónap egészében legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll.  A fizetés nélküli szabadság időtartama alatt nincs heti munkaidő. Amennyiben a nem főállású kisadózó a hónap egyetlen napján is fizetési nélküli szabadságon van, akkor már főállású kisadózónak minősül. Kivéve akkor, ha más ok folytán nem főállású kisadózónak lehet tekinteni.  Továbbiakban abból indulok ki, hogy a kisadózó munkaviszonyára tekintettel minősül nem főállású kisadózónak. A kisadózói státusz változását a NAV felé 15 napon belül be kell jelenteni. A főállású kisadózó státusz annak a hónapnak az első napjától áll fenn, amelyre a fizetés nélküli szabadság első napja esik. 

Ha a kisadózó 2020. április 20-tól van fizetési nélküli szabadságon, akkor ebben a hónapban főállású kisadózó. A változás időpontja 2020. április 1-je. Egyéni vállalkozó saját maga után, katás cég főállásúvá vált kisadózó tagja után 2020. április hónapra már 50 000 Ft tételes adót köteles fizetni. Kivéve, ha mentességre jogosító tevékenységet folytat [61/2020. (III.23. Kormányrendelet]. Ekkor ugyanis 2020. április hónapra mentesül a tételes adó megfizetése alól. 

Bejelentés egyéni vállalkozónál

Az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozónak a bejelentést a 20T101E nyomtatványon kell megtennie. A02 lap 14. sorában a „Főállású kisadózónak minősülők” szöveg melletti kockában „I” („Igen”) betűt kell elhelyezni. Ezen túl „Bejelentem, mint főállású kisadózó, hogy biztosításom ezen bejelentéssel jön létre” szöveg melletti kockában „X” jelet kell elhelyezni. Továbbá e sorban meg kell adni a változás bekövetkezésének időpontját (lásd előző példa).  

Bejelentés katás társaságnál

Katás társaságnak a kisadózó tag státusának megváltozását ugyancsak 15 napon belül a 20T201T nyomtatványon kell bejelenteni.  

A05 lap 17. sorában kell az érintett kisadózóra vonatkozóan a következő adatokat megadni:

  • név,
  • adóazonosító jel,
  • TAJ szám,
  • cím.

Az előzőleg említett adatok megadása mellett a A05. lap 17. sorát az alábbiak szerint kell kitölteni:

  • a „Bejelentem, hogy a kisadózó főállású kisadózónak minősül” szöveg melletti kockában „I” („Igen”) betűt kell elhelyezni;
  • „Bejelentem, mint főállású kisadózó, hogy biztosításom ezen bejelentéssel jön létre” szöveg melletti kockában „X” jelet kell elhelyezni;
  • „A változás bekövetkezésének időpontja” mellett fel kell tüntetni a változás időpontját (az a nap, amelytől a főállású kisadózói státus beállt).

Fizetési nélküli szabadság megszűnése 

A fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a kisadózó ismét nem főállású, de csak akkor, ha a heti munkaideje eléri a 36 órát.

Ha a kisadózó 2020. május 20-tól ismét munkába áll és heti munkaideje eléri a 36 órát, akkor 2020. május hónapban még főállású kisadózó. Tehát egyéni vállalkozó saját maga után, katás cég főállású kisadózó tagja után 2020. május hónapra még 50 000 Ft tételes adót köteles fizetni. Kivéve, ha mentességre jogosító tevékenységet folytat [61/2020. (III.23. Kormányrendelet]. Ekkor ugyanis 2020. május hónapra mentesül a tételes adó megfizetése alól.

A nem főállású kisadózói státus kezdete 2020. június 1-je.

Tehát egyéni vállalkozó saját maga után, katás cég nem főállásúvá vált kisadózó tagja után 2020. június hónapra már 25 000 Ft tételes adót köteles fizetni. Kivéve, ha mentességre jogosító tevékenységet folytat [61/2020. (III.23. Kormányrendelet]. Ekkor ugyanis 2020. június hónapra mentesül a tételes adó megfizetése alól.

Bejelentés szabályai

A kisadózói státus újbóli változását 15 napon belül a NAV felé be kell jelenteni.Az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozónak a bejelentést a 20T101E nyomtatványon kell megtennie.

A02 lap 14. sorában a „Főállású kisadózónak minősülők” szöveg melletti kockában „N” („Nem”) betűt kell elhelyezni. Továbbá e sorban meg kell adni a változás bekövetkezésének időpontját.

Katás társaságnak a kisadózó tag státusának újbóli megváltozását a 20T201T nyomtatványon kell bejelenteni.

A05. lap 17. sorában a „Bejelentem, hogy a kisadózó főállású kisadózónak minősül” szöveg melletti kockában „N” („Nem”) betűt kell elhelyezni. Továbbá e sorban meg kell adni a változás bekövetkezésének időpontját.

Munkáltató tájékoztatása

Ha a munkavállaló nincs más jogviszonya, akkor a fizetési nélküli szabadság időtartamára nem minősül biztosítottnak. Emiatt egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. 2020. május 1-jétől a munkáltató fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha a fizetés nélküli szabadságolás miatt a munkavállaló nem biztosított. 

Ez a kötelezettség nem terheli, ha a munkavállalója más jogviszonya alapján biztosított. Ez a helyzet áll fenn főállású kisadózó esetében. Erről javasolt a munkáltatót értesíteni. Ezt a munkáltató biztosan jó néven veszi.

Mit tehet a mentességre nem jogosult katás vállalkozás?

Tegyük fel, hogy fizetési szabadságon mentességre nem jogosult katás egyéni vállalkozó tartózkodik. Számára javasolható a tevékenység szüneteltetése, ha a megítélése szerint a helyzet a következő. Átmenetileg tevékenységéből nem tud bevételt realizálni, illetve nem képes nyereséget elérni.  A tételes adó alól akkor mentesül, ha a hónap egészében szünetelteti tevékenységét. A szüneteltetés miatt 2020. május 1-jétől nem neki kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Azt a munkáltatója köteles megfizetni, mivel fizetési nélküli szabadságra küldte. 

Tegyük fel, hogy fizetési szabadságon mentességre nem jogosult katás cég kisadózó tagja tartózkodik. Katás cég nem szüneteltetheti tevékenységét. Azonban, ha a cég tagja már nem működik közre a cég tevékenységében (ezt javasolt írásban dokumentálni), akkor már nem kisadózó. Emiatt a cégnek nem kell utána tételes adót fizetni. Viszont figyelembe kell venni a következő szabályt. Ha nem kisadózó tag részesül a nyereségből, akkor ez után az általános szabályok alapján köteles adózni. Továbbá a cég köteles 15 % szja-t, és a szociális hozzájárulási adót (ezt akkor, ha ennek fizetésére a tag kötelezett) az osztalékból levonni.

Egyéni cég tagja, betéti társaság beltagja köteles a tevékenységben közreműködni. Közkereseti társaság esetében legalább egy tagnak közre kell működnie a társaság tevékenységében.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér