2 hónap ajándékba

2 hónap ajándékba

Fizess elő MOST 1 évre bármilyen új Billingo szolgáltatásra és további 2 hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / GINOP pályázatok: így fejleszd…
Egyéb - 2021.11.29. - 5 p. olvasás

GINOP pályázatok: így fejleszd vállalkozásodat!

A GINOP a 2014-2020-as pályázati ciklusban az eddigi legnagyobb keretösszegű program volt, nem hiába örvendett hatalmas népszerűségnek. Mostanra ráncfelvarrták a GINOP-ot és a 2021-2027-es ciklusban már új néven, a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) keretében juttatja komoly összegekhez a vállalkozásokat. Jöjjön most a GINOP régi és új élete: összegyűjtöttük a pályázathoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

GINOP pályázatok

Milyen típusú pályázat a GINOP?

A pályázati források az EU által meghatározott 7 éves fejlesztési ciklusokhoz igazodva állnak rendelkezésre. A támogatások felhasználása ún. operatív programok keretében zajlik és meghatározott prioritások mentén történik.

A GINOP jelentése, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, amely a legnépszerűbb projektek egyike volt a 2014–2020-as pályázati ciklusban. A program elsősorban a vállalkozások kapacitásbővítését és versenyképességét szolgáló felhívásokat foglalta magában, melyekhez az állam - többnyire EU-s forrásokból - vissza nem térítendő támogatásokat kínált a cégek számára. Nincs ez másképp az utód, VINOP esetében sem. A VINOP pályázatok struktúrája azonos a korábbi GINOP felhívásokéval és a kódszámok is ugyanúgy épülnek fel mint népszerű elődjénél - pl. VINOP-1.2.1-21.

A VINOP a következő területeken biztosít támogatást:

 • Vállalkozásfejlesztés
 • Kiemelt stratégiai ágazatok fejlesztése
 • Kutatás, fejlesztés, innováció (KFI)
 • Digitalizáció
 • Turizmus, örökségvédelem
 • Szakképzés
 • Felsőoktatás
 • Felnőttképzés
 • Foglalkoztatás

Milyen célok segítésére jött létre a GINOP? 

A GINOP pályázatok célja, a vállalkozásfejlesztés támogatása mellett - a közép-magyarországi régión (KMR) kívüli területeken -, a magas hozzáadott értékű termelésen és a foglalkoztatás bővülésén alapuló fenntartható gazdasági növekedés elérése.

Mindegyik GINOP pályázat más feltételeket és lehetőségeket kínál, de fejlesztési céltól függően egy-két milliótól egészen többszáz milliós összegekig is pályázhattak a mikro-, kis- és középvállalatok.

A támogatás projekt összköltségéhez viszonyított mértéke a 100%-ot kevésszer érte el, akkor is elsősorban a foglalkoztatással kapcsolatos tenderek esetében, más célok esetében többnyire 50% alatt maradt.

A program keretén belül főleg technológiai korszerűsítések, eszköz-, valamint az ezekhez kapcsolódó licenc- és know-how-beszerzések valósultak meg, továbbá infrastrukturális és ingatlanberuházás, információs és kommunikációs technológiák (IKT) fejlesztése. Finanszírozást kaptak emellett az új vállalkozások, az innovációs tevékenységek, kiosztásra került piacra jutási, valamint HR-fejlesztési támogatás is.

A GINOP program prioritásai:

 • GINOP 1. Kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása
 • GINOP 2. Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció
 • GINOP 5. Foglalkoztatás

Ezeket a pályázati azonosító kód első számjegyéről lehetett könnyen és gyorsan felismerni (pl. egy GINOP 1.X.X kóddal fémjelzett pályázat a GINOP első prioritása alá tartozik).

A 2014-2020-as időszakban nagyon népszerű GINOP pályázat volt a GINOP-5.1.9-17 Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás tender (később: GINOP 5.1.10-18 Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása és a GINOP 5.2.7-18 Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása), amelyre a vállalkozásindítással, vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatásokat végző vállalkozások, nonprofit és egyéb, nem nyereségérdekelt szervezetek pályázhattak a álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítése érdekében.

A vállalkozóvá válási támogatás feltételeit illetően a GINOP konstrukciók feltételrendszere azonos, kivéve a támogatott vállalkozás alapítójának életkorára vonatkozó kritériumot, amely szerint: - a GINOP 5.1.10-18 konstrukció a 30 év feletti, - míg a GINOP 5-2.7-18 konstrukció a 18 és 30 év közötti személyek vállalkozóvá válását támogatja.

A munkahelyteremtés és a mikro- és kisvállalkozóvá válási támogatás 2021-27-es ciklusban is kiemelten fontos a pályázatok terén.

A GINOP és utódja, a GINOP Plusz pályázatokról a tudnivalók elérhetők a Billingo Pályázatfigyelőben.

Mit érdemes tudni a VEKOP-ról, miben más, mint a GINOP?

A GINOP pályázatok kapcsán mindenképp érdemes szót ejtenünk a VEKOP pályázatokról is. A GINOP és VEKOP pályázatok alapvetően a projektmegvalósítás helyszínében különböznek. A támogatás felhasználása mindkét esetben Magyarországon történik, azonban a GINOP-nál a közép-magyarországi régión kívül, míg a VEKOP-nál ezen a térségen belül.

A VEKOP, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program elnevezése. A program átfogó célja a közép-magyarországi régió fejlesztésének biztosítása és versenyképességének további javítása, a régió társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeinek csökkentésével egyidejűleg.

A VEKOP 4 fő finanszírozási prioritásra épül:

 • Intelligens és fenntartható regionális gazdasági teljesítmény-növekedés
 • A foglalkoztatás javítását elősegítő társadalmi környezet kialakítása és humánerőforrás-kapacitás fejlesztése
 • Élhetőbb környezet teremtése, amely a versenyképességet és a társadalmi együttműködést is segíti
 • A közigazgatás fejlesztése

Hogyan pályázhatok sikeresen?

Pályázatírás előtt mindig alaposan érdemes átgondolni a fejlesztési célokat és áttanulmányozni a tenderek felhívásait, hogy vállalkozásunk megfelel-e az előírt feltételeknek, elegendő pontszámot érünk-e el és tudjuk-e vállalni a támogatással kapcsolatos kötelezettségeket.

Ajánlott előminősítést is végeztetni, hiszen a pályázati anyag megírása, összeállítása rengeteg idő és energia, ami megspórolható, ha kicsi az esélyünk a támogatás elnyerésére.

Amennyiben nincs még tapasztalatunk a pályázatírásban, hasznos lehet szakértőhöz fordulni, aki nem csak a pályázati feltételek értelmezésében, de az anyag megírásában, összeállításában is óriási segítség. Olyan pályázatíró céget ajánlott választani, amely az első lépéstől az utolsóig velünk van, pályázatírás mellett a pályázat-menedzsmentet is vállalja és nagy tapasztalattal rendelkezik ezek lebonyolításában.

Ha magunk készítjük el a pályázatot, ügyelni kell az adatok pontos kitöltésére, az összes szükséges nyilatkozat és alátámasztó dokumentum beküldésére és arra, hogy tartsuk a határidőket. Akár pár perc csúszás is a pályázat elutasítását jelentheti.

Érdekelnek a GINOP? VINOP és VEKOP pályázatok? Kövesd őket a Billingo Pályázatfigyelőben >>

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top