Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / GINOP pályázatok: így fejleszd…
Egyéb - 2021.11.29. - 5 p. olvasás

GINOP pályázatok: így fejleszd vállalkozásodat!

A GINOP a 2014-2020-as pályázati ciklusban az eddigi legnagyobb keretösszegű program volt, nem hiába örvendett hatalmas népszerűségnek. Mostanra ráncfelvarrták a GINOP-ot és a 2021-2027-es ciklusban már új néven, a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) keretében juttatja komoly összegekhez a vállalkozásokat. Jöjjön most a GINOP régi és új élete: összegyűjtöttük a pályázathoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

GINOP pályázatok

Milyen típusú pályázat a GINOP?

A pályázati források az EU által meghatározott 7 éves fejlesztési ciklusokhoz igazodva állnak rendelkezésre. A támogatások felhasználása ún. operatív programok keretében zajlik és meghatározott prioritások mentén történik.

A GINOP jelentése, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, amely a legnépszerűbb projektek egyike volt a 2014–2020-as pályázati ciklusban. A program elsősorban a vállalkozások kapacitásbővítését és versenyképességét szolgáló felhívásokat foglalta magában, melyekhez az állam - többnyire EU-s forrásokból - vissza nem térítendő támogatásokat kínált a cégek számára. Nincs ez másképp az utód, VINOP esetében sem. A VINOP pályázatok struktúrája azonos a korábbi GINOP felhívásokéval és a kódszámok is ugyanúgy épülnek fel mint népszerű elődjénél - pl. VINOP-1.2.1-21.

A VINOP a következő területeken biztosít támogatást:

 • Vállalkozásfejlesztés
 • Kiemelt stratégiai ágazatok fejlesztése
 • Kutatás, fejlesztés, innováció (KFI)
 • Digitalizáció
 • Turizmus, örökségvédelem
 • Szakképzés
 • Felsőoktatás
 • Felnőttképzés
 • Foglalkoztatás

Milyen célok segítésére jött létre a GINOP? 

A GINOP pályázatok célja, a vállalkozásfejlesztés támogatása mellett - a közép-magyarországi régión (KMR) kívüli területeken -, a magas hozzáadott értékű termelésen és a foglalkoztatás bővülésén alapuló fenntartható gazdasági növekedés elérése.

Mindegyik GINOP pályázat más feltételeket és lehetőségeket kínál, de fejlesztési céltól függően egy-két milliótól egészen többszáz milliós összegekig is pályázhattak a mikro-, kis- és középvállalatok.

A támogatás projekt összköltségéhez viszonyított mértéke a 100%-ot kevésszer érte el, akkor is elsősorban a foglalkoztatással kapcsolatos tenderek esetében, más célok esetében többnyire 50% alatt maradt.

A program keretén belül főleg technológiai korszerűsítések, eszköz-, valamint az ezekhez kapcsolódó licenc- és know-how-beszerzések valósultak meg, továbbá infrastrukturális és ingatlanberuházás, információs és kommunikációs technológiák (IKT) fejlesztése. Finanszírozást kaptak emellett az új vállalkozások, az innovációs tevékenységek, kiosztásra került piacra jutási, valamint HR-fejlesztési támogatás is.

A GINOP program prioritásai:

 • GINOP 1. Kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása
 • GINOP 2. Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció
 • GINOP 5. Foglalkoztatás

Ezeket a pályázati azonosító kód első számjegyéről lehetett könnyen és gyorsan felismerni (pl. egy GINOP 1.X.X kóddal fémjelzett pályázat a GINOP első prioritása alá tartozik).

A 2014-2020-as időszakban nagyon népszerű GINOP pályázat volt a GINOP-5.1.9-17 Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás tender (később: GINOP 5.1.10-18 Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása és a GINOP 5.2.7-18 Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása), amelyre a vállalkozásindítással, vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatásokat végző vállalkozások, nonprofit és egyéb, nem nyereségérdekelt szervezetek pályázhattak a álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítése érdekében.

A vállalkozóvá válási támogatás feltételeit illetően a GINOP konstrukciók feltételrendszere azonos, kivéve a támogatott vállalkozás alapítójának életkorára vonatkozó kritériumot, amely szerint: - a GINOP 5.1.10-18 konstrukció a 30 év feletti, - míg a GINOP 5-2.7-18 konstrukció a 18 és 30 év közötti személyek vállalkozóvá válását támogatja.

A munkahelyteremtés és a mikro- és kisvállalkozóvá válási támogatás 2021-27-es ciklusban is kiemelten fontos a pályázatok terén.

A GINOP és utódja, a GINOP Plusz pályázatokról a tudnivalók elérhetők a Billingo Pályázatfigyelőben.

Mit érdemes tudni a VEKOP-ról, miben más, mint a GINOP?

A GINOP pályázatok kapcsán mindenképp érdemes szót ejtenünk a VEKOP pályázatokról is. A GINOP és VEKOP pályázatok alapvetően a projektmegvalósítás helyszínében különböznek. A támogatás felhasználása mindkét esetben Magyarországon történik, azonban a GINOP-nál a közép-magyarországi régión kívül, míg a VEKOP-nál ezen a térségen belül.

A VEKOP, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program elnevezése. A program átfogó célja a közép-magyarországi régió fejlesztésének biztosítása és versenyképességének további javítása, a régió társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeinek csökkentésével egyidejűleg.

A VEKOP 4 fő finanszírozási prioritásra épül:

 • Intelligens és fenntartható regionális gazdasági teljesítmény-növekedés
 • A foglalkoztatás javítását elősegítő társadalmi környezet kialakítása és humánerőforrás-kapacitás fejlesztése
 • Élhetőbb környezet teremtése, amely a versenyképességet és a társadalmi együttműködést is segíti
 • A közigazgatás fejlesztése

Hogyan pályázhatok sikeresen?

Pályázatírás előtt mindig alaposan érdemes átgondolni a fejlesztési célokat és áttanulmányozni a tenderek felhívásait, hogy vállalkozásunk megfelel-e az előírt feltételeknek, elegendő pontszámot érünk-e el és tudjuk-e vállalni a támogatással kapcsolatos kötelezettségeket.

Ajánlott előminősítést is végeztetni, hiszen a pályázati anyag megírása, összeállítása rengeteg idő és energia, ami megspórolható, ha kicsi az esélyünk a támogatás elnyerésére.

Amennyiben nincs még tapasztalatunk a pályázatírásban, hasznos lehet szakértőhöz fordulni, aki nem csak a pályázati feltételek értelmezésében, de az anyag megírásában, összeállításában is óriási segítség. Olyan pályázatíró céget ajánlott választani, amely az első lépéstől az utolsóig velünk van, pályázatírás mellett a pályázat-menedzsmentet is vállalja és nagy tapasztalattal rendelkezik ezek lebonyolításában.

Ha magunk készítjük el a pályázatot, ügyelni kell az adatok pontos kitöltésére, az összes szükséges nyilatkozat és alátámasztó dokumentum beküldésére és arra, hogy tartsuk a határidőket. Akár pár perc csúszás is a pályázat elutasítását jelentheti.

Érdekelnek a GINOP? VINOP és VEKOP pályázatok? Kövesd őket a Billingo Pályázatfigyelőben >>

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska