GINOP pályázatok: így fejleszd vállalkozásodat!

Vállalkozásfejlesztés 2021.11.29. - 5 p. olvasás

A GINOP a 2014-2020-as pályázati ciklusban az eddigi legnagyobb keretösszegű program volt, nem hiába örvendett hatalmas népszerűségnek. Mostanra ráncfelvarrták a GINOP-ot és a 2021-2027-es ciklusban már új néven, a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) keretében juttatja komoly összegekhez a vállalkozásokat. Jöjjön most a GINOP régi és új élete: összegyűjtöttük a pályázathoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Milyen típusú pályázat a GINOP?

A pályázati források az EU által meghatározott 7 éves fejlesztési ciklusokhoz igazodva állnak rendelkezésre. A támogatások felhasználása ún. operatív programok keretében zajlik és meghatározott prioritások mentén történik.

A GINOP jelentése, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, amely a legnépszerűbb projektek egyike volt a 2014–2020-as pályázati ciklusban. A program elsősorban a vállalkozások kapacitásbővítését és versenyképességét szolgáló felhívásokat foglalta magában, melyekhez az állam - többnyire EU-s forrásokból - vissza nem térítendő támogatásokat kínált a cégek számára. Nincs ez másképp az utód, VINOP esetében sem. A VINOP pályázatok struktúrája azonos a korábbi GINOP felhívásokéval és a kódszámok is ugyanúgy épülnek fel mint népszerű elődjénél - pl. VINOP-1.2.1-21.

A VINOP a következő területeken biztosít támogatást:

  • Vállalkozásfejlesztés
  • Kiemelt stratégiai ágazatok fejlesztése
  • Kutatás, fejlesztés, innováció (KFI)
  • Digitalizáció
  • Turizmus, örökségvédelem
  • Szakképzés
  • Felsőoktatás
  • Felnőttképzés
  • Foglalkoztatás

Milyen célok segítésére jött létre a GINOP? 

A GINOP pályázatok célja, a vállalkozásfejlesztés támogatása mellett - a közép-magyarországi régión (KMR) kívüli területeken -, a magas hozzáadott értékű termelésen és a foglalkoztatás bővülésén alapuló fenntartható gazdasági növekedés elérése.

Mindegyik GINOP pályázat más feltételeket és lehetőségeket kínál, de fejlesztési céltól függően egy-két milliótól egészen többszáz milliós összegekig is pályázhattak a mikro-, kis- és középvállalatok.

A támogatás projekt összköltségéhez viszonyított mértéke a 100%-ot kevésszer érte el, akkor is elsősorban a foglalkoztatással kapcsolatos tenderek esetében, más célok esetében többnyire 50% alatt maradt.

A program keretén belül főleg technológiai korszerűsítések, eszköz-, valamint az ezekhez kapcsolódó licenc- és know-how-beszerzések valósultak meg, továbbá infrastrukturális és ingatlanberuházás, információs és kommunikációs technológiák (IKT) fejlesztése. Finanszírozást kaptak emellett az új vállalkozások, az innovációs tevékenységek, kiosztásra került piacra jutási, valamint HR-fejlesztési támogatás is.

A GINOP program prioritásai:

  • GINOP 1. Kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása
  • GINOP 2. Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció
  • GINOP 5. Foglalkoztatás

Ezeket a pályázati azonosító kód első számjegyéről lehetett könnyen és gyorsan felismerni (pl. egy GINOP 1.X.X kóddal fémjelzett pályázat a GINOP első prioritása alá tartozik).

A 2014-2020-as időszakban nagyon népszerű GINOP pályázat volt a GINOP-5.1.9-17 Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás tender (később: GINOP 5.1.10-18 Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása és a GINOP 5.2.7-18 Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása), amelyre a vállalkozásindítással, vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatásokat végző vállalkozások, nonprofit és egyéb, nem nyereségérdekelt szervezetek pályázhattak a álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítése érdekében.

A vállalkozóvá válási támogatás feltételeit illetően a GINOP konstrukciók feltételrendszere azonos, kivéve a támogatott vállalkozás alapítójának életkorára vonatkozó kritériumot, amely szerint: - a GINOP 5.1.10-18 konstrukció a 30 év feletti, - míg a GINOP 5-2.7-18 konstrukció a 18 és 30 év közötti személyek vállalkozóvá válását támogatja.

A munkahelyteremtés és a mikro- és kisvállalkozóvá válási támogatás 2021-27-es ciklusban is kiemelten fontos a pályázatok terén.

A GINOP és utódja, a GINOP Plusz pályázatokról a tudnivalók elérhetők a Billingo Pályázatfigyelőben.

Mit érdemes tudni a VEKOP-ról, miben más, mint a GINOP?

A GINOP pályázatok kapcsán mindenképp érdemes szót ejtenünk a VEKOP pályázatokról is. A GINOP és VEKOP pályázatok alapvetően a projektmegvalósítás helyszínében különböznek. A támogatás felhasználása mindkét esetben Magyarországon történik, azonban a GINOP-nál a közép-magyarországi régión kívül, míg a VEKOP-nál ezen a térségen belül.

A VEKOP, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program elnevezése. A program átfogó célja a közép-magyarországi régió fejlesztésének biztosítása és versenyképességének további javítása, a régió társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeinek csökkentésével egyidejűleg.

A VEKOP 4 fő finanszírozási prioritásra épül:

  • Intelligens és fenntartható regionális gazdasági teljesítmény-növekedés
  • A foglalkoztatás javítását elősegítő társadalmi környezet kialakítása és humánerőforrás-kapacitás fejlesztése
  • Élhetőbb környezet teremtése, amely a versenyképességet és a társadalmi együttműködést is segíti
  • A közigazgatás fejlesztése

Hogyan pályázhatok sikeresen?

Pályázatírás előtt mindig alaposan érdemes átgondolni a fejlesztési célokat és áttanulmányozni a tenderek felhívásait, hogy vállalkozásunk megfelel-e az előírt feltételeknek, elegendő pontszámot érünk-e el és tudjuk-e vállalni a támogatással kapcsolatos kötelezettségeket.

Ajánlott előminősítést is végeztetni, hiszen a pályázati anyag megírása, összeállítása rengeteg idő és energia, ami megspórolható, ha kicsi az esélyünk a támogatás elnyerésére.

Amennyiben nincs még tapasztalatunk a pályázatírásban, hasznos lehet szakértőhöz fordulni, aki nem csak a pályázati feltételek értelmezésében, de az anyag megírásában, összeállításában is óriási segítség. Olyan pályázatíró céget ajánlott választani, amely az első lépéstől az utolsóig velünk van, pályázatírás mellett a pályázat-menedzsmentet is vállalja és nagy tapasztalattal rendelkezik ezek lebonyolításában.

Ha magunk készítjük el a pályázatot, ügyelni kell az adatok pontos kitöltésére, az összes szükséges nyilatkozat és alátámasztó dokumentum beküldésére és arra, hogy tartsuk a határidőket. Akár pár perc csúszás is a pályázat elutasítását jelentheti.

Érdekelnek a GINOP? VINOP és VEKOP pályázatok? Kövesd őket a Billingo Pályázatfigyelőben >>

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top