A kamarai hozzájárulás dzsungelében

Adózás, NAV 2022.02.23. - 5 p. olvasás

2012. január 1-jétől minden egyéni és társas vállalkozó részére kötelezővé tették az iparkamarai regisztrációt 5.000 Ft éves díj ellenében, ami nem összekeverendő a kamarai tagsággal. Ugyanis ez utóbbi azóta is önkéntes alapon működik, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel természetesen nem válnak kamarai taggá. Ennek részleteit fogjuk most megnézni!

Az új vállalkozásoknak a regisztrációt 5 napon belül kell elvégezni az alábbi felületen, és a kamarai hozzájárulást is ennyi időn belül el kell utalniuk. Kitöltésnél feltétlenül ügyeljünk rá, hogy azt a bankszámlaszámot adjuk meg, amiről ténylegesen el fogjuk utalni a hozzájárulást, valamint e-mail címet is adjunk meg, mert oda fog visszaérkezni az elektronikus értesítés a vállalkozás kamarai regisztrációs számával, illetve minden további évben a megfizetésről szóló igazolás is.

Fontos változás 2022-től

Már nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának kell a befizetést teljesíteni, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára.

A közlemény rovatban pedig a vállalkozása 11 számjegyű adószámát kell feltüntetni a befizetés beazonosítása érdekében. Innentől kezdődően tulajdonképpen a székhelyváltoztatásnak sincs jelentősége olyan módon mint eddig, amikor is attól függött, hogy melyik megyei kamarához fizetünk, hogy hol volt a székhelyünk adott év január 1-jén.

A már működő vállalkozások befizetési határideje nem változott, ugyanis nekik minden év március 31-ig kell azt teljesíteni. Fontos tudni viszont, hogy a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül és azt az állami adóhatóság adók módjára hajtja be. Általában ősz környékén szoktak jönni a NAV felszólításai, amikor is rögtön a behajtási költségük +5.000 Ft-jával vetik ki a tartozást. Illetve érdemes tudni, hogy a szünetelő egyéni vállalkozók, ha már egy napot is élnek egy évben, bizony kötelezettek a teljes 5.000 Ft megfizetésére.

Kinek nem kell regisztrálnia továbbra sem?

  • egyesületeknek, alapítványoknak, azaz a civil szervezeteknek,
  • a magán-állatorvosi,
  • az ügyvédi,
  • az egyéni szabadalmi ügyvivői,
  • a közjegyzői és
  • az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet végzőknek

Nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végzőkre nem ez az iparkamarai regisztráció vonatkozik, hanem a 2012. augusztus 1-jén hatályba lépett 2012. évi CXXVI. törvény a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról, ami előírja a Magyarország területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdák és gazdálkodó szervezetek kötelező agrárkamarai regisztrációját.

Gazda a Magyarország területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, illetve székhellyel vagy telephellyel rendelkező agrárgazdasági tevékenységet folytató természetes személy, ide értve az egyéni vállalkozót is.

Gazdálkodó szervezet a Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező agrárgazdasági tevékenységet főtevékenységként folytató jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéb állami gazdálkodó szerv, egyéni cég, szövetkezet, egyesülés, egyes jogi személyek vállalata, leányvállalat, erdőbirtokossági társulat, európai szövetkezet, európai részvénytársaság.

A kötelező agrárkamarai tagság és így a nyilvántartásba vétel alól is mentesülnek a törvény szerint azok, akik tagjai:

  • a Magyar Állatorvosi Kamarának,
  • vagy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának,
  • vagy a Magyar Vadászkamarának vagy más vadászati szakmai szervezetnek,
  • vagy valamelyik hegyközségnek,

de csak akkor, ha az e tagságukkal összefüggő tevékenységen kívül más agrárgazdasági tevékenységet nem folytatnak. Fontos tudni, hogy az e körbe tartozóknak a mentesüléshez nyilatkozniuk kell erről a regisztrációs felületen, személyes adataik és az illetékes szervezetnél vezetett nyilvántartási számuk megadásával.

Agrárgazdasági tevékenységnek minősülnek a törvény 1. és 2. számú melléklete alapján meghatározottak, azaz a mezőgazdasági termelés, a mezőgazdasági termékek feldolgozása, a szőlő termelése, feldolgozása, az erdőgazdálkodás, a halgazdálkodás, a vadgazdálkodás, az élelmiszer feldolgozása, valamint az ezekhez kapcsolódó, közvetlen ipari, kereskedelmi, szolgáltató tevékenységek. De egyébként a legegyszerűbben abból megállapítható, hogy a sima kamarai regisztráció esetén ezen tevékenységeket ki se tudjuk választani. Tehát ott legkésőbb szembesülnünk kell azzal, hogy nekünk egy másik regisztrációt kell elvégeznünk.

Az agrárkamarai tagdíj pedig nem is 5.000 Ft, hanem árbevétel alapú, és most már egy pár éve automatikusan szabják ki. A NAK Alapszabályában az alábbi tagdíjsávok és tagdíjak kerültek meghatározásra:

✓ tagdíjfizetési osztály 0 Ft-tól 600 ezer Ft tagdíjalapig 2000 Ft (induló vállalkozásoknál is ezt szokták első évben kiszabni)
✓ tagdíjfizetési osztály 10 millió Ft tagdíjalapig 5.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 50 millió Ft tagdíjalapig 30.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 150 millió Ft tagdíjalapig 150.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 400 millió Ft tagdíjalapig 400.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalapig 750.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalap felett 1.000.000 Ft

A befizetést a Magyar Agrárkamara 11749008-20190244 számú bankszámlájára kell megtenni, és határideje elég sűrűn változott az elmúlt években, 2021-ben például ezt november 30-ig kellett befizetni. A közlemény rovatban az online regisztráció során kapott kamarai nyilvántartási számot és a “kamarai hozzájárulás” szöveget kell csak feltüntetni.

Ennek kapcsán tapasztalat az elmúlt évekből, hogyha valakinek nem fő, hanem egyéb tevékenységként van felvéve valami ilyen mezőgazdasági jellegű tevékenysége, akkor simán besorolják mindkét kamara hatálya alá, és felszólítják az elmaradt tagdíjak rendezésére is. Tehát javaslom mindenki számára, hogy vizsgálja felül a tevékenységi köreit, hogy ne kerüljön esetlegesen ilyen kellemetlen helyzetbe.

Amit még fontosnak tartanék megemlíteni, hogy a kamaráknak vannak ingyenes szolgáltatásaik, úgy mint például tanácsadás (jogi, adó, hitel stb.), valamint partnerkereső és cégadatbázisokat is lehet náluk használni, hirdetni bennük, és hasonlóak. Illetve vannak rendszeresen online és offline rendezvényeik, amik ha nem is teljesen ingyenesek, de kedvezményesebb áron elérhetőek nem csak a tagoknak, de a regisztrált vállalkozásoknak is.

Fülöp Olga, a Számpatikus
az online bizniszek adózási szakértője

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top