Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / A kamarai hozzájárulás dzsunge…
Tippek - 2022.02.23. - 5 p. olvasás

A kamarai hozzájárulás dzsungelében

Fülöp Olga
Fülöp Olga Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője

2012. január 1-jétől minden egyéni és társas vállalkozó részére kötelezővé tették az iparkamarai regisztrációt 5.000 Ft éves díj ellenében, ami nem összekeverendő a kamarai tagsággal. Ugyanis ez utóbbi azóta is önkéntes alapon működik, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel természetesen nem válnak kamarai taggá. Ennek részleteit fogjuk most megnézni!

kamarai hozzájárulás

Az új vállalkozásoknak a regisztrációt 5 napon belül kell elvégezni az alábbi felületen, és a kamarai hozzájárulást is ennyi időn belül el kell utalniuk. Kitöltésnél feltétlenül ügyeljünk rá, hogy azt a bankszámlaszámot adjuk meg, amiről ténylegesen el fogjuk utalni a hozzájárulást, valamint e-mail címet is adjunk meg, mert oda fog visszaérkezni az elektronikus értesítés a vállalkozás kamarai regisztrációs számával, illetve minden további évben a megfizetésről szóló igazolás is.

Fontos változás 2022-től

Már nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának kell a befizetést teljesíteni, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára.

A közlemény rovatban pedig a vállalkozása 11 számjegyű adószámát kell feltüntetni a befizetés beazonosítása érdekében. Innentől kezdődően tulajdonképpen a székhelyváltoztatásnak sincs jelentősége olyan módon mint eddig, amikor is attól függött, hogy melyik megyei kamarához fizetünk, hogy hol volt a székhelyünk adott év január 1-jén.

A már működő vállalkozások befizetési határideje nem változott, ugyanis nekik minden év március 31-ig kell azt teljesíteni. Fontos tudni viszont, hogy a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül és azt az állami adóhatóság adók módjára hajtja be. Általában ősz környékén szoktak jönni a NAV felszólításai, amikor is rögtön a behajtási költségük +5.000 Ft-jával vetik ki a tartozást. Illetve érdemes tudni, hogy a szünetelő egyéni vállalkozók, ha már egy napot is élnek egy évben, bizony kötelezettek a teljes 5.000 Ft megfizetésére.

Kinek nem kell regisztrálnia továbbra sem?

  • egyesületeknek, alapítványoknak, azaz a civil szervezeteknek,
  • a magán-állatorvosi,
  • az ügyvédi,
  • az egyéni szabadalmi ügyvivői,
  • a közjegyzői és
  • az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet végzőknek

Nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végzőkre nem ez az iparkamarai regisztráció vonatkozik, hanem a 2012. augusztus 1-jén hatályba lépett 2012. évi CXXVI. törvény a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról, ami előírja a Magyarország területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdák és gazdálkodó szervezetek kötelező agrárkamarai regisztrációját.

Gazda a Magyarország területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, illetve székhellyel vagy telephellyel rendelkező agrárgazdasági tevékenységet folytató természetes személy, ide értve az egyéni vállalkozót is.

Gazdálkodó szervezet a Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező agrárgazdasági tevékenységet főtevékenységként folytató jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéb állami gazdálkodó szerv, egyéni cég, szövetkezet, egyesülés, egyes jogi személyek vállalata, leányvállalat, erdőbirtokossági társulat, európai szövetkezet, európai részvénytársaság.

A kötelező agrárkamarai tagság és így a nyilvántartásba vétel alól is mentesülnek a törvény szerint azok, akik tagjai:

  • a Magyar Állatorvosi Kamarának,
  • vagy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának,
  • vagy a Magyar Vadászkamarának vagy más vadászati szakmai szervezetnek,
  • vagy valamelyik hegyközségnek,

de csak akkor, ha az e tagságukkal összefüggő tevékenységen kívül más agrárgazdasági tevékenységet nem folytatnak. Fontos tudni, hogy az e körbe tartozóknak a mentesüléshez nyilatkozniuk kell erről a regisztrációs felületen, személyes adataik és az illetékes szervezetnél vezetett nyilvántartási számuk megadásával.

Agrárgazdasági tevékenységnek minősülnek a törvény 1. és 2. számú melléklete alapján meghatározottak, azaz a mezőgazdasági termelés, a mezőgazdasági termékek feldolgozása, a szőlő termelése, feldolgozása, az erdőgazdálkodás, a halgazdálkodás, a vadgazdálkodás, az élelmiszer feldolgozása, valamint az ezekhez kapcsolódó, közvetlen ipari, kereskedelmi, szolgáltató tevékenységek. De egyébként a legegyszerűbben abból megállapítható, hogy a sima kamarai regisztráció esetén ezen tevékenységeket ki se tudjuk választani. Tehát ott legkésőbb szembesülnünk kell azzal, hogy nekünk egy másik regisztrációt kell elvégeznünk.

Az agrárkamarai tagdíj pedig nem is 5.000 Ft, hanem árbevétel alapú, és most már egy pár éve automatikusan szabják ki. A NAK Alapszabályában az alábbi tagdíjsávok és tagdíjak kerültek meghatározásra:

✓ tagdíjfizetési osztály 0 Ft-tól 600 ezer Ft tagdíjalapig 2000 Ft (induló vállalkozásoknál is ezt szokták első évben kiszabni)
✓ tagdíjfizetési osztály 10 millió Ft tagdíjalapig 5.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 50 millió Ft tagdíjalapig 30.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 150 millió Ft tagdíjalapig 150.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 400 millió Ft tagdíjalapig 400.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalapig 750.000 Ft
✓ tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalap felett 1.000.000 Ft

A befizetést a Magyar Agrárkamara 11749008-20190244 számú bankszámlájára kell megtenni, és határideje elég sűrűn változott az elmúlt években, 2021-ben például ezt november 30-ig kellett befizetni. A közlemény rovatban az online regisztráció során kapott kamarai nyilvántartási számot és a “kamarai hozzájárulás” szöveget kell csak feltüntetni.

Ennek kapcsán tapasztalat az elmúlt évekből, hogyha valakinek nem fő, hanem egyéb tevékenységként van felvéve valami ilyen mezőgazdasági jellegű tevékenysége, akkor simán besorolják mindkét kamara hatálya alá, és felszólítják az elmaradt tagdíjak rendezésére is. Tehát javaslom mindenki számára, hogy vizsgálja felül a tevékenységi köreit, hogy ne kerüljön esetlegesen ilyen kellemetlen helyzetbe.

Amit még fontosnak tartanék megemlíteni, hogy a kamaráknak vannak ingyenes szolgáltatásaik, úgy mint például tanácsadás (jogi, adó, hitel stb.), valamint partnerkereső és cégadatbázisokat is lehet náluk használni, hirdetni bennük, és hasonlóak. Illetve vannak rendszeresen online és offline rendezvényeik, amik ha nem is teljesen ingyenesek, de kedvezményesebb áron elérhetőek nem csak a tagoknak, de a regisztrált vállalkozásoknak is.

Fülöp Olga, a Számpatikus
az online bizniszek adózási szakértője

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér