2 hónap ajándékba

2 hónap ajándékba

Fizess elő MOST 1 évre bármilyen új Billingo szolgáltatásra és további 2 hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így működik a tárgyi eszközök …
KATA - 2020.02.04. - 4 p. olvasás

Így működik a tárgyi eszközök értékesítése katás vállalkozásokban

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A katás vállalkozás bevételének minősül a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett ellenérték, a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve (pl. az áthárított általános forgalmi adó). Speciális szabály alapján az az összeg (kivéve abban foglalt áfát) is bevételnek minősül, amelyet a katás vállalkozás a vevő részére leszámlázott, de a katás státuszának megszűnése napjáig nem folyt be.

Kata tárgyi eszköz értékesítés

Mi minősül katás bevételnek?

Nem kell bevételnek tekinteni katás egyéni vállalkozó esetében a nem kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítéséből befolyt összeget. Az egyéni vállalkozó köteles azt alátámasztani, hogy az általa értékesített tárgyi eszközt nem teljes mértékben használta gazdasági tevékenységéhez.

A katás egyéni vállalkozó az értékesítésből származó jövedelem után az Szja tv. alapján köteles adózni.

A kizárólag gazdasági tevékenységhez használt, értékesített tárgyi eszköz befolyt vételárát katás egyéni vállalkozó is bevételként köteles figyelembe venni.

A Kata törvény szerint nemcsak egyéni vállalkozó adózhat, hanem az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság, az ügyvédi iroda is, feltéve, hogy megfelel a törvényi feltételeknek.

Azonban az előzőekben részletezett szabály nem alkalmazható, ha a tárgyi eszközt katás egyéni cég, ügyvédi iroda, betéti társaság, közkereseti társaság értékesíti.

Tehát az említett katás vállalkozások tulajdonát képező tárgyi eszközöket nem minősíthetik akként, hogy nem kizárólag gazdasági tevékenységet használja, még akkor sem, ha ténylegesen ez a helyzet.

Katás egyéni cég, ügyvédi iroda, betéti társaság, közkereseti társaság az általa értékesített tárgyi eszköz pénzügyileg realizált vételárát mindenképpen bevételként köteles figyelembe venni. 

Amennyiben a katás vállalkozás a naptári év minden hónapjára köteles a tételes adót megfizetni, akkor a naptári évben elért bevételének összegéből a 12 millió forintot meghaladó rész után 40 százalékos mértékű adót fizet. 

Ha a katás vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára tételes adót megfizetni, a 40 százalékos mértékű adót bevételének a tételes adó fizetésének kötelezettségével érintett hónapjai és 1 millió forint szorzatát meghaladó része után fizeti meg. Ekkor a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár jóval kisebb is lehet mint 12 millió forint. 

Tárgyi eszköz értékesítéséből jelentős összegű bevétel keletkezhet

Minél kisebb a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár, annál nagyobb esélye van annak, hogy a tárgyi eszköz értékesítéséből realizált bevétel miatt katás egyéni cég, ügyvédi iroda, betéti társaság, közkereseti társaság olyan nagyságrendű bevétel szerez, amely meghaladja a 40 %-os mértékű adót nem viselő bevételhatárt.

Ez a veszély katás egyéni vállalkozót nem fenyegeti, mivel a tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevételét nem köteles katásként megszerzett bevételei között számításba venni.

Nézzünk egy példát!

Katás betéti társaság eladja tulajdonát képező, részben magáncélra használt személygépkocsit 3 millió forint vételár fejében, amelyet a vevő az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg megfizetett. A betéti társaság egyéb értékesítéseiből 2019-ben 11, 5 millió forint bevételt szerzett. Tételezzük fel, hogy a betéti társaság 2018. január 1-je óta katás és 2019-ben minden hónapra tételes adót kellett fizetni a beltag – mint kisadózó – után. Ebben az esetben a betéti társaság 2019-ben 14,5 millió forint bevételt szerzett, de a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 12 millió forint. Tehát a bt. 2,5 millió forint 40 %-át (azaz 1 millió forintot) köteles adóként megfizetni.

A példában vázolt körülmények fennállásakor katás egyéni vállalkozó esetében ez a helyzet nem következne be, mivel bevétele csak 11,5 millió forint lenne.

Módosítsuk a példát a következők szerint!

A betéti társaság tárgyi eszközként használt berendezését értékesített 3 millió forint vételár fejében.  A berendezést a társaság kizárólag gazdasági tevékenységéhez használta.
Ez a körülmény a bevétel elszámolásánál nem lényeges, így is, úgy is a 3 millió forint a bevétel részét képezi. Ezáltal a bt. 2019-ben megszerzett bevétele változatlanul 14,5 millió forint, így 2,5 millió forint 40 %-át (azaz 1 millió forintot) adóként meg kell fizetni.

A módosított példában vázolt körülmények fennállásakor katás egyéni vállalkozónak is 14,5 millió forint lenne a bevétele, amelynek 12 millió forintot meghaladó része (2,5 millió forint) után 1 millió forint adót kellene fizetnie.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top