Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így működik a tárgyi eszközök …
KATA - 2020.02.04. - 3 p. olvasás

Így működik a tárgyi eszközök értékesítése új katás egyéni vállalkozásoknál

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A katás vállalkozás bevételének minősül a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett ellenérték, a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve (pl. az áthárított általános forgalmi adó). Speciális szabály alapján az az összeg (kivéve abban foglalt áfát) is bevételnek minősül, amelyet a katás vállalkozás a vevő részére leszámlázott, de a katás státuszának megszűnése napjáig nem folyt be.

Kata tárgyi eszköz értékesítés

Mi minősül katás bevételnek?

Nem kell bevételnek tekinteni az új katás egyéni vállalkozó esetében a nem kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítéséből befolyt összeget. Az egyéni vállalkozó köteles azt alátámasztani, hogy az általa értékesített tárgyi eszközt nem teljes mértékben használta gazdasági tevékenységéhez.

Az új katás egyéni vállalkozó az értékesítésből származó jövedelem után az Szja tv. alapján köteles adózni.

A kizárólag gazdasági tevékenységhez használt, értékesített tárgyi eszköz befolyt vételárát katás egyéni vállalkozó bevételként köteles figyelembe venni.

Amennyiben új katás egyéni vállalkozó a naptári év minden hónapjára köteles a tételes adót megfizetni, akkor a naptári évben elért bevételének összegéből a 18 millió forintot meghaladó rész után 40 százalékos mértékű adót fizet.

Ha a katás vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára tételes adót megfizetni, a 40 százalékos mértékű adót bevételének a tételes adó fizetésének kötelezettségével érintett hónapjai és 1,5 millió forint szorzatát meghaladó része után fizeti meg. Ekkor a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár jóval kisebb is lehet mint 18 millió forint. 

Tárgyi eszköz értékesítéséből jelentős összegű bevétel keletkezhet

Minél kisebb a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár, annál nagyobb esélye van annak, hogy a tárgyi eszköz értékesítéséből realizált bevétel miatt új katás egyéni vállalkozó olyan nagyságrendű bevétel szerez, amely meghaladja a 40 %-os mértékű adót nem viselő bevételhatárt.

Ez a veszély új katás egyéni vállalkozót akkor fenyegeti, ha olyan tárgyi eszköz értékesít, amelyet kizárólag gazdasági tevékenységéhez használt.

Ne felejtsük el, hogy a tárgyi eszközök értékesítésének ellenértékét az alanyi adómentesség értékhatárába nem kell beszámítani, akár katás bevételnek minősül, akár nem.

E szabály alapján az új katás egyéni vállalkozó ugyan nem veszti fel alanyi adómentesség értékhatárát, de kizárólag gazdasági tevékenységet szolgáló tárgyi eszköz értékesítése meghaladhatja a 40 %-os adót nem viselő bevételhatárt.

Nézzünk egy példát!

2022. szeptember 1-jétől új katás egyéni vállalkozó eladja tulajdonát képező, kizárólag gazdasági tevékenységhez használt tehergépkocsit 5 millió forint áfa nélküli vételár fejében, amelyet a vevő az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg megfizetett.

Az egyéni vállalkozó egyéb értékesítéseiből 2022. szeptember 1-je és 2022. december 31-e között -ben 3,5 millió forint bevételt szerzett.

Tételezzük fel, hogy az egyéni vállalkozónak 2022. szeptember 1-je és 2022. december 31-e között minden hónapra tételes adót kellett fizetni. Ebben az esetben az egyéni vállalkozónak új katásként 8,5 millió forint bevételt szerzett, de a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 6 millió (4 hó x 1,5 millió forint/hó).

Tehát az egyéni vállalkozónak 2,5 millió forint 40 %-át (azaz 1 millió forintot) köteles adóként megfizetni.

Az új katás egyéni vállalkozó nem kizárólag gazdasági tevékenységéhez használt tehergépkocsi értékesítette 5 millió áfa nélküli vételár fejében, hanem csak részben gazdasági tevékenységéhez használt személygépkocsit.

Ez a körülmény a bevétel elszámolásánál lényeges, mivel az egyéni vállalkozónak a 5 millió forint áfa nélküli vételárat nem kell új katás bevételként elszámolnia. Ezáltal 2022. szeptember 1-je és 2022. december 31-e közötti időszakban megszerzett bevétele csak 3,5 millió forint, így 40 %-os adó fizetésére nem kötelezett.


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár