Így működik a tárgyi eszközök értékesítése új katás egyéni vállalkozásoknál

Adózás, NAV 2020.02.04. - 3 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A katás vállalkozás bevételének minősül a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett ellenérték, a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve (pl. az áthárított általános forgalmi adó). Speciális szabály alapján az az összeg (kivéve abban foglalt áfát) is bevételnek minősül, amelyet a katás vállalkozás a vevő részére leszámlázott, de a katás státuszának megszűnése napjáig nem folyt be.

Mi minősül katás bevételnek?

Nem kell bevételnek tekinteni az új katás egyéni vállalkozó esetében a nem kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítéséből befolyt összeget. Az egyéni vállalkozó köteles azt alátámasztani, hogy az általa értékesített tárgyi eszközt nem teljes mértékben használta gazdasági tevékenységéhez.

Az új katás egyéni vállalkozó az értékesítésből származó jövedelem után az Szja tv. alapján köteles adózni.

A kizárólag gazdasági tevékenységhez használt, értékesített tárgyi eszköz befolyt vételárát katás egyéni vállalkozó bevételként köteles figyelembe venni.

Amennyiben új katás egyéni vállalkozó a naptári év minden hónapjára köteles a tételes adót megfizetni, akkor a naptári évben elért bevételének összegéből a 18 millió forintot meghaladó rész után 40 százalékos mértékű adót fizet.

Ha a katás vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára tételes adót megfizetni, a 40 százalékos mértékű adót bevételének a tételes adó fizetésének kötelezettségével érintett hónapjai és 1,5 millió forint szorzatát meghaladó része után fizeti meg. Ekkor a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár jóval kisebb is lehet mint 18 millió forint. 

Tárgyi eszköz értékesítéséből jelentős összegű bevétel keletkezhet

Minél kisebb a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár, annál nagyobb esélye van annak, hogy a tárgyi eszköz értékesítéséből realizált bevétel miatt új katás egyéni vállalkozó olyan nagyságrendű bevétel szerez, amely meghaladja a 40 %-os mértékű adót nem viselő bevételhatárt.

Ez a veszély új katás egyéni vállalkozót akkor fenyegeti, ha olyan tárgyi eszköz értékesít, amelyet kizárólag gazdasági tevékenységéhez használt.

Ne felejtsük el, hogy a tárgyi eszközök értékesítésének ellenértékét az alanyi adómentesség értékhatárába nem kell beszámítani, akár katás bevételnek minősül, akár nem.

E szabály alapján az új katás egyéni vállalkozó ugyan nem veszti fel alanyi adómentesség értékhatárát, de kizárólag gazdasági tevékenységet szolgáló tárgyi eszköz értékesítése meghaladhatja a 40 %-os adót nem viselő bevételhatárt.

Nézzünk egy példát!

2022. szeptember 1-jétől új katás egyéni vállalkozó eladja tulajdonát képező, kizárólag gazdasági tevékenységhez használt tehergépkocsit 5 millió forint áfa nélküli vételár fejében, amelyet a vevő az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg megfizetett.

Az egyéni vállalkozó egyéb értékesítéseiből 2022. szeptember 1-je és 2022. december 31-e között -ben 3,5 millió forint bevételt szerzett.

Tételezzük fel, hogy az egyéni vállalkozónak 2022. szeptember 1-je és 2022. december 31-e között minden hónapra tételes adót kellett fizetni. Ebben az esetben az egyéni vállalkozónak új katásként 8,5 millió forint bevételt szerzett, de a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 6 millió (4 hó x 1,5 millió forint/hó).

Tehát az egyéni vállalkozónak 2,5 millió forint 40 %-át (azaz 1 millió forintot) köteles adóként megfizetni.

Az új katás egyéni vállalkozó nem kizárólag gazdasági tevékenységéhez használt tehergépkocsi értékesítette 5 millió áfa nélküli vételár fejében, hanem csak részben gazdasági tevékenységéhez használt személygépkocsit.

Ez a körülmény a bevétel elszámolásánál lényeges, mivel az egyéni vállalkozónak a 5 millió forint áfa nélküli vételárat nem kell új katás bevételként elszámolnia. Ezáltal 2022. szeptember 1-je és 2022. december 31-e közötti időszakban megszerzett bevétele csak 3,5 millió forint, így 40 %-os adó fizetésére nem kötelezett.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top