Kedvező adózási formák: őrült tempóban nő az egyéni vállalkozók száma

Adózás, NAV 2019.07.25. - 3 p. olvasás

Folyamatosan növekvő vállalkozási kedv, újonnan meghódított foglalkozási körök és a mindezek mögött álló egyre népszerűbb kedvező adózási formák. Ezekről és számos további izgalmas, a kisvállalkozói piacot komolyan érintő érdekességről beszélt Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője a Világgazdaság hasábjain. Lehet, hogy itt az idő és a tökéletes alkalom Neked is elindítani saját cégedet? Nézzük a részleteket és a számokat!

Óriási ugrás: már félmillió fölött az egyéni vállalkozók száma

Méghozzá jóval fölötte! Hiszen amíg a 2018-as esztendő elején közel 450 ezer egyéni vállalkozás működött Magyarországon, addig ugyanez az adat 2019 májusára már 514 ezer fölé ugrott. Vagyis karcsú másfél év alatt 14%-kal nőtt az egyéni vállalkozások száma.

Viszont még ennél is érdekesebb (és biztatóbb a vállalkozni vágyók számára), hogy a folyamatos fejlődés nem csupán az eddig megszokott területeket érinti. Olyan foglalkozási körökben is jelentősen nőtt ugyanis a vállalkozási kedv, amelyekre korábban ez a forma nem igazán volt jellemző.

Egyre több területet gyarmatosítanak a felfedező kedvű vállalkozók

A számok alapján nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak egyre szívesebben, hanem egyre bátrabban és új területeket kipróbálva vállalkoznak a magyarok. Az elmúlt másfél évben például 13 ezer egyéni vállalkozást jegyeztek be csak az építőiparban. De szintén 13 ezerrel több EV működik szakmai, tudományos és műszaki tevékenységi körökben.

A TEÁOR kódok szerint külön nem említett egyéb tevékenységű kisvállalkozások is óriásit léptek előre, az ő számuk 7 500-zal nőtt 2018 eleje óta. Szintén felzárkóztak az élmezőnyhöz a kommunikációs, illetve az adminisztratív és szolgáltatási támogató tevékenységek. Mindkét területen nagyjából 6 000 egyéni vállalkozást alapítottak az elmúlt másfél évben.

A kedvező adózási formák a Te kedved is meghozzák a vállalkozáshoz

Bár az egyszerűsített vállalkozói adótól elbúcsúzhatunk, még így is két igen kedvező adózási forma közül választhatsz. Amennyire hidegen hagyta a vállalkozókat az érdektelenség miatt végül a piacról kivezetésre kerülő EVA, legalább annyira népszerű körükben a KATA és a KIVA adózási forma.

A KATA-sok száma például már tavaly megugrotta a 300 ezret, vagyis majdnem minden harmadik magyar vállalkozó ezt a formát választja. De a KIVA-s adózók is ötször többen vannak már, mint néhány évvel korábban.

Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője szerint ebben nincs is semmi meglepő. Hiszen a kedvező adózási formáknak köszönhetően, sokan akik eddig alkalmazottként dolgoztak, most egyéni vállalkozóként:

  • sokkal kedvezőbben tudnak munkát vállalni,
  • több pénzt tudnak megtakarítani,
  • egyszerűbben tudnak a saját lábukra állni.

Nemcsak a kedvező adózási lehetőségek segítenek vállalkozásod elindításában

Az egyéni vállalkozóknak nemcsak a pénzügyeket kell kézben tartaniuk, hanem az ügyvezetéssel járó adminisztrációs feladatokat. Amíg az előbbiekben rengeteget segíthet egy jó könyvelő, addig az utóbbiak esetében ma már számos program jelenthet mankót.

A Világgazdaság is kiemeli, hogy az egyéni vállalkozók tömegesen fordulnak el a kézi számlatömböktől és nyitnak a sokkal hatékonyabb számlázó programok felé. Az online számlázókkal ugyanis nemcsak temérdek időt spórolhatsz meg, hanem sokkal rugalmasabbá és kényelmesebbé válnak az adminisztrációs kötelezettségek.

A napokban a Világgazdaság mellett egyébként a Magyar Hírlap, a Piac & Profit és az üzletem.hu is komolyabban foglalkozott a témával és a Billingo által közölt adatokkal.

Kezdj Billingózni és fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors e-számlázás élményét egy hónapig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Regisztrálj a Billingóra most »

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top