Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Leggyakoribb katás tévhit, de …
KATA - 2020.01.15. - 2 p. olvasás

Leggyakoribb katás tévhit, de ugye Te jól tudod?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Számos katás vállalkozás nem vesz igénybe könyvelőt, saját maga próbál elboldogulni az adózási szabályok útvesztőjében. Szakértelem hiányában egyes adózási fogalmakat tévesen értelmeznek, valamint azok közötti összefüggéseket nem ismerik fel.

Leggyakoribb katás tévhit, de ugye Te jól tudod?

Adózási ismeretekkel nem rendelkező katások közül sokan úgy értelmezik a Kata törvényt, hogy nem számlázhatnak többet egy naptári hónapban mint 1 millió forint. Ezáltal, ha a naptári év egészében katáznak, akkor ezen időszakban nem számlázhatnak 12 millió forintnál többet.

A Kata törvény valóban hivatkozik az „1 millió forint”-ra, de nem ilyen összefüggésben.

A katás státus az elért bevétel nagyságrendje miatt nem szűnik meg, a Kata törvény ilyen jellegű korlátozás nem tartalmaz.

Azonban meghatároz egy bevételhatárt, amelyet meghaladó bevétel után 40 %-os mértékű adó kell fizetni. Katás vállalkozás fix terhe a tételes adó, ezt akkor is meg kell fizetni, ha a százalékos mértékű adót is fizetnie kell.

A Kata törvény az említett bevételhatárnál hivatkozik az 1 millió forintra. Olyan értelemben, hogy annak összege a tételes adó fizetésével érintett hónapok száma és az 1 millió forint szorzata.

A magánszemély 2019. szeptember 25-én indította egyéni vállalkozását és a katázást választotta.

2019. szeptember hónapra kötelezett tételes adó fizetésére, mivel katás státusa a hónap folyamán legalább 1 napig fennállt. Ha 2019. október, november és december hónapra is tételes adó fizetésére kötelezett, akkor a rá vonatkozó bevételhatár 4 000 000 Ft. Amennyiben 2019. szeptember 25-től 2019. december 31-ig terjedő időszakban 4 000 000 Ft-nál több bevétele keletkezik, akkor a 4 000 000 Ft feletti bevétele után 40 %-os adót is kell fizetnie. 

Mint már említettem az elért bevétel nagyságrendje miatt a katás státus nem szűnhet meg.

Ezt figyelembe véve illogikus lenne olyan szabály, amely korlátozná azt, hogy maximum mennyit lehet egy naptári hónapban számlázni. Vagy ebben az időszakban maximum mekkora bevétel szerezhető meg.

A számlázott összeg nem feltétlenül jelentkezik ugyanazon katás időszakban bevételként. Viszont a 40 %-os mértékű adót a megszerzett bevétel nagyságrendje miatt kell fizetni. Ennek alapján is belátható, hogy a Kata törvény nem korlátozza a számlázások nagyságrendjét. 

Olyan rendelkezés sincs, amelynek értelmében egy katás a naptári évben nem számlázhat 12 millió forintnál többet. 

Az említett bevételhatár két tényező függvénye. Egyik az, hogy a katás státus a naptári év egészében, vagy csak annak egy részében állt-e fenn. Másik az, hogy a katás időszakban hány hónapban kellett tételes adót fizetni.

Viszont az már érdektelen, hogy a katás időszakon belül mikor történt meg a számlázás, a bevétel realizálása.

Tegyük fel, hogy egy egyéni vállalkozó 2019-ben végig katás volt és az összes hónapra tételes adót kellett fizetnie. Ebben az esetben akkor köteles 40 %-os mértékű adót fizetni, ha 2019-ben 12 millió forintnál nagyobb bevételt ér el.

Tételezzük fel, hogy az egyéni vállalkozó 2019-ben az adott hónapban az alábbi táblázatban szereplő összegben állított ki számlát és szerzett bevételt.

Adatok millió forintban

Leggyakoribb katás tévhit, de ugye Te jól tudod?

Az egyéni vállalkozó 2019. évre vonatkozóan nem köteles 40 %-os mértékű adót fizetni, mivel 9 millió forint bevételt szerzett. Az adófizetési kötelezettség szempontjából nincs annak jelentősége, hogy az egyéni vállalkozó 2019-ben összesen 11 millió forintról állított ki számlát.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023