Tudnivalók a magánszemélytől saját használatra vásárolt ingóság belföldi értékesítéséről

Adózás, NAV 2020.06.30. - 2 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Sok vállalkozás rendelkezik olyan ingósággal, amelyet magánszemélytől, saját használatra szerzett be. Ezt értékesítheti, ha arra már nincs szüksége. Bonácz Zsolt, a Billingo adószakértője az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze a Billingósoknak.

magánszemélytől saját használatra vásárolt ingóság belföldi értékesítése

Tekintsük át az ingóság belföldi értékesítésére vonatkozó adózási szabályokat. 

Az értékesítésnél a különbözet szerinti adózás szabályai nem alkalmazhatóak, mivel a beszerzés nem továbbértékesítési célból valósult meg. Erről saját célú használat, hasznosítás hiányában lenne szó.

Számos esetben az értékesítő a következő téves álláspontot foglalja el. Az értékesítést nem terhelheti áfa, mivel annak beszerzéséhez kapcsolódóan áfa nem merült fel. Azonban az ingóság értékesítését az Áfa tv. fő szabály szerint nem ennek alapján adóztatja. Visszterhes értékesítés esetén nincs adóztatási előfeltétel. A vállalkozás által használt ingóság értékesítése gazdasági tevékenységnek minősül, ezáltal feltétel nélkül adóztatható.  

Az Áfa tv. 87. §-a bizonyos esetekben az értékesítést a beszerzést terhelő áfa nem levonhatósága okán mentesíti az áfa alól. Azonban ez nem általános, hanem speciális szabály. 

Saját célra használt ingóság belföldi értékesítése esetén az Áfa tv. 87. §-a kizárólag a következő esetekben alkalmazható.

  • a) Az ingóságot a vállalkozás kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységéhez (Áfa tv. 85-86. §) hasznosította az értékesítést megelőzően. Emiatt a beszerzést terhelő áfa nem vonható le.
  • b) Az ingóság beszerzése áfásan történt és arra az Áfa tv. 124. §-a tételes adólevonási tilalmat állapít meg.

Amennyiben egyik helyzet sem áll fenn, akkor az ingóság belföldi értékesítését áfa terheli. Teljesen mindegy ki a vevő (vállalkozás, vagy magánszemély), a belföldi értékesítés mindenképpen áfaköteles. Az ingóságát 27 %-os mértékű áfa terheli. 

A tárgyalt esetben az alanyi adómentes vállalkozás is az előzőekben leírtak szerint jár el.

Vegyünk egy példát!

A vállalkozás üzletviteli tanácsadással foglalkozik. Egy magánszemélytől egy íróasztalt vásárolt. Az íróasztalt székhelyéül szolgáló irodahelyiségben használta irodabútorként. Az íróasztalt 2 évig használta, majd egy magánszemélynek eladta. Az üzletviteli tanácsadás áfa levonására jogosít, így az értékesítésre az Áfa tv. 87. §-a nem alkalmazható. Az íróasztal beszerzésen nem áfásan történt. Ha pedig a vállalkozás áfásan vásárolta volna meg, akkor nem lenne tételes adólevonási tilalom. Tehát emiatt sem lehetne az Áfa tv. 87. §-át irányadónak tekinteni. A vállalkozás a nettó (áfa nélküli) vételár után a magánszemély felé áfát köteles felszámítani. 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top