Tudnivalók a magánszemélytől saját használatra vásárolt ingóság belföldi értékesítéséről

Adózás, NAV 2020.06.30. - 2 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Sok vállalkozás rendelkezik olyan ingósággal, amelyet magánszemélytől, saját használatra szerzett be. Ezt értékesítheti, ha arra már nincs szüksége. Bonácz Zsolt, a Billingo adószakértője az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze a Billingósoknak.

magánszemélytől saját használatra vásárolt ingóság belföldi értékesítése

Tekintsük át az ingóság belföldi értékesítésére vonatkozó adózási szabályokat. 

Az értékesítésnél a különbözet szerinti adózás szabályai nem alkalmazhatóak, mivel a beszerzés nem továbbértékesítési célból valósult meg. Erről saját célú használat, hasznosítás hiányában lenne szó.

Számos esetben az értékesítő a következő téves álláspontot foglalja el. Az értékesítést nem terhelheti áfa, mivel annak beszerzéséhez kapcsolódóan áfa nem merült fel. Azonban az ingóság értékesítését az Áfa tv. fő szabály szerint nem ennek alapján adóztatja. Visszterhes értékesítés esetén nincs adóztatási előfeltétel. A vállalkozás által használt ingóság értékesítése gazdasági tevékenységnek minősül, ezáltal feltétel nélkül adóztatható.  

Az Áfa tv. 87. §-a bizonyos esetekben az értékesítést a beszerzést terhelő áfa nem levonhatósága okán mentesíti az áfa alól. Azonban ez nem általános, hanem speciális szabály. 

Saját célra használt ingóság belföldi értékesítése esetén az Áfa tv. 87. §-a kizárólag a következő esetekben alkalmazható.

  • a) Az ingóságot a vállalkozás kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységéhez (Áfa tv. 85-86. §) hasznosította az értékesítést megelőzően. Emiatt a beszerzést terhelő áfa nem vonható le.
  • b) Az ingóság beszerzése áfásan történt és arra az Áfa tv. 124. §-a tételes adólevonási tilalmat állapít meg.

Amennyiben egyik helyzet sem áll fenn, akkor az ingóság belföldi értékesítését áfa terheli. Teljesen mindegy ki a vevő (vállalkozás, vagy magánszemély), a belföldi értékesítés mindenképpen áfaköteles. Az ingóságát 27 %-os mértékű áfa terheli. 

A tárgyalt esetben az alanyi adómentes vállalkozás is az előzőekben leírtak szerint jár el.

Vegyünk egy példát!

A vállalkozás üzletviteli tanácsadással foglalkozik. Egy magánszemélytől egy íróasztalt vásárolt. Az íróasztalt székhelyéül szolgáló irodahelyiségben használta irodabútorként. Az íróasztalt 2 évig használta, majd egy magánszemélynek eladta. Az üzletviteli tanácsadás áfa levonására jogosít, így az értékesítésre az Áfa tv. 87. §-a nem alkalmazható. Az íróasztal beszerzésen nem áfásan történt. Ha pedig a vállalkozás áfásan vásárolta volna meg, akkor nem lenne tételes adólevonási tilalom. Tehát emiatt sem lehetne az Áfa tv. 87. §-át irányadónak tekinteni. A vállalkozás a nettó (áfa nélküli) vételár után a magánszemély felé áfát köteles felszámítani. 

Hasonló cikkek a kategóriában

egészségpénztár

Fizetsz szja-t? Ne hagyd ki az egészségpénztárhoz kapcsolódó állami támogatást!

Adózás, NAV 2023.05.16. - 7 p. olvasás

Egészségpénztári számlát mindenkinek érdemes nyitnia, aki jár magánorvoshoz vagy vásárol gyógyszereket és más, a pénztárban elszámolható termékeket. N...

eszja bevallás

Közeleg az idei SZJA bevallási határidő

Adózás, NAV 2023.05.08. - 5 p. olvasás

Magánszemélyként szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy minden év május 20-a (idén a hétvége miatt május 22.) a személyi jövedelemadó bevallás b...

szja bevallás

SZJA és HIPA bevallási segédlet a Billingón!

Adózás, NAV 2023.05.02. - 3 p. olvasás

Hamarosan itt az SZJA bevallási és beadási határidő, és május 31-ig a HIPA bevallást is be kell nyújtani átalányadózóként. Ha neked vagy a könyvelődne...

hatósági ellenőrzés

Mikor, melyik hatóság ellenőrzése várható?

Adózás, NAV 2023.04.24. - 9 p. olvasás

A vállalkozó ereiben sokszor még akkor is meghűl a vér egy-egy hatósági ellenőrzés során, amikor minden dokumentációt és könyvelést patentül vezet. Pe...

eu-s számlázás

EU-s e-számlázási változások - a Billingóval ez sem lesz probléma!

Adózás, NAV 2023.03.18. - 3 p. olvasás

Az e-számlázásban várható 2024-es változás már most gondolkodásra késztet sokakat a számlázók világában, mivel a csak PDF alapú elektronikus számlák k...

Czöndör Szabolcs

Adózás digitalizációjának irányai: interjú Czöndör Szabolccsal

Adózás, NAV 2023.03.13. - 9 p. olvasás

A jelenlegi tervek szerint jövőre induló, teljes egészében 2028-ban élesedő EU szinten kötelező e-számlázási rendszer változásának apropóján indultunk...

Back to Top