Megszűnik a kata státuszod? ☝️ Így számítsd ki a bevételt

Adózás, NAV 2020.03.03. - 6 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Az egyéni vállalkozó katás státusza több okból is megszűnhet. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal abban segít, hogyan kell ilyen esetben helyesen kiszámolni a vállalkozó bevételét.

A kata választása számos előnnyel jár

Ezeket legnagyobb mértékben akkor lehet kiaknázni, ha
a) a vállalkozás bevételeit nagy biztonsággal előre képes tervezni; és
b) a katás státusz esetleges megszűnése szükség szerint időben kitolható. 

A katás státusz megszűnése esetén speciális szabály alapján kell meghatározni a bevétel megszerzésének időpontját.

Fontos!
Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése esetén ez a szabály nem érvényesül. Ugyanis a szüneteltetés következtében a katás státusz nem szűnik meg.

Bevétel meghatározása a katás egyéni vállalkozó megszűnése, illetve katás státuszának megszűnése esetén


Előfordulhat, hogy a katás egyéni vállalkozó vevője a számlát csak részben fizette ki, vagy egyáltalán nem teljesített fizetést. Általános szabály alapján a bevételt a következők szerint kell meghatározni:

  • Első esetben a vevő által fizetett összeget bevételként kell elszámolni.
  • Második esetben a katás vállalkozás nem realizál bevételt. 

A katás státusz megszűnésénél speciális szabály érvényesül.

  • Első esetben a számla áfa nélküli összegéből még pénzügyileg nem realizált részt is el kell számolni bevételként.
  • Második esetben a számla teljes áfa nélküli összeget bevételként kell számításba venni.

A bevételt a katás státusz utolsó napján kell elszámolni.

Mikor kell 40%-os mértékű adót fizetni?

A speciális szabály miatt a vállalkozás 40 %-os mértékű adó fizetésére válhat kötelezetté.

A katás egyéni vállalkozónak mindenképpen érdemes erről a szabályról tudni. Ugyanis a 40 %-os adó fizetésének kötelezettségét bizonyos esetekben elkerülheti. Ennek az a módja, hogy a katás státuszát bizonyos ideig fenntartja. Erre nyilvánvalóan csak akkor van lehetőség, ha a katás státuszt a vállalkozás saját döntése alapján szünteti meg. Tehát szándékában áll kijelentkezni a kata alól, vagy vállalkozási tevékenységét meg kívánja szüntetni).

Az új Kata tv. megállapítja azt a bevételhatárt, amelyet még nem terhel 40 %-os mértékű adót.
A bevételhatárt attól függ, hogy a katás időszakban hány hónapra volt a katás vállalkozás tételes adó fizetésére kötelezett. A bevételhatár a tételes adó fizetésével érintett hónapok száma és az 1 500 000 Ft szorzata.

A katás időszak megegyezik a naptári évvel, de annál rövidebb is lehet.

Ennek lehet az az oka, hogy

  • a katás státusz a naptári év közben kezdődött meg; vagy
  • a naptári év első napján fennállt, de a naptári év közben befejeződött; vagy
  • a katás státusz a naptári évben kezdődött meg és ugyanazon naptári év utolsó napján, vagy azt megelőzően befejeződött.

Nézzünk egy példát!

 2022. szeptember 1-jétől új katás főfoglalkozású egyéni vállalkozó terhére az adóhatóság számlaadási kötelezettség elmulasztásáért jogerősen mulasztási bírságot állapított meg. A határozat véglegessé válásának (jogerőre emelkedésének) napja 2023.április 10-e. A szóban forgó esetben a katás státusz utolsó napja 2023. április 30-a. Az egyéni vállalkozó 2023. január 1-je és 2023. április 30-a közötti időszakban 5 800 000 Ft bevételt realizált pénzügyileg. Ezen túl egyik magánszemély megrendelője részére 2023. március hónap folyamán kiállított 1 500 000 Ft összegű – áfát nem tartalmazó – számlát. A megrendelő 2023. április 30-ig nem teljesített fizetést.

Az egyéni vállalkozónak a katásként kiszámlázott összeget úgy kell kezelnie, mintha teljes mértékben pénzügyileg realizálta volna. Emiatt bevételként számításba kell vennie, pedig azt részben sem realizálta pénzügyileg. A vázolt esetben a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 6 000 000 Ft. Az egyéni vállalkozó 2023. január 1-je és 2023. április 30-a közötti időszakban 4 hónapra volt kötelezett tételes adó fizetésére. 4 hónap szorozva 1,5 millió Ft-tal egyenlő 6 millió forinttal. Ezen időszakra vonatkozó katás bevallásában 7 300 000 Ft (5 800 000 Ft + 1 500 000 Ft) bevételt kell feltüntetni. Továbbá bevallásában 520 000 Ft (1 300 000 Ft * 0,4) adót köteles bevallani, mivel bevétele meghaladta a 6 000 000 Ft-ot. A bevallást 2023. május 30-ig kell benyújtani. A 520 000 Ft adót ezen időpontig kellett megfizetni.

Lássunk egy másik példát!

Nagy János egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-je óta új katás, főállású kisadózó. 2022. december 31-ei állapot szerint Nagy Jánosnak 3 millió forint követelése áll fenn egy magánszemély megrendelőjével szemben.

A magánszemély megrendelővel szemben fennálló követelése 2022. szeptember hónap során nyújtott szolgáltatás ellenértéke.

Nagy János 2022-ben alanyi adómentes státusszal rendelkezett, így a magánszemély felé 2022. szeptember hónap folyamán kiállított számlában áfát nem számított fel.

Nagy János alanyi adómentességét 2023-ban is fenntartotta. Nagy János egyéni vállalkozását 2023-ban megszüntetni kívánja. Külföldi munkavállalást tervez, így egyéni vállalkozóként munkát nem vállalt 2022. december 31-ét követően Tegyük fel, hogy Nagy János egyéni vállalkozásának megszüntetéséig minden hónapra köteles tételes adót fizetni. Tevékenységet nem folytat, így bevételt sem realizált. Amennyiben Nagy János egyéni vállalkozását 2023. január 31-ig bezárólag szünteti meg, akkor a tételes adó fizetésével érintett hónapok száma 1. Ebből következően a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 1,5 millió forint.

Ekkor a magánszemély részére 2022 szeptemberében kiszámlázott 3 millió forintot 2023. január hónapban kellene bevételként figyelembe venni. Ebből adódóan 1,5 millió forint 40 %-át, azaz 600 000 Ft-ot kellene adóként megfizetni.

Nagy János szempontjából az a legjobb megoldás, ha egyéni vállalkozását csak 2023. február hónapban szünteti meg. Ekkor tételes adó fizetésével érintett hónapok száma 2 lenne. Emiatt a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 3 millió forint lenne.

Ezáltal nem kellene 40 %-os adót fizetnie, amely 600 000 Ft megtakarítást jelent. Ennek „ára” két havi tételes adó, azaz 100 000 Ft megfizetése, tehát a tényleges megtakarítás 500 000 Ft. Az új katás időszakban kiállított számlára alapított követelés a katás státusz megszűnését megelőzően behajthatatlanná válhat (előző példákban nem ezt a helyzetet feltételeztük). Ekkor mindenképpen felmerül az a jogértelmezés, hogy behajthatatlan követelést nem kell bevételként figyelembe. Ennek következtében 40 %-os mértékű adó fizetésének kötelezettsége sem merülhet fel. Azonban ilyen értelmű rendelkezést az új Kata tv. (2022. évi XIII. törvény) nem fogalmaz meg.

Ezért a NAV egy ellenőrzés során vélhetően az előző példákban leírtak szerint állapítja meg a bevételt. Az elsőfokú adóhatóság határozatával szemben a felettes hatóságnál (Fellebbviteli Igazgatóság) lehet fellebbezést benyújtani. Tegyük fel, hogy a felettes hatóság is azt a jogértelmezést képviseli, hogy a behajthatatlan követelést is bevételként kell elszámolni az új katás státus megszűnésének napján, amely következtében az év első napjától a megszűnés napjáig terjedő időszakban elszámolt bevétel meghaladja a 40 %-os adót viselő bevételhatárt, ezáltal az egyéni vállalkozó 40 %-os adó fizetésére kötelezett.

Ekkor a vállalkozás számára a közigazgatási per indítása az egyetlen út álláspontjának érvényesítésére.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top