Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Mikor nem kell a teljesítési i…
Tippek - 2020.07.21. - 2 p. olvasás

Mikor nem kell a teljesítési időpontnak folyamatosnak lennie?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A számlázással kapcsolatban számos téves jogértelmezéssel lehet találkozni. Ezek közül az egyik, hogy a teljesítési időpontjának folyamatosnak kell lennie. Bonácz Zsolt adószakértő írása ezt tisztázza.

Mikor nem kell a teljesítési időpontnak folyamatosnak lennie?

A számlázással kapcsolatban számos téves jogértelmezéssel lehet találkozni. Ezek egyike az, hogy a teljesítés időpontjának időben folyamatosnak kell lennie, akár kézi, akár számlázó programmal készített számláról van szó. Ez az értelmezés a következőt jelenti. A soron következő számlában feltüntetett teljesítési időpontnak meg kell egyeznie az előző számlán feltüntetett teljesítés időponttal, vagy azt követő időpontnak kell lennie.

Ez a jogértelmezés helytelen, ilyen szabályt az Áfa tv. nem tartalmaz.

A szóban forgó jogértelmezés helytelensége a számlázási határidővel kapcsolatos rendelkezések alapján is levezethető.

2020. július 1-jétől fő szabály szerint a teljesítéstől számított 8 napon gondoskodni kell a számla kibocsátásáról.

Amennyiben a teljesített termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás ellenértékének kifizetése készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (Áfa tv. 259. § 8. pont) valósul meg, akkor a fizetéssel egyidejűleg ki kell bocsátani a számlát, feltéve, hogy korábban még nem számláztak.

Ha az előleg kifizetésére készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (Áfa tv. 259. § 8. pont) kerül sor, akkor az előlegszámlát azonnal ki kell állítani. Ez a szabály akkor is irányadó, ha az előleg nem tartalmaz áfát.

A vállalkozástól nem követelhető meg, hogy az egymást követően kiállított számlákon a teljesítés időpontja időben egymást kövesse. Ugyanis általános esetben a számlát a teljesítés időpontját követő 8 napon belül kell kibocsátani. Ebből adódóan a teljesítés időpontja lehet korábbi, mint az előző számlán.

Ezt az alábbi példa szemlélteti.


* nincs azonnali számlázási kötelezettség teljes

A vállalkozás a 2. sz. számlát határidőben állította ki, függetlenül attól, hogy az abban feltüntetett teljesítési időpont korábbi mint az 1. sz. számlán feltüntetett időpont. Nincs olyan szabály, amely előírná, hogy a teljesítési időpont folyamatossága érdekében a 2. sz. számlát ki kell állítani az 1. sz. számla kiállítását megelőzően.

A 3. sz. számlán feltüntetett teljesítési időpont korábbi az 1. és 2. sz. számlán szereplő teljesítési időpontnál. Ennek ellenére a számlázás jogszerű, mivel a 8 napos számlázási határidő betartásra került.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés