Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Mikor nem kell a teljesítési i…
Tippek - 2020.07.21. - 2 p. olvasás

Mikor nem kell a teljesítési időpontnak folyamatosnak lennie?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A számlázással kapcsolatban számos téves jogértelmezéssel lehet találkozni. Ezek közül az egyik, hogy a teljesítési időpontjának folyamatosnak kell lennie. Bonácz Zsolt adószakértő írása ezt tisztázza.

Mikor nem kell a teljesítési időpontnak folyamatosnak lennie?

Tények a teljesítés időpontjáról

A számlázással kapcsolatban számos téves jogértelmezéssel lehet találkozni. Ezek egyike az, hogy a teljesítés időpontjának időben folyamatosnak kell lennie, akár kézi, akár számlázó programmal készített számláról van szó. Ez az értelmezés a következőt jelenti. A soron következő számlában feltüntetett teljesítési időpontnak meg kell egyeznie az előző számlán feltüntetett teljesítés időponttal, vagy azt követő időpontnak kell lennie.

Ez a jogértelmezés helytelen, ilyen szabályt az Áfa tv. nem tartalmaz.

A szóban forgó jogértelmezés helytelensége a számlázási határidővel kapcsolatos rendelkezések alapján is levezethető.

2020. július 1-jétől fő szabály szerint a teljesítéstől számított 8 napon gondoskodni kell a számla kibocsátásáról.

Amennyiben a teljesített termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás ellenértékének kifizetése készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (Áfa tv. 259. § 8. pont) valósul meg, akkor a fizetéssel egyidejűleg ki kell bocsátani a számlát, feltéve, hogy korábban még nem számláztak.

Ha az előleg kifizetésére készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (Áfa tv. 259. § 8. pont) kerül sor, akkor az előlegszámlát azonnal ki kell állítani. Ez a szabály akkor is irányadó, ha az előleg nem tartalmaz áfát.

A vállalkozástól nem követelhető meg, hogy az egymást követően kiállított számlákon a teljesítés időpontja időben egymást kövesse. Ugyanis általános esetben a számlát a teljesítés időpontját követő 8 napon belül kell kibocsátani. Ebből adódóan a teljesítés időpontja lehet korábbi, mint az előző számlán.

Ezt az alábbi példa szemlélteti.

Mikor nem kell a teljesítési időpontnak folyamatosnak lennie?

* nincs azonnali számlázási kötelezettség teljes

A vállalkozás a 2. sz. számlát határidőben állította ki, függetlenül attól, hogy az abban feltüntetett teljesítési időpont korábbi mint az 1. sz. számlán feltüntetett időpont. Nincs olyan szabály, amely előírná, hogy a teljesítési időpont folyamatossága érdekében a 2. sz. számlát ki kell állítani az 1. sz. számla kiállítását megelőzően.

A 3. sz. számlán feltüntetett teljesítési időpont korábbi az 1. és 2. sz. számlán szereplő teljesítési időpontnál. Ennek ellenére a számlázás jogszerű, mivel a 8 napos számlázási határidő betartásra került.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér