Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Mikor nem kell a teljesítési i…
Tippek - 2020.07.21. - 2 p. olvasás

Mikor nem kell a teljesítési időpontnak folyamatosnak lennie?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A számlázással kapcsolatban számos téves jogértelmezéssel lehet találkozni. Ezek közül az egyik, hogy a teljesítési időpontjának folyamatosnak kell lennie. Bonácz Zsolt adószakértő írása ezt tisztázza.

Mikor nem kell a teljesítési időpontnak folyamatosnak lennie?

Tények a teljesítés időpontjáról

A számlázással kapcsolatban számos téves jogértelmezéssel lehet találkozni. Ezek egyike az, hogy a teljesítés időpontjának időben folyamatosnak kell lennie, akár kézi, akár számlázó programmal készített számláról van szó. Ez az értelmezés a következőt jelenti. A soron következő számlában feltüntetett teljesítési időpontnak meg kell egyeznie az előző számlán feltüntetett teljesítés időponttal, vagy azt követő időpontnak kell lennie.

Ez a jogértelmezés helytelen, ilyen szabályt az Áfa tv. nem tartalmaz.

A szóban forgó jogértelmezés helytelensége a számlázási határidővel kapcsolatos rendelkezések alapján is levezethető.

2020. július 1-jétől fő szabály szerint a teljesítéstől számított 8 napon gondoskodni kell a számla kibocsátásáról.

Amennyiben a teljesített termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás ellenértékének kifizetése készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (Áfa tv. 259. § 8. pont) valósul meg, akkor a fizetéssel egyidejűleg ki kell bocsátani a számlát, feltéve, hogy korábban még nem számláztak.

Ha az előleg kifizetésére készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (Áfa tv. 259. § 8. pont) kerül sor, akkor az előlegszámlát azonnal ki kell állítani. Ez a szabály akkor is irányadó, ha az előleg nem tartalmaz áfát.

A vállalkozástól nem követelhető meg, hogy az egymást követően kiállított számlákon a teljesítés időpontja időben egymást kövesse. Ugyanis általános esetben a számlát a teljesítés időpontját követő 8 napon belül kell kibocsátani. Ebből adódóan a teljesítés időpontja lehet korábbi, mint az előző számlán.

Ezt az alábbi példa szemlélteti.

Mikor nem kell a teljesítési időpontnak folyamatosnak lennie?

* nincs azonnali számlázási kötelezettség teljes

A vállalkozás a 2. sz. számlát határidőben állította ki, függetlenül attól, hogy az abban feltüntetett teljesítési időpont korábbi mint az 1. sz. számlán feltüntetett időpont. Nincs olyan szabály, amely előírná, hogy a teljesítési időpont folyamatossága érdekében a 2. sz. számlát ki kell állítani az 1. sz. számla kiállítását megelőzően.

A 3. sz. számlán feltüntetett teljesítési időpont korábbi az 1. és 2. sz. számlán szereplő teljesítési időpontnál. Ennek ellenére a számlázás jogszerű, mivel a 8 napos számlázási határidő betartásra került.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023