Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Milyen számlákat TILOS bekülde…
NAV - 2020.09.17. - 2 p. olvasás

Milyen számlákat TILOS beküldeni a NAV-hoz?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség a cikk születésekor még nem minden számlára vonatkozik, és bizony vannak esetek, amikor kifejezetten tilos beküldeni a számlát az adóhatóság részére. Bonácz Zsolt szakértői cikke ebben segít a Billingósoknak.

Milyen számlákat TILOS beküldeni a NAV-hoz?

Az online adatszolgáltatás szabályait az Áfa tv. 10. sz. melléklete tartalmazza. Az Áfa tv. 10. sz. melléklete meghatározza, mely esetekben kell a számlát a NAV-hoz beküldeni. Minden más esetben ez a kötelezettség a számla kiállítóját nem terheli. 

2020. július 1-jétől az adatszolgáltatási kötelezettség kizárólag belföldi áfaalany részére kiállított számlára vonatkozhat. Ha a vevő nem minősül belföldi áfaalanynak, akkor nincs adatszolgáltatási kötelezettség

Amennyiben a vevő nem rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal (továbbiakban: adószám), akkor nem belföldi áfaalany. Ezáltal a részére kiállított számlát tilos a NAV-hoz beküldeni. Ez a helyzet, ha a vevő adószámmal nem rendelkező magánszemély (akár belföldi, akár külföldi), külföldi vállalkozás, külföldi szervezet. A számla kiállítójának a vevő adószámát nem állhat módjában a számlán feltüntetni, hiszen azzal a vevő nem rendelkezik. Az áfa felszámítása miatt nem keletkezik adatszolgáltatási kötelezettség. Ez ugyanis csak belföldi áfaalany részére kiállított számlával kapcsolatban keletkezhet, függetlenül attól, hogy abban áfát felszámítottak-e, vagy sem. 

A vevő rendelkezhet adószámmal, de ettől még nem biztos, hogy áfaalany is.

Az áfa alanyának minősülő személyek adatbázisa a NAV honlapján elérhető. Az adatbázis lekérdezésénél meg kell adni az adószámot. Ha a megadott adószámot az adatbázis nem tartalmazza, akkor az adószám birtokosa nem belföldi áfaalany. Ha a vevő által megadott adószám szerepel ebben a nyilvántartásban, akkor belföldi áfaalanyról van szó. Amennyiben nem, akkor a vevő adószámát a számlán nem kell feltüntetni. Ilyen esetben a vevő adószámát ugyan nem tilos a számlán feltüntetni, de ezt nem javasolt megtenni. Ugyanis ez azt a látszatot kelti, hogy a vevő belföldi áfaalany, miközben ez nem igaz. 

Előfordulhat az is, hogy a magánszemély vevő rendelkezik adószámmal, de azt a vásárlásnál nem adja meg.

Ha a magánszemély – akár szóban, vagy írásban – olyan nyilatkozatot tesz, hogy bár rendelkezik adószámmal, de az ügyletben nem vállalkozói minőségében érintett, akkor a számla nem tartalmazhatja a magánszemély adószámát. Az értékesítőnek nincs online adatszolgáltatási kötelezettsége, mivel a magánszemély a termék beszerzésénél, a szolgáltatás igénybevételénél nem belföldi áfaalanyként járt el. Ebből fakadóan a számlán a magánszemély adószámát nem szabad feltüntetni. A magánszemély adóazonosító jelét az adószám helyett kifejezetten tilos a számlán szerepeltetni. 

Az áfa felszámítása miatt nem kell adatot szolgáltatni. Ugyanis az releváns, hogy a magánszemély nem belföldi adóalanyként vásárolt.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés