MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Milyen számlákat TILOS bekülde…
NAV - 2020.09.17. - 2 p. olvasás

Milyen számlákat TILOS beküldeni a NAV-hoz?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség a cikk születésekor még nem minden számlára vonatkozik, és bizony vannak esetek, amikor kifejezetten tilos beküldeni a számlát az adóhatóság részére. Bonácz Zsolt szakértői cikke ebben segít a Billingósoknak.

Milyen számlákat TILOS beküldeni a NAV-hoz?

Az online adatszolgáltatás szabályait az Áfa tv. 10. sz. melléklete tartalmazza. Az Áfa tv. 10. sz. melléklete meghatározza, mely esetekben kell a számlát a NAV-hoz beküldeni. Minden más esetben ez a kötelezettség a számla kiállítóját nem terheli. 

2020. július 1-jétől az adatszolgáltatási kötelezettség kizárólag belföldi áfaalany részére kiállított számlára vonatkozhat. Ha a vevő nem minősül belföldi áfaalanynak, akkor nincs adatszolgáltatási kötelezettség

Amennyiben a vevő nem rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal (továbbiakban: adószám), akkor nem belföldi áfaalany. Ezáltal a részére kiállított számlát tilos a NAV-hoz beküldeni. Ez a helyzet, ha a vevő adószámmal nem rendelkező magánszemély (akár belföldi, akár külföldi), külföldi vállalkozás, külföldi szervezet. A számla kiállítójának a vevő adószámát nem állhat módjában a számlán feltüntetni, hiszen azzal a vevő nem rendelkezik. Az áfa felszámítása miatt nem keletkezik adatszolgáltatási kötelezettség. Ez ugyanis csak belföldi áfaalany részére kiállított számlával kapcsolatban keletkezhet, függetlenül attól, hogy abban áfát felszámítottak-e, vagy sem. 

A vevő rendelkezhet adószámmal, de ettől még nem biztos, hogy áfaalany is.

Az áfa alanyának minősülő személyek adatbázisa a NAV honlapján elérhető. Az adatbázis lekérdezésénél meg kell adni az adószámot. Ha a megadott adószámot az adatbázis nem tartalmazza, akkor az adószám birtokosa nem belföldi áfaalany. Ha a vevő által megadott adószám szerepel ebben a nyilvántartásban, akkor belföldi áfaalanyról van szó. Amennyiben nem, akkor a vevő adószámát a számlán nem kell feltüntetni. Ilyen esetben a vevő adószámát ugyan nem tilos a számlán feltüntetni, de ezt nem javasolt megtenni. Ugyanis ez azt a látszatot kelti, hogy a vevő belföldi áfaalany, miközben ez nem igaz. 

Előfordulhat az is, hogy a magánszemély vevő rendelkezik adószámmal, de azt a vásárlásnál nem adja meg.

Ha a magánszemély – akár szóban, vagy írásban – olyan nyilatkozatot tesz, hogy bár rendelkezik adószámmal, de az ügyletben nem vállalkozói minőségében érintett, akkor a számla nem tartalmazhatja a magánszemély adószámát. Az értékesítőnek nincs online adatszolgáltatási kötelezettsége, mivel a magánszemély a termék beszerzésénél, a szolgáltatás igénybevételénél nem belföldi áfaalanyként járt el. Ebből fakadóan a számlán a magánszemély adószámát nem szabad feltüntetni. A magánszemély adóazonosító jelét az adószám helyett kifejezetten tilos a számlán szerepeltetni. 

Az áfa felszámítása miatt nem kell adatot szolgáltatni. Ugyanis az releváns, hogy a magánszemély nem belföldi adóalanyként vásárolt.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top