Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Milyen számlákat TILOS bekülde…
NAV - 2020.09.17. - 2 p. olvasás

Milyen számlákat TILOS beküldeni a NAV-hoz?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség a cikk születésekor még nem minden számlára vonatkozik, és bizony vannak esetek, amikor kifejezetten tilos beküldeni a számlát az adóhatóság részére. Bonácz Zsolt szakértői cikke ebben segít a Billingósoknak.

Milyen számlákat TILOS beküldeni a NAV-hoz?

Az online adatszolgáltatás szabályait az Áfa tv. 10. sz. melléklete tartalmazza. Az Áfa tv. 10. sz. melléklete meghatározza, mely esetekben kell a számlát a NAV-hoz beküldeni. Minden más esetben ez a kötelezettség a számla kiállítóját nem terheli. 

2020. július 1-jétől az adatszolgáltatási kötelezettség kizárólag belföldi áfaalany részére kiállított számlára vonatkozhat. Ha a vevő nem minősül belföldi áfaalanynak, akkor nincs adatszolgáltatási kötelezettség

Amennyiben a vevő nem rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal (továbbiakban: adószám), akkor nem belföldi áfaalany. Ezáltal a részére kiállított számlát tilos a NAV-hoz beküldeni. Ez a helyzet, ha a vevő adószámmal nem rendelkező magánszemély (akár belföldi, akár külföldi), külföldi vállalkozás, külföldi szervezet. A számla kiállítójának a vevő adószámát nem állhat módjában a számlán feltüntetni, hiszen azzal a vevő nem rendelkezik. Az áfa felszámítása miatt nem keletkezik adatszolgáltatási kötelezettség. Ez ugyanis csak belföldi áfaalany részére kiállított számlával kapcsolatban keletkezhet, függetlenül attól, hogy abban áfát felszámítottak-e, vagy sem. 

A vevő rendelkezhet adószámmal, de ettől még nem biztos, hogy áfaalany is.

Az áfa alanyának minősülő személyek adatbázisa a NAV honlapján elérhető. Az adatbázis lekérdezésénél meg kell adni az adószámot. Ha a megadott adószámot az adatbázis nem tartalmazza, akkor az adószám birtokosa nem belföldi áfaalany. Ha a vevő által megadott adószám szerepel ebben a nyilvántartásban, akkor belföldi áfaalanyról van szó. Amennyiben nem, akkor a vevő adószámát a számlán nem kell feltüntetni. Ilyen esetben a vevő adószámát ugyan nem tilos a számlán feltüntetni, de ezt nem javasolt megtenni. Ugyanis ez azt a látszatot kelti, hogy a vevő belföldi áfaalany, miközben ez nem igaz. 

Előfordulhat az is, hogy a magánszemély vevő rendelkezik adószámmal, de azt a vásárlásnál nem adja meg.

Ha a magánszemély – akár szóban, vagy írásban – olyan nyilatkozatot tesz, hogy bár rendelkezik adószámmal, de az ügyletben nem vállalkozói minőségében érintett, akkor a számla nem tartalmazhatja a magánszemély adószámát. Az értékesítőnek nincs online adatszolgáltatási kötelezettsége, mivel a magánszemély a termék beszerzésénél, a szolgáltatás igénybevételénél nem belföldi áfaalanyként járt el. Ebből fakadóan a számlán a magánszemély adószámát nem szabad feltüntetni. A magánszemély adóazonosító jelét az adószám helyett kifejezetten tilos a számlán szerepeltetni. 

Az áfa felszámítása miatt nem kell adatot szolgáltatni. Ugyanis az releváns, hogy a magánszemély nem belföldi adóalanyként vásárolt.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023