Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Módosító számla gyorstalpaló B…
Tippek - 2021.08.11. - 4 p. olvasás

Módosító számla gyorstalpaló Billingósoknak

Segítség, rosszul állítottam ki a számlámat! Ismerős ez a mondat? Szinte minden vállalkozó életében előfordult már az a helyzet, hogy elírt egy dátumot, nevet, vagy számot a bizonylaton. De mi ilyenkor a teendő? Azonnal sztornózni kell a számlát? Milyen esetekben lehet módosító számlával helyesbíteni az adatokat? Jöjjenek a legfontosabb tudnivalók, amit Billingósként érdemes tudnod.

Módosító számla

Mi az a módosító számla?

Az Áfa tv. a számlával egy tekintet alá eső okiratként rendelkezik a módosító számláról. Ez azt jelenti, hogy minden kétséget kizáróan az eredeti számlára hivatkozik és annak adattartalmát módosítja. Fontos tudni, hogy egy már sorszámotottan kiállított számlát nem lehet utólagosan módosítani, viszont meghatározott adatok helyesbítésével olyan új számla hozható létre, amely visszautal a hibásan létrejövő számlára. Pontosan ezért a két számla együtt érvényes, mindkét bizonylatot oda kell adni a vevőnek, mivel számviteli szempontból a két számla és azok tételeinek együttes értéke kerül be a könyvelésbe.

Milyen adatokat tartalmaz kötelezően a módosító számla?

A módosító számla kötelező adattartalmát az Áfa tv. 170. §-a szabályozza. a jogszabály szerint a módosító számlán az alábbi adatokat minden esetben fel kell tüntetni:

 • számla kelte,
 • számla sorszáma,
 • hivatkozás arra a számlára, melynek adatait módosítani szeretnénk
 • módosítással érintett számla adat megnevezése, a módosítás természete, illetve számszerű hatása, amennyiben van.

A módosító számlának is van módosító számlája?

Előfordulhat olyan eset, amikor készítettünk egy módosító számlát, de még azon sem stimmel minden. Uuupsz! Akkor módosítjuk a módosító számlát! Ami valljuk be, picit fura, hiszen a módosító számla a jogszabályok szerint az eredeti számlára hivatkozik. Ebben az esetben tehát a kiállított módosító számlák és az eredeti számla együttesen érvényesek.

Stornó számlával is helyesbíthetem az eredeti számlát?

Amennyiben olyan számlaadatokat adtál meg helytelenül vagy hiányosan, amelyeket módosító számlával nem tudsz korrigálni, akkor eredeti számládat stornóznod kell és új számlát létrehozni a már helyesbített adatokkal. Ilyen esetben gyakorlatilag a stornó és az új számla együttesen tekinthető módosító számlának.

Milyen adatok helyesbíthetők módosító számlával?

A Billingóban az alábbiakat tudod módosítani:

 • Fizetési határidő
 • Fizetési mód
 • A számla pénzügyi teljesítést nem igényel
 • Mit számlázol? (Tétel neve, tétel megjegyzés, Áfa kulcs, Nettó egységár, Mennyiség, Mértékegység)
 • Bizonylatra kerülő megjegyzés

Apropó, számlázott tételek! Erre mindig figyelj!

Ha a módosító számlán nem helyesbítesz semmilyen számlázott tételt, akkor a számla végösszegének 0 forintot kell mutatnia. Ennek oka egyszerűen az, hogy elkerüljük, hogy dupla bevételed keletkezzen.

Mi a teendő?

A módosító számlán mínuszos összegként jelennek meg az eredeti számlán szereplő tételek, így ahhoz, hogy a végösszeg 0 forint legyen, ismét be kell választanod a korábbi számla tételeit.

Tehát a módosító számla használata elsősorban akkor hasznos, ha  tétel módosítására használod. Abban az esetben, ha más adatot helyesbítenél, akkor ne feledkezz meg a tételek hozzáadásáról.

Ezt még nem árt tudnod a végösszegről

A módosító számla végösszege mindig azt az összeget jelenti, amit az eredeti számla értékén felül a vásárlónak még fizetnie kell.

Ha mínuszos összeg szerepel a módosító számlán, az arra utal, hogy az eredeti számla alapján a vevő többet fizetett, így vissza kell téríteni a feltüntetett összeget. Ha még nem fizette ki, akkor pedig kisebb összeget kell kiegyenlítenie.

Értelemszerűen 0 forint esetén az eredeti számla végösszegének megfizetésén túl nincs egyéb kötelezettsége.

Milyen adatok nem módosíthatók?

A számla elemei közül bizonyos adatok nem helyesbíthetők. Ezekben az esetekben stornó számla kiállítása szükséges. Melyek ezek?

 • Számla kelte
 • Teljesítés dátuma
 • Partner adatok
 • Adószám
 • Számlatömb
 • Nyelv
 • Árfolyam
 • Pénznem
 • Kerekítés
 • Bankszámlaszámod
 • Kedvezmény
 • Bizonylat típusa

Miért van ez így?

Tegyük fel, hogy nem adtad meg egy adószámot az eredeti számlán. A módosító számlán ezt pótolnád. Mi történik? Az eredeti számla nem kerül beküldésre a NAV Online Számla rendszerébe, de a módosító számla igen. A könyvelésben két bizonylat lesz a későbbiekben, a módosító és az eredeti, de a NAV Online Számla rendszere csak a módosítót fogja tartalmazni és ez bizony problémákhoz vezet.

Hogyan készíthetsz módosító számlát a Billingóban?

A Bizonylatlista oldalon kattints a módosítandó kívánt számla mellett a műveleteket jelző három pontra, majd válaszd ki a Módosító számla készítés opciót.

Ezt követően az adatlapon ceruza ikon jelzi a számlán módosítható adatokat. Válaszd ki, amit helyesbíteni szeretnél.  

Ahogy arról már korábban beszéltünk, számlázott tételeid mínuszos előjellel jelennek meg annak érdekében, hogy a számla 0 Ft értékű legyen, a tételeket tehát pluszként hozzá kell adnod. Ezt az Új tétel hozzáadása gombbal teheted. 

Amennyiben további tételeket is fel akarsz venni, ugyanezt a módszert alkalmazhatod. Ebben az esetben az új termék vagy szolgáltatás a már listázott tételek között jelenik meg és alul a módosított végösszeget látod.

Végül ha megadtál minden adatot, kattints a Mentés gombra.

Ugye milyen egyszerű?

Akárcsak Billingózni! Nincs még fiókod? Regisztrálj egyet gyorsan! =>

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska