Módosító számla gyorstalpaló Billingósoknak

Billingo hírek 2021.08.11. - 4 p. olvasás

Segítség, rosszul állítottam ki a számlámat! Ismerős ez a mondat? Szinte minden vállalkozó életében előfordult már az a helyzet, hogy elírt egy dátumot, nevet, vagy számot a bizonylaton. De mi ilyenkor a teendő? Azonnal sztornózni kell a számlát? Milyen esetekben lehet módosító számlával helyesbíteni az adatokat? Jöjjenek a legfontosabb tudnivalók, amit Billingósként érdemes tudnod.

Módosító számla

Mi az a módosító számla?

Az Áfa tv. a számlával egy tekintet alá eső okiratként rendelkezik a módosító számláról. Ez azt jelenti, hogy minden kétséget kizáróan az eredeti számlára hivatkozik és annak adattartalmát módosítja. Fontos tudni, hogy egy már sorszámotottan kiállított számlát nem lehet utólagosan módosítani, viszont meghatározott adatok helyesbítésével olyan új számla hozható létre, amely visszautal a hibásan létrejövő számlára. Pontosan ezért a két számla együtt érvényes, mindkét bizonylatot oda kell adni a vevőnek, mivel számviteli szempontból a két számla és azok tételeinek együttes értéke kerül be a könyvelésbe.

Milyen adatokat tartalmaz kötelezően a módosító számla?

A módosító számla kötelező adattartalmát az Áfa tv. 170. §-a szabályozza. a jogszabály szerint a módosító számlán az alábbi adatokat minden esetben fel kell tüntetni:

 • számla kelte,
 • számla sorszáma,
 • hivatkozás arra a számlára, melynek adatait módosítani szeretnénk
 • módosítással érintett számla adat megnevezése, a módosítás természete, illetve számszerű hatása, amennyiben van.

A módosító számlának is van módosító számlája?

Előfordulhat olyan eset, amikor készítettünk egy módosító számlát, de még azon sem stimmel minden. Uuupsz! Akkor módosítjuk a módosító számlát! Ami valljuk be, picit fura, hiszen a módosító számla a jogszabályok szerint az eredeti számlára hivatkozik. Ebben az esetben tehát a kiállított módosító számlák és az eredeti számla együttesen érvényesek.

Stornó számlával is helyesbíthetem az eredeti számlát?

Amennyiben olyan számlaadatokat adtál meg helytelenül vagy hiányosan, amelyeket módosító számlával nem tudsz korrigálni, akkor eredeti számládat stornóznod kell és új számlát létrehozni a már helyesbített adatokkal. Ilyen esetben gyakorlatilag a stornó és az új számla együttesen tekinthető módosító számlának.

Milyen adatok helyesbíthetők módosító számlával?

A Billingóban az alábbiakat tudod módosítani:

 • Fizetési határidő
 • Fizetési mód
 • A számla pénzügyi teljesítést nem igényel
 • Mit számlázol? (Tétel neve, tétel megjegyzés, Áfa kulcs, Nettó egységár, Mennyiség, Mértékegység)
 • Bizonylatra kerülő megjegyzés

Apropó, számlázott tételek! Erre mindig figyelj!

Ha a módosító számlán nem helyesbítesz semmilyen számlázott tételt, akkor a számla végösszegének 0 forintot kell mutatnia. Ennek oka egyszerűen az, hogy elkerüljük, hogy dupla bevételed keletkezzen.

Mi a teendő?

A módosító számlán mínuszos összegként jelennek meg az eredeti számlán szereplő tételek, így ahhoz, hogy a végösszeg 0 forint legyen, ismét be kell választanod a korábbi számla tételeit.

Tehát a módosító számla használata elsősorban akkor hasznos, ha  tétel módosítására használod. Abban az esetben, ha más adatot helyesbítenél, akkor ne feledkezz meg a tételek hozzáadásáról.

Ezt még nem árt tudnod a végösszegről

A módosító számla végösszege mindig azt az összeget jelenti, amit az eredeti számla értékén felül a vásárlónak még fizetnie kell.

Ha mínuszos összeg szerepel a módosító számlán, az arra utal, hogy az eredeti számla alapján a vevő többet fizetett, így vissza kell téríteni a feltüntetett összeget. Ha még nem fizette ki, akkor pedig kisebb összeget kell kiegyenlítenie.

Értelemszerűen 0 forint esetén az eredeti számla végösszegének megfizetésén túl nincs egyéb kötelezettsége.

Milyen adatok nem módosíthatók?

A számla elemei közül bizonyos adatok nem helyesbíthetők. Ezekben az esetekben stornó számla kiállítása szükséges. Melyek ezek?

 • Számla kelte
 • Teljesítés dátuma
 • Partner adatok
 • Adószám
 • Számlatömb
 • Nyelv
 • Árfolyam
 • Pénznem
 • Kerekítés
 • Bankszámlaszámod
 • Kedvezmény
 • Bizonylat típusa

Miért van ez így?

Tegyük fel, hogy nem adtad meg egy adószámot az eredeti számlán. A módosító számlán ezt pótolnád. Mi történik? Az eredeti számla nem kerül beküldésre a NAV Online Számla rendszerébe, de a módosító számla igen. A könyvelésben két bizonylat lesz a későbbiekben, a módosító és az eredeti, de a NAV Online Számla rendszere csak a módosítót fogja tartalmazni és ez bizony problémákhoz vezet.

Hogyan készíthetsz módosító számlát a Billingóban?

A Bizonylatlista oldalon kattints a módosítandó kívánt számla mellett a műveleteket jelző három pontra, majd válaszd ki a Módosító számla készítés opciót.

Ezt követően az adatlapon ceruza ikon jelzi a számlán módosítható adatokat. Válaszd ki, amit helyesbíteni szeretnél.  

Ahogy arról már korábban beszéltünk, számlázott tételeid mínuszos előjellel jelennek meg annak érdekében, hogy a számla 0 Ft értékű legyen, a tételeket tehát pluszként hozzá kell adnod. Ezt az Új tétel hozzáadása gombbal teheted. 

Amennyiben további tételeket is fel akarsz venni, ugyanezt a módszert alkalmazhatod. Ebben az esetben az új termék vagy szolgáltatás a már listázott tételek között jelenik meg és alul a módosított végösszeget látod.

Végül ha megadtál minden adatot, kattints a Mentés gombra.

Ugye milyen egyszerű?

Akárcsak Billingózni! Nincs még fiókod? Regisztrálj egyet gyorsan! =>

Hasonló cikkek a kategóriában

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Mol campus

A MOL Campus Visitor Centere mögött is ott a Billingo

Billingo hírek 2023.09.21. - 4 p. olvasás

A Billingo a nagyok ligájában is játszik! Több nagyvállalat mellett Billingo számlát ad a MOL Campus is, ha a kilátóteraszáról csodálod meg Budapestet. Nemcsak ...

Toborzás

Itt a szeptember, és még nincs meg minden embered?

Billingo hírek 2023.09.11. - 3 p. olvasás

A vállalati kultúrában a nyári pihenést az őszi pörgősebb szakasz váltja fel a munkavállaló és -hely keresés szempontjából. Az utolsó üzleti negyedévben nincs i...

billingo fejlesztések

Kóstoltad már a legfrissebb fejlesztéseket?

Billingo hírek 2023.09.06. - 7 p. olvasás

Vadiúj toborzó szolgáltatás, fokozott biztonság jellemzi a nyári Billingo termést, és újra automatikus a számlázás a Shopify-ban. A nyár folyamán még biztonságo...

toborzás

Ne költs százezreket toborzásra!

Billingo hírek 2023.09.04. - 4 p. olvasás

Az egyszerre olcsó és hatékony toborzás létezik. Napok alatt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb jelentkezőket, miközben nem égetsz el több százezer forinto...

munkaerőtoborzás

Munkaerőkeresés: az automatikus jelöltgyűjtés a nyerő!

Billingo hírek 2023.08.28. - 5 p. olvasás

Óriási veszteség a vállalkozásodnak, ha nem a megfelelő kollégákat gyűjtöd egy ernyő alá. A betanítással eltöltött munkaórák mind időt és pénzt emésztenek fel, ...

Back to Top