Online vásárlás külföldről: így rendelhetsz biztonságosan

Adózás, NAV 2020.05.25. - 12 p. olvasás

Az internetes rendelés nem olyan bonyolult külföldi webáruházról sem, mint azt elsőre gondolnánk. Sőt, előfordulhat, hogy jobban is járunk vele, mintha hazai webshopról rendelnénk.

Miért jó az online vásárlás külföldről?

Nem kérdés, hogy az online vásárlás kényelmes, gyors, ki sem kell mozdulnunk, ha szükségünk van valamire. Nincs sorban állás, akár éjjel is shoppingolhatunk, legyen szó ruháról, elektronikai vagy szépségápolási cikkről. Az egész világ egy nagy plázává vált. Ráadásul sok termékhez külföldön még olcsóbban is hozzájuthatunk, így nem csoda, hogy egyre többen lépik át az internetes rendelések hazai határait.

Rendelés külföldről - a legfőbb előnyök

Nagyobb termékválaszték

Bár az itthoni webes polcokon is egyre nagyobb a kínálat, a hazai, viszonylag szűk piacra mégis rengeteg kiváló árucikk nem jut el. Ami jó hír viszont, hogy a világ minden tájáról szállítanak Magyarországra is. Legyen szó egy kis osztrák falu kézműves termékeiről, trendi amerikai cuccokról vagy japán elektronikai újdonságokról. Néhány kattintás és már úton a küldemény!

Ugyanannyi vagy gyorsabb szállítási idő

A külföldi rendelések szállítási ideje elég eltérő, de ha például uniós ország webáruházából érkezik a küldeményed, sokszor előbb itt van, mintha hazai webshopból rendelnél. Az idő tehát nem akadály!

Kedvezőbb árak

Ha kinéztél egy konkrét terméket, amit szeretnél megvenni, nem csak a magyar webáruházak árait érdemes összehasonlítanod, hanem a külföldi webshopokét is. Az árak persze csalókák, hiszen külföldről többe kerülhet a szállítás, küldeményedet akár ÁFA vagy vám is terhelheti. Ennek ellenére érdemes kalkulálnod, sok esetben ugyanis még így is olcsóbban megúszhatod.

Milyen kockázatokat rejt online vásárlás külföldről és hogyan tudunk védekezni?

Ahhoz, hogy valóban megjöjjön a kedved a külföldi online vásárláshoz és ne érjenek csalódások, nem árt néhány dologra odafigyelni.

Megbízható webáruházat válassz!

Még a hazai kínálatból sem egyszerű kiszűrni azokat a webshopokat, amelyek valóban megbízhatóak. Pláne a hatalmas külföldi palettán.

Ha teljesen biztosra akarsz menni, olyan platkormokat használj, melyek ismertek, népszerűek. Körbe kérdezhetsz az ismerőseid között, hogy melyik webáruházzal kinek, mi a tapasztalata.

Online rendelés esetén érdemes nem csak a vételár alapján meghozni a döntést. Nézd meg a kereskedő minősítését, hogy mennyi terméket értékesített.

Hasznos ezen kívül elolvasni a vásárlók szöveges értékelését is.

HTTPS és lakat a kulcs a biztonsághoz

Mit jelent a https? Ha a böngésződ címsorában https:// szerepel http:// helyett, akkor nyugodt lehetsz. Ez ugyanis azt mutatja, hogy a kapcsolat védett és az adatok titkosított csatornán keresztül áramolnak. Ez különösen akkor fontos, ha online fizetsz.

A titkosítás meglétét és a biztonságot a böngészőben a lakat is jelzi. Erre kattintva további információkat kaphatsz az oldal biztonsági adatairól, tanúsítványáról. 


Óvd meg az adataidat!

Az online vásárlások többségéhez fiókot kell regisztrálni az adott webáruházhoz. Amikor jelszót választasz, minden esetben mást adj meg, mint amit a netbankodhoz, vagy a levelezésedhez használsz. Legyen erős, egyedi jelszavad, amely kis- és nagybetűket, valamint számokat egyaránt tartalmaz. Ezzel teheted a legtöbbet, hogy adataid ne kerüljenek illetéktelen kezébe.

Például erős jelszó lehet:

  • Kv4NLjHy98 vagy a MM3lkPst

Semmiképp se használd jelszóként:

  • péter vagy 12345

Online vásárláskor ne használj nyilvános wifit!

Lehet, hogy olyankor jut eszedbe, hogy neten vásárolj, amikor épp egy kávézóban vagy egy plázában ücsörögsz és publikus wifire kapcsolódsz. Amíg csak böngészel, nincs ezzel gond, viszont ha a bankkártyádat használnád, akkor ne tedd! Ez ugyanis óriási biztonsági kockázatot rejt!

Más a helyzet a mobilinternettel, mely kellő védelmet nyújt fizetés esetén is.

Válassz biztonságos fizetési módot!

Itthon még mindig nagyon elterjedt az utánvétes fizetés, valamiért a magyar ember úgy érzi, hogy az utánvét egyfajta biztonság ad. Külföldi rendelések esetén ez nem mindig működik: sajnos szinte semelyik külföldi webshopban nem találkozol ezzel a lehetőséggel.

Ok, de akkor hogyan fizethetsz biztonságosan?

A legelterjedtebb online fizetési módszer a Paypal és a bankkártyás fizetés. A PayPalt sokan azért szeretik, mert plusz garanciát ad pénzvisszatérítés esetén. Azonban a bankkártyás fizetés is nagyon jó megoldás.

Mielőtt kitérnénk arra, hogy mire érdemes figyelni a bankkártyás fizetésnél, oszlassunk el egy óriási tévhitet!

TÉVHIT: “Ha megadom a bankkártya adataimat, akkor a webáruház bármikor visszaélhet vele.”

Amikor online vásárláskor bankkártyával fizetsz, akkor a kártyaadataidat nem látják a webáruház munkatársai, így visszaélni sem tudnak vele. Egyik webshop sem kapja meg a bankkártya adatokat. A vásárló és az eladó között egy biztonságos fizetésfeldolgozó rendszer végzi a műveletet.

Az online bankkártyás fizetés semmivel sem jelent nagyobb biztonsági kockázatot, mint amikor a szupermarketben használod a kártyádat. Sőt! Akkor fizikailag nálad van a kártya, akár ellophatják, megleshetik a beütött PIN-kódodat. Internetes fizetésnél például sosem kell megadnod a PIN-kódodat.

Még néhány tipp az online bankkártyás fizetéshez

Ahhoz, hogy teljesen bebiztosítsd magad a csalók ellen, használj olyan bankkártyát, amelyen csak kisebb összeget tartasz. Ez azért jó, mert ha mégis probléma lenne a webáruházzal, átverés áldozatává válnál, akkor nem kell amiatt aggódnod, hogy lenullázzák a számládat.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor most legyen egy külön bankkártyám erre a célra? Nem feltétlenül!

Ma a legtöbb bankkártya mellé a bank már virtuális kártyát is rendelkezésre bocsát. Ez azért szuper, mert egyszerűen átmozgathatsz a rendes kártyádról annyi összeget a virtuális számlára, amennyit fizetnél és nem kell a fizikai kártyád adataid megadnod.

Biztonságos megoldás lehet a Revolut kártya is. Egyszerű mobilalkalmazáson keresztül azonnal helyezhetsz át pénzt bankszámládról Revolutra. Ráadásul nagyon kedvezően konvertál, gyakorlatilag középárfolyamon vásárolhatsz külföldön.


A külföldről rendelés folyamata

Megbeszéltük tehát, hogy mit tehetünk a biztonságos vásárlás érdekében. Most vegyük át, hogy hogyan zajlik maga a megrendelés.

A rendelés menete külföldön is ugyanaz, mint itthon. Beteszed a termékeidet a kosárba, majd a pénztárhoz mész. Az esetek többségében a rendelés regisztrációhoz kötött. A regisztrációt követően kitöltöd a szállítási és számlázási adatokat, a szállítás és fizetés módját, fizetsz és már úton is a csomagod. Te pedig minderről visszaigazoló e-mailt kapsz.

Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, amire figyelj oda a rendelés során.

Eltérő méretezés, eltérő szabványok

A méretezés elsősorban a ruhaneműk és lábbelik esetében lehet probléma. Érdemes mindig megnézni a mérettáblázatot, hiszen jelentősen különbözhetnek a hazaitól. Rengeteg utánajárástól és költségtől kímélheted meg magad, ha nem megszokásból vásárolsz.

Akadhatnak problémák az elektronikai berendezésekkel is. A tengerentúlról érkező műszaki cikkek esetén elképzelhető, hogy a használathoz átalakítóra lesz szükség. Hiszen amíg Amerikában például 110 V, addig Európában 220 V a hálózati feszültség, amit csak átalakítóval lehet korrigálni.

Ellenőrizd, hogy szállítanak-e Magyarországra!

Mielőtt rendelni készülsz, mindig ellenőrizd, hogy az adott webshop postáz-e Magyarországra és ha igen, milyen feltételekkel. Sok webáruház kizárólag határon belül küld ki csomagokat, vagy csak meghatározott országokba szállít. Utóbbi elsősorban a tengerentúli áruházak esetén fordul elő, például jópár amerikai webshop elérhetetlen ily módon az itthoni közönség számára. A szállítási feltételek között mindig feltüntetik a célországokat.

Pontosan add meg az adataidat!

Ez nem csak a külföldi, de a hazai rendelésekre is igaz. Nincs is annál bosszantóbb, minthogy megrendelsz egy terméket, kifizeted és csak vársz, hogy megérkezzen, de a csomag sehol. Mert elírtad a nevedet, vagy a szállítási címedet.

Ezért többször ellenőrizd, hogy a megadott adatok helyesek-e. Ne felejtsd el pontosan megadni a telefonszámodat sem, hogy kérdés esetén elérhessen a webáruház vagy a futár.

Mennyi lesz szállítási költség?

Mivel a szállítási költség jelentősen megemelheti a termék(ek) árát, olvass utána, hogy mennyit kell fizetned. Ezt rendszerint a szállítási feltételek között tüntetik fel, illetve a rendelési folyamat során a szállítási cím megadásakor a rendszerek automatikusan kikalkulálják a díjat. Így nem érhetnek meglepetések.

Amennyiben túl magasnak találod szállítási költséget, jól jársz, ha más webáruházakban is körülnézel, mert előfordulhat, hogy máshol kedvezőbb árakon juttatják el hozzád a küldeményt.

Szerencsére ma már az sem ritkaság, hogy a nagyobb online shopok ingyenes szállítást vállalnak.

A magasabb szállítási költség többnyire gyorsabb szállítást jelent, de ez sem feltétlenül teljesül maradéktalanul.

Nézd meg, mennyi a szállítási idő!

Ez elsősorban akkor érdekes, ha mondjuk születésnapra, karácsonyra, nagyobb eseményre rendelsz ajándékot. Kínából érkező csomagok esetén van, hogy 2-3 hónap is lehet az átfutás. De például épp a napokban egy Amazon rendelés kapcsán jelöltek meg 7 hónapos időintervallumot. Ha van időd és türelmed kivárni, akkor nincs probléma. Azonban ha sürgős a csomag, jó, ha tudod, mire számíthatsz.

Uniós országokból tönnyire néhány napon belül ideér a rendelésed.

Fizetési mód, konverzió

A biztonságnál már beszéltünk a bankkártyáról és a PayPalról. Ezek a leggyakrabban választható fizetési módok.

Sok webáruház alkalmaz saját konverziót úgy, hogy kiválaszthatod, hogy pl. nem dollárban, hanem forintban szeretnéd látni az árakat és így is fizetnél. Érdemesebb ezekben az esetekben a webshop devizanemében rendelni, hiszen a saját bankod várhatóan kedvezőbb feltételekkel vált majd.

Külföldi csomagot is vissza lehet küldeni?

Igen! Az elállási jog ugyanúgy vonatkozik a külföldi termékekre, mint a magyarokra. Az Unión belül ráadásul azonosak a szabályok. Ez idáig jó hír! A rossz hír viszont az, hogy a visszaküldés költségét neked kell állnod. Ha például sérülten érkezik meg a csomagod, jobb, ha nem veszed át, ezzel ugyanis elkerülheted, hogy fizetned kelljen a visszáruért.

Ha egyszerűen nem tetszik a termék, kicsi, nagy, nem az ízlésed, nem erre gondoltál - akkor a tengerentúlra történő visszaküldés horribilis összeg lehet.

Kell vámot vagy ÁFÁ-t fizetni?

Amikor hazai webáruházban vásárolsz, viszonylag egyszerű a helyzet. Az árucikkeknél többnyire már az ÁFÁ-val növelt vételár látható, vagy jelölik, ha az ÁFA pluszban kerül felszámításra.

Milyen esetekben vámmentes a külföldről rendelt áru?

  • Ha a csomagot az Európai Unió valamelyik tagországában adták fel. Ekkor ugyanis úgy kell tekinteni, mint egy belföldi küldeményt, ezért vámot sem szükséges fizetni. (Ez nem érvényes akkor, ha az uniós ország csak tranzitország és az EU-n kívülről érkezik.)
  • Amennyiben a külföldi vállalkozástól érkező rendelt áru nem éri el a 22 eurót. (Ezt 2021-től eltörlik.)
  • Ha magánszemély adja fel a küldeményt, akkor 45 euró alatt nem kell vámot fizetni utána.

Vám - és ÁFA fizetés a csomagok után - hogyan kalkulálj?

Azon csomagok esetében, melyek nem esnek a fenti kategóriák egyikébe sem, vámot és/vagy ÁFÁ-t kell fizetni az alábbiak szerint:

  • 0-22 euróig: minden csomag vámmentes
  • 22,1 – 150 euró között: a küldemény vámmentes, de 27% ÁFÁ-t kell fizetni
  • 150,1 – 700 euró között: 2,5% vám + 27% ÁFA kerül felszámításra magánszemélytől érkező csomag és kereskedelmi vámtarifa + 27% ÁFA cégtől kapott küldemény esetén
  • 700, 1 - 1000 euró között: a csomagot kereskedelmi vámtarifa és 27% ÁFA terheli

1000 euróig a vámkezelést a Magyar Posta végzi.

  • 1000 euró felett: a küldemény kereskedelmi vámtarifa és 27% ÁFA köteles

Ebben az esetben a behozatali vámkezeléséről a címzettnek kell rendelkeznie: vagy a Magyar Postát vagy a területileg illetékes vámszervet bízza meg.

A kereskedelmi vámtarifa mértéke árucsoportonként eltérő, 0-12% közötti mértékű.

A vámkezelést a csomag tartalma és értéke határozza meg. Az alábbi dokumentumok szükségesek hozzá:

  • Számla (az áru megnevezésével)
  • Banki átutalásról szóló igazolás, kivonat (internetes vásárlás esetén)
  • Ajándék esetén a feladó által írt értéknyilatkozat
  • Egyedi engedélyek, igazolások - ha szükséges (pl. gyógyszer esetén orvosi igazolás)

Az utolsó lépés: a szállítás menete

Ha lehetőség van rá, válassz csomagkövetéssel ellátott kiszállítást. Ezzel pontosan láthatod, hogy hol van a küldeményed és várhatóan mikor érkezik.

Előfordul, hogy a webáruház által használt csomagkövetés nem működik megfelelően, azonban külföldi csomagokat több más weboldalon keresztül is ellenőrizhetsz. Ehhez mindössze a ‘tracking numberre’ lesz szükséged, amit a saját fiókodban, vagy a megrendelést visszaigazoló e-mailben találsz.

Íme néhány ismert csomagkövető oldal és mobil app:

Előfordurdulhat olyan eset is, hogy egyik sem találja a csomagot. Ez többnyire friss megrendeléseknél és olyan esetekben fordul elő, amikor a termék nincs raktáron.

Ha a rendelési státuszod ‘shipped’, akkor várhatóan pár napon belül meg kell jelennie a nyomonkövető rendszerben.

Legnagyobb hazai csomagküldők is rendelkeznek csomagkövető oldallal:

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top