A számlázás története ☝️ az ókortól napjainkig

Billingo hírek 2017.04.27. - 2 p. olvasás

Ma már teljesen természetes, hogy minden egyes ügyfélnek és megrendelőnek kötelesek vagyunk számlát kiállítani. De vajon hogyan jutottunk el idáig? Mikor állították ki az első számlákat? Ismerd meg a számlázás meglepően színes és hosszú történelmét összefoglalónkból.

A számlázás története

Mezopotámiában több mint 5000 éve a sumérok már foglalkoztak az éves kenyérfogyasztás elszámolásával. Az ékírással agyagtáblákba rótt mennyiségek lefektették a könyvelés alapjait, és ezzel életre keltették a számlák iránti igényt is.

Nem sokkal később, Kr. e. 3000-ben Egyiptomban arra is ráébredtek, hogy a kiadásokat és a bevételeket célszerű külön vezetni. Ezért bevezették a „tartozik” és a „követel” fogalmakat, amelyeket papirusztekercseken listáztak.

Az 5. században aztán a rómaiak is elkezdték lejegyezni az eladott árukat, de ezek a dokumentumok inkább szállítólevélként szolgáltak, mint számlaként.

Az első hivatalos kereskedői okirat vagyis a történelem első számlája a Hanza-szövetségtől származik a 12. századból. Egy posztókereskedő 160 gazdasági eseményt rögzített egyetlen pergamentekercsen. Ebben az időben a római számokat hamisíthatatlannak hitték, így a számlákat is így írták meg.

Az 15. században a Brit Birodalom legnagyobb kereskedői próbáltak minél nagyobb befolyást szerezni az amerikai gyarmatokon. A szállítmány lerakodása után ezért kezdetleges számlát adtak a kolóniák vezetőinek, hogy elnyerjék bizalmukat.

A 18. század végén a poroszok, aztán a 19. században a németek hoztak olyan rendeletet, ami alapvetően megváltoztatta a számlázás történelmét. Az előírások alapján** minden kereskedőnek évente el kellett számolnia vállalkozása (céhe, manufaktúrája) vagyonával**. Ahhoz, hogy igazolni tudják bevételeik törvényességét elkezdtek számlákat kiállítani a vásárlók számára.

A számlázás története

A maihoz hasonló számlaformátum kialakulására egészen az 1800-as évek végéig kellett várni. Ekkor már olyan ma is ismert vonások jelentek meg a számlákon, mint a fejléc, a megjegyzések és a „céglogók” ősei.

A számlázás története A számlázás története

Sőt a díszes betűkkel megírt, hatalmas cégérekkel és ábrákkal díszített bizonylatok miatt ezt az időszakot tartják a számlázás aranykorának. A vállalkozók felismerték, hogy a számlák grafikus elemeivel könnyedén építhetik ki a bizalmat vásárlóik körében.

A számlázás története

A 20. század közepétől aztán beköszöntött a számlák történelmének egyik legszürkébb időszaka. Ebben az időben, ugyanis a minél egyszerűbb megoldásokra törekedtek a kereskedők, így a számlázás unalmas és monoton feladattá vált.

Az e-számlák megjelenésével azonban visszatértek a látványos, a cég arculatát és profizmusát tükröző megoldások. A számlázás pedig sokkal gyorsabb, gördülékenyebb és élvezetesebb lett, mint előtte bármikor.

**Tudj meg még több érdekességet és hasznos tanácsot a számlázásról, olvass tovább blogunkban »**

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

billingo - yettel

A Billingo és a Yettel együtt támogatja vállalkozásod sikerét

Billingo hírek 2023.11.08. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként a kiadások mértéke a végtelenségig nőhet, ezt mind jól tudjuk. Okos tervezéssel, a folyamatok optimalizálásával és pénzügyi tudatossággal azonban...

Back to Top