Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Sztornó vagy helyesbítő számla…
Tippek - 2018.11.08. - 3 p. olvasás

Sztornó vagy helyesbítő számla ☝️ – 9 fontos kérdés és válasz

A számla sztornózása előbb-utóbb minden vállalkozó életében felbukkan, hiszen egy kisebb hiba bármikor, bárkinél becsúszhat. Ezzel nincs is probléma, viszont éppen ezért nem árt tisztában lenni a vonatkozó törvényekkel és a lehetséges megoldásokkal. Viszont tapasztalataink szerint bőven akad jó néhány félreértés és kevésbé ismert tény a stornó illetve a helyesbítő számlákkal kapcsolatban. Éppen ezért összegyűjtöttünk és megválaszoltunk 9 gyakori és igen fontos kérdést a témában, hogy könnyedén képbe kerülhess. Te vajon mindent tudsz már?

Sztornó vagy helyesbítő számla

1. Nem elég utólag módosítani a számlát, ha elrontottam?

Nemcsak, hogy nem elég, hanem egyenesen tilos. A sorszámmal rendelkező, vagyis kiállított számlákon utólag sem kézzel, sem számlázó programmal nem javíthatsz a törvényi előírásoknak megfelelően.

2. Mi a különbség a stornó és helyesbítő számla között?

Tapasztalataink szerint a két dokumentumot a köznyelvben igen gyakran összemossák. Pedig két teljesen különböző számlatípusról van szó, amelyre eltérő szabályok is vonatkoznak. A helyesbítő számlával az eredeti példányon vétett hibát korrigálhatod vagy a hiányzó adatokat pótolhatod. Ebben az esetben két számlát hozol létre, és mindkettőt oda is kell adnod a vevőnek, hiszen csak együtt érvényesek.

A stornó számla ezzel ellentétben érvényteleníti, számviteli értelemben semmisé teszi a hibásan kiállított számlát. Itt lényegében az eredeti, de elrontott példánnyal teljesen megegyező stornó számla készül csak éppen mínuszos előjellel. Értelemszerűen így három számla keletkezik:

  • a stornó,
  • a stornózott,
  • és az új, hibák nélküli példány.

3. A stornó számlát is oda kell adni a vevőnek?

Mivel érvényteleníti a hibás számlát, így a vevőnek a stornó bizonylatra csak egyetlen esetben van szüksége. Mégpedig akkor, ha a tévesen kiállított példányos szereplő adatokat már felvette könyvelésébe.

4. Milyen esetekben van szükség a stornó számlára?

A hibásan megadott vagy esetleg hiányzó adatok mellett akad még néhány olyan gyakori eset, amikor stornó számlákhoz kell majd nyúlnod:

  • Véletlenül kiállított számla,
  • Ki nem fizetett (nem teljesített) számla,
  • Visszavásárlás garanciával.

5. Mikor kell sztornózni a számlát?

A sztornó számlát akár hónapokkal az eredeti példány elkészülte után is kiállíthatod. A keltezés dátuma nem okoz problémát, hiszen a sztornó bizonylat az eredeti számla sorszámára hivatkozik. Arra viszont nagyon figyelj oda, hogy a teljesítés dátumának azonban meg kell egyeznie a két példányon.

6. Programmal is készíthetek sztornó számlát?

Természetesen igen, sőt sokkal egyszerűbb és gyorsabb is a sztornózás egy programmal, mint kézi számlatömbökkel pepecselni. A Billingóval például néhány kattintást az egész:

  • megkeresed a listában a sztornózni kívánt példányt,
  • a műveletek menüpontot szimbolizáló három darab pontból álló ikonra kattintasz,
  • majd itt a „sztornózás” gombra nyomsz.

Készen is vagy.

sztornó vagy helyesbítő számla

7. Miért mondják, hogy a számlázó programokkal elkerülhető a sztornózás?

A fejlettebb számlázók a szükséges mezőket lényegében kitöltik helyetted a korábban feltöltött partner- és termékadatbázisokból. Ezzel szinte nullára csökkented a hibázás lehetőségét, így értelemszerűen sztornóznod is jóval kevesebbet kell majd.

8. Idegen nyelvű számlák sztornózására más szabályok vonatkoznak?

A számlákra annak az országnak a jogszabályai vonatkoznak, ahol kiállítod őket. Ettől függetlenül persze Magyarországon is létrehozhatsz idegen nyelvű számlákat a külföldi ügyfelek számára. Ilyenkor előfordulhatnak olyan kisebb formai eltérések, mint pl. az angol nyelvű számlák esetében, ahol a mínuszos összegeket zárójelezéssel jelölik. ezeket azonban a Billingo automatikusan beilleszti helyetted.

9. Véletlenül sztornóztam egy számlát. Hogyan vonhatom vissza?

Sehogyan, a sztornózás nem visszavonható. Pánikba esni azonban nem kell, hiszen a Billingóval pár másodperc alatt újra kiállíthatod a véletlenül semmissé tett számlát. A megjegyzés mezőbe pedig felírhatod a téves sztornózásra emlékeztető szöveget, valamint az eredeti számla sorszámát.

Fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors számlázást élményét, Billingózz akár teljesen ingyen »

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár