Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / TESZOR számok ➡️ mikor és hogy…
Egyéb - 2020.10.16. - 4 p. olvasás

TESZOR számok ➡️ mikor és hogyan kell használni?

Minden, amit tudni kell a TESZOR besorolásokról és azok használatáról az üzleti életben.

TESZOR

A vállalkozók mindennapjaiban nagyon gyakran keverednek a fogalmak a TESZOR, TEÁOR, ÖVTJ kódok kapcsán. Mikor, melyiket kell használni? És egyáltalán mit takarnak a statisztikai kategóriák?

Most összefoglaljuk az összes fontos tudnivalót a TESZOR számokról, kitérve a TEÁOR és ÖVTJ besorolásokra is.

Mi az a TESZOR szám?

A TESZOR jelentése, Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere, mellyel vállalkozóként gyakran találkozhatsz.

A TESZOR, az EU tevékenység szerinti termékosztályozásának, a CPA (Classification of Products by Activity) magyar nyelvű változata.

A TESZOR jogszabályi háttere

A 451/2008/EK rendelet alapján 2008-tól a TESZOR-t kell használni a statisztikában. Ezt módosította az 1209/2014/EU rendelet, amely szerint 2015. január 1-jétől új aktualizált TESZOR struktúrát kell alkalmazni.

TEÁOR és ÖVTJ 

A TESZOR kapcsán mindenképpen beszélnünk kell a TEÁOR és az ÖVTJ kódokról is.

TEÁOR

A TEÁOR, azaz a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatalnál használatos kódrendszer, amely a cégjegyzékben is fel van tüntetve.

Az EU-s előírások szerint minden gazdálkodó szervezetet be kell sorolni a TEÁOR’08 négyszámjegyű rendszerébe főtevékenységük alapján. Ez a kód a statisztikai számjelben is megjelenik: az adószám első nyolc számjegye után következő négy érték.

Főtevékenységnek az számít, amelyből a gazdasági szervezetnek a legtöbb bevétele származik. Ennek esetleges változását azért fontos bejelenteni, mert torzulhatnak a statisztikai adatok.

ÖVTJ 

Az ÖVTJ nem más, mint Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke, melynek alapja a TEÁOR’08. Ez a magánszemélyek (egyéni vállalkozók, annak nem minősülő, de adószámmal rendelkező magánszemélyek) által üzletszerűen végzett gazdasági tevékenységeket tartalmazza részletesebb formában, mint a TEÁOR.

Hogyan néz ki a TEÁOR, a TESZOR és az ÖVTJ a gyakorlatban?

Nézzük meg, hogy például a Marketing üzletviteli tanácsadás miként jelenik meg az említett osztályozásokban. A tevékenység TESZOR kódja: 70221.

A 7022-es TEÁOR kód alá tartozik az üzleti vállalkozások és egyéb szervezetek számára nyújtott tanácsadás, útmutatás és közreműködő segítségnyújtás a vezetést érintő kérdésekben. Ilyen pl. a társasági stratégia és szervezeti tervezés, az üzleti folyamat áttervezése, a vezetés korszerűsítése, költségcsökkentés és más pénzügyi kérdések, marketingpolitika, humánerőforrás-politika kialakítása, gyakorlati alkalmazása és tervezése, bér- és nyugdíjazási stratégia tervezése, termelés ütemezése és ellenőrzés tervezése.

Az üzletviteli szolgáltatás tartalmazhat tanácsadást, útmutatást, és operatív segítségnyújtást az üzleti és közszolgálati tevékenységhez:

  • számviteli rendszer módszere, folyamata, költségelszámolási program és költségvetés-ellenőrzési eljárás tervezése
  • üzletviteli és közszolgálati tanácsadás és segítségnyújtás a tervezést, szervezést, hatékonyságot és ellenőrzést, irányítást, a vezetői információs rendszert stb. érintő területeken.

Az ÖVTJ besorolás szerint:

7022 - Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás

702201 - Általános üzletviteli tanácsadás

702202 - Pénzügyi, társadalombiztosítási és marketing üzletviteli tanácsadás

702203 - Humánpolitikai üzletviteli tanácsadás

702204 - Egyéb üzletviteli tanácsadás, gazdasági szakmai szakértés

702205 - Egyéb projektvezetési szolgáltatás, kivéve építési projekt

702206 - Közbeszerzési tanácsadás

702207 - Belső ellenőrzés

Mikor van szükség TESZOR számra?

A TESZOR, a TEÁOR struktúrára épül, de nem magukat a tevékenységeket tartalmazza. A TESZOR produktum típusú osztályozás, vagyis az egyes tevékenységek termékeit és szolgáltatásait csoportosítja és foglalja egységes rendszerbe, ágazati eredetük alapján osztályozza.

Mind a termékek, mind pedig a szolgáltatások besorolását magában rejti, így egységesítette és új rendszerbe szervezte a korábban alkalmazott Szolgáltatások jegyzékét (SZJ’03) és a Belföldi Termékosztályozást (BTO).

A TESZOR kód hatszámjegyű, melynek első négy számjegye a hozzá tartozó tevékenység kódja, vagyis a TEÁOR.

A TESZOR számok jegyzékét itt találod >>

Fel kell tüntetni a TESZOR kódot a számlán?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 169. § f) pontja úgy fogalmaz, hogy a számla kötelező adattartalmának része:

  • az értékesített termék megnevezése, illetve annak jelölésére (a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján) a törvényben alkalmazott vámtarifa szám,
  • valamint a nyújtott szolgáltatás megnevezése, annak jelölésére (a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján) a törvényben alkalmazott TESZOR’15 szerinti besorolása. 

A TEÁOR, VTSZ és TESZOR számok tehát nem kötelező tartalmi elemei a számlának. Ugyanakkor fel lehet tüntetni az irányadó besorolást a tétel megnevezésénél.

A TESZOR számok az ÁFA törvény módosulása miatt 2019-ben felváltották az SzJ számokat .

2019. július 1-től a számlákban a hivatkozással meghatározott termékek és szolgáltatások esetén a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK tanácsi rendelet I. mellékletének módosításáról szóló, 2017. október 12-i (EU) 2017/1925 bizottsági végrehajtási rendelet 2018. január 1-jei állapota szerinti áruazonosító számot (vámtarifaszám) és a TESZOR’15 2018. év január 1. napján érvényes besorolási rendjét kell figyelembe venni.

TESZOR-SZJ fordítókulcsot itt találsz >>
Szeretnél még többet olvasni vállalkozásról, számlázásról? Kattins ide! >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér