Átalányadósként tételesen és naprakészen követheted a fizetendő adóidat.

Átalányadósként tételesen és naprakészen követheted a fizetendő adóidat.

Csak havi 990 Ft + ÁFA / hóért komplett átalányadós megoldás a számlázó előfizetésed mellé.

Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / TESZOR számok ➡️ mikor és hogy…
Egyéb - 2020.10.16. - 4 p. olvasás

TESZOR számok ➡️ mikor és hogyan kell használni?

Minden, amit tudni kell a TESZOR besorolásokról és azok használatáról az üzleti életben.

TESZOR

A vállalkozók mindennapjaiban nagyon gyakran keverednek a fogalmak a TESZOR, TEÁOR, ÖVTJ kódok kapcsán. Mikor, melyiket kell használni? És egyáltalán mit takarnak a statisztikai kategóriák?

Most összefoglaljuk az összes fontos tudnivalót a TESZOR számokról, kitérve a TEÁOR és ÖVTJ besorolásokra is.

Mi az a TESZOR szám?

A TESZOR jelentése, Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere, mellyel vállalkozóként gyakran találkozhatsz.

A TESZOR, az EU tevékenység szerinti termékosztályozásának, a CPA (Classification of Products by Activity) magyar nyelvű változata.

A TESZOR jogszabályi háttere

A 451/2008/EK rendelet alapján 2008-tól a TESZOR-t kell használni a statisztikában. Ezt módosította az 1209/2014/EU rendelet, amely szerint 2015. január 1-jétől új aktualizált TESZOR struktúrát kell alkalmazni.

TEÁOR és ÖVTJ 

A TESZOR kapcsán mindenképpen beszélnünk kell a TEÁOR és az ÖVTJ kódokról is.

TEÁOR

A TEÁOR, azaz a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatalnál használatos kódrendszer, amely a cégjegyzékben is fel van tüntetve.

Az eu-s előírások szerint minden gazdálkodó szervezetet be kell sorolni a TEÁOR’08 négyszámjegyű rendszerébe főtevékenységük alapján. Ez a kód a statisztikai számjelben is megjelenik: az adószám első nyolc számjegye után következő négy érték.

Főtevékenységnek az számít, amelyből a gazdasági szervezetnek a legtöbb bevétele származik. Ennek esetleges változását azért fontos bejelenteni, mert torzulhatnak a statisztikai adatok.

ÖVTJ 

Az ÖVTJ nem más, mint Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke, melynek alapja a TEÁOR’08. Ez a magánszemélyek (egyéni vállalkozók, annak nem minősülő, de adószámmal rendelkező magánszemélyek) által üzletszerűen végzett gazdasági tevékenységeket tartalmazza részletesebb formában, mint a TEÁOR.

Hogyan néz ki a TEÁOR, a TESZOR és az ÖVTJ a gyakorlatban?

Nézzük meg, hogy például a Marketing üzletviteli tanácsadás miként jelenik meg az említett osztályozásokban. A tevékenység TESZOR kódja: 70221.

A 7022-es TEÁOR kód alá tartozik az üzleti vállalkozások és egyéb szervezetek számára nyújtott tanácsadás, útmutatás és közreműködő segítségnyújtás a vezetést érintő kérdésekben. Ilyen pl. a társasági stratégia és szervezeti tervezés, az üzleti folyamat áttervezése, a vezetés korszerűsítése, költségcsökkentés és más pénzügyi kérdések, marketingpolitika, humánerőforrás-politika kialakítása, gyakorlati alkalmazása és tervezése, bér- és nyugdíjazási stratégia tervezése, termelés ütemezése és ellenőrzés tervezése.

Az üzletviteli szolgáltatás tartalmazhat tanácsadást, útmutatást, és operatív segítségnyújtást az üzleti és közszolgálati tevékenységhez:

  • számviteli rendszer módszere, folyamata, költségelszámolási program és költségvetés-ellenőrzési eljárás tervezése
  • üzletviteli és közszolgálati tanácsadás és segítségnyújtás a tervezést, szervezést, hatékonyságot és ellenőrzést, irányítást, a vezetői információs rendszert stb. érintő területeken.

Az ÖVTJ besorolás szerint:

7022 - Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás

702201 - Általános üzletviteli tanácsadás

702202 - Pénzügyi, társadalombiztosítási és marketing üzletviteli tanácsadás

702203 - Humánpolitikai üzletviteli tanácsadás

702204 - Egyéb üzletviteli tanácsadás, gazdasági szakmai szakértés

702205 - Egyéb projektvezetési szolgáltatás, kivéve építési projekt

702206 - Közbeszerzési tanácsadás

702207 - Belső ellenőrzés

Mikor van szükség TESZOR számra?

A TESZOR, a TEÁOR struktúrára épül, de nem magukat a tevékenységeket tartalmazza. A TESZOR produktum típusú osztályozás, vagyis az egyes tevékenységek termékeit és szolgáltatásait csoportosítja és foglalja egységes rendszerbe, ágazati eredetük alapján osztályozza.

Mind a termékek, mind pedig a szolgáltatások besorolását magában rejti, így egységesítette és új rendszerbe szervezte a korábban alkalmazott Szolgáltatások jegyzékét (SZJ’03) és a Belföldi Termékosztályozást (BTO).

A TESZOR kód hatszámjegyű, melynek első négy számjegye a hozzá tartozó tevékenység kódja, vagyis a TEÁOR.

A TESZOR számok jegyzékét itt találod >>

Fel kell tüntetni a TESZOR kódot a számlán?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 169. § f) pontja úgy fogalmaz, hogy a számla kötelező adattartalmának része:

  • az értékesített termék megnevezése, illetve annak jelölésére (a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján) a törvényben alkalmazott vámtarifa szám,
  • valamint a nyújtott szolgáltatás megnevezése, annak jelölésére (a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján) a törvényben alkalmazott TESZOR’15 szerinti besorolása. 

A TEÁOR, VTSZ és TESZOR számok tehát nem kötelező tartalmi elemei a számlának. Ugyanakkor fel lehet tüntetni az irányadó besorolást a tétel megnevezésénél.

A TESZOR számok az ÁFA törvény módosulása miatt 2019-ben felváltották az SzJ számokat .

2019. július 1-től a számlákban a hivatkozással meghatározott termékek és szolgáltatások esetén a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK tanácsi rendelet I. mellékletének módosításáról szóló, 2017. október 12-i (EU) 2017/1925 bizottsági végrehajtási rendelet 2018. január 1-jei állapota szerinti áruazonosító számot (vámtarifaszám) és a TESZOR’15 2018. év január 1. napján érvényes besorolási rendjét kell figyelembe venni.

TESZOR-SZJ fordítókulcsot itt találsz >>
Szeretnél még többet olvasni vállalkozásról, számlázásról? Kattins ide! >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top