Kata keret


Hogyan kell kiszámítani az éves kata keretet?

A kata keret nem naptári napok, hanem hónapok alapján arányosított. Amennyiben a katás vállalkozás egy adott hónapban mindössze 1 napig végezte tevékenységét, arra a hónapra köteles tételes adót fizetni.  

Ez azt jelenti, hogy ha valaki április 28-án indítja a vállalkozását, akkor a tételes adót áprilisra teljes egészében meg kell fizetnie. Ugyanez igaz szüneteltetés esetén is, tehát ha a hónap végén, április 28-án folytatja tevékenységét, nem mentesül az áprilisi adó alól. 

A törvényben meghatározott évi 12 millió forintot annak alapján kell arányosítani, hogy az év hány hónapjában volt tételes adó fizetésére kötelezett a vállalkozás. 

Nézzük meg a gyakorlatban 

Nézd meg, hogy a naptári évben hány hónapra kellett fix összegű adót - tételes adót - fizetni. 

A hónapok számát ezután szorozd meg 1 millió forinttal. Így kapjuk meg az éves kata keretet.

Példa: Amennyiben az év folyamán augusztus 15-től december 31-ig katás vállalkozóként folytattad tevékenységedet, akkor az éves kata keretet: 5 * 1.000.000 = 5.000.000 forint lesz. 

A bevételi értékhatárnál mindig a már befolyt bevétellel kell számolni. Tehát ha december 27-én állítasz ki egy számlát és ezt csak januárban fizetik ki, akkor az a következő évi keretedbe számít bele.

Mi történik, ha bevételeid meghaladják az éves kata keretet?

Ebben az esetben is folytathatod tevékenységedet katásként, viszont a bevétel határ feletti összeg után 40%-os különadót kell fizetni.

Mi a különbség a főállású és mellékállású kisadózó kata kerete között?

A bevételi határ kiszámítása szempontjából lényegtelen, hogy főállású vagy nem főállású kiasadózóról van szó. 

Szeretnél még többet megtudni a kata adózásról tudj meg még többet itt >> 


Back to Top