Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Szótár / Pénzforgalmi elszámolás

Pénzforgalmi elszámolás

Mit jelent a pénzforgalmi elszámolás?

A pénzforgalmi elszámolás alapján egy kiállított számla után akkor keletkezik áfa fizetési kötelezettség, amikor a számla – adót is tartalmazó – ellenértékét a vevő ténylegesen kifizette. Részkifizetés esetén az áfa fizetés is arányosan történik.

Mivel a pénzforgalmi elszámolás választása nem jelenik meg az adószámban, a ”pénzforgalmi elszámolás” kifejezést az eladónak kötelező szerepeltetni a számlán. Amennyiben enélkül állítja ki a bizonylatot, az áfát nem tudja visszaigényelni.

Milyen feltételekkel választható a pénzforgalmi elszámolás?

Pénzforgalmi elszámolást olyan áfa adóalany választhat, aki együttesen megfelel az alábbi feltételeknek.

  • A vonatkozó törvény értelmében KKV-nak minősül
  • A vállalkozás árbevétele az előző, lezárt üzleti évben nem haladta meg a nettó 125.000.000 forintot (év közben alakult vállalkozás esetén ez időarányosan számítandó)
  • A vállalkozás árbevétele várhatóan a pénzforgalmi adózás választásának évében sem fogja meghaladni a nettó 125.000.000 forintot
  • Nem áll felszámolás vagy csődeljárás alatt

A pénzforgalmi elszámolás előnyei 

  • csak akkor keletkezik áfa fizetési kötelezettség, ha a számlát a vevő ténylegesen kifizette
  • javítja a vállalkozása pénzügyi helyzetét, likviditását

Mikor szűnik meg a pénzforgalmi elszámolású áfa alkalmazásának lehetősége? 

  • Amennyiben a vállalkozás a következő évben nem a pénzforgalmi szemlélet szerint szeretné elszámolni az áfát.
  • Ha a vállalkozás árbevétele átlépi a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító értékhatárt. Ekkor az értékhatár átlépését követő nappal szűnik meg a pénzforgalmi elszámolás és a megszűnés évét követő 2. év végéig nem választható újra.
  • A naptári év utolsó napjával, ha az adóalany az adott naptári évet követő naptári év első napján nem minősül kisvállalkozásnak.
  • Ha a vállalkozás ellen csőd-, felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás indul, az eljárás jogerőssé válását megelőző nappal.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér