Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Akár a KATÁs vállalkozások 90%…
KATA - 2022.07.15. - 5 p. olvasás

Akár a KATÁs vállalkozások 90%-át is érintheti a szigorítás

Az új KATA törvény változásainak bejelentése több százezer katás vállalkozó és családja életére lesz hatással. A Billingo online számlázó által megkérdezett katások válaszaiból úgy tűnik, hogy még annál is nagyobb a bizonytalanság és a kétségbeesés, mint ahogy annak tűnik.

Akár a KATÁs vállalkozások 90%-át is érintheti a szigorítás

Több tízezer KATÁs számláz Billingóval, így azonnal magunkénak éreztük az új KATA törvény kihirdetésével járó nehézségeket.

Július 13. és 14. között kérdőívben kérdeztük KATÁs felhasználóinkat, hogy előre láthatóan milyen hatással lesz a jogszabályváltozás az életükre és a jövőjükre. Egyetlen nap alatt több mint 5000 katás válaszolt a kérdésekre, a válaszokat pedig a számlázóval 2021-ben kiállított számlázási adatokkal állítottuk párhuzamba. A vártnál is megdöbbentőbb eredményeket kaptunk.

A jelenleg Billingóval számlázó KATÁs vállalkozások 86,15%-a egyéni vállalkozó, 13,85%-uk társas vállalkozásként, azaz Bt-ként működik. Utóbbiak a változásokkal egyértelműen kiesnek a KATA adónemből, és KIVA vagy TAO adózás szerint vihetik tovább a vállalkozásukat, amihez könyvvizsgálót is be kell vonniuk. Rosszabb esetben pedig kénytelenek megszüntetni azt.

A megkérdezettek mindössze 7,88%-a számláz kizárólag magánszemélyeknek, ők KATÁzhatnak tovább 2022. szeptember 1-től, az új KATA törvénynek megfelelő feltételekkel. 42,50%-uk kizárólag cégeknek állít ki számlát, 49,63%-uk pedig magánszemélyeket és cégeket is kiszolgál.

Ezt igazolja az is, hogy a válaszadók közül csupán 9,47%-a gondolja úgy, hogy a továbbiakban is fenntartható lesz a KATÁs vállalkozás működése. 11,74%- szerint valószínűleg igen, közel ugyanennyi vállalkozó szerint valószínűleg nem tud KATÁsként tovább tevékenykedni. 58,38%-uk véli úgy, hogy biztosan nem tud KATÁzni szeptember 1-től, 9,14%-uk pedig a kérdőív kitöltésekor még nem tudott egyértelműen válaszolni a kérdésre.

A KATA hatálya alól kikerülő vállalkozások számára több lehetőség is nyitva áll, mindenkinek más lesz az optimális megoldás. 31,62%-uk tervezi, hogy átalányadózásra tér át, 8,78% alapít céget, 12,09% a szürkézésben lát lehetőséget, 14,79% pedig az álmait és szabadságát feladva megszünteti a vállalkozását. Közülük 5,74% jelölte meg a bejelentett, teljes állású pozícióra váltást. Látszik, hogy óriási még a bizonytalanság, hiszen a válaszadók 47,95% a kérdőív kitöltésekor még nem tudta biztosan, merre viszi tovább az útja.

A jelenlegi helyzetben mindenképpen ajánlott könyvelő és/vagy adótanácsadó segítségét kérni, mert mindenkinek más lesz a megfelelő megoldás. Ugyanezt igazolták vissza a kérdésekre adott válaszok is.

Jelenleg a megkérdezettek 34,53%-a rendszeresen, havonta konzultál könyvelővel. Ők a jelen helyzetben a bizonytalanság ellenére is jobb pozícióban vannak. 19,25%-a a válaszadóknak évente néhány alkalommal, 18,96%-uk pedig csak évente egyszer egyeztet a könyvelőjével. 27,26% viszont eddig nem vett igénybe könyvelői szolgáltatásokat.

A közeljövőben 54,89%-uk tervezi megtartani a jelenlegi könyvelőjét, további 16,66% keres új könyvelőt a régi helyett, 8,03% gondolja úgy, hogy nem lesz szüksége könyvelőre - éppen ők lehetnek azok, akik megszüntetni kényszerülnek a vállalkozásukat -, 20,42% pedig még bizonytalan.

Határozottan érezhető, hogy egyre inkább igény van az adótanácsadói támogatásra is. A megkérdezett katások 32,85%-a biztosan igénybe fogja venni adótanácsadó segítségét, 31,07% lehet, hogy konzultál szakemberrel, 10,06% biztosan nem tervez ilyen jellegű információkérést, 26,03% pedig a kitöltéskor még nem tudta megmondani.

Egyértelmű, hogy a KATA adónem a jelenlegi feltételekkel fenntarthatatlan volt, és számítani lehetett a változtatásra, de a bejelentett szigorításokra senki nem számított, láthatóan túlzónak tartják azt. Abból is látszik ez, hogy a megkérdezettek csupán 1,4-re értékelték egyetértésüket, 1-től 5-ig terjedő skálán. 

Arra a kérdésre, hogy a korábbi KATA tételes adóhoz képest mennyivel magasabb adóterhet éreztek volna elfogadhatónak 43,43% választott 20%-ot, összesen 22,59% tartott volna 40-80% közötti emelést méltányosnak, 14,56% szerint 100%-os növekedés is elfogadható lett volna, 1,72% 120-180% közötti, 1,21% pedig még 200%-os tételesadó-emelést is elfogadott volna.

A KATÁhoz képest kedvezőtlenebb adónemek miatt várhatóan jelentősen megnő a vállalkozások adóterhe is, így a vállalkozók vagy a jelenlegi életszínvonalukat kénytelenek csökkenteni vagy áremeléssel kompenzálhatják a kieső forintokat. A jelenlegi több oldalról is nehéz helyzetben a válaszadók 58,75%-a nem túl bizakodó, közülük 37,12% szeretne ugyan árakat emelni, de nem tudja, hogy sikerülni fog-e. A kérdőívet kitöltők 3,22%-a 1-10% közötti, a 11,37%-uk 11-20% közötti, 14,05%-uk 21-40% közötti, 4,9%-uk pedig 40% feletti áremelést kénytelen bevezetni. Csupán a válaszadók 7,7%-a nyilatkozott úgy, hogy nem tervez áremelést.

A Billingo KATÁs ügyfeleinek vizsgálata alapján az átlagos, éves árbevételük 2021-ben mindössze 4,3 millió forint volt. Közülük a társas vállalkozások átlagosan 5,3 millió forintot, az egyéni vállalkozások pedig 3,95 millió forint számláztak egy teljes adóév alatt. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a válaszadók messze nem használták ki az adónem kínálta kedvező, 12 millió forintos KATA és alanyi adómentesség keretet sem. 12 hónapra elosztva pedig ez csupán 358 000 forintos havi árbevételt jelent, ami a költségeket és a KATA tételes adót még nem is tartalmazza. Miközben a KSH 2022. április 22-i adatai alapján a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 374 800 forint volt*.

Érdekel a téma?  Nézd meg a Billingo könyvelői kerekasztal-beszélgetést is, ahol Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója Fülöp Olgával, Böröczky Zsuzsival, Mészáros Anikóval és Zádori Jácinttal beszélget az új KATA törvényről, az új jogszabályok értelmezéséről, az átalányadózásról, a lehetséges buktatókról és megoldásokról.


Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2202.html

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér