Minden, amit az ÁKK és ÁTHK áfakódról tudnod kell

Adózás, NAV 2021.03.28. - 4 p. olvasás

Mit takar az ÁKK és ÁTHK áfakód? Kik és milyen esetekben használhatják? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

ÁKK  és ÁTHK áfakód

Mi az az ÁKK és ÁTHK és hogyan használd helyesen ezeket az áfakódokat?

Az ÁKK áfakód a „Áfa körön kívüli”, az ÁTHK áfakód az „Áfa területi hatályán kívüli” kifejezés rövidítését jelenti.

A következőkben arról lesz szó, milyen esetekben kell ezeket az áfakódokat használni, feltéve, hogy a számlázás magyar adószám alatt történik.

ÁKK áfakód

Bizonyos gazdasági eseményeket az Áfa tv. nem adóztat, mivel azokat nem tekinti sem termékértékesítésnek, sem szolgáltatásnyújtásnak. Ezek közé sorolható többek között a kártérítés is. Ilyen gazdasági eseményekről nem kell számlát kiállítani.

Az Áfa tv. nem tiltja, hogy az áfa tekintetében nem adóztatható gazdasági eseményekről számlát állíts ki. Ekkor a számla nem számlaként, hanem számviteli bizonylatként funkcionál.

Ebben az esetben használd az ÁKK áfakódot. Ezzel jelzed, hogy a számlán feltüntetett gazdasági eseményt áfa nem terhelheti.

Ha a gazdasági esemény a szóban forgó okból kifolyólag nem adóztatható, akkor áfát a számlában nem lehet felszámítani. Ennek megfelelően az ÁKK áfakód használata esetén a Billingo sem számít fel áfát.

Fontos, hogy mindig kellő körültekintéssel járj el az ÁKK kód használata előtt! A kivételek köre szűk, az Áfa tv. ezektől eltekintve minden gazdasági eseményt adóztat. Mindig kérd ki szakember véleményét!

ÁTHK áfakód

Az Áfa tv. azokat a gazdasági eseményeket adóztathatja, amelyek áfa vonatkoztatásában adóztathatók és az Áfa tv. szerint a teljesítés helye belföldre, azaz Magyarország területére esik.

Tehát a gazdasági esemény áfa tekintetében adóztatható, de az adóztatás joga nem Magyarországot illeti meg. Továbbá az Áfa tv. adómentességet sem biztosíthat, hiszen az ügyletet nem adóztathatja. Ennek következtében arra adómentességet sem állapíthat meg.

Ha a gazdasági esemény tekintetében az ÁKK áfakód alkalmazandó, akkor a teljesítés helye nem értelmezhető fogalom. Ebből adódóan nem juthatunk el odáig, hogy az ÁTHK áfakód alkalmazásának lehetősége felvetődhessen.

Az Áfa tv. az adóztatható ügyletek két típusát ismeri, a termékértékesítéseket és a szolgáltatásnyújtásokat.

A termékértékesítés fogalmát az Áfa tv. 9-12/A. §-ai, a szolgáltatásnyújtás fogalmát az Áfa tv. 13-15. §-ai definiálják.

Az Áfa tv. 16-18. §-ai azokat a speciális szabályokat tartalmazzák, amelyek mindkét ügylettípusra vonatkoznak.

Ha az adóztatható ügylet nem tekinthető termék értékesítésének, akkor szolgáltatásnyújtásként adózik.

Mielőtt a számlát kiállítod mindenképpen gondold át a következőket

1. Egyáltalán áfa tekintetében adóztatható gazdasági eseményről van-e szó.

2. Ha az 1. kérdésre „igen” a válasz, akkor a következő lépés a teljesítés helyének meghatározása.

Ezt kizárólag az Áfa tv. vonatkozó rendelkezései alapján kell megvizsgálni.

A teljesítés helyét az Áfa tv. II. fejezetében foglalt szabályok szerint kell meghatározni.

A II. fejezet 1. alfejezete a termékértékesítések, a 2. alfejezete a szolgáltatásnyújtásokra vonatkozó szabályokat foglalja magában.

Nem mindig egyszerű feladat a teljesítés helyének meghatározása. Ha bizonytalan vagy, kérd szakember segítségét!

3. Amennyiben a teljesítés helye nem belföld, akkor a számlázott termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást Magyarországon áfa nem terheli. Ekkor kell az ÁTHK áfakódot használni.

Ez a helyzet jellemzően akkor következik be, ha a vevő külföldi vállalkozás. Azonban önmagában ebből nem következik, hogy a teljesítés helye nem belföld.

Bizonyos szolgáltatások esetén (Áfa tv. 46. §) a teljesítés helye nem belföld, ha a megrendelő nem EU-s magánszemély.

Alanyi adómentes vállalkozásokra is vonatkoznak az előzőekben ismertetett szabályok

Egyébként alanyi adómentes vállalkozás életében is történhet olyan gazdasági esemény, amelyet az Áfa tv. nem adóztat, mivel nincs szó sem termékértékesítésről, sem szolgáltatásnyújtásról. Erre az alanyi adómentesség nem vonatkozhat, ezért az AAM áfakód nem használható.

Például alanyi adómentes vállalkozás kártérítés kap más vállalkozástól, vagy magánszemélytől.

Ekkor alanyi adómentes vállalkozásnak is az ÁKK áfakódot kell használnia, ha a neki járó kártérítést leszámlázza a károkozónak.

Alanyi adómentes vállalkozásnak is meg kell határoznia a teljesítés helyét az Áfa tv. II. fejezetében foglalt szabályok szerint, ha terméket értékesít, vagy szolgáltatást nyújt.

Az Áfa tv-ben biztosított alanyi adómentesség kizárólag Magyarország területén teljesítettnek minősülő termékértékesítésnél, szolgáltatásnyújtásnál érvényesülhet.

Tegyük fel, hogy alanyi adómentes vállalkozásnak olyan termékértékesítést, vagy szolgáltatásnyújtást kell számláznia, amelynél a teljesítés helye nem belföld.

Ekkor nem mondhatja, hogy alanyi adómentes státuszú miatt áfamentesen számláz. Ennek következtében nem használhatja az AAM áfakódot sem.

Arról van szó, hogy nem alanyi adómentes státusza alatt belföldön nem adóztatható ügyletet számláz. Ebben az esetben neki is az ÁTHK áfakódot kell használnia.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top