Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Minden, amit az ÁKK és ÁTHK áf…
NAV - 2021.03.28. - 4 p. olvasás

Minden, amit az ÁKK és ÁTHK áfakódról tudnod kell

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Mit takar az ÁKK és ÁTHK áfakód? Kik és milyen esetekben használhatják? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

ÁKK  és ÁTHK áfakód

Mi az az ÁKK és ÁTHK és hogyan használd helyesen ezeket az áfakódokat?

Az ÁKK áfakód a „Áfa körön kívüli”, az ÁTHK áfakód az „Áfa területi hatályán kívüli” kifejezés rövidítését jelenti.

A következőkben arról lesz szó, milyen esetekben kell ezeket az áfakódokat használni, feltéve, hogy a számlázás magyar adószám alatt történik.

ÁKK áfakód

Bizonyos gazdasági eseményeket az Áfa tv. nem adóztat, mivel azokat nem tekinti sem termékértékesítésnek, sem szolgáltatásnyújtásnak. Ezek közé sorolható többek között a kártérítés is. Ilyen gazdasági eseményekről nem kell számlát kiállítani.

Az Áfa tv. nem tiltja, hogy az áfa tekintetében nem adóztatható gazdasági eseményekről számlát állíts ki. Ekkor a számla nem számlaként, hanem számviteli bizonylatként funkcionál.

Ebben az esetben használd az ÁKK áfakódot. Ezzel jelzed, hogy a számlán feltüntetett gazdasági eseményt áfa nem terhelheti.

Ha a gazdasági esemény a szóban forgó okból kifolyólag nem adóztatható, akkor áfát a számlában nem lehet felszámítani. Ennek megfelelően az ÁKK áfakód használata esetén a Billingo sem számít fel áfát.

Fontos, hogy mindig kellő körültekintéssel járj el az ÁKK kód használata előtt! A kivételek köre szűk, az Áfa tv. ezektől eltekintve minden gazdasági eseményt adóztat. Mindig kérd ki szakember véleményét!

ÁTHK áfakód

Az Áfa tv. azokat a gazdasági eseményeket adóztathatja, amelyek áfa vonatkoztatásában adóztathatók és az Áfa tv. szerint a teljesítés helye belföldre, azaz Magyarország területére esik.

Tehát a gazdasági esemény áfa tekintetében adóztatható, de az adóztatás joga nem Magyarországot illeti meg. Továbbá az Áfa tv. adómentességet sem biztosíthat, hiszen az ügyletet nem adóztathatja. Ennek következtében arra adómentességet sem állapíthat meg.

Ha a gazdasági esemény tekintetében az ÁKK áfakód alkalmazandó, akkor a teljesítés helye nem értelmezhető fogalom. Ebből adódóan nem juthatunk el odáig, hogy az ÁTHK áfakód alkalmazásának lehetősége felvetődhessen.

Az Áfa tv. az adóztatható ügyletek két típusát ismeri, a termékértékesítéseket és a szolgáltatásnyújtásokat.

A termékértékesítés fogalmát az Áfa tv. 9-12/A. §-ai, a szolgáltatásnyújtás fogalmát az Áfa tv. 13-15. §-ai definiálják.

Az Áfa tv. 16-18. §-ai azokat a speciális szabályokat tartalmazzák, amelyek mindkét ügylettípusra vonatkoznak.

Ha az adóztatható ügylet nem tekinthető termék értékesítésének, akkor szolgáltatásnyújtásként adózik.

Mielőtt a számlát kiállítod mindenképpen gondold át a következőket

1. Egyáltalán áfa tekintetében adóztatható gazdasági eseményről van-e szó.

2. Ha az 1. kérdésre „igen” a válasz, akkor a következő lépés a teljesítés helyének meghatározása.

Ezt kizárólag az Áfa tv. vonatkozó rendelkezései alapján kell megvizsgálni.

A teljesítés helyét az Áfa tv. II. fejezetében foglalt szabályok szerint kell meghatározni.

A II. fejezet 1. alfejezete a termékértékesítések, a 2. alfejezete a szolgáltatásnyújtásokra vonatkozó szabályokat foglalja magában.

Nem mindig egyszerű feladat a teljesítés helyének meghatározása. Ha bizonytalan vagy, kérd szakember segítségét!

3. Amennyiben a teljesítés helye nem belföld, akkor a számlázott termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást Magyarországon áfa nem terheli. Ekkor kell az ÁTHK áfakódot használni.

Ez a helyzet jellemzően akkor következik be, ha a vevő külföldi vállalkozás. Azonban önmagában ebből nem következik, hogy a teljesítés helye nem belföld.

Bizonyos szolgáltatások esetén (Áfa tv. 46. §) a teljesítés helye nem belföld, ha a megrendelő nem EU-s magánszemély.

Alanyi adómentes vállalkozásokra is vonatkoznak az előzőekben ismertetett szabályok

Egyébként alanyi adómentes vállalkozás életében is történhet olyan gazdasági esemény, amelyet az Áfa tv. nem adóztat, mivel nincs szó sem termékértékesítésről, sem szolgáltatásnyújtásról. Erre az alanyi adómentesség nem vonatkozhat, ezért az AAM áfakód nem használható.

Például alanyi adómentes vállalkozás kártérítés kap más vállalkozástól, vagy magánszemélytől.

Ekkor alanyi adómentes vállalkozásnak is az ÁKK áfakódot kell használnia, ha a neki járó kártérítést leszámlázza a károkozónak.

Alanyi adómentes vállalkozásnak is meg kell határoznia a teljesítés helyét az Áfa tv. II. fejezetében foglalt szabályok szerint, ha terméket értékesít, vagy szolgáltatást nyújt.

Az Áfa tv-ben biztosított alanyi adómentesség kizárólag Magyarország területén teljesítettnek minősülő termékértékesítésnél, szolgáltatásnyújtásnál érvényesülhet.

Tegyük fel, hogy alanyi adómentes vállalkozásnak olyan termékértékesítést, vagy szolgáltatásnyújtást kell számláznia, amelynél a teljesítés helye nem belföld.

Ekkor nem mondhatja, hogy alanyi adómentes státuszú miatt áfamentesen számláz. Ennek következtében nem használhatja az AAM áfakódot sem.

Arról van szó, hogy nem alanyi adómentes státusza alatt belföldön nem adóztatható ügyletet számláz. Ebben az esetben neki is az ÁTHK áfakódot kell használnia.

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska