Az üzleti döntéshozatal 7+1 veszélye hiteles céginfók nélkül

Vállalkozásfejlesztés 2021.07.20. - 5 p. olvasás

Milyen kockázatai vannak, ha egy vállalkozás pusztán intuitív alapon, a pontos információk hiányában hoz fontos üzleti döntéseket? Milyen veszélyeket rejthet, ha nem vagyunk elég tájékozottak a piaccal kapcsolatban, nincs elegendő információnk partnereinkről, versenytársainkról? Összegyűjtöttük az üzleti világ rejtett csapdáit, hogy mire érdemes odafigyelnünk a siker elérése és a veszteségek elkerülése érdekében és miért fontos, hogy partnereinkről friss céginformációkkal rendelkezzünk.

Még tíz évvel ezelőtt is csupán a nagy cégek kiváltsága volt, hogy adatalapon mérjék fel a piaci helyzetet készüljenek fel a tárgyalásokra a partnerekkel és hozzanak üzleti döntéseket. Szerencsére mára teljesen megváltozott a helyzet! A digitalizáció és a céginformációs piac hatalmas fejlődésével a mikrovállalatok és kkv-k számára is elérhetővé és megfizethetővé vált, hogy könnyen és gyorsan hozzáférjenek fontos üzleti adatokhoz. Míg korábban hosszú órákba, akár napokba telt minden szükséges információt összegyűjteni a partnerekről, konkurensekről, ma elég, ha belépsz Billingo fiókodba és a Céginfó segítségével máris hozzáférsz az összes hazai cég, egyéni vállalkozás, civil szervezet információs kincsesbányájához.

Lássuk most, hogy milyen kockázatokkal kell szembenézned, ha nem méred fel alaposan üzleti partnereidet és piaci erőviszonyokat?

1. veszély: 0% tudatosság + 100% ösztön = bizonytalan eredmény

Sok vállalkozó büszkén vallja, hogy az üzleti életben mindig az intuíciója vezérli. És rengetegen tényleg szép sikereket érnek el. Azonban a mai világban, amikor törtmásodpercek alatt érhetőek el értékes céginformációk, nem árt megbizonyosodni arról, hogy mi van a nagyszabású üzleti elképzelések és a jó hangulatú tárgyalások mögött. Valóban olyan jók a megérzéseink? Az adatok nem hazudnak! Érdemes ellenőrizni, hogy mindaz, amit egy céggel vagy vállalkolkozással kapcsolatban érzünk, tényleg alátámasztják-e a cégadatok. Nyereséges, eredményes, növekvő vállalkozásról van szó negatív események nélkül? Vagy adótartozás, végelszámolás, folyamatos problémák láthatók az üzletmenetben?

Az ösztön jó, de kell a tudatosság is! Az adat olyan, mint egy mankó, támaszt nyújt. Ha jó adatok alapján sikerül egy üzleti lehetőséget megítélni, akkor ösztöneink is sokkal élesebbé válnak és megalapozottabban dönthetünk.

2. veszély: Felesleges körök az üzleti életben

Az információ óriási kincs és ez már a vállalkozás indításánál is egy hatalmas ütőkártya. Pontos adatok nélkül az üzleti világ olyan, mint egy dzsungel, ahol nem tudjuk pontosan, hogy a következő lépésnél milyen veszély leselkedik ránk. Megfelelő tudás hiányában akár évek is elmehetnek az életünkből, mire vállalkozásunkat helyes irányba tereljük. A felesleges körök elkerülése érdekében érdemes már az elején összegyűjteni a fontos adatokat a konkurensekkel, potenciális partnerekkel kapcsolatban, megnézni a piac méretét és a trendeket. Ezzel rengeteg idő és költség takarítható meg, rögtön a helyes úton tudsz elindulni.

3. veszély: Idő- és energiapazarlás

Ma már végeláthatatlan mennyiségű információ érhető el a neten, gyakorlatilag minden kérdésre választ kaphatunk, de ehhez akár 5-10 helyről is tájékozódnunk kell. Rengeteg időt emészt fel a szükséges adatok összegyűjtése, kategorizálása, elemzése. És egy vállalkozás életében nincs is drágább dolog az időnél, ráadásul fontos üzleti lépésekről csúszhatunk le.

A céginformációs rendszerek hatalmas előnye, hogy képesek az információkat több helyről összegyűjteni, nagyon érthető és egyszerű módon prezentálni, ezzel sokkal jobb és gyorsabb döntések hozhatók és hihetetlen mennyiségű idő takarítható meg, amelyet vállalkozásunk építésére fordíthatunk.

4. veszély: Súlyos anyagi veszteség

Ha csak egy lényeges információról maradsz le, az bizony súlyos anyagi károkat okozhat. Tegyük fel, hogy beszállítóként előleget utalsz, de nem tudsz néhány fontos tényről. Például hogy a partnered bevétele drasztikusan csökkent, adótartozása van, jelentősen esett a cég létszáma stb. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy vajon bent ragad az előlegem? Sőt, elképzelhető, hogy neked is kötelezettséged van az általa beszállított termékekkel kapcsolatban és emiatt még kötbért is kell fizetned. Ezek a kellemetlenségek elkerülhetőek lennének friss és pontos céginformációk birtokában.

5. veszély: Felesleges tárgyalások

Vállalkozóként biztos Te is kapsz számtalan megkeresést életed üzleti lehetőségével kapcsolatban. Mivel az idő pénz, ahelyett, hogy folyamatosan tárgyalásokra járnál, érdemesebb előre tájékozódni. Tegyük fel, hogy egy remek ajánlat megvitatásáért 300 km-t kellene autóznod. A Céginfóban könnyen és gyorsan utána nézhetsz, hogy a potenciális partner ugyan egy 30 milliós üzletről szeretne egyeztetni veled, árbevétele azonban az 5 millió forintot sem éri el. Az információk birtokában nem kérdés, hogy felesleges egy napot áldoznod az utazásra és a tetemes benzinköltségre, amellyel rengeteg időt és pénzt takarítasz meg vállalkozásodnak.

6. veszély: Nem megfelelő üzleti partnerek

Egy üzleti kapcsolat elején még a legjobb emberismerőknek sem egyszerű feladat az erőviszonyok és szándékok feltérképezése. Adatok híján marad a szimpátia, az eddigi tapasztalatok, amik bizony nem atombiztosak. Főleg mikro- és kisvállalkozások esetében fontos szem előtt tartani, hogy emberek kötnek üzletet egymással, így a tulajdonosok, vezetők személye kulcsfontosságú. Nem ritka, hogy a céginformációt böngészve kiderül, hogy az adott partnernek számos vállalkozása ment csődbe. Vajon mekkora a bizalmunk ezen tények ismeretében? De találkozhatunk olyan cégekkel is, akik ügyvezetője és menedzsmentje évente cserélődik. Érdekes lehet az is, hogy egy főtevékenységként szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég miért szeretne ruhák értékesítéséről tárgyalni?!

Az adatok önmagukért beszélnek, nincs szemfényvesztés és marketing maszlag, ezáltal sokkal gyümölcsözőbb és színtiszta szakmaiságon alapuló kapcsolatok alakíthatók ki.

7. veszély: Nem fizető partner

Nem ritka a vállalkozói mindennapokban, hogy a partner megkapja a számlát, de a fizetés elmarad. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi ennek az oka? Valóban súlyos anyagi probléma áll a háttérben, vagy egyszerű rosszhiszeműség? Érdemes bíznom és várnom annak fényében, hogy emiatt komoly összegektől eshetek el? A céginformációk alapján ezt egyszerűen ki lehet szűrni és eszerint hozhatjuk meg a legjobb döntést.

+1 veszély: Csalás

Sokan nem is gondolnak rá, de akár egy bankszámlaszám is okozhat komoly problémákat. Tegyük fel, hogy egy beszállítónak kell átutalnunk többmilliós összeget. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy a számlaszám szerepel-e a cég hivatalos bankszámlái között, hiszen ha a partner esetleg a saját zsebre dolgozik, akkor bizony futhatunk a pénzünk után.

Nem használtad még a Céginfót? Próbáld ki most! >>
Szeretnéd minél kreatívabban használni Céginfódat? Van néhány PRO tippünk!

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top