Domain nevek: tudnivalók tudatos vállalkozóknak

Vállalkozásfejlesztés 2022.04.12. - 9 p. olvasás

A domain névnek óriási jelentősége van például egy webshop készítés során vagy egy vállalkozás weblapjának beindításában. Most alaposan körbejárjuk, hogy mit érdemes tudni a domain nevekről, hogyan lehet létrehozni és milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, amikor domain nevet választunk, illetve honnan tudhatjuk meg, hogy az általunk megálmodott cím már használatban van-e.

A domain név jelentése

Az angol domain jelentése: tartomány, birtok. A domain név minden weboldal esetében egyedi. Az összes internetre csatlakozó számítógép ugyanis egy egyedi azonosítóval, IP-címmel rendelkezik és az adatátvitel valójában ezen címek között zajlik. A domain névnek az a szerepe, hogy ezeket a bonyolult IP-címeket könnyen megjegyezhetővé, kvázi felhasználóbaráttá tegye.

A végződések utalhatnak országokra (.hu, .sk, .de, stb.), valamint vannak egyéb végződések is (például, .com, .info, .org). A domain nevek teszik könnyen beazonosíthatóvá és kereshetővé a weboldalakat.

Domain nevet az Internet Szolgáltatók Tanácsánál - vagy regisztrátorok útján - történő regisztrációval lehet szerezni, ez nem tulajdonjogot, hanem használati jogot ad. A domain regisztrált használója jogosult arra, hogy a domain nevet használja, vagy a használatot másra átruházza, töröltesse.

Így épül fel a domain név

A domain név, ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor különböző karakterekből (betűkből, számokból stb.) álló előtagból (maga a domain név vagy IP-cím) és ponttal elválasztott végződésből (legfelsőbb szintű tartomány - TLD) tevődik össze.

Hogy könnyebben megértsük, nézzük meg, hogy hogyan épül fel az URL és hol található meg benne a domain név a Billingo esetében:

https://www.billingo.hu/

Ennek részei:

  • https:// - protokoll
  • www - aldomain
  • billingo - domain
  • .hu - TLD

A http:// vagy https:// nem a domain része, hanem az URL-hez tartozik, valójában egy kapcsolódási protokoll. A https egy URL-séma, amely biztonságos http kapcsolatot jelöl.

A domain nevet és a tartományt (TLD) együtt root domainnek is szokták nevezni, ez esetünkben a billingo.hu.

És akkor nézzük most meg a domain nevek részeit!

Legfelső szintű tartomány - Top-level domain (TLD)

Mivel a legfelső szintű tartomány a domain utolsó részeként jelenik meg, gyakran domainvégződésnek nevezzük.

Végődésük szerint lehetnek nemzetközi fődomainek és nemzeti domainek. A nemzetközi fődomainek közül a .com kereskedelmi tevékenységre utal, míg a .net egy hálózatot jelöl, az org. pedig szervezetek esetében látható.

A nemzeti domainek magától értetődődek, az egyes országok nevéből származó rövidítések, például Magyarország esetében a .hu.

Érdekesség, hogy a gov.hu végződés felett Magyaország Kormánya rendelkezik kizárólagosan.

Rengeteg - több mint 1000 - TLD használata lehetséges a fentieken kívül is, pl. .online, .szinhaz, .konyha, .business, .ninja stb.

Domain név

A domain név a tartomány hierarchiájában a második szinten található és a weboldalak egyedi nevét jeleníti meg.

A Billingónál: www.billingo.hu

A domain név teszi tehát könnyen beazonosíthatóvá és megkereshetővé a weboldalt. Ezeket regisztrációs szolgáltatótól lehet megvásárolni. Ugyanúgy, ahogy egy korábbi cikkünben a cégnév választásnál is szót ejtettünk róla, a domain névnél is igaz, hogy fontos marketing értéke van. Érdemes tehát olyan domain nevet választani, amely alapján vállalkozásunk a legkönnyebben beazonosítható.

Aldomain

A tartomány hierachiájának 3. szintje az aldomain, amely része a legfelső szintű tartománynak. Tehát ezt a webmester hozhatja létre korlátlan számban, nincs szükség külön aldomain vásárlására külső szolgáltatónál.

Ilyen aldomain lehet, a pelda.billingo.hu.

Amit azonban kevesen tudnak, hogy maga a www is aldomain és hogy egyáltalán nincs jelentősége, hogy vállalkozásunk URL-jében szerepel-e a www. Ami számít ugyanis, az a root domain, vagyis a billingo.hu.

A saját domain felhasználási módjainak felsorolása

Saját honlap vagy webshop készítés

A vállalkozások legtöbb esetben azért vásárolnak domain nevet, hogy azon saját honlapot vagy webáruházat üzemeltessenek. A weboldal az egyik legfontosabb marketingeszköz egy cég életében. A weboldalak különbözőek lehetnek attól függően, hogy mi a céljuk. Amennyiben online szeretnénk termékeket eladni, akkor komplett webshopot kell felépítenünk. De más célja van az úgynevezett landing oldalaknak is, ahol azt várjuk, hogy látogatók valamilyen kívánt konverziót hajtsanak végre, vagy annak a weboldalnak, amelyet kizárólag cégünk bemutatására kívánunk használni.

A domain nevet minden esetben a célnak megfelelően kell kiválasztani.

Sajátmárkás e-mail cím használata

A saját domain név segítségével sokkal egyedibbé és beazonosíthatóvá tehetjük e-mail címeinket. Mindenképpen jobban néz ki, ha például a céges ügyeinket nem valamelyik ingyenes szolgáltató e-mail címe alatt bonyolítjuk, hanem saját domain nevünkön, ahol korlátlan számú e-mail címet tudunk létrehozni.

Hogy maradjunk a billingós példánál - amit egyébként felhasználóként nem tudsz igényelni -, mennyivel profibb egy Gmail cím helyett a Billingót használni:

pelda.peter@gmail.com
pelda.peter@billingo.hu

Domain átirányítás

Ez olyan esetekben hasznos, amikor van már egy létező online szolgáltatásod, és a további domain nevedet ezekre szeretnéd irányítani. Például lefoglaltál egy .hu végződésű domaint, de beregisztrálod a .com, .eu vagy további végződésűeket is, hogy ne kerüljön véletlenül se máshoz. Főleg ne a versenytársaid vásárolják meg előled! Ilyenkor az egyik domained lesz a fő domain, az összes többit pedig átirányítod a fő domainedre.

Domain ellenőrzése

Mi a teendő, ha szeretnénk megtalálni egy domain tulajdonosát például adásvétel vagy egyéb okok miatt? A központosított internet regisztereknek, és közvetlenül azok whois domain adatbázisainak köszönhetően szerencsére bármikor hozzáférhetünk a domain tulajdonosok adataihoz a domain kereső segítségével.

A domain tulajdonos (whois) lekérdezés viszonylag egyszerű .hu domainek esetében, ezt az Internet Szolgáltatók Tanácsának honlapján tehetjük meg. Itt tudjuk azt is ellenőrizni, hogy egy adott domain név már foglalt-e .

Ha az adott domain szabad, értelemszerűen nem lehet ellenőrizni a tulajdonos adatait. Domain foglaltság esetén a captcha teszt kitöltését követően tudjuk megtekinteni a domain nyilvános információit. A whois rekordban találhatóak meg a domain név használóinak adatai. Cég esetén láthatjuk a regisztrációkor megadott címet és telefonszámot. Ha azonban természetes személy a tulajdonos, akkor adatvédelmi okok miatt nem nyilvánosak az információk. Ekkor a regisztrátornak tudunk üzenetet küldeni.

Nem .hu domainek esetén nemzetközi whois adatbázisban tudunk a magyarhoz hasonlóan keresni.

A domain név és a keresőoptimalizálás kapcsolata

A domain név választás egy kulcsfontosságú tényező, érdemes sok szempontot figyelembe venni a regisztrációt megelőzően. Korábban sok cég lovagolta meg azt, hogy SEO alapon választott domain nevet, ennek jelentősége azonban az utóbbi időben visszaszorult, a Google ugyanis csökkentette a domainek találati listára való hatását.

Érdemes csínján bánni az agyon kulcsszavazott domainekkel, mert a Google spamnek tekintheti, ráadásul többnyire nem túl felhasználóbarátok. Pl. olcso-telefon-webshop-szeged.hu.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy nem kellene foglalkozni a keresőoptimalizálással, inkább az arany középút a jó megoldás. Célravezetőbb olyan domain nevet választani, ami a márkát és az erős kulcsszót is magában foglalja, de akkor sincs probléma, ha SEO tekintetében nem a domain névre fókuszálunk. Sokkal fontosabb, hogy a weboldal tartalmát optimalizáljuk és releváns, valódi forgalmat generáló tartalmakat készítsünk.

Tippek domain név választáshoz

Kerüld a hosszú neveket, a kötőjelet és légy egyedi!

A túl hosszú nevek és a kötőjel használata két olyan tényező, amely megnehezíti, hogy felhasználóink könnyen megjegyezhessék domainünket. Ha túl sok karaktert kell begépelni a látogatóknak, arányosan nő a félregépelés esélye.

További előny lehet, hogy a rövidebb webcímek a kreatív anyagokon sokkal kisebb helyet foglalnak el.

Mindig törekedj az egyediségre! Ha például a piacon jelen van már a szepsegszalon.hu, akkor a szepsegszalon.com vagy a szepseg-szalon.hu nem jó választás. Fontos, hogy jól megkülönböztethető légy versenytársaidtól.

Milyen végződést válassz?

Magyar piacon adja magát a .hu végződés, de emellett sokan megvásárolják a .com és .eu változatokat is. (Utóbbi kicsit kakukktojás, mert általában akkor foglalják le, ha a lokális vagy .com verzió nem elérhető.) Azért érdemes több verzióban gondolkodni, mert előfordulhat olyan, hogy a pelda.hu domainen található a honlapunk, de a konkurencia mondjuk megvásárolja a pelda.com-ot és ez később a tartalom, ismertség tekintetében problémákat okozhat.

Ha nemzetközi piacon mozogsz, akkor egyértelmű a .com választása, vagy annak az országnak a végződése, ahol termékeidet vagy szolgáltatásaidat értékesíted.

A .org végződést a legtöbbször szervezetek választják. A .edu pedig oktatási intézmények esetében használatos.

Használjunk ékezetet vagy ne?

Ha nagyon ragaszkodunk hozzá, lehetőség van ékezetes domain név választására. Érdemes azonban annak nem ékezetes változatát is megvásárolni, mivel a böngészők és levelező programok sok esetben nem tudják megfelelően kezelni ezeket, így jobb, ha a honlapot mindkét domain néven üzemeltetjük. Az ékezetes domain nevek nemzetközi használata és publikálása azonban kerülendő.

Úgy írd, ahogy ejted

Szempont lehet még a domain választásnál, hogy olyan elnevezést válasszunk, ami leírva is ugyanaz, mint mikor kimondjuk. Példásul a denevue.hu begépelése biztosan sokaknak okozhat fejtötést, ha csak kiejtve hallják.

Elég egy domain?

Általában igen, de ha biztosra akarsz menni, érdemes egyrészt a cégnevét tartalmazó, másrészt a fő kulcsszót magába foglaló domaint megvenni. Jó, ha birtokunkban van az ékezetes és nem ékezetes verzió is, illetve ahogy már szót ejtettünk róla, a .hu végződés mellett érdemes lecsapni a .com változatra is. De a kötőjeles változatot is hasznos megvenni, pl. a tejeskave.hu esetében a tejes-kave.hu-t. Még egy érdekesség, hogy sokan a regisztrálandó domain név elírásait is bejegyeztetik, biztosra menve, hogy ne veszítsenek látogatókat.

Konklúzió

A domain név választás egy nagyon fontos lépés a sikeres vállalkozáshoz, ezért fontos, hogy alaposan átgondoljuk, hogy mely kifejezés támogatja leginkább üzleti céljainkat. Ne feledd, mindenki, aki a honlapodra látogat, ezzel a címmel találkozik és azonosít. A kezdő vállalkozások közel 25%-a nem éri meg a következő évet, ezért is fontos már a legelején odafigyelnünk azokra a tényezőkre, amelyek aztán egész üzletmenetünkre hatással lehetnek. Válassz rövid, jól megjegyezhető, a profilodnak megfelelő elnevezést! Mindenképp törekedj az egyediségre, hogy kitűnhess versenytársaid közül.

Ha kíváncsi vagy, hogy még hogyan szerezhetsz látogatókat és plusz bevételt vállalkozásod számára, van egy jó tippünk. Kattints a részletekért! >>


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top