Így kezeld a kapott előleget katásként

Adózás, NAV 2020.04.15. - 3 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. Hogy kell kezelni az előleget katásként? Bonácz Zsolt adószakértő elárulja.

Így kezeld az előleget katásként

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. A katás vállalkozásnak ekkor meg kell ítélni, hogy a kapott előleget hogyan kell elszámolnia. 

Katásnak bevételként kell számításba venni a vállalkozási tevékenységére tekintettel megszerzett vagyoni értéket. E szabály alóli kivételeket a Kata tv. tételesen meghatározza.

A vevőtől (megrendelőtől) kapott előleg nyilvánvalóan összefüggésben van a vállalkozási tevékenységgel. Emiatt annak áfa nélküli összegét bevételként kell elszámolni. Előfordulhat, hogy a felek az előleg megfizetését követően a szerződést felbontják. Ennek következtében a katás vállalkozás nem kötelezett teljesítésre. Ezáltal a megrendelő által fizetett előleget sem számíthatja be az általa teljesített ügylet ellenértékébe. Emiatt a katás vállalkozásnak a megrendelőtől korábban kapott előleget teljes egészében vissza kell fizetnie. Ebben az esetben az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámlát érvényteleníteni (sztornírozni) lehet. 

Előállhat az a helyzet is, hogy a felek a szerződés tartalmát módosítják. Ebből adódóan a katás vállalkozás a korábban kapott előleg egy részét köteles visszafizetni.

Például a katás vállalkozás festési munkák elvégzésére vállalt kötelezettséget. A megrendelő a szerződésben meghatározott vállalkozói díj 20 %-át előlegként megfizette. Ezt követően a felek a szerződést módosították, az elvégzendő festési munkák mennyiségét 30 %-kal csökkentették. Arról is megállapodtak, hogy a katás vállalkozás a korábban kapott előleg 30 %-át köteles visszafizetni. Ekkor az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámla módosítására van lehetőség, annak összege a visszafizetendő előleggel csökkenthető. 

A szerződés felbontása, vagy a teljesítés részbeni meghiúsulása befolyásolja-e a korábban kapott előleg elszámolását?

A Kata tv. értelmében nem bevétel az a vagyoni érték, amelyet a katás vállalkozás köteles visszaszolgáltatni (így különösen a kapott kölcsön, hitel). Ez a rendelkezés vonatkoztatható az előlegre is. A Kata tv. szerint a visszafizetési kötelezettség fennállása releváns. Viszont az már nem, hogy a visszafizetésre mikor kerül sor. Természetesen a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét is szem előtt kell tartani.  

Ha a felek ténylegesen nem akarták a szerződést felbontani, vagy módosítani, akkor visszafizetési kötelezettség sem áll be. Ezáltal a kapott előleget továbbra is bevételként kell kezelni. A visszafizetési kötelezettség ugyanazon adóévben is bekövetkezhet, mint amelyben a katás az előleget megkapta. Ekkor nincs jogértelmezési nehézség. Ugyanis a kapott előleget a visszafizetési kötelezettség beállása miatt nem kell bevételként számításba venni. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. január 10-én előleget kapott, amelyet köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2019. március hónap folyamán felbontották. Amennyiben az egyéni vállalkozó 2019-ben végig katás volt, akkor katában az adóév 2019. január 1-jétől 2019. december 31-e közötti időszak. A visszafizetési kötelezettsége 2019. március hónapban már fennállt. Ezért a 2019. január hónapban kapott előleget 2019-ben nem kell bevételként elszámolni. Azonban az az eset is bekövetkezhet, hogy a visszafizetési kötelezettség csak a következő adóévben keletkezik. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. november 10-én előleget kapott. Ezt köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2020. április hónap folyamán felbontották.

Ekkor felmerül a következő kérdés:

  • a) a 2019. évre vonatkozó bevallást kell módosítani, vagy
  • b) a 2019-ben elszámolt bevétellel a 2020-ban keletkezett bevételt kell csökkenteni.

Ezzel kapcsolatban a Kata tv. nem tartalmaz konkrét rendelkezést. Megítélésem szerint az a jogértelmezés tűnik észszerűnek, hogy a 2019. évre vonatkozó bevallásban bevallott bevételt kell önellenőrzés útján módosítani. Ilyen esetben a NAV-tól javasolt állásfoglalást kérni. 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top