Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így kezeld a kapott előleget k…
KATA - 2020.04.15. - 3 p. olvasás

Így kezeld a kapott előleget katásként

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. Hogy kell kezelni az előleget katásként? Bonácz Zsolt adószakértő elárulja.

Így kezeld az előleget katásként

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. A katás vállalkozásnak ekkor meg kell ítélni, hogy a kapott előleget hogyan kell elszámolnia. 

Katásnak bevételként kell számításba venni a vállalkozási tevékenységére tekintettel megszerzett vagyoni értéket. E szabály alóli kivételeket a Kata tv. tételesen meghatározza.

A vevőtől (megrendelőtől) kapott előleg nyilvánvalóan összefüggésben van a vállalkozási tevékenységgel. Emiatt annak áfa nélküli összegét bevételként kell elszámolni. Előfordulhat, hogy a felek az előleg megfizetését követően a szerződést felbontják. Ennek következtében a katás vállalkozás nem kötelezett teljesítésre. Ezáltal a megrendelő által fizetett előleget sem számíthatja be az általa teljesített ügylet ellenértékébe. Emiatt a katás vállalkozásnak a megrendelőtől korábban kapott előleget teljes egészében vissza kell fizetnie. Ebben az esetben az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámlát érvényteleníteni (sztornírozni) lehet. 

Előállhat az a helyzet is, hogy a felek a szerződés tartalmát módosítják. Ebből adódóan a katás vállalkozás a korábban kapott előleg egy részét köteles visszafizetni.

Például a katás vállalkozás festési munkák elvégzésére vállalt kötelezettséget. A megrendelő a szerződésben meghatározott vállalkozói díj 20 %-át előlegként megfizette. Ezt követően a felek a szerződést módosították, az elvégzendő festési munkák mennyiségét 30 %-kal csökkentették. Arról is megállapodtak, hogy a katás vállalkozás a korábban kapott előleg 30 %-át köteles visszafizetni. Ekkor az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámla módosítására van lehetőség, annak összege a visszafizetendő előleggel csökkenthető. 

A szerződés felbontása, vagy a teljesítés részbeni meghiúsulása befolyásolja-e a korábban kapott előleg elszámolását?

A Kata tv. értelmében nem bevétel az a vagyoni érték, amelyet a katás vállalkozás köteles visszaszolgáltatni (így különösen a kapott kölcsön, hitel). Ez a rendelkezés vonatkoztatható az előlegre is. A Kata tv. szerint a visszafizetési kötelezettség fennállása releváns. Viszont az már nem, hogy a visszafizetésre mikor kerül sor. Természetesen a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét is szem előtt kell tartani.  

Ha a felek ténylegesen nem akarták a szerződést felbontani, vagy módosítani, akkor visszafizetési kötelezettség sem áll be. Ezáltal a kapott előleget továbbra is bevételként kell kezelni. A visszafizetési kötelezettség ugyanazon adóévben is bekövetkezhet, mint amelyben a katás az előleget megkapta. Ekkor nincs jogértelmezési nehézség. Ugyanis a kapott előleget a visszafizetési kötelezettség beállása miatt nem kell bevételként számításba venni. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. január 10-én előleget kapott, amelyet köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2019. március hónap folyamán felbontották. Amennyiben az egyéni vállalkozó 2019-ben végig katás volt, akkor katában az adóév 2019. január 1-jétől 2019. december 31-e közötti időszak. A visszafizetési kötelezettsége 2019. március hónapban már fennállt. Ezért a 2019. január hónapban kapott előleget 2019-ben nem kell bevételként elszámolni. Azonban az az eset is bekövetkezhet, hogy a visszafizetési kötelezettség csak a következő adóévben keletkezik. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. november 10-én előleget kapott. Ezt köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2020. április hónap folyamán felbontották.

Ekkor felmerül a következő kérdés:

  • a) a 2019. évre vonatkozó bevallást kell módosítani, vagy
  • b) a 2019-ben elszámolt bevétellel a 2020-ban keletkezett bevételt kell csökkenteni.

Ezzel kapcsolatban a Kata tv. nem tartalmaz konkrét rendelkezést. Megítélésem szerint az a jogértelmezés tűnik észszerűnek, hogy a 2019. évre vonatkozó bevallásban bevallott bevételt kell önellenőrzés útján módosítani. Ilyen esetben a NAV-tól javasolt állásfoglalást kérni. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top