Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így kezeld a kapott előleget k…
KATA - 2020.04.15. - 3 p. olvasás

Így kezeld a kapott előleget katásként

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. Hogy kell kezelni az előleget katásként? Bonácz Zsolt adószakértő elárulja.

Így kezeld az előleget katásként

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. A katás vállalkozásnak ekkor meg kell ítélni, hogy a kapott előleget hogyan kell elszámolnia. 

Katásnak bevételként kell számításba venni a vállalkozási tevékenységére tekintettel megszerzett vagyoni értéket. E szabály alóli kivételeket a Kata tv. tételesen meghatározza.

A vevőtől (megrendelőtől) kapott előleg nyilvánvalóan összefüggésben van a vállalkozási tevékenységgel. Emiatt annak áfa nélküli összegét bevételként kell elszámolni. Előfordulhat, hogy a felek az előleg megfizetését követően a szerződést felbontják. Ennek következtében a katás vállalkozás nem kötelezett teljesítésre. Ezáltal a megrendelő által fizetett előleget sem számíthatja be az általa teljesített ügylet ellenértékébe. Emiatt a katás vállalkozásnak a megrendelőtől korábban kapott előleget teljes egészében vissza kell fizetnie. Ebben az esetben az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámlát érvényteleníteni (sztornírozni) lehet. 

Előállhat az a helyzet is, hogy a felek a szerződés tartalmát módosítják. Ebből adódóan a katás vállalkozás a korábban kapott előleg egy részét köteles visszafizetni.

Például a katás vállalkozás festési munkák elvégzésére vállalt kötelezettséget. A megrendelő a szerződésben meghatározott vállalkozói díj 20 %-át előlegként megfizette. Ezt követően a felek a szerződést módosították, az elvégzendő festési munkák mennyiségét 30 %-kal csökkentették. Arról is megállapodtak, hogy a katás vállalkozás a korábban kapott előleg 30 %-át köteles visszafizetni. Ekkor az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámla módosítására van lehetőség, annak összege a visszafizetendő előleggel csökkenthető. 

A szerződés felbontása, vagy a teljesítés részbeni meghiúsulása befolyásolja-e a korábban kapott előleg elszámolását?

A Kata tv. értelmében nem bevétel az a vagyoni érték, amelyet a katás vállalkozás köteles visszaszolgáltatni (így különösen a kapott kölcsön, hitel). Ez a rendelkezés vonatkoztatható az előlegre is. A Kata tv. szerint a visszafizetési kötelezettség fennállása releváns. Viszont az már nem, hogy a visszafizetésre mikor kerül sor. Természetesen a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét is szem előtt kell tartani.  

Ha a felek ténylegesen nem akarták a szerződést felbontani, vagy módosítani, akkor visszafizetési kötelezettség sem áll be. Ezáltal a kapott előleget továbbra is bevételként kell kezelni. A visszafizetési kötelezettség ugyanazon adóévben is bekövetkezhet, mint amelyben a katás az előleget megkapta. Ekkor nincs jogértelmezési nehézség. Ugyanis a kapott előleget a visszafizetési kötelezettség beállása miatt nem kell bevételként számításba venni. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. január 10-én előleget kapott, amelyet köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2019. március hónap folyamán felbontották. Amennyiben az egyéni vállalkozó 2019-ben végig katás volt, akkor katában az adóév 2019. január 1-jétől 2019. december 31-e közötti időszak. A visszafizetési kötelezettsége 2019. március hónapban már fennállt. Ezért a 2019. január hónapban kapott előleget 2019-ben nem kell bevételként elszámolni. Azonban az az eset is bekövetkezhet, hogy a visszafizetési kötelezettség csak a következő adóévben keletkezik. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. november 10-én előleget kapott. Ezt köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2020. április hónap folyamán felbontották.

Ekkor felmerül a következő kérdés:

  • a) a 2019. évre vonatkozó bevallást kell módosítani, vagy
  • b) a 2019-ben elszámolt bevétellel a 2020-ban keletkezett bevételt kell csökkenteni.

Ezzel kapcsolatban a Kata tv. nem tartalmaz konkrét rendelkezést. Megítélésem szerint az a jogértelmezés tűnik észszerűnek, hogy a 2019. évre vonatkozó bevallásban bevallott bevételt kell önellenőrzés útján módosítani. Ilyen esetben a NAV-tól javasolt állásfoglalást kérni. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska