Hogyan állapítsd meg a számlázási határidőt folyamatos teljesítésű ügyleteknél?

Adózás, NAV 2021.04.06. - 7 p. olvasás

Mit jelent a folyamatos teljesítés és milyen szabályok szerint kell kiállítani határidőn belül a számlát? Szakértőnk, Bonácz Zsolt segít eligazodni.

Mi az a folyamatos teljesítésű ügylet?

Folyamatos teljesítésű ügylet a következő esetekben valósul meg:

a) a felek az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg, vagy
b) a felek időszakonként számolnak egymással, s az ellenértéket az elszámolás alapján határozzák meg.

Átalánydíjas ügyletek

Az a) pont alá az ún. átalánydíjas ügyletek esnek, amelyeknél a teljesítésre kötelezett folyamatosan végzi tevékenységét és ennek fejében meghatározott időszakra meghatározott átalánydíjra jogosult.

Például: bérbeadás, kölcsönzés, átalánydíj fejében folyamatosan végzett könyvelés, tanácsadás.

Időszakos elszámolású ügyletek

A b) pont alá azok az ügylet esnek, amelyeknél a felek előre nem rögzítik az adott elszámolási időszakban elvégzendő teljesítmény volumenét, mivel az a megbízó/megrendelő igényeinek függvénye, amely előre nem látható.

A felek az általuk meghatározott időszakra vonatkozóan számolnak el egymással ezen időszakban elvégzett teljesítés volumene alapján.

A teljesítés időpontja folyamatos teljesítésű ügyletek esetén

Folyamatos teljesítésű ügyleteknél a teljesítés időpontját az Áfa tv. 58. §-ában foglalt szabályok alapján kell meghatározni.

Az Áfa tv. 163. §-a meghatározza, hogy a számlát meddig kell kibocsátani. Ezt nevezzük számlázási határidőnek. A számlázási határidő a számla kiállítására nyitva álló utolsó nap.

Az általános számlázási határidő 8 nap, amelyet a teljesítéstől kell számítani. Ez a határidő vonatkozik folyamatos teljesítésű ügyletekre is, kivéve, ha azonnal kell számlázni, vagy speciális határidő irányadó. Ezekről nemsokára bővebben is beszélünk.

A folyamatos teljesítésű ügyletek specialitása, hogy nincs akadálya a teljesítési időpont előtti számlázásnak.

Általános számlázási határidő

Az alábbi táblázatból kiderül mikor kell a számlát kiállítani ahhoz, hogy arra határidőn belül kerüljön sor.

A táblázat összeállításánál azt vettük alapul, hogy a felek által meghatározott elszámolási időszak nem haladja meg a 12 hónapot, valamint nem adómentes közösségi termékértékesítés (Áfa tv. 89. §) valósul meg.

Az a) esetben elszámolási időszak az az időszak, amelyre a felek az átalánydíjat meghatározzák (pl. havi bérleti fejében teljesített bérbeadás esetében a naptári hónap).

A b) esetben az elszámolási időszak az az időszak, amelyre vonatkozóan a felek egymással elszámolnak (pl. óradíjas tanácsadásnál az az időszak, amely tekintetében a felek megállapodása alapján a teljesítő fél az általa teljesített órákat összesíti, s ennek alapján meghatározza az őt megillető megbízási díjat).

Tényállás sorszámaTényállásTeljesítés időpontjaMeddig számlázzunk a számlázási határidő betartásához?
1.A fizetési határidő korábbi, mint az elszámolási időszak utolsó napja és a számla kiállítása megvalósul az elszámolási időszak utolsó napja előtt.Számla kelteNem lehet határidőn túl számlázni, mivel a számla kelte a teljesítés időpontja. 
2.A fizetési határidő korábbi, mint az elszámolási időszak utolsó napja és a számla kiállítása nem valósul az elszámolási időszak utolsó napja előtt.Elszámolási időszak utolsó napjaÁllítsd ki a számlát az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8. napig! Határidő utolsó napja az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8. nap.
3.A fizetési határidő az elszámolási időszak utolsó napja.Elszámolási időszak utolsó napjaÁllítsd ki a számlát az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8. napig! Határidő utolsó napja az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8. nap.
4.A fizetési határidő az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. nap, vagy ezt megelőző időpont, amely az elszámolási időszak utolsó napját követi.Fizetési határidőÁllítsd ki a számlát a fizetési határidő előtt!
Határidő utolsó napja a fizetési határidőtől számított 8. nap.
5.A fizetési határidő az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. napot követő időpontra esik.Elszámolási időszak utolsó napját követő 60. napÁllítsd ki a számlát az elszámolási időszak utolsó napját követő 67. napon, vagy azt megelőzően!
Határidő utolsó napja az elszámolási időszak utolsó napját követő naptól számított 67. nap.

Számlázási határidő készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetésnél

Amennyiben a vevő a teljes ellenértéket készpénzzel, és/vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel fizeti meg, akkor a számlát azonnal ki kell állítani. Természetesen a számla kiállítható előbb is, ha az ahhoz szükséges információk teljes körűen ismertek.

Abban az esetben, ha erre az előző táblázatban foglalt számlázási határidő után kerül sor, akkor a számlát legkésőbb az általános - előző táblázatban jelzett – határidő utolsó napján ki kell állítani a számlát.

Ha a vevő ugyan készpénzzel, és/vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz fizet, de nem a teljes ellenértéket rendezi pénzügyileg az általános számlázási határidő letelte előtt, akkor az általános számlázási határidő irányadó.

Alábbi táblázatban azt mutatjuk be, hogy ezt a szabály hogyan kell alkalmazni.

Tényállás sorszámaAzonnali számlázás kötelezettségÁltalános számlázási határidő
1.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés megvalósul az elszámolási időszak utolsó napja előtt.Ha az azonnali számlázási kötelezettséget eredményező tényállás nem következik be az elszámolási időszak utolsó napja előtt és az ügylet teljesítője saját döntése alapján nem számláz az elszámolási időszak utolsó napja előtt, akkor a 2. tényállás irányadó.
2.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés megvalósul az elszámolási időszak utolsó napján, vagy legkésőbb az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8 napos időszakon belül.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés az elszámolási időszak utolsó napjától számított 9. napon, vagy azt követően történik meg.
3.A 2. tényállásnál leírtak irányadóak.A 2. tényállásnál leírtak irányadóak.
4.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés megvalósul a fizetési határidő napjától számított 8. napig.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés a fizetési határidő napjától számított 9. napon, vagy azt követően történik meg.
5.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés megvalósul az elszámolási időszak utolsó napját követő naptól számított 67. napig.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés az elszámolási időszak utolsó napját követő naptól számított 68. napon, vagy azt követően történik meg.

Speciális szabályok

Speciális határidő irányadó, ha a teljesítés helye EU-s tagállam, vagy nem EU-s ország területére esik, ahol az áfa fizetésére a megrendelő kötelezett.

A teljesítés helyét az Áfa tv. II. fejezet 2. alfejezete alapján kell meghatározni. Ekkor a számlázási határidő a teljesítést követő hónap 15. napja. A teljesítés időpontját az első táblázatban foglalt szabályok szerint kell meghatározni.

Amennyiben a megrendelő a számlázási határidő előtt az ellenértéket teljes egészében megfizeti készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel, akkor javasolt a számlát azonnal kiállítani.

Nincs konkrét számlázási határidő arra az esetre, ha a számlában nem kell áfát felszámítani, de ennek oka nem az előző eset (a számla kiállítója alanyi adómentes státusa miatt nem számít fel áfát, belföldi fordított adózás, az Áfa tv. 85-87. §-a szerinti áfamentesség, nem belföldön teljesített termékértékesítés). Ezeknél az ügyleteknél az előző részekben leírtak alapján javasolt eljárni.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top