Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Hogyan állapítsd meg a számláz…
NAV - 2021.04.06. - 7 p. olvasás

Hogyan állapítsd meg a számlázási határidőt folyamatos teljesítésű ügyleteknél?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Mit jelent a folyamatos teljesítés és milyen szabályok szerint kell kiállítani határidőn belül a számlát? Szakértőnk, Bonácz Zsolt segít eligazodni.

Folyamatos teljesítés számlázása

Mi az a folyamatos teljesítésű ügylet?

Folyamatos teljesítésű ügylet a következő esetekben valósul meg:

a) a felek az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg, vagy
b) a felek időszakonként számolnak egymással, s az ellenértéket az elszámolás alapján határozzák meg.

Átalánydíjas ügyletek

Az a) pont alá az ún. átalánydíjas ügyletek esnek, amelyeknél a teljesítésre kötelezett folyamatosan végzi tevékenységét és ennek fejében meghatározott időszakra meghatározott átalánydíjra jogosult.

Például: bérbeadás, kölcsönzés, átalánydíj fejében folyamatosan végzett könyvelés, tanácsadás.

Időszakos elszámolású ügyletek

A b) pont alá azok az ügylet esnek, amelyeknél a felek előre nem rögzítik az adott elszámolási időszakban elvégzendő teljesítmény volumenét, mivel az a megbízó/megrendelő igényeinek függvénye, amely előre nem látható.

A felek az általuk meghatározott időszakra vonatkozóan számolnak el egymással ezen időszakban elvégzett teljesítés volumene alapján.

A teljesítés időpontja folyamatos teljesítésű ügyletek esetén

Folyamatos teljesítésű ügyleteknél a teljesítés időpontját az Áfa tv. 58. §-ában foglalt szabályok alapján kell meghatározni.

Az Áfa tv. 163. §-a meghatározza, hogy a számlát meddig kell kibocsátani. Ezt nevezzük számlázási határidőnek. A számlázási határidő a számla kiállítására nyitva álló utolsó nap.

Az általános számlázási határidő 8 nap, amelyet a teljesítéstől kell számítani. Ez a határidő vonatkozik folyamatos teljesítésű ügyletekre is, kivéve, ha azonnal kell számlázni, vagy speciális határidő irányadó. Ezekről nemsokára bővebben is beszélünk.

A folyamatos teljesítésű ügyletek specialitása, hogy nincs akadálya a teljesítési időpont előtti számlázásnak.

Általános számlázási határidő

Az alábbi táblázatból kiderül mikor kell a számlát kiállítani ahhoz, hogy arra határidőn belül kerüljön sor.

A táblázat összeállításánál azt vettük alapul, hogy a felek által meghatározott elszámolási időszak nem haladja meg a 12 hónapot, valamint nem adómentes közösségi termékértékesítés (Áfa tv. 89. §) valósul meg.

Az a) esetben elszámolási időszak az az időszak, amelyre a felek az átalánydíjat meghatározzák (pl. havi bérleti fejében teljesített bérbeadás esetében a naptári hónap).

A b) esetben az elszámolási időszak az az időszak, amelyre vonatkozóan a felek egymással elszámolnak (pl. óradíjas tanácsadásnál az az időszak, amely tekintetében a felek megállapodása alapján a teljesítő fél az általa teljesített órákat összesíti, s ennek alapján meghatározza az őt megillető megbízási díjat).

Tényállás sorszámaTényállásTeljesítés időpontjaMeddig számlázzunk a számlázási határidő betartásához?
1.A fizetési határidő korábbi, mint az elszámolási időszak utolsó napja és a számla kiállítása megvalósul az elszámolási időszak utolsó napja előtt.Számla kelteNem lehet határidőn túl számlázni, mivel a számla kelte a teljesítés időpontja. 
2.A fizetési határidő korábbi, mint az elszámolási időszak utolsó napja és a számla kiállítása nem valósul az elszámolási időszak utolsó napja előtt.Elszámolási időszak utolsó napjaÁllítsd ki a számlát az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8. napig! Határidő utolsó napja az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8. nap.
3.A fizetési határidő az elszámolási időszak utolsó napja.Elszámolási időszak utolsó napjaÁllítsd ki a számlát az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8. napig! Határidő utolsó napja az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8. nap.
4.A fizetési határidő az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. nap, vagy ezt megelőző időpont, amely az elszámolási időszak utolsó napját követi.Fizetési határidőÁllítsd ki a számlát a fizetési határidő előtt!
Határidő utolsó napja a fizetési határidőtől számított 8. nap.
5.A fizetési határidő az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. napot követő időpontra esik.Elszámolási időszak utolsó napját követő 60. napÁllítsd ki a számlát az elszámolási időszak utolsó napját követő 67. napon, vagy azt megelőzően!
Határidő utolsó napja az elszámolási időszak utolsó napját követő naptól számított 67. nap.

Számlázási határidő készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetésnél

Amennyiben a vevő a teljes ellenértéket készpénzzel, és/vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel fizeti meg, akkor a számlát azonnal ki kell állítani. Természetesen a számla kiállítható előbb is, ha az ahhoz szükséges információk teljes körűen ismertek.

Abban az esetben, ha erre az előző táblázatban foglalt számlázási határidő után kerül sor, akkor a számlát legkésőbb az általános - előző táblázatban jelzett – határidő utolsó napján ki kell állítani a számlát.

Ha a vevő ugyan készpénzzel, és/vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz fizet, de nem a teljes ellenértéket rendezi pénzügyileg az általános számlázási határidő letelte előtt, akkor az általános számlázási határidő irányadó.

Alábbi táblázatban azt mutatjuk be, hogy ezt a szabály hogyan kell alkalmazni.

Tényállás sorszámaAzonnali számlázás kötelezettségÁltalános számlázási határidő
1.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés megvalósul az elszámolási időszak utolsó napja előtt.Ha az azonnali számlázási kötelezettséget eredményező tényállás nem következik be az elszámolási időszak utolsó napja előtt és az ügylet teljesítője saját döntése alapján nem számláz az elszámolási időszak utolsó napja előtt, akkor a 2. tényállás irányadó.
2.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés megvalósul az elszámolási időszak utolsó napján, vagy legkésőbb az elszámolási időszak utolsó napjától számított 8 napos időszakon belül.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés az elszámolási időszak utolsó napjától számított 9. napon, vagy azt követően történik meg.
3.A 2. tényállásnál leírtak irányadóak.A 2. tényállásnál leírtak irányadóak.
4.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés megvalósul a fizetési határidő napjától számított 8. napig.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés a fizetési határidő napjától számított 9. napon, vagy azt követően történik meg.
5.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés megvalósul az elszámolási időszak utolsó napját követő naptól számított 67. napig.Készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való fizetés az elszámolási időszak utolsó napját követő naptól számított 68. napon, vagy azt követően történik meg.

Speciális szabályok

Speciális határidő irányadó, ha a teljesítés helye EU-s tagállam, vagy nem EU-s ország területére esik, ahol az áfa fizetésére a megrendelő kötelezett.

A teljesítés helyét az Áfa tv. II. fejezet 2. alfejezete alapján kell meghatározni. Ekkor a számlázási határidő a teljesítést követő hónap 15. napja. A teljesítés időpontját az első táblázatban foglalt szabályok szerint kell meghatározni.

Amennyiben a megrendelő a számlázási határidő előtt az ellenértéket teljes egészében megfizeti készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel, akkor javasolt a számlát azonnal kiállítani.

Nincs konkrét számlázási határidő arra az esetre, ha a számlában nem kell áfát felszámítani, de ennek oka nem az előző eset (a számla kiállítója alanyi adómentes státusa miatt nem számít fel áfát, belföldi fordított adózás, az Áfa tv. 85-87. §-a szerinti áfamentesség, nem belföldön teljesített termékértékesítés). Ezeknél az ügyleteknél az előző részekben leírtak alapján javasolt eljárni.

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár