Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Könyvelőknek / Hogyan segítik a könyvelők mun…
Könyvelőknek - 2020.12.10. - 5 p. olvasás

Hogyan segítik a könyvelők munkáját a digitális megoldások?

Lezárult a Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) és a Billingo közös könyvelői felmérése, amely közel 160 könyvelő részvételével zajlott. A kérdőívekben elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg milyen módszerekkel, programokkal dolgoznak, mi az, ami nehézség vagy épp segítség a munkájuk során. Érdekelt bennünket, hogy mennyire nyitottak a digitális szolgáltatásokra és mi az, ami könnyebbé tenné az adminisztrációt, ügyfelekkel történő kommunikációt. Mutatjuk, milyen eredmények születtek!

könyvelői felmérés

A kérdőív jól mutatja, hogy egyre nagyobb a nyitottság a könyvelői szakmában is azokra a modern megoldásokra, amelyek jelentősen megkönnyítik a könyvelő és az ügyfél kommunikációját, csökkentik a felesleges adminisztrációt. Ugyanakkor az is látható, hogy a folyamat lassú és továbbra is tartja magát papír alapú könyvelés szemlélet, melynek hátterében elsősorban az áll, hogy sokan nem ismerik a digitális lehetőségeket.

Még mindig a papír számla az úr ?

Bár az online adatszolgáltatási kötelezettség kibővítése miatt vállalkozások tízezrei döntöttek az online számlázás mellett, a nem reprezentatív felmérésben megkérdezettek többsége számolt be arról, hogy továbbra is papír alapon jutnak el hozzá a számlák.


A MINKE elnöke, Harkai István azt mondja, hogy egyértelműen erősíteni kell annak kommunikációját, hogy például a Billingo könyvelői fiókban bármikor egyszerűen letölthetők az ügyfél számlái, ami jelentősen megkönnyíti az adminisztrációt. Ez az első lépés a digitalizáció felé és hogy minél több idő szabaduljon fel a könyvelés során.

A válaszadók 70%-ának van már rálátása az ügyfelek számláira, ugyanakkor akadnak kifejezetten olyan ügyfelek, akik nem szeretnék, ha a könyvelő online hozzáférne a bizonylataikhoz. Pedig ezzel kiküszöbölhető lenne a hiányzó számlák problémája, mely nagyban megnehezíti a könyvelők munkáját.

Bár az e-számlák egyre népszerűbbek, még mindig a papír alapú bizonylatok foglalják el a dobogó legfelsőbb fokát.

Harkai Istvánt ez egyáltalán nem lepte meg: „Egyértelműen látszik, hogy még az út elején járunk. Rövid időn belül ez nagyot fog változni, ehhez nem csak a mi, hanem az egész szakma és a NAV kommunikációja is kell, hogy az e-számlákkal kapcsolatos bizonylat megőrzési irányelvek egyszerűek legyenek. Inkább a jogkövető magatartást látom itt tükröződni, semmint a lemaradást, ugyanis az e-számlák megőrzésével lehetnek még gondok. Egyelőre nincs kidolgozva ennek rendszere sok helyen.”

Arra kérdésre, hogy elegendőnek tartja-e a könyveléshez, hogy digitálisan, szkennelve vagy fotón kapja meg a számlaképet, a válaszadók 32%-a azt mondta, hogy nem és nem is szeretné, közel 30% azonban már jelenleg is így dolgozik és jónak tartja.


Nyitottság a digitális megoldásokra

Bár még mindig nagyobb arányban vannak jelen a papír számlák a könyvelésben, a kutatásban résztvevők mindössze 4%-a szereti a megszokott módszereit és utasítja el a könyvelés digitalizálását.


Csaknem mindenkit érdekelne olyan szoftver, amellyel a jelenlegi könyvelő programja leváltása nélkül tudná növelni a feladatok hatékonyságát.

Könyvelés támogatáshoz sokan semmit, illetve saját könyvelő szoftverjüket használják. 30% alatti azok száma, akik már alkalmaznak egyéb programokat, például Cashbookot vagy Adrianát. 93%-uk ugyanakkor felismerte a könyvelés támogató megoldások bevezetésének igényét, sőt szívesen részt venne ilyen irányú képzésen is.

A könyvelők elégedettek számlázó programjukkal

A kitöltők 85%-a jónak tartja számlázó programját és mindössze 9% tervezi a váltást. A megkérdezettek 35%-a ingyenes szoftverrel dolgozik.

54%-uk online számlázót javasol ügyfeleinek és csupán 4% ajánlana telepített számlázó programot. Vannak, akik kifejezetten ragaszkodnak egy márkához, 72%-uk a Billingót preferálja.

Hogyan csökkenthető a könyvelési adminisztráció?

A készletnyilvántartás nem kérdés, hogy rengeteg adminisztrációval jár, jelenleg a könyvelők 6%-a mondja, hogy már van hozzáférése ügyfele leltár programjához, 41%-uk pedig örülne, ha le tudná tölteni a nyilvántartást.

85% szerint sok időt visz el a bankszámlatörténet könyvelése és egyeztetése, ezért örömmel venné ennek automatizálását.

A könyvelők 90%-ának egyszerűsítené az életét, ha hozzáférne a szállítói számlákhoz. 66%-uk jelenleg is használja a NAV rendszerét a szállítói számlaadatok lekéréséhez.

70%-uk úgy vélekedik, hogy jelentős könnyítés lenne, ha az ügyfelek házipénztárjába automatikusan bekerülnének a vevői és szállítói számlák és ehhez online hozzá is férnének.

Könyvelés és időpontfoglalás

Az időpontfoglaló rendszer használatától egyelőre 61% idegenkedik és mindössze 43% tartaná hasznosnak, ha az ügyfelek online rendelhetnék meg szolgáltatásaikat. Jelenleg többségében telefonon érik el őket megrendelőik.

Az M-lapokat érintő változások

NAV automatizáció

A válaszolók 78% tisztában van a belföldi összesítő jelentések beadását érintő változásokkal és 93%-uk a könyvelő program, ERP beépített moduljának segítségével automatizáltan oldja meg a feladatot, mindössze 4%-uk végzi manuálisan.

A legtöbben havonta 250-1000 darab számlát kezelnek ügyfeleiknél.

93,8% hasznosnak tartaná az M-lapok automatikus elkészítését és beküldését a NAV felé.

Milyen hatással volt az értékhatár csökkenése az Áfa bevallások elkészítésére? 

A könyvelők 56,7%-ánál jelentősen nőtt az áfa bevallások elkészítésének ideje az általuk kezelt cégeknél és a többlet munka költségét nem tudták érvényesíteni az ügyfeleknél. 43,2%-uk azokban arról számolt be, hogy nem jelentkezett többlet adminisztráció.

Hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az ügyfélkommunikációt?

A zökkenőmentes kommunikáció kétségkívül nagyban megkönnyíti a könyvelést. Ennek legegyszerűbb formája a megkérdezettek szerint a chat, de a tájékoztató levelek, a hatékony dokumentum- és feladatkezelés is prioritásként szerepelt a felmérésben.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska