Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / KATA bevételi nyilvántartás ve…
KATA - 2020.11.11. - 3 p. olvasás

KATA bevételi nyilvántartás vezetése - gyerekjáték, ha jól csinálod!

A KATA bevételi nyilvántartás készítése pofonegyszerű. Csak ismerni kell hozzá a legfontosabb szabályokat és a legjobb módszereket. Ezeket pedig ki is gyűjtöttük egy átlátható listába, hogy percek alatt profi kisadózó válhasson belőled, és leszámolhass a macerás adminisztrációval. Tudd le egyszerűen, villámgyorsan a bevételi nyilvántartást, és élvezd KATA-s vállalkozásod előnyeit, igazán izgalmas feladatait. Mutatjuk is, mire kell figyelned.

Kata bevételi nyilvántartás

Így vezetheted szabályosan a KATA bevételi nyilvántartást

Azt azért gyorsan említsük meg, hogy bevételi nyilvántartást vezetni kötelező. A mulasztásokat a NAV adóügyi bírsággal, vagy a KATA -ból való kizárással jutalmazhatja. Sőt, meg is kell őket őrizned - a számlákkal és bizonylatokkal együtt -, méghozzá a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig.

De hogyan is néz ki pontosan egy bevételi nyilvántartás? Nem túl vészes a dolog, hiszen kötelező jelleggel csupán a következő tartalmi elemeket kell vezetned:

=> a sorszámot: ez lényegében az időrendiség követését segíti.

=> a bizonylat sorszámát: a számla vagy a nyugta sorszáma, akár papír alapon, akár elektronikusan számlázol.

=> a bevétel pontos összegét: ha az ÁFA körbe tartozol, akkor a nettó, bruttó értéket és az általános forgalmi adó összegét is célszerű feltüntetni.

=> a bevétel megszerzésének időpontját: átutalásos számla esetén a banki jóváírás napja, azonnali, készpénzes fizetés esetén pedig értelemszerűen a számla kiállításának napja.


Tudd le a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben a KATA-s bevételi nyilvántartást

Ahogyan a fentiekből is látszik, a bevételi nyilvántartásodat könnyedén vezetheted például Excel táblázatban is. Emellett egyébként számos hasznos táblázatot tölthetsz le az internetről ingyen. Ha sokat számlázol, akkor viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy tehetnéd még gyorsabbá, kényelmesebbé a bevételi nyilvántartás vezetését.

A Billingo óriási segítség a bevételi nyilvántartás elkészítésében

Kijelzi az összesített bevételedet az adott évre

Így folyamatosan nyomon követheted, hogy milyen messze vagy a katásokra vonatkozó bevételi határtól.  Az éves Kata és AAM keret fontos mutatója katás vállalkozásodnak. Pontosan láthatod azt is, hogy mely számlák vannak benne a kalkulációban és melyek nem, ezeket szabadon menedzselheted.

Átlátható listába rendszerezi a számláidat

Számláidat bármikor leszűrheted egy adott időtartam vagy vásárló alapján, így másodpercek alatt megtalálhatsz bármilyen bizonylatot.

Táblázatos formában exportálhatod a számlaadatokat

 Akár egyszerre több száz bizonylatot is, amelynek adatait néhány kattintással átmásolhatod a bevételi nyilvántartásodba.

Segít a könyvelővel való kapcsolattartásban

Hozzáférést adhatsz a könyvelődnek Billingo fiókodhoz, de akár exportálhatod számára, az általa használt könyvelő programhoz a számlaadatokat.

Beállíthatod, hogy a kisadózó kifejezés mindig megjelenjen a számláidon

Így nem kell minden egyes alkalommal kézzel felvinned és attól sem kell tartanod, hogy egyszer véletlenül elfelejted.

Fontos! A kisadózó kifejezést minden számlán fel kell tüntetned 2022. augusztus 31-ig, ennek elmulasztása esetén az adóhivatal akár 500 000 forintos bírságot is kiszabhat.

Billingo kiegészítés:  A kata-törvény módosítása, vagyis a régi kata-törvény megszüntetése miatt a kisadózók 2022. szeptember 1-jétől kizárólag magánszemélyeknek számlázhatnak, a bevételi értékhatáruk pedig 18 millió forintra emelkedik, ám a nyilvántartásban különösebb változás nem lesz. A bizonylatokat, a számlákat és a nyilvántartást ugyanúgy 5 évig kell megőrizni, és ugyanazokat az adatokat kell vezetni, mint eddig. Változás, hogy a számlákon 2022. szeptember 1-jétől nem kell már feltüntetni a “kisadózó” kifejezést.

Segítség a KATA bevallás elkészítéséhez

A bevételi nyilvántartás alapján könnyedén elkészíted majd KATA-s adóbevallásodat. Ennek leadási határideje az adózási évet követő évben február 25., vagyis a 2020-as adóbevallásodat legkésőbb 2021.02.25-ig kell majd eljuttatnod a NAV-hoz. 

Így készítsd el 2020-as kata bevallásodat
Kattints a részletes útmutatóért!

Miért érdemes használnod a Billingo Kata asszisztenst?


Milyen változások várnak a katásokra 2021-ben? Mutatjuk!
Olvass még többet a KATA adózásról itt >>

Ezért szeretik a katások a Billingót

Katás vagy és nincs még Billingo fiókod?
Regisztrálj egyet most!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér