Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / KATA bevételi nyilvántartás ve…
KATA - 2020.11.11. - 3 p. olvasás

KATA bevételi nyilvántartás vezetése - gyerekjáték, ha jól csinálod!

A KATA bevételi nyilvántartás készítése igazán pofonegyszerű. Csak ismerni kell hozzá a legfontosabb szabályokat és a legjobb módszereket. Ezeket pedig ki is gyűjtöttük egy átlátható listába, hogy percek alatt profi kisadózó válhasson belőled és leszámolhass a macerás adminisztrációval. Tudd le egyszerűen, villámgyorsan, a bevételi nyilvántartást és élvezd KATA-s vállalkozásod előnyeit és igazán izgalmas feladatait. Mutatjuk is, mire kell figyelned.

Kata bevételi nyilvántartás

Így vezetheted szabályosan a KATA bevételi nyilvántartást

Azt azért gyorsan említsük meg, hogy bevételi nyilvántartást vezetni kötelező. A mulasztásokat a NAV adóügyi bírsággal vagy a KATA -ból való kizárással jutalmazhatja. Sőt, meg is kell őket őrizned - a számlákkal és bizonylatokkal együtt -, méghozzá egészen pontosan a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig.

De hogyan is néz ki pontosan egy bevételi nyilvántartás? Nem túl vészes a dolog, hiszen kötelező jelleggel csupán a következő tartalmi elemeket kell vezetned:

=> a sorszámot: ez lényegében az időrendiség követését segíti.

=> a bizonylat sorszámát: a számla vagy a nyugta sorszáma, akár papír alapon, akár elektronikusan számlázol.

=> a bevétel pontos összegét: ha az ÁFA körbe tartozol, akkor a nettó, bruttó értéket és az általános forgalmi adó összegét is célszerű feltüntetni.

=> a bevétel megszerzésének időpontját: átutalásos számla esetén a banki jóváírás napja, azonnali, készpénzes fizetés esetén pedig értelemszerűen a számla kiállításának napja.

Tudd le a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben a KATA-s bevételi nyilvántartást

Ahogyan a fentiekből is látszik, a bevételi nyilvántartásodat könnyedén vezetheted például Excel-ben is. Emellett egyébként számos hasznos táblázatot tölthetsz le az internetről ingyen. Viszont, ha sokat számlázol, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy tehetnéd még gyorsabbá, kényelmesebbé a bevételi nyilvántartás vezetését.

A Billingo óriási segítség a bevételi nyilvántartás elkészítésében

Kijelzi az összesített bevételedet az adott évre

Így folyamatosan nyomon követheted, hogy milyen messze vagy a KATA-sokra vonatkozó bevételi határtól.  Az éves Kata és AAM keret fontos mutatója katás vállalkozásodnak. Pontosan láthatod azt is, hogy mely számlák vannak benne a kalkulációban és melyek nem, ezeket szabadon menedzselheted is.

Átlátható listába rendszerezi a számláidat

Számláidat bármikor leszűrheted egy adott időtartam vagy vásárló alapján, így másodpercek alatt megtalálhatsz bármilyen bizonylatot.

Táblázatos formában exportálhatod a számlaadatokat

 Akár egyszerre több száz bizonylatot is, amelynek adatait néhány kattintással átmásolhatod a bevételi nyilvántartásodba.

Segít a könyvelővel való kapcsolattartásban

Hozzáférést adhatsz a könyvelődnek Billingo fiókodhoz, de akár exportálhatod számára az általa használt könyvelő programhoz a számlaadatokat.

Beállíthatod, hogy a kisadózó kifejezés mindig megjelenjen a számláidon

Így nem kell minden egyes alkalommal kézzel felvinned és attól sem kell tartanod, hogy egyszer véletlenül elfelejted.

Fontos! A kisadózó kifejezést minden számlán fel kell tüntetned, ennek elmulasztása esetén az adóhivatal akár 500 000 forintos bírságot is kiszabhat.

Segítség a KATA bevallás elkészítéséhez

A bevételi nyilvántartás alapján könnyedén elkészíted majd KATA-s adóbevallásodat. Ennek leadási határideje az adózási évet követő évben február 25., vagyis a 2020-as adóbevallásodat legkésőbb 2021.02.25-ig kell majd eljuttatnod a NAV-hoz. 

Így készítsd el 2020-as kata bevallásodat
Kattints a részletes útmutatóért!

Miért érdemes használnod a Billingo Kata asszisztenst?


Milyen változások várnak a katásokra 2021-ben? Mutatjuk!
Olvass még többet a KATA adózásról itt >>

Ezért szeretik a katások a Billingót

Katás vagy és nincs még Billingo fiókod?
Regisztrálj egyet most!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top