Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / KATA bevallás 2020 ➡️ kitölté…
KATA - 2021.01.08. - 4 p. olvasás

KATA bevallás 2020 ➡️ kitöltési útmutató

Szilágyi Anita
Szilágyi Anita Mérlegképes könyvelő, adótanácsadó

Összeállítottunk egy részletes ismertetőt, hogy könnyen és gyorsan elkészíthesd 2020-as kata bevallásodat. Figyelem, a NAV nem csinálja meg helyetted!

Kata bevallás 2020

Kata bevallás - határidők

Katás vállalkozóként a bevallást – alapesetben – tárgyévet követő év február 25-ig kell beadni. Azaz a 2020-as évről 2021. február 25-ig.

Abban az esetben, ha megszünteted a vállalkozásodat, akkor 30 napon belül le kell benyújtanod a bevallást.

Ha csak szünetelsz, akkor ugyanúgy következő év február 25-e a határidő. 

A kata bevallás száma 2020-ra, a 20KATA. Itt találod >>

Kata bevallás 2020 - Kitöltési útmutató

Töltsd le és telepítsd fel a nyomtatványkitöltő programot és a súgót!


Az ÁNYK-ban kattints az Adatok, majd az Új nyomtatvány gombra!

Először töltsd ki az alapadatokat!

Kata bevallás 2020

Ha egész évben működtél, akkor a bevallási időszak 2020.01.01-2020.12.31 és jelölnöd kell, hogy 12 hónapig fizetted a katát. 

Akik mentességet kaptak 2020-ban a katára, az olyan, mintha megfizették volna a katát, nem csökkenti a kata keretet, így azt bele kell számítani a fizetett hónapok számába. A bevételt itt ezer forintra kerekítve kell megadni. A végén ki kell tölteni a helységet és dátumot.
Kata bevallás 2020

Ha meghaladtad a kata keretet, akkor megnyílik a 01-es lap és automatikusan kiszámolja a nyomtatvány a 40%-os plusz adót. Ezt február 25-ig meg is kell fizetni. 

Kata bevallás 2020

Ha volt olyan partnered - nem magánszemély -, akitől 2020-ban 1.000.000 forintnál több bevételt kaptál, 

ami be is folyt a számládra vagy megkaptad készpénzben, akkor erről adatot kell szolgáltatnod a Nav felé a 02-es oldalon. A külföldi adóalanyt is meg kell adni. 

Vigyázz! Itt forintban, azaz nem ezer forintban kell megadni az adatokat.

Kata bevallás 2020

Ha év közben kezdtél, akkor a kezdés időpontját kell beírni az időszaknál, 

amikor bejegyezték a vállalkozásodat és jelölni kell, hogy hány havi katára vagy jogosult. Ha meghaladtad a neked járó keretet, akkor itt is automatikusan megnyílik a 01-es lap és kiszámolja a plusz 40%-os adót.

Kata bevallás 2020

Ha év közben szüneteltél - de év végén már működő voltál -, akkor azokat a hónapokat le kell vonni (teljes hónapot, amikor egész hónapban szüneteltél), és annyi hónapot írsz be, amennnyiben jogosult voltál a katára.

Kata bevallás 2020

Ha nem haladtad meg az értékhatárt, akkor nincs más dolog, ha meghaladtad az időarányos keretet, akkor automatikusan számol a nyomtatvány a 01-es lapon.

Kata bevallás 2020

Katás vállalkozás szüneteltetése esetén

A bevallási időszak kezdő napja: annak a hónapnak az első napja, amikor már működött a vállalkozásod. Tehát hiába szünetelsz február 12-től, akkor is a február 1-et írod kezdő napnak.

A bevallási időszak záró napja: amikor utolsó nap még működött a vállalkozásod. Itt nem a hónap végét kell beírnod, hanem a valós utolsó működő napot.

Ha a bevallási időszak vége nem az év vége, akkor ezt jelölnöd kell a Nyilatkozat, bevallás típusa mezőben: S.

Ha a két dátum között is szüneteltél esetleg, akkor csökkentened kell a tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok számát, de az első és az utolsó dátum között dátumokat nem kell szerepeltetni a nyomtatványon.

Kata bevallás 2020

Ha nem volt bevételed 2020-ban

A nyomtatvány Nyilatkozat részét nullás adattartalommal akkor is be kell nyújtani, ha 2020-ban nem keletkezett bevétel.

Jövedelemigazolás a 2020-as évről

Akkor fogsz kapni a NAV-tól jövedelemigazolást a 2020-as évről, ha beadtad a 2020-as évi kata bevallást, és a személyi jövedelemadó bevallást (20SZJA) - amennyiben volt szja köteles jövedelmed -, és ezt fel is dolgozta a NAV.

Az Szja bevallást az ONYA felületén is ki tudod (majd) tölteni.

Ha már nem lesz jó Neked a KATA adózás 2021-ben és szeretnéd tudni, hogy milyen vállalkozási formák és adózási lehetőségek közül választhatsz, vagy hogyan tervezd meg a bevételeidet és a költségeidet, mennyi adót kell fizetni és mennyi marad a végén a zsebedben, akkor az Adókalkulátorok és eredménytervező csomagunk segít Neked a választásban. Az adókalkulátorok nem egyenlőek egy adótanácsadással.


Billingo frissítés: A fenti információk a cikk írásának idején, 2020 januárjában voltak maradéktalanul érvényesek. Mint az köztudott, 2022. szeptember 1-jétől érvényes az új-kata törvény néven ismert tv. Ennek értelmében a katázást már csak főállású egyéni vállalkozó választhatja, aki kizárólag magánszemélyeknek számlázhat.- A kata adó mértéke 50 ezer forint egységesen, a kata keret mértéke pedig 18 millió forintra változott, mindeközben az alanyi adómentesség szabályai nem változtak. A kata bevallás módja nem változott alapvetően. Mivel egy adóév közben történt a törvénymódosítás, ezért a katás vállalkozásoknak attól függetlenül évet kellett zárniuk augusztus 31-én, hogy maradtak-e katások vagy sem.

A Billingo kutatásai alapján mintegy 250 ezer katás tér át átalányadózásra szeptembertől, sokaknak pedig jobban meg is éri az a konstrukció. Ha maradsz katás, továbbra is ajánljuk figyelmedbe kata asszisztensünket, de ha átalányadózásra váltanál, neked is rengeteg adminisztrációs terhet leveszünk a válladról. Erről Szilágyi Anitával, a cikk írójával is beszélgettünk, nézd meg a rengeteg kérdést megválaszoló videónkat.

 

Szilágyi Anita
Vállalkozás okosan

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér