KATA bevallás 2020 ➡️ kitöltési útmutató

Adózás, NAV 2021.01.08. - 4 p. olvasás

Összeállítottunk egy részletes ismertetőt, hogy könnyen és gyorsan elkészíthesd 2020-as kata bevallásodat. Figyelem, a NAV nem csinálja meg helyetted!

Kata bevallás - határidők

Katás vállalkozóként a bevallást – alapesetben – tárgyévet követő év február 25-ig kell beadni. Azaz a 2020-as évről 2021. február 25-ig.

Abban az esetben, ha megszünteted a vállalkozásodat, akkor 30 napon belül le kell benyújtanod a bevallást.

Ha csak szünetelsz, akkor ugyanúgy következő év február 25-e a határidő. 

A kata bevallás száma 2020-ra, a 20KATA. Itt találod >>

Kata bevallás 2020 - Kitöltési útmutató

Töltsd le és telepítsd fel a nyomtatványkitöltő programot és a súgót!


Az ÁNYK-ban kattints az Adatok, majd az Új nyomtatvány gombra!

Először töltsd ki az alapadatokat!

Kata bevallás 2020

Ha egész évben működtél, akkor a bevallási időszak 2020.01.01-2020.12.31 és jelölnöd kell, hogy 12 hónapig fizetted a katát. 

Akik mentességet kaptak 2020-ban a katára, az olyan, mintha megfizették volna a katát, nem csökkenti a kata keretet, így azt bele kell számítani a fizetett hónapok számába. A bevételt itt ezer forintra kerekítve kell megadni. A végén ki kell tölteni a helységet és dátumot.
Kata bevallás 2020

Ha meghaladtad a kata keretet, akkor megnyílik a 01-es lap és automatikusan kiszámolja a nyomtatvány a 40%-os plusz adót. Ezt február 25-ig meg is kell fizetni. 

Kata bevallás 2020

Ha volt olyan partnered - nem magánszemély -, akitől 2020-ban 1.000.000 forintnál több bevételt kaptál, 

ami be is folyt a számládra vagy megkaptad készpénzben, akkor erről adatot kell szolgáltatnod a Nav felé a 02-es oldalon. A külföldi adóalanyt is meg kell adni. 

Vigyázz! Itt forintban, azaz nem ezer forintban kell megadni az adatokat.

Kata bevallás 2020

Ha év közben kezdtél, akkor a kezdés időpontját kell beírni az időszaknál, 

amikor bejegyezték a vállalkozásodat és jelölni kell, hogy hány havi katára vagy jogosult. Ha meghaladtad a neked járó keretet, akkor itt is automatikusan megnyílik a 01-es lap és kiszámolja a plusz 40%-os adót.

Kata bevallás 2020

Ha év közben szüneteltél - de év végén már működő voltál -, akkor azokat a hónapokat le kell vonni (teljes hónapot, amikor egész hónapban szüneteltél), és annyi hónapot írsz be, amennnyiben jogosult voltál a katára.

Kata bevallás 2020

Ha nem haladtad meg az értékhatárt, akkor nincs más dolog, ha meghaladtad az időarányos keretet, akkor automatikusan számol a nyomtatvány a 01-es lapon.

Kata bevallás 2020

Katás vállalkozás szüneteltetése esetén

A bevallási időszak kezdő napja: annak a hónapnak az első napja, amikor már működött a vállalkozásod. Tehát hiába szünetelsz február 12-től, akkor is a február 1-et írod kezdő napnak.

A bevallási időszak záró napja: amikor utolsó nap még működött a vállalkozásod. Itt nem a hónap végét kell beírnod, hanem a valós utolsó működő napot.

Ha a bevallási időszak vége nem az év vége, akkor ezt jelölnöd kell a Nyilatkozat, bevallás típusa mezőben: S.

Ha a két dátum között is szüneteltél esetleg, akkor csökkentened kell a tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok számát, de az első és az utolsó dátum között dátumokat nem kell szerepeltetni a nyomtatványon.

Kata bevallás 2020

Ha nem volt bevételed 2020-ban

A nyomtatvány Nyilatkozat részét nullás adattartalommal akkor is be kell nyújtani, ha 2020-ban nem keletkezett bevétel.

Jövedelemigazolás a 2020-as évről

Akkor fogsz kapni a NAV-tól jövedelemigazolást a 2020-as évről, ha beadtad a 2020-as évi kata bevallást, és a személyi jövedelemadó bevallást (20SZJA) - amennyiben volt szja köteles jövedelmed -, és ezt fel is dolgozta a NAV.

Az Szja bevallást az ONYA felületén is ki tudod (majd) tölteni.

Ha már nem lesz jó Neked a KATA adózás 2021-ben és szeretnéd tudni, hogy milyen vállalkozási formák és adózási lehetőségek közül választhatsz, vagy hogyan tervezd meg a bevételeidet és a költségeidet, mennyi adót kell fizetni és mennyi marad a végén a zsebedben, akkor az Adókalkulátorok és eredménytervező csomagunk segít Neked a választásban. Az adókalkulátorok nem egyenlőek egy adótanácsadással.


Billingo frissítés: A fenti információk a cikk írásának idején, 2020 januárjában voltak maradéktalanul érvényesek. Mint az köztudott, 2022. szeptember 1-jétől érvényes az új-kata törvény néven ismert tv. Ennek értelmében a katázást már csak főállású egyéni vállalkozó választhatja, aki kizárólag magánszemélyeknek számlázhat.- A kata adó mértéke 50 ezer forint egységesen, a kata keret mértéke pedig 18 millió forintra változott, mindeközben az alanyi adómentesség szabályai nem változtak. A kata bevallás módja nem változott alapvetően. Mivel egy adóév közben történt a törvénymódosítás, ezért a katás vállalkozásoknak attól függetlenül évet kellett zárniuk augusztus 31-én, hogy maradtak-e katások vagy sem.

A Billingo kutatásai alapján mintegy 250 ezer katás tér át átalányadózásra szeptembertől, sokaknak pedig jobban meg is éri az a konstrukció. Ha maradsz katás, továbbra is ajánljuk figyelmedbe kata asszisztensünket, de ha átalányadózásra váltanál, neked is rengeteg adminisztrációs terhet leveszünk a válladról. Erről Szilágyi Anitával, a cikk írójával is beszélgettünk, nézd meg a rengeteg kérdést megválaszoló videónkat.

 

Szilágyi Anita
Vállalkozás okosan

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top