Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Hello új KATÁsok, íme a megúju…
KATA - 2022.09.01. - 2 p. olvasás

Hello új KATÁsok, íme a megújult KATA Asszisztens

Az új KATA törvény hatályba lépésével egy imádott korszak zárul le sokaknak. Ha viszont azon szerencsések közé tartozol, akik továbbra is KATÁzhatnak, van még egy fantasztikus hírünk. Megújult a KATA Asszisztens és pontosan alkalmazkodik a megváltozott jogszabályokhoz. Gyere, máris mutatjuk az újdonságokat!

Hello új KATÁsok, íme a megújult KATA Asszisztens

Mint ismert, a régi KATA korszak lezárása mindenkit érint, így az új KATÁban maradók is csak 2022. 09. 01-től alkalmazhatják az új szabályokat, azaz

 • csak magánszemélyeknek számlázhatsz (kivéve taxisok)
 • nem kell figyelembe venni a partnerenként számlázási határt
 • évi 18 millió forintra emelkedik a KATA keret (az áfamentes keret viszont marad évi 12 millió forint). 

Fontos változás volt az is, hogy aki még 2022. 08. 31-én régi KATÁs volt, azoknak visszamenőleg is megnőtt a KATA keretünk. Azaz az aktív hónapokra havi 1,5 millió forintot, maximum 12 millió forintot kiszámlázhattak (az alanyi adómentes határ azonban a teljes évre, 2022. december 31-ig 12 millió forint).

A fenti jogszabályváltozások miatt mindenképpen szükség volt a KATA Asszisztens továbbfejlesztésére, hogy az új, megváltozott jogszabályok szerint pontos és hiteles adatokat mutasson. 

Nézzük, mi mindenben segít a KATA Asszisztens a régi és az új KATA időszak szabályai szerint. 

Újdonságok a régi KATA lezárásához kapcsolódóan

 • A 2022.08.31-i zárásra visszamenőlegesen arányosítva is megnöveltük a KATA keretet (havi 1,5 millió forint aktív hónaponként)
 • 2022. 08. 31. előtti zárás esetén lezártuk az eddig számított értékeket
 • 2022. 09.01-én 0:01-kor automatikusan lekerül a számlaképről a kisadózó jelölés 
 • a régi KATA vége dátumot 2022.08.31-re állítottuk (amennyiben korábban nem állítottál be más dátumot.)

Újdonságok az új KATA szabályoknak megfelelően

18 millió forintos új KATA keret

A megújult KATA Asszisztensben a KATA keret számítása évi 18 millió forintra nőtt. (Ez 2022. hátralévő részére arányosan 6 millió Ft.)


Figyelmeztetés, ha cégnek állítanál ki számlát

Mivel az új KATÁban kizárólag magánszemélyeknek számlázhatsz (kivéve taxisok) és a KATA adónemből való kizárással jár akár egyetlen cégeknek kiállított számla is, ezért kiemelten fontos szempontként kezeltük, hogy ez esetben a rendszer is figyelmeztetni tudjuk a hibára. 


Alanyi adómentes keret 

Az alanyai adómentes keret határa továbbra is évi 12 millió forint marad. Ha szeretnél adómentes maradni, erre különösen figyelned kell. Az új KATA Asszisztens figyelembe veszi az év eddigi időszakában kiállított számlákat és ennek megfelelően kalkulálja a még rendelkezésre álló AAM keretet. 


Továbbá: 

 • ​​a KATA kezdetét a felugró ablakban adhatod meg
 • a számlalistában csak a magánszemélyeknek kiállított számlák jelennek meg.

Taxis vagy?

Jelöld ezt az új KATA Asszisztens Beállítások menüpontjában és a rendszer alkalmazkodik a rád vonatkozó szabályokhoz, azaz

 • cégeknek is számlázhatsz
 • a fentiek mellett a magánszemélyeknek és cégeknek kiállított számlákat is eléred a számlalistában.


Az új fejlesztések 2022. 09. 01-től minden KATA Asszisztenssel rendelkező fiókban elérhetők. 


Fontos!
Az új KATA adónemre való átállással kapcsolatos teendőket EBBEN a blogposztban foglaltuk össze. 

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023