Kötelező teendők 2022. augusztus 31-től KATA alól kikerülőknek és új KATÁsoknak

Adózás, NAV 2022.08.18. - 7 p. olvasás

Az új KATA törvény 2022. szeptember 1-i hatályba lépésével közel 450 000 egyéni vállalkozó esik ki a régi KATA hatálya alól. Nekik akkor is lesz teendőjük, ha új KATÁsok lesznek és akkor is, ha új adónemet kell választaniuk. Mészáros Anikó, a MINKE titkárának segítségével összeállítottuk egy-egy checklistet a legfontosabb és kötelező teendőkről és határidőkről.

Fontos tudni, hogy a meglévő katás vállalkozásod 2022.08.31-ig nyugodtan folytathatod, kiállíthatod a számláidat.

Jó tudni: ha például megállapodtál a vevőddel arról, hogy a II. félévi vállalkozói díjadról szóló számlát augusztusban állítod ki, akkor akár a teljes II. félévet is kiszámlázhatod még augusztusban (nem árt írásba foglalni a későbbi viták elkerülése végett). Ha a számla kelte és teljesítése még augusztusi, akkor ez katás bevétel lesz, melynél – ha 2022.08.31-én katás vagy – 12 millió Ft-ig nem kell a 40 %-os különadót megfizetni. Értesítsd azon partnereid, akik érintettek a 3 millió Ft feletti kifizetés miatti különadóval, ugyanis nekik ezt az augusztusi járulékbevallásukban szerepeltetniük kell akkor is, ha még nem egyenlítették ki a számlád!

Ha az áfában alanyi mentes vagy, akkor arra azért figyelj, hogy az alanyi áfamentesség éves kerete maradt 12 millió Ft!

Tehát ha az év hátralévő részében is alanyi áfamentes akarsz maradni, és még számlázni is szeretnél, akkor ezt is vedd figyelembe! Ebben segítségedre van a Billingo vezérlőpultján található „Bevétel statisztika”:

Mivel közeleg a hónap vége, így mindenképpen érdemes konzultálni a könyvelőddel.

Jó tudni: ha nincs könyvelőd, és Te sem vagy az, akkor sürgősen keress egyet, mert sok múlhat egy megfelelő helyre tett X-en, és a bejelentések időben történő beadásán! A könyvelői kapacitás pedig véges.

Az alábbiak szerint készülj fel a könyvelői konzultációra

Mivel katásként maximum az áfás számláidat kellett könyvelni az áfabevalláshoz, alanyi áfamentesként pedig még ezeket sem, így ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb adózási formát megtaláld, számba kell venni, hogy milyen költségeid várhatóak az elkövetkező 4 hónapban és 2023-ban. (Tudjuk, hogy üveggömb nélkül ez nehéz lesz, de muszáj legalább közelítőleg meghatározni ezek összegét a legjobb döntés meghozatalához.) Például számold ki

  • Mennyi az anyagköltséged? (Legyen az alapanyag, amiből gyártasz valamit, vagy egyéb anyag: irodaszer, tisztítószer, üzemanyag, karbantartási anyagok, szerszámok, víz, gáz, áram, munkaruha, nyomtatvány, szakkönyvek, stb.)
  • Ha árukkal kereskedsz, akkor nézd meg, mennyit költesz árubeszerzésre, ezek szállítására, raktározására!
  • Mennyibe kerülnek a vállalkozásod működtetéséhez igénybe vett szolgáltatások? (Szállítás, bérleti díj, gépek, ingatlanok karbantartása, hirdetés, oktatás, utazás, útdíj, hulladékszállítás, távfűtés, alvállalkozók, tisztítás, takarítás, könyvelő, ügyvéd, hatósági díjak, őrzés-védelem, informatikus, telefon, internet, tagdíjak, bankköltség, biztosítás, reprezentáció, stb.)
  • Ha van vállalkozói hiteled, kölcsönöd, lízinged, akkor annak mennyi az éves fizetendő kamata?
  • Ha alkalmazottaid vannak és van könyvelőd, akkor azok költségét ő ki tudja számolni, de ha nincs könyvelőd, akkor tudnod kell, mennyi a bérköltséged (mennyi a bruttó bérük), a nekik adott költségtérítés, cafeteria, stb.
  • Milyen tárgyi eszközeid (nagy értékű gépek, berendezések, ingatlan, irodai felszerelések, járművek, stb.) vannak, melyeket a vállalkozásodba vettél és ezeknek mennyi most az értéke?

Ha ezeket összeírod, akkor már meg lehet nézni, hogy melyik adózási formával jársz a legkevésbé rosszul.

Egyéni vállalkozóként választhatsz

  • a vállalkozói személyi jövedelemadó és
  • az átalányadózás között.

Utóbbit akkor választhatod, ha az éves árbevételed nem haladja meg a minimálbér tízszeresét (2022.09.01.-2022.12.31. között ez a bevételi keret 8 millió Ft, tekintettel a tört évre).

Bejelenteni csak az átalányadózás választását kell. Aki ezt nem jelenti be, az automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint fog adózni.

A választást nemcsak az befolyásolja, hogy mennyi a bevételed és a kiadásod, hanem az is, hogy milyen jogviszonyban vagy egyéni vállalkozó:

  • saját jogú nyugdíj mellett (kiegészítő tevékenységként),
  • legalább 36 órás munkaviszony vagy nappalis tanulmányok mellett, vagy
  • főfoglalkozásúként folytatod az egyéni vállalkozást

Számold ki a Billingo Átalányadó Kalkulátorral, hogy jársz a legjobban!
Kiszámolom »

Ha esetleg egyéni vállalkozóként úgy döntesz, hogy befejezed a vállalkozást úgy, hogy 2022.08.31-én még katás egyéni vállalkozó vagy, 2022.09.01-jén pedig már ne legyél egyéni vállalkozó, akkor ehhez a webes ügysegéden a vállalkozói tevékenység megszűnésének napjához 2022.08.31. dátumot kell beírni.

Társaságként választhatsz

  • a kisvállalkozói adó (kiva), és
  • a társasági adó (tao) között.

Csak a kiva választása esetén kell bejelentést tenni. Aki nem jelenti be, hogy kiva szerint szeretne adózni, az automatikusan a társasági adó hatálya alá kerül át.

A választást itt is befolyásolja, hogy

  • milyen jogviszonyban vagy a cégben (főfoglalkozású társas vállalkozó, munkaviszony, megbízási jogviszony, kiegészítő tevékenység);
  • mennyi a cég bérköltsége, nyeresége;
  • szoktál-e osztalékot kivenni;
  • mennyit költesz beruházásra.

A cégeknek nyitómérleget kell készíteniük, melyben számba veszik a rendelkezésükre álló eszközöket:

  • immateriális javak (pl. vagyoni értékű jogok, szellemi termékek);
  • tárgyi eszközök (pl. ingatlanok, termelő gépek, járművek, üzemi és irodai gépek, berendezések, tenyészállatok, beruházások, tulajdoni részesedések más cégben, befektetett pénzügyi eszközök, tartósan adott kölcsönök);
  • készletek (pl. anyag, áru, félkész- és késztermékek, állatok);
  • követelések (pl. vevők, adott előlegek, adótúlfizetések, adott kölcsönök, járó osztalék, értékpapírok, adott kaució, költségvetés felé fennálló követelések – mondjuk már megítélt, de még ki nem utalt támogatások -, járó kártérítés);
  • pénzeszközök (2022.09.01-jén a bankokban, pénztárakban lévő pénz, csekkek, utalványok).

Ezután fel kell mérni ezek forrásait is:

  • jegyzett tőke, tőketartalék, stb.;
  • kapott kölcsönök, hitelek, lízingek egyenlege;
  • kapott előlegek, szállítói tartozások, költségvetés felé fennálló tartozások (pl. fizetendő adók);
  • halasztott bevételek.

A végén az eszközök és források összegének pontosan meg kell egyezniük. Ha a kettő között a felleltározás után különbség van, akkor ezt a különbséget az eredménytartalékban kell elszámolni.

Ezt a nyitómérleget a 2022.08.09-i kormányrendelet értelmében könyvvizsgálóval nem kell ellenőriztetni.

A társaságok dönthetnek úgy is, hogy a kata alól kikerülés miatt egyszerűsített végelszámolással megszüntetik a céget. (Például azért, mert átalányadós egyéni vállalkozóként kedvezőbb lenne az adózásuk.) Ebben az esetben sem kell a nyitómérleget könyvvizsgáltatni.

Fontos tudni, hogy az egyszerűsített végelszámolás 2022.09.30-ig történő bejelentése esetén a bejelentés napjától már lehet egyéni vállalkozó az addig korlátlanul felelős tag (például a bt. beltagja). Arra viszont ügyelni kell, hogy ha mégsem szűnik meg a cég, vagy felszámolásba fordul át az eljárás, akkor automatikusan törlik őt az egyéni vállalkozók nyilvántartásából.

Az egyes adózási formák jellemzőiről ITT találsz információkat:

A feladatokat, a hozzájuk tartozó nyomtatványokat, határidőket az alábbi táblázatba foglaltuk össze. 

Mentsd el, nyomtasd ki, aztán küldd tovább minden KATÁs ismerősödnek, partnerednek is!





FRISSÍTÉS: a Pénzügyminisztérium kiküldte állásfoglalását az Önkormányzatoknak, amely szerint a KATA alól kikerülőknek nem kell HIPA előlegbevallást beadniuk, a 2022. évre jutó iparűzési adójukat majd a '22HIPAK bevallásban kell szerepeltetniük. Ennek beadási határideje 2023. május 31-e. A táblázatokban korábban jelzett "HIPA előleg bevallása" elméletileg egyik önkormányzatnál sem kötelező, DE az ördög nem alszik: nem árt egyeztetni a helyi önkormányzattal erről, mert előfordulhat, hogy néhány ügyintézőhöz ez az információ nem jutott el. A táblázatokat javítottuk, így naprakészen letölthetők. :)

A fentiekből látható, hogy nemcsak a megfelelő adózási forma megtalálása nehéz, hanem azok bejelentése, bevallása is. Éppen ezért nagyon sok türelmet kívánunk mindenkinek!

A Billingo számlázóban szükséges beállításokról EBBEN a blogposztban írtunk részletesen! 

Mi töretlenül igyekszünk a hírleveleinkben, a blogon és a Facebookon is segíteni a munkád nem csak a mostani nehéz helyzetben, de a mindennapokban is.

Ránk számíthatsz!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top