Billingóznál? Segítünk váltani.

Billingóznál? Segítünk váltani.

Próbáld ki a vadiúj Billingo Számlázóköltöztetőt! Ráadásul jóváírjuk a még élő számlázó előfizetésedet is.

Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / SZJA, átalányadózás, TAO vagy …
Átalányadó - 2022.07.14. - 7 p. olvasás

SZJA, átalányadózás, TAO vagy KIVA - mit válassz a KATA után?

Fülöp Olga
Fülöp Olga Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője

Több tízezer kisvállalkozást érint az új KATA törvény változtatása, amelynek értelmében 2022. szeptember 1-től kiszorulnak a kedvező adónemből és új adózási formát kell választaniuk. Fülöp Olga segítségével körbejártuk a lehetőségeket.

SZJA, átalányadózás, TAO vagy KIVA - mit válassz a KATA után?

A kisadózók egy jelentős részét már 2021-től igencsak hátrányos változások érték a 3 millió forint feletti ugyanazon partnertől származó bevételekre fizetendő 40%-os KATA miatt. Ez a 2022. nyár közepén ledobott bomba az adónem teljes átalakításáról pedig akkorát robbant, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül.

Ha téged is érint ez a dolog, akkor biztosan elkezdtél már gondolkodni és számolgatni, hogy tudd mire is számíthatsz szeptembertől. A kulcsszó itt mindenképpen a SZÁMOLÁS, hiszen kizárólag konkrét bevételi és költség adatok birtokában tudunk csak eredményre jutni. Szóval meg kell nézni, hogy ugyanazon pamatérek esetén vajon melyik adózási formában mennyit fizetünk az államnak. Fontos, hogy jelen cikkemet végig olvasva sem fogod biztosan tudni, hogy számodra pontosan mi a legjobb. Viszont kapni fogsz egy átfogó képet a jelenlegi lehetőségeidről.

Tedd fel kérdéseid, és mi megválaszoljuk!
Lépj be a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportjába!

Nézzük hát, hogy a különféle vállalkozási formák esetén melyek a főszabályok, és milyen más, speciális adózási módokat választhatunk.

Katás egyéni vállalkozók (egyéni ügyvédek) lehetőségei

1. SZJA szerinti vállalkozói jövedelem szerinti adózás

Alap esetben minden egyéni vállalkozó az SZJA szerinti bevétel-költség alapú adózás alá esne. Tehát ha valaki kikerül a KATA hatálya alól, akkor főszabályként ezen adózás alá fog kerülni.

Fontos, hogy itt a főállású vállalkozók kötelezettek havonta a minimum járulékok fizetésére, ami az idei garantált bérminimumra vetítve kb. 120.000 forint. A mellékállású vállalkozóknak nem kell járulékokat fizetniük ebben az adózási módban. Ők csak az év végi nyereség után adóznak.

Év végén először 9% vállalkozói SZJA fizetésére vagyunk kötelezettek a nyereségünk után, majd pedig a maradék adózott eredményre jön még az osztalékadó, ami 15% SZJA-ból és 13% szociális hozzájárulási adóból áll. Ez utóbbinál ne felejtsük el, hogy van egy felső korlát, ami felett már nem kell megfizetni, illetve amiből levonhatjuk az év közben már a bérünk után befizetett szochót is.

2. Átalányadózás

Ez a speciális adózási mód főszabály szerint csak teljes évre lenne választható, viszont katából kilépés esetén eddig is át lehetett rá térni év közben is. Ennek az adónemnek fontos feltétele, hogy 24 millió forintnál (kiskereskedők esetén 120 milliónál) nem lehet több bevételünk se megelőző adóévben, se pedig tervezetten abban az évben, amelyikre választjuk. Év közben belépés esetén ez a keret természetesen ez napra pontosan arányosodik.

Az átalányadónak már a nevéből is kiderül, hogy a bevétel egy bizonyos százaléka lesz az átalányban megállapított jövedelem, amire az adót (15% SZJA, 18,5% TB és 13% szochó) fizetjük. Ennek mértéke tevékenységfüggő, de nagy többségében a 40%-os költséghányad, azaz 60%-os jövedelem lesz a kiinduló pont. De mindenképpen tanulmányozzuk az SZJA törvény 50-56. paragrafusait, ugyanis vannak olyan tevékenységek, ahol ennél jóval kedvezőbb a költséghányad (bizonyos kiemelt szolgáltatások esetén 80%, kiskereskedelem esetén 90%).

Fontos, hogy itt nincs év végi adó, hanem folyamatosan év közben kell fizetni az átalányban megállapított jövedelemre a járulékokat. Főállásúaknál itt is bejön a minimum szabály, azaz, ha a jövedelem kisebb lenne, mint a minimálbér, akkor legalább a minimálbér után fizetni kell. A mellékállásúaknál ez az adózási mód nem biztos, hogy nyerő lesz, ugyanis itt bizony nekik is járulékokat kell fizetni a jövedelmükre, míg a normál költség-elszámolós modellnél már láthattuk, hogy csak év végi adó van számukra.

2022-től az átalányadóban megállapított jövedelemre beépítettek egy 1.200e Ft-os adómentes sávot, ami főleg a kis bevételű mellékállásúak esetén egészen kedvező megoldást eredményez (40%-os költséghányadúak esetén 3.070e Ft-os bevételig nem is érte meg katázni, mert a 25e Ft-os katánál kedvezőbbre jött ki).

Billingo Átalányadó Kalkulátor

A Billlingo Átalányadó Kalkulátorral pillanatok alatt kiszámolhatod, hogy mennyi lesz a vállalkozás bevételei alapján fizetendő TB, SZJA és SZOCHO. Beállíthatod az adókedvezményeket, így a rendszer éves összesítésben és havi bontásban megadott bevételek esetén is valós adatokat ad és figyelembe veszi az adómentes sávot is. 


Átalányadó Asszisztens Plusz teljeskörűen segít az átalányadózásban

A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz nagy segítség lesz a KATA kényelméhez szokott átalányadós vállalkozásoknak, mert figyelembe veszi az adókedvezményeket és ezzel kiegészítve minden hónapban pontosan kalkulálja a fizetendő adót és járulékot, kiszámolja a helyi iparűzési adót, naprakészen vezeti az átalányadó és alanyi adómentes keretek alakulását, értesítést küld a kamarai hozzájárulás fizetésről és az átalányadós teendőkről és fizetendőkről. Sőt, még az 58-as bevallást is előkészíti, így már csak fel kell tölteni az ÁNYK-ba.

Katás betéti társaságok (egyéni cégek, közkereseti társaságok, ügyvédi irodák) lehetőségei

1. Társasági adó (TAO)

A cégek esetében ez a főszabály vagyis, ha valaki kikerül a KATA alól, akkor ezen törvény előírásai fognak rá vonatkozni.

Az egyéni vállalkozók SZJA alapú adózásához hasonlóan a főállású vállalkozókra itt is képbe kerül a minimumjárulék, míg a mellékállásúak csak év végi adót fizetnek.

Ez az adó a társasági adó, aminek mértéke 9%, és az osztalékadó mértéke is ugyanúgy 28% (figyelemmel a szochó felső korlátra!). Egyetlen jelentős különbség van az egyéni vállalkozókhoz képest, mégpedig az, hogy az osztalék a tulajdonosok döntésének kérdése. Vagyis nem kötelező kivenni minden évben, hanem akár több év nyeresége is felhalmozható és egyben is kivehető pár év múlva osztalékként (természetesen az adómérték mindig a kifizetésének adóévében aktuális szabályoknak megfelelő). Ezzel szemben az egyéni vállalkozónál ez nem opció, ott minden évben minden kis összegű eredményt kötelezően ki kell venni osztalékként.

2. Kisvállalati adó (KIVA)

Cégek esetében ez a speciális adózási mód évközben bármikor választható, tehát akár a katából való kilépéssel azonnal következő hónaptól áttérhetünk a kisvállalati adóra.

Ennek az adónak a mértéke 2022-től 10%, ami kiváltja a 9%-os társasági adót és a 13%-os szociális hozzájárulási adót. Tehát, akinél jelentős bérköltség van, ott nagyobb összegeket lehet rajta spórolni. De egy garantált bérminimumnál is elérhető jelenleg kb. havi 7.800 Ft megtakarítás.

Ennél az adózási módnál számos speciális előírás van, amelyek közül fontosnak tartom megemlíteni, hogy itt a nyereség utáni kivát akkor fizetjük, amikor az osztalék jóváhagyásra kerül. Illetve az iparűzési adón rengeteget tudnak spórolni a kivások, tehát sok esetben önmagában akár már ezért is megérheti váltani. Itt jegyezném még meg, hogy minden speciális adózási módban van speciális iparűzési adó számítási módszer is (ahogy a katásoknak, úgy az átalányadózóknak, és a kivásoknak is).

FONTOS! Egy kisadózó betéti társaság esetében bármelyiket is választjuk a fenti kettő adózási mód közül, a bevételi nyilvántartást el kell hagynunk és át kell térnünk a számviteli törvény hatálya alá. Ami azt jelenti, hogy leltárt és nyitómérleget is kell készíteni, amit a törvény szerint még könyvvizsgálóval is ellenőriztetni kell. Ez igaz arra az esetre is, ha egy Bt. átalakul társasági formaváltás keretében Kft-vé (ez is egy lehetőség). Viszont ha katából azonnal végelszámolás mellett dönt, akkor legalább a könyvvizsgálati kötelezettség nem terheli.

Végezetül pedig mindenképpen javaslom, hogy vedd igénybe szakember segítségét, aki a te konkrét számaid ismeretében tud kalkulálni a fenti adózási módokra! Ennek alapján feketén-fehéren látható lesz számodra számszakilag is, hogy mi lehet a legjobb döntést amit meg tudsz hozni jelen körülmények között.

Máshol számlázol? Válts Billingóra és jóváírjunk a még hátralévő előfizetésedet! 

Más számlázóban lévő előfizetésed hátralévő időszakát a számodra leginkább megfelelő Billingo előfizetésben írjuk jóvá. Kérésedet jelezd ügyfélszolgálatunknak a hello@billingo.hu címen, kollégáink a tökéletes opció kiválasztásában is segítenek.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top