WOOW, még az átalányadó bevallásban is segít az új Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz

Adózás, NAV 2022.08.26. - 9 p. olvasás

Megígértük, és ezt is megcsináltuk: íme az Átalányadó Asszisztens Plusz, ami egészen az utolsó előtti gombnyomásig minden átalányadózással kapcsolatos feladatod intézésében segít. Igen, jól olvasod, akár az átalányadós bevallást is teljes mértékben előkészíti és a kezed alá dolgozik az adózással kapcsolatos teendők figyelésével vagy az adófizetési és egyéb átalányadós értesítésekkel is. Gyere, nézd meg, milyen egyszerű lesz a Billingóval átalányadózni.

Átalányadó Asszisztens Plusz - teljeskörű segítség az átalányadózásban

Az Átalányadó Asszisztens Plusz a már korábban bemutatott Átalányadó Asszisztens bővített változata, ami a lehető legsokoldalúbb támogatást nyújtja az átalányadózásban. 

Neked csak számlázni kell, az Átalányadó Asszisztens Plusz szinte minden mást elintéz helyetted, automatikusan kiszámolja az adó- és járulékterheket minden adókedvezmény figyelembevételével, előkészíti a bevallást, valamint értesítőket küld a fizetési határidőkről és a pontos befizetendő adókról is. 

Egy olyan egyszerű és átlátható rendszert ad az átalányadós vállalkozásod vezetéséhez, amiben mindenre egy helyen kapsz megoldást, ami csak az átalányadózással kapcsolatban felmerülhet:

  • fizetendő adók és járulékok havi, negyedéves és éves bontásban
  • 58-as bevallások kötegelt letöltése
  • adó- és járulékkedvezmények havi, negyedéves és éves bontásban
  • átalányadó és AAM éves keret vizuális jelzése 
  • figyelmeztetés keretelérés előtt és túllépés esetén
  • letölthető excel értesítők
  • átlátható és automatikus kalkulációk
  • fontos teendők és ellenőrző listák vállalkozóknak és könyvelőknek
  • számlák és utalások automatikus összepontozása
  • kötelező fizetendők
  • automatikus értesítők
  • átalányadós tudástár
  • teljes kontroll és átláthatóság minden felett
  • más számlázóval kiállított számlák felrögzítése
  • helyi iparűzési adó kalkuláció letölthető excel összesítővel
  • iparkamarai hozzájárulás kijelzése
  • szüneteltetési időszakok jelzésének lehetősége
  • nincs szükség könyvelőprogramra
  • MobilAPPról bárhonnan elérhető
  • korlátlan felhasználó

Már máshol számlázol?

Válts Billingóra, jelezd az ügyfélszolgálatnak és a máshol már korábban kifizetett előfizetés díjának maradék hónapjait jóváírjuk. Más számlázóban lévő előfizetésed hátralévő időszakát tehát a számodra leginkább megfelelő Billingo előfizetésben írjuk jóvá. Kérésedet jelezd ügyfélszolgálatunknak a hello@billingo.hu címen, kollégáink a tökéletes opció kiválasztásában is segítenek.

Tudtad?
A Billingo Business csomagunkban is szereplő Átalányadó Asszisztens Plusz Billingo MobilAPP-on is elérhető, így bármerre is jársz, iOS és Android mobilon és tableten is bármikor, bárhol, hihetetlen egyszerűen követheted nyomon az átalányadós infókat és teendőket.

Nézzük, mi mindenben támogat a Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz

Automatikusan kiszámolja a fizetendő TB-t, SzocHo-t

A Billingóban kiállított és fizetettre állított számlák alapján az Átalányadó Asszisztens automatikusan kiszámolja, hogy mennyi adót és járulékot kell fizetni. Az adatok garantáltan mindig naprakészek és akár már tárgyhót követő 1-én elérhetők, hogy a 12-ig esedékes befizetést biztosan el tudd indítani. 

Máshol is számlázol?
A más számlázóval kiállított számlák adatait egyszerűen betöltheted a Billingóba, így a rendszer azokat is figyelembe veszi a kalkulációk során.

Fontos!
A pontos adatokhoz kiemelten fontos a pénzügyi teljesítések naprakész vezetése, azaz a számlák fizetettre állítása, ha beérkezik az utalás. A legjobb, hogy a Billingóban erre is van már automatikus megoldás, a Bankszinkron.

Kösd össze a Billingo fiókot a bankoddal, így

  • a pénzügyi tranzakciók a fiókodban is megjelennek
  • a rendszer automatikusan összepontozza a számlát a hozzá tartozó utalással
  • és automatikusan fizetettre is állítja a számlát.

Ez azért jó, mert így az Átalányadó Asszisztensben megjelenő adatok teljesen automatikusan frissülhetnek, azok havi, negyedéves és éves bontásban is elérhetők, az Excel összesítők pedig letölthetők.

És van még egy jó hír is! 

Az Átalányadó Asszisztens Pluszt is tartalmazó Billingo Business előfizetésben a Bankszinkron is elérhető, és a 11 legnépszerűbb bankkal és pénzintézettel összeköthető. Köztük: CIB Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, K&H Bank, UniCredit Bank, MKB Bank, OTP Bank, Revolut, PayPal, Takarékbank, Wise.

Automatikusan, az adómentes sávval kalkulálja az SZJA-t

A személyi jövedelemadó fizetése negyedévente esedékes, de a Billingóban havi, negyedéves és éves bontásban is láthatók az adatok. Az összesítő pedig Excelben is letölthető.

Böröczky Zsuzsi, a kisvállalati adózás szakértője a Billingo könyvelői kerekasztal-beszélgetésben is elhangzott javaslata szerint is jó ötlet havonta fizetni a SZJA-t, mert így az adott hónapban befolyt bevételekből minden adót (kivéve a HIPÁt) teljesítünk, a többivel pedig szabadon gazdálkodhatunk. Ez a megoldás nagyban hasonlít a KATÁzás során megszokott gyakorlathoz. 

 A beállítások alapján figyelembe veszi az adó- és járulékkedvezményeket

Az átalányadózás egyik legnagyobb előnye a KATA adónemhez képest, hogy a különböző havi adó- és járulékkedvezmények is érvényesíthetők az adóhatóságtól. Ez éves szinten akár több százezer forintot is jelenthet, így semmiképpen nem szabad az asztalon hagyni. 

A Billingóban havi, negyedéves és éves bontásban is elérhetők az adatok és Excelbe is exportálhatók. 

Ez azért nagyon hasznos, mert pontosan és előre felkészülhetsz a ténylegesen utalandó összegre.

Billingo tipp: Mindenképpen egyeztess a könyvelőddel és/vagy adószakértővel, hogy a lehető legtöbb adó- és járulékkedvezményt érvényesíthesd.

Facebookon is érdeklődhetsz szakértőinknél!
Csatlakozom a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoporthoz!

Naprakészen mutatja az átalányadó és AAM keret alakulását

A kiszámlázott és pénzügyileg teljesített számlák változásaival folyamatosan módosul a még rendelkezésre álló átalányadó keret, valamint az ügyletszerűen teljesített számlák alapján az alanyi adómentes (AAM) keret is. Az adatok pedig a MobilAPP-ban is kényelmesen, egyszerűen elérhetők. Az Átalányadó Asszisztens ennek változásait is naprakészen, külön kalkulációban, vizuálisan és összegszerűen is mutatja, automatikusan aktualizálja és zöld, sárga és piros színek változásával jelzi, hogy a felhasznált keret a határhoz közelít. 

Ez azért jó, mert nem kell folyton a felhasználható keretek miatt aggódni, a Billingo felületén mindig naprakészen látszódnak az adatok, anélkül, hogy ehhez a könyvelőt fel kellene hívni.

További előny, hogy manuálisan rögzíthető az alanyi adómentesség kezdő dátuma, így a korábban, KATA alatt, alanyi adómentesen számlázott összegeket is figyelembe tudja venni a rendszer. 

Ugyanígy a máshol kiállított alanyi adómentes számlák vagy pl. az adószámos magánszemélyként befolyt ingatlanbérbeadásból származó alanyi adómentes jövedelem manuális rögzítése esetén is aktualizálja a rendszer az AAM keretet.

Figyelembe veszi a szüneteltetést

Az Átalányadó Asszisztens Pluszban akkor is pontos adatokat látsz, ha szünetelteted az átalányadós vállalkozásodat, mert a rendszer a szünetelő időszakokat is figyelembe veszi az éves fizetendők esetén. Sőt, ez idő alatt is értesítést küld az utalandókról vagy teendőkről.

Kiszámolja a fizetendő HIPÁt

A helyi iparűzési adó évente 2 alkalommal, márciusban 15-i és szeptember 15-i határidővel iparűzési adó előlegként fizetendő az előző év eredményei alapján. Mértékét az önkormányzat határozza meg. 

A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz havi bontásban mutatja a felmerülő HIPA kötelezettségeket a fenti adóelőlegek meghatározásához és óriási segítség ad a május 31-ig benyújtandó bevallás elkészítéséhez is.

A rendszerbe belépve mindig látni lehet a fizetendőt, az adatok Excel összesítővel le is tölthetők. A legjobb pedig, hogy e-mailben értesítést is küld a Billingo, hogy biztosan tartani tudd a határidőket. 

Látod, ha aktuális a kamarai hozzájárulás befizetése

Minden év március 31-ig (ill. év közbeni indulás esetén az alakulástól számított 5 napon belül) kötelezően fizetendő a kamarai hozzájárulás 5000 Ft-os összege. Az Átalányadó Asszisztens Pluszban ez a fizetendő is megjelenik a teendők között, a rendszer pedig automatikus értesítét is küld, ha esedékessé válik. 

Ez azért jó, mert biztosan nem felejted el befizetni, így megelőzheted a NAV felszólítást, aminek már csak a behajtási költsége +5000 Ft.

Automatikusan előkészíti az 58-as bevallást 

A Billingo a számlaadatok alapján teljesen automatikusan készíti el a havi bevallás teljes adatállományát, benne minden szükséges információval. Az XML-t csak le kell tölteni, majd az ÁNYK-ba beolvasva néhány kattintással beküldhető a NAV felé. 

Billingo tipp: A könyvelőd a fájlt a Könyvelői fiókjából bármikor letöltheti, ellenőrizheti és intézheti a bevallást. Így a saját tevékenységedre koncentrálhatsz, miközben tudod, hogy a könyvelésed rendben van.

A bevallás fix adatait (pl. személyes adatok) elég csak egyszer megadni, a rendszer megjegyzi és a következő hónapokban automatikusan kitölti azokat. Ezzel is rengeteg időt megspórolsz. 

Havi ellenőrző- és teendőlistákat állít össze

Az Átalányadó Asszisztens Plusz fejben tartja a kötelező havi teendőket is, a bevallási és befizetési feladatokról pipálható listákat készít, így mindig tudni fogod, hogy mi mindenre kell figyelni, hogy semmilyen átalányadózással kapcsolatos feladat ne maradjon el.

Ez azért is jó, mert az átalányadós teendőkhöz hasznos segédinformációkat is kapsz a bevallás számával és az utaláshoz szükséges bankszámlaadatokkal, így ezeket sem kell újra és újra kikeresni.

Automatikus értesítéseket küld a fizetendőkről és beküldendőkről

Jó asszisztensként a Billingo kéz alá dolgozik, e-mailben értesítőket küld 

  • a havi és éves fizetendőkről
  • a bevallásokról
  • kamarai hozzájárulásról

Ez óriási segítség, ha a mindennapi hajtásban a megrendelések teljesítésére szeretnél koncentrálni, és az egész hónapra vonatkozóan, napra pontosan előre szeretnéd látni, hogy milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségeid vannak. Anélkül, hogy ehhez be kellene lépned a Billingóba vagy fel kellene hívnod a könyvelőt. 


Elindult mindenre kiterjedő Billingo Átalányadó tudástár 

Az átalányadózás a legtöbbek számára egy teljesen új adónem, de egy kevés tanulással és utánajárással gyorsan képbe kerülhetünk. A Billingóban ehhez is minden segítséget megtalálsz a blogban, a Youtube csatornánkon vagy a Facebook oldalunkon.

Heteken belül pedig érkezik a Billingo Átalányadó tudástár az Átalányadó Asszisztens menüpontba, ahol minden átalányadózással kapcsolatos információt egy felületen elérsz majd cikkek és videók formájában.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz-szal tehát teljeskörű támogatást és egy komplex eszközt kapsz a vállalkozásod átlátható vezetéséhez, számlázásához, könyvelésének támogatásához, és a könyvelővel való együttműködéshez. Vagy, ha kellően felkészült vagy, akár a bevallás beadásához is. 

Válaszd ki a számodra ideális Átalányadó Asszisztens Plusz előfizetést!

Megnézem az előfizetéseket »

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top