Legfontosabb számlázási teendők a KATA változással kapcsolatban

Billingo hírek 2022.07.22. - 5 p. olvasás

Az új KATA törvény bevezetése nem várt helyzetet teremtett a nyárra, és a Billingóval számlázó KATÁsok kb. 90%-ának adónemet és/vagy vállalkozási formát is váltani kell, ami a számlázást is befolyásolja.

A Billingo csapattal minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy megkönnyítsük nektek a váltást és a továbblépést. Olvass tovább, összeszedtük a legfontosabb teendőket az átállással kapcsolatban és természetesen választ kapsz minden, a Billingo előfizetésedet érintő kérdésre is. 

KATÁs maradsz? Veled együtt örülünk

Ha Rád nem vonatkozik az új KATA törvény miatti korlátozás, akkor az a számlázásodat semmilyen módon nem befolyásolja. Semmilyen teendőd nincs, és rád a poszt további része sem vonatkozik. 

Átalányadóra váltasz? Mutatjuk a szeptember 1-én aktuális teendőket

Amennyiben szeptember 1-től átalányadósként vállalkozol tovább, fontos hogy ezt a számláidon is jelöld. 

Teendők szeptember 1-én:

  1. A Beállítások/Profil és cégadatok menüpontban vedd ki a pipát a Kisadózó vagyok sorból, hogy ne jelenjen meg a számláidon a kisadózó felirat többé. 
  2. Ugyanitt pipáld be helyette az Átalányadózó vagyok sort, hogy a rendszer számolni tudja a fizetendő járulékokat és adókat, valamint az átalányadó és AAM keretedet. Olvass többet az Átalányadó Asszisztensről ITT.
  3. Töröld ki a számlaismétlődéseket, nehogy rossz adatokkal állítsa ki őket a rendszer. (pl. ne szerepeljen rajta a kisadózó kifejezés) Ha az új adónemmel kiállítottad a számlákat, akkor állítsd be ismét a számlaismétlődéseket is, onnan pedig minden megy tovább automatán.
  4. Ellenőrizd, hogy milyen megjegyzések szerepelnek a számlákon. A Beállítások/Bizonylat beállítások/Bizonylattömbök menüponton belül, az adott számlatömböt szerkesztve töröld ki azokat az egyedi mezőket, amelyek a kisadózásra vonatkoznak.

A korábbi számlatömbben folytathatod a számlázást

Az adónem változtatása nem indokolja, hogy új számlatömbre válts. A fentiek elvégzésével a Billingód érzékeli, hogy megváltoztak az adózásra vonatkozó szabályok és annak megfelelően állítja ki a számlákat, és vezeti az aktuális adatokat az Átalányadó Asszisztensben is. 

Természetesen ha új számlatömböt szeretnél nyitni, erre is lehetőséged van. Basic, Standard és Pro előfizetőként bármennyi számlatömböt nyithatsz.

Cégre váltasz? A Billingódat akkor is megtarthatod

Amennyiben megszünteted a Katás egyéni vállalkozásodat és cégként (kft, bt, zrt) folytatod tovább, akkor hozz létre egy új Billingo profilt (vezérlőpult jobb felső sarkában kattints a vállalkozásod nevére, majd válaszd az Új profil létrehozása menüt), így a meglévő előfizetésedet tovább tudod vinni. 

Ezt követően jelezd ügyfélszolgálatunknak az új céged adatait és áttesszük a meglévő, hátramaradt előfizetésedet az új cégedre, majd megszüntetjük a katás vállalkozásodon azt, hogy gond nélkül számlázhass ugyanúgy tovább a megszokott csomagoddal. 

Jelezd a Billingo ügyfélszolgálatának e-mailben, hogy 

  • milyen változás lesz a vállalkozásban
  • milyen e-mail címre regisztráltad a korábbi vállalkozásodat (ha új fiókot regisztráltál, annak e-mail címét is írd meg) 
  • mire változik a vállalkozás neve és adószáma,
  • milyen előfizetésed van jelenleg és meddig érvényes. 

Fontos! A változással módosul a fiók előfizetője is, így az a változást követően a céghez tartozik majd, a katás egyéni vállalkozás előfizetése megszűnik majd. 

Munkatársaink mindenkinek segítenek átvinni az élő előfizetést az új vállalkozási forma szerint. Ezzel is szeretnénk segíteni nektek ebben a feszült helyzetben. 

Mi lesz a KATÁsként rögzített számlákkal és adatokkal? 

Mindegy, hogy átalányadósként vagy cégként billingózol tovább, a Billingo fiókodban korábban rögzített számlák továbbra is elérhetőek lesznek (az érvényes előfizetésnek megfelelően) és a KATA Asszisztens is megmarad. 

Új cég esetén az új vállalkozás új profil alá kerül, a korábbi profil free csomagba kerül, az adatokat pedig 2022. december 31-ig eléred.

Megérkezett az Átalányadó Asszisztens

A hirtelen jön KATA változás rengeteg bizonytalanságot okozott, ezért fontosnak tartjuk, hogy a Billingóra ebben az időszakban is biztos pontként számíthass. 

Még az új KATA törvény hatályba lépése előtt, speciális és dinamikus kalkulátorokkal érkezik Billingo Átalányadó Asszisztens, amelynek segítségével bármikor, pontosan látod az adott hónapban fizetendő adóterheket, járulékokat és pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy áll az adott évben az átalányadó és az alanyi adómentes (AAM) kereted. 

Az Átalányadó Asszisztens minden Basic, Standard és Pro előfizetésben, valamint a régi típusú KATA előfizetésben is elérhető lesz, extra felár nélkül.

Olvass róla többet a blogban => 

Átalányadó Asszisztens Plusz teljeskörűen segít átalányadózásban

A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz nagy segítség lesz a KATA kényelméhez szokott átalányadós vállalkozásoknak, mert figyelembe veszi az adókedvezményeket és ezzel kiegészítve minden hónapban pontosan kalkulálja a fizetendő adót és járulékot, kiszámolja a helyi iparűzési adót, naprakészen vezeti az átalányadó és alanyi adómentes keretek alakulását, értesítést küld a kamarai hozzájárulás fizetésről és az átalányadós teendőkről és fizetendőkről. Sőt, még az 58-as bevallást is előkészíti, így már csak fel kell tölteni az ÁNYK-ba.

A Billingo hírlevélben, blogon és Facebook oldalunkat folyamatosan frissítjük, jövünk a legújabb információkkal, tippekkel és eszközökkel, hogy még egyszerűbbé tegyük az átállást. 

A Billingo család most is összetart!

Máshol számlázol? Válts Billingóra, és jóváírjunk a még hátralévő előfizetésedet! 

Más számlázóban lévő előfizetésed hátralévő időszakát a számodra leginkább megfelelő Billingo előfizetésben írjuk jóvá. Kérésedet jelezd ügyfélszolgálatunknak a hello@billingo.hu címen, kollégáink a tökéletes opció kiválasztásában is segítenek.


Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top