Breaking News: Megérkezett a Billingo Átalányadó Asszisztens

Adózás, NAV 2022.08.08. - 6 p. olvasás

Máris megérkezett az Átalányadó Asszisztens a Billingóba, amivel bármikor láthatod az adott hónap alapján fizetendő adókat, járulékokat, valamint az átalányadó és alanyi adómentes kereted alakulását is. Megígértük és kiemelt prioritásként kezelve még az új KATA törvény hatályba lépése előtt át is adtuk. Átalányadósként garantáltan imádni fogod.

Mi az az Átalányadó Asszisztens? 

Az Átalányadó Asszisztens kifejezetten az átalányadózást választó egyéni vállalkozások adminisztrációs terheit teszi egyszerűbbé és átláthatóvá. A szolgáltatás segítségével bármikor, pontosan látod az adott hónapban fizetendő TB, SZJA és SZOCHO összegét és pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy áll az adott évben az átalányadó és az alanyi adómentesség (AAM) kereted. 

Óriási segítség a bevalláshoz neked és a könyvelődnek

Az Átalányadó Asszisztens óriási segítség lesz a mindennapokban, mert

  • pillanatok alatt átlátod az adott hónapban aktuális adóterheidet,
  • pontosan látod a fizetendő járulékokat,
  • a könyvelőd hívása nélkül is tudni fogod a fizetendő adó mértékét, 
  • az adatokra támaszkodva akár magad is intézheted a bevallást és a járulékok számítását (Csak abban az esetben, ha tisztában vagy a bevallás menetével, feltételeivel és az aktuális adókedvezményeidet, az iparűzési adó mértékét és az emelt szochót is figyelembe tudod venni a bevallásban. Egyéb esetben kérd könyvelő segítségét!)
  • támogathatod a könyvelőd munkáját, mert a listákat Excelben exportálhatod vagy könyvelői hozzáféréssel a könyvelő is letöltheti a Könyvelői fiókon keresztül. 

Az átalányadózás lényegesen több adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra, mint a KATA adónem, ezért a fenti előnyök mellett is javasoljuk, hogy kérdkönyvelő segítségét a havonta fizetendő járulékok és negyedévente esedékes bevallás elkészítéséhez. 

Személyre szabott, automatikus kalkulációk

Ahhoz, hogy a Billingo Átalányadó Asszisztensed a lehető legpontosabb adatokkal segítse a munkádat, szabd minél inkább testre a beállítások segítségével. 

Állítsd be 

  • az átalányadózás kezdetét
  • a költséghányadot (40% alapesetben, 80% egyes tevékenységi körök esetén, 90%, ha kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzel)
  • a vállalkozói státuszodat (főállás, mellékállás vagy nappali tagozatos hallgató, nyugdíjas)
  • a főtevékenységedhez tartozó minimum bér alapját (minimálbér, garantált bérminimum, a tevékenységi körhöz kötött végzettségtől függően)
  • alanyi adómentességet választottál-e (igen, nem)

A vállalkozásodra szabott adatokkal a kalkulátor a lehető legpontosabban és dinamikusan számolja ki a fizetendő járulékokat és adókat. 

Naprakész átalányadó és alanyi adómentes (AAM) kalkulátorok

Az Átalányadó Asszisztensben automatikusan frissülnek az adatok, amint egy új számlát állítasz ki. Az aktuális keretekbe nem kerülnek bele a díjbekérők, a piszkozatszámlák és a pénzügyileg nem rendezett bizonylatok sem. 

Az Átalányadó kalkulátor segít nyomon követni az adott évben még rendelkezésre álló átalányadó keretedet (24 millió Ft, vagy kiskereskedelem esetén 120 millió Ft). A számláid alapján pedig automatikusan kiszámolja a hónapban és negyedévben fizetendő adó összegét, korrigálva az éves adómentes kerettel, amennyiben a számlákat fizetettre állítottad. Utóbbit akkor is megteszi, ha a fizetettre állítást a Bankszinkronod automatikusan tette meg helyetted.

Billingo tipp: Kösd össze a Billingódat a bankoddal. A Bankszinkron segít összepárosítani az utalási tranzakciókat a számlákkal, így mindig naprakész lesz a számlák kiegyenlítése és a lehető legpontosabb adatokat látod a kalkulációkban is.

Az AAM (alanyi adómentes) kalkulátorod az adott évben kiállított számlákat mutatja, és figyelmeztet, ha a kiszámlázott összeg megközelíti a 12 millió Ft-os áfamentes keretet. 

Az átalányadó és az AAM keret kalkulátorban is színes sáv mutatja az adott adóévben, adott keretben még számlázható összeget. Ahogy szűkül a keret, úgy vált sárgára, majd pirosra a kalkulátorban a sáv színe is.

Fontos! Ellenőrizd minden hónapban az átalányadó és AAM kereted alakulását, így biztosan nem érhet meglepetés. Már a sárga sáv elérésekor érdemes egyeztetned a könyvelőddel, mert az átalányadó keret átlépését követően adózási formát kell váltanod, az AAM kereted átlépése esetén pedig áfakörössé válsz, és áfafizetési kötelezettséged keletkezik. 

Billingo tipp: Ha mégis átléped az alanyi adómentesség határát és áfakörössé válsz, a rendszer akkor is segít a fizetendő ÁFA kiszámításában. A becsült, fizetendő áfát a Vezérlőpulton is nyomon követheted.

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz, ha átalányadózással kapcsolatos kérdésed van.

Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoport

Manuálisan változtatható eredmények

Az Átalányadó Asszisztens akkor is támogat, ha a Billingo mellett máshol is számlázol. A számlák értékét manuálisan is hozzáadhatod a listához és ki is veheted a Billingóval kiállított bizonylatokat, ha szeretnéd. Így a kalkulátorban mindig a valós eredményeket látod. 

Az Átalányadó Asszisztens rendkívüli segítség a KATA adózás minimális adminisztrációjához szokott vállalkozásoknak és a könyvelőknek is, mert az asszisztensben elérhető adatokról nem kell külön tájékoztatni az ügyfeleket. A fejlesztések azonban itt még nem érnek véget. Olvass tovább!

Hogyan lehet Átalányadó Asszisztensed? 

Az Átalányadó Asszisztens minden Basic, Standard és Pro (valamint még élő régi típusú KATA) előfizetésben elérhető már havi 790 Ft+áfától. 

Az Átalányadó Asszisztens megjelenítéséhez a Beállítások/Profil/Cégadatok menüpontban, a Vállalkozási forma szekcióban válaszd ki az Átalányadós vagyok lehetőséget. 


Az Átalányadó Asszisztens máris megjelenik a menüben és a számlalistád tetején is. 

Nincs még Billingo előfizetésed, de szeretnél egy Átalányadó Asszisztenst? 

Regisztrálj néhány perc alatt » 

Hamarosan még több funkcióval érkezik az Átalányadó Asszisztens Plusz

TB és SZJA kedvezmények

Az átalányadózás egyik nagy előnye a KATÁhoz képest, hogy különböző személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási kedvezményekre is jogosít. Kollégáink jelenleg is azon dolgoznak, hogy a kedvezményeket is figyelembe tudja venni a rendszer. 

Jön a HIPA számítás

Az átalányadó mellett fontos információ a fizetendő iparűzési adó mértéke is, így rövidesen ennek integrálásával is további óriási lépést tehetünk az átláthatóbb átalányadózás felé vezető úton. 

Kimutatások a bevallás készítéséhez

Kiemelt célunk, hogy a KATÁnál bonyolultabb átalányadózás kapcsán a vállalkozások és könyvelőik feladatait is egyszerűsítsük. Ezért a tervek között szerepel még

  • az automatikus értesítések kialakítása, amely a bevallási és fizetési kötelezettségekről küld információkat, 
  • az átalányadó bevallás készítését támogató kimutatás, ami a bevallások elkészítését támogatja, 
  • a bővített és letölthető Excel táblázat, amely a bevallások összeállításában lesz óriási segítség. 

    Billingo frissítés: ha az azóta szédületes népszerűségnek örvendő Átalányadó Asszisztens Plusz működési elvére kíváncsi vagy, ITT összeszedtünk neked minden infót!

Átalányadós vagy? Az Átalányadó Asszisztens neked való! 


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top