Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Breaking News: Megérkezett a B…
Átalányadó - 2022.08.08. - 6 p. olvasás

Breaking News: Megérkezett a Billingo Átalányadó Asszisztens

Máris megérkezett az Átalányadó Asszisztens a Billingóba, amivel bármikor láthatod az adott hónap alapján fizetendő adókat, járulékokat, valamint az átalányadó és alanyi adómentes kereted alakulását is. Megígértük és kiemelt prioritásként kezelve még az új KATA törvény hatályba lépése előtt át is adtuk. Átalányadósként garantáltan imádni fogod.

Megérkezett a Billingo Átalányadó Asszisztens

Mi az az Átalányadó Asszisztens? 

Az Átalányadó Asszisztens kifejezetten az átalányadózást választó egyéni vállalkozások adminisztrációs terheit teszi egyszerűbbé és átláthatóvá. A szolgáltatás segítségével bármikor, pontosan látod az adott hónapban fizetendő TB, SZJA és SZOCHO összegét és pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy áll az adott évben az átalányadó és az alanyi adómentesség (AAM) kereted. 

Óriási segítség a bevalláshoz neked és a könyvelődnek

Az Átalányadó Asszisztens óriási segítség lesz a mindennapokban, mert

 • pillanatok alatt átlátod az adott hónapban aktuális adóterheidet,
 • pontosan látod a fizetendő járulékokat,
 • a könyvelőd hívása nélkül is tudni fogod a fizetendő adó mértékét, 
 • az adatokra támaszkodva akár magad is intézheted a bevallást és a járulékok számítását (Csak abban az esetben, ha tisztában vagy a bevallás menetével, feltételeivel és az aktuális adókedvezményeidet, az iparűzési adó mértékét és az emelt szochót is figyelembe tudod venni a bevallásban. Egyéb esetben kérd könyvelő segítségét!)
 • támogathatod a könyvelőd munkáját, mert a listákat Excelben exportálhatod vagy könyvelői hozzáféréssel a könyvelő is letöltheti a Könyvelői fiókon keresztül. 

Az átalányadózás lényegesen több adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra, mint a KATA adónem, ezért a fenti előnyök mellett is javasoljuk, hogy kérdkönyvelő segítségét a havonta fizetendő járulékok és negyedévente esedékes bevallás elkészítéséhez. 

Személyre szabott, automatikus kalkulációk

Ahhoz, hogy a Billingo Átalányadó Asszisztensed a lehető legpontosabb adatokkal segítse a munkádat, szabd minél inkább testre a beállítások segítségével. 

Állítsd be 

 • az átalányadózás kezdetét
 • a költséghányadot (40% alapesetben, 80% egyes tevékenységi körök esetén, 90%, ha kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzel)
 • a vállalkozói státuszodat (főállás, mellékállás vagy nappali tagozatos hallgató, nyugdíjas)
 • a főtevékenységedhez tartozó minimum bér alapját (minimálbér, garantált bérminimum, a tevékenységi körhöz kötött végzettségtől függően)
 • alanyi adómentességet választottál-e (igen, nem)

A vállalkozásodra szabott adatokkal a kalkulátor a lehető legpontosabban és dinamikusan számolja ki a fizetendő járulékokat és adókat. 

Naprakész átalányadó és alanyi adómentes (AAM) kalkulátorok

Az Átalányadó Asszisztensben automatikusan frissülnek az adatok, amint egy új számlát állítasz ki. Az aktuális keretekbe nem kerülnek bele a díjbekérők, a piszkozatszámlák és a pénzügyileg nem rendezett bizonylatok sem. 

Az Átalányadó kalkulátor segít nyomon követni az adott évben még rendelkezésre álló átalányadó keretedet (24 millió Ft, vagy kiskereskedelem esetén 120 millió Ft). A számláid alapján pedig automatikusan kiszámolja a hónapban és negyedévben fizetendő adó összegét, korrigálva az éves adómentes kerettel, amennyiben a számlákat fizetettre állítottad. Utóbbit akkor is megteszi, ha a fizetettre állítást a Bankszinkronod automatikusan tette meg helyetted.

Billingo tipp: Kösd össze a Billingódat a bankoddal. A Bankszinkron segít összepárosítani az utalási tranzakciókat a számlákkal, így mindig naprakész lesz a számlák kiegyenlítése és a lehető legpontosabb adatokat látod a kalkulációkban is.

Az AAM (alanyi adómentes) kalkulátorod az adott évben kiállított számlákat mutatja, és figyelmeztet, ha a kiszámlázott összeg megközelíti a 12 millió Ft-os áfamentes keretet. 

Az átalányadó és az AAM keret kalkulátorban is színes sáv mutatja az adott adóévben, adott keretben még számlázható összeget. Ahogy szűkül a keret, úgy vált sárgára, majd pirosra a kalkulátorban a sáv színe is.

Fontos! Ellenőrizd minden hónapban az átalányadó és AAM kereted alakulását, így biztosan nem érhet meglepetés. Már a sárga sáv elérésekor érdemes egyeztetned a könyvelőddel, mert az átalányadó keret átlépését követően adózási formát kell váltanod, az AAM kereted átlépése esetén pedig áfakörössé válsz, és áfafizetési kötelezettséged keletkezik. 

Billingo tipp: Ha mégis átléped az alanyi adómentesség határát és áfakörössé válsz, a rendszer akkor is segít a fizetendő ÁFA kiszámításában. A becsült, fizetendő áfát a Vezérlőpulton is nyomon követheted.

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz, ha átalányadózással kapcsolatos kérdésed van.

Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoport

Manuálisan változtatható eredmények

Az Átalányadó Asszisztens akkor is támogat, ha a Billingo mellett máshol is számlázol. A számlák értékét manuálisan is hozzáadhatod a listához és ki is veheted a Billingóval kiállított bizonylatokat, ha szeretnéd. Így a kalkulátorban mindig a valós eredményeket látod. 

Az Átalányadó Asszisztens rendkívüli segítség a KATA adózás minimális adminisztrációjához szokott vállalkozásoknak és a könyvelőknek is, mert az asszisztensben elérhető adatokról nem kell külön tájékoztatni az ügyfeleket. A fejlesztések azonban itt még nem érnek véget. Olvass tovább!

Hogyan lehet Átalányadó Asszisztensed? 

Az Átalányadó Asszisztens minden Basic, Standard és Pro (valamint még élő régi típusú KATA) előfizetésben elérhető már havi 790 Ft+áfától. 

Az Átalányadó Asszisztens megjelenítéséhez a Beállítások/Profil/Cégadatok menüpontban, a Vállalkozási forma szekcióban válaszd ki az Átalányadós vagyok lehetőséget. 


Az Átalányadó Asszisztens máris megjelenik a menüben és a számlalistád tetején is. 

Nincs még Billingo előfizetésed, de szeretnél egy Átalányadó Asszisztenst? 

Regisztrálj néhány perc alatt » 

Hamarosan még több funkcióval érkezik az Átalányadó Asszisztens Plusz

TB és SZJA kedvezmények

Az átalányadózás egyik nagy előnye a KATÁhoz képest, hogy különböző személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási kedvezményekre is jogosít. Kollégáink jelenleg is azon dolgoznak, hogy a kedvezményeket is figyelembe tudja venni a rendszer. 

Jön a HIPA számítás

Az átalányadó mellett fontos információ a fizetendő iparűzési adó mértéke is, így rövidesen ennek integrálásával is további óriási lépést tehetünk az átláthatóbb átalányadózás felé vezető úton. 

Kimutatások a bevallás készítéséhez

Kiemelt célunk, hogy a KATÁnál bonyolultabb átalányadózás kapcsán a vállalkozások és könyvelőik feladatait is egyszerűsítsük. Ezért a tervek között szerepel még

 • az automatikus értesítések kialakítása, amely a bevallási és fizetési kötelezettségekről küld információkat, 
 • az átalányadó bevallás készítését támogató kimutatás, ami a bevallások elkészítését támogatja, 
 • a bővített és letölthető Excel táblázat, amely a bevallások összeállításában lesz óriási segítség. 

  Billingo frissítés: ha az azóta szédületes népszerűségnek örvendő Átalányadó Asszisztens Plusz működési elvére kíváncsi vagy, ITT összeszedtünk neked minden infót!

Átalányadós vagy? Az Átalányadó Asszisztens neked való! 


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér