Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / KATA bevételi nyilvántartás ve…
KATA - 2019.08.07. - 3 p. olvasás

KATA bevételi nyilvántartás vezetése - gyerekjáték, ha jól csinálod!

A KATA bevételi nyilvántartás készítése igazán pofonegyszerű. Csak ismerni kell hozzá a legfontosabb szabályokat és a legjobb módszereket. Ezeket pedig ki is gyűjtöttük egy átlátható listába, hogy percek alatt profi kisadózó válhasson belőled és leszámolhass a macerás adminisztrációval. Tudd le egyszerűen, villámgyorsan, a bevételi nyilvántartást és élvezd KATA-s vállalkozásod előnyeit és igazán izgalmas feladatait. Mutatjuk is, mire kell figyelned.

Kata bevételi nyilvántartás vezetése

Így vezetheted szabályosan a KATA-s bevételi nyilvántartást

Azt azért gyorsan említsük meg, hogy bevételi nyilvántartást vezetni kötelező. A mulasztásokat a NAV adóügyi bírsággal vagy a KATA -ból való kizárással jutalmazhatja. Sőt, meg is kell őket őrizned (a számlákkal és bizonylatokkal együtt), méghozzá egészen pontosan a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig.

De hogyan is néz ki pontosan egy bevételi nyilvántartás? Nem túl vészes a dolog, hiszen kötelező jelleggel csupán a következő tartalmi elemeket kell vezetned:

=> a sorszámot: ez lényegében az időrendiség követését segíti.

=> a bizonylat sorszámát: a számla vagy a nyugta sorszáma, akár papír alapon, akár elektronikusan számlázol.

=> a bevétel pontos összegét: ha az ÁFA körbe tartozol, akkor a nettó, bruttó értéket és az általános forgalmi adó összegét is célszerű feltüntetni.

=> a bevétel megszerzésének időpontját: átutalásos számla esetén a banki jóváírás napja, azonnali, készpénzes fizetés esetén pedig értelemszerűen a számla kiállításának napja.

Tudd le a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben a KATA-s bevételi nyilvántartást

Ahogyan a fentiekből is látszik, a bevételi nyilvántartásodat könnyedén vezetheted például Excel-ben is. Emellett egyébként számos hasznos táblázatot tölthetsz le az internetről ingyen. Viszont, ha sokat számlázol, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy tehetnéd még gyorsabbá, kényelmesebbé a bevételi nyilvántartás vezetését. Ebben rengeteget segíthet a Billingo, hiszen:

Kijelzi az összesített bevételedet az adott évre

Így folyamatosan nyomon követheted, hogy milyen messze vagy a KATA-sokra vonatkozó bevételi határtól.

Átlátható listába rendszerezi a számláidat

Számláidat bármikor leszűrheted egy adott időtartam vagy vásárló alapján, így másodpercek alatt megtalálhatsz bármilyen bizonylatot.

Táblázatos formában exportálhatod a számlaadatokat

 Akár egyszerre több száz bizonylatot is, amelynek adatait néhány kattintással átmásolhatod a bevételi nyilvántartásodba.

Segít a könyvelővel való kapcsolattartásban

Korlátozott hozzáférést adhatsz a könyvelődnek Billingo fiókodhoz, de akár exportálhatod számára az általa használt könyvelő programhoz a számlaadatokat.

Beállíthatod, hogy a kisadózó kifejezés mindig megjelenjen a számláidon

Így nem kell minden egyes alkalommal kézzel felvinned és attól sem kell tartanod, hogy egyszer véletlenül elfelejted.

Fontos! A kisadózó kifejezést minden számlán fel kell tüntetned, ennek elmulasztása esetén az adóhivatal akár 500 000 forintos bírságot is kiszabhat.

Amennyire kedvező, annyira egyszerű a KATA-s adózás

A bevételi nyilvántartás alapján könnyedén elkészíted majd KATA-s adóbevallásodat. Ennek leadási határideje az adózási évet követő évben február 25., vagyis a 2019-es adóbevallásodat legkésőbb 2020.02.25-ig kell majd eljuttatnod a NAV-hoz. A KATA-s bevételi nyilvántartásokat is érintő 2019-es törvényváltozások

Ugye tudod, hogy a KATA-s vállalkozókra vonatkozó jogszabályok közül több is megváltozott a 2019-es esztendőre? Január 1-je óta például az alanyi adómentesség határa már nem 6 millió, hanem 12 millió forint. Ez pedig az adóbevallásodat és a nyilvántartásodat is érinti, hiszen így most már a 12 millió forint feletti bevételek után kell a 40%-os különadóval számolnod.

Korábbi cikkünkben részletesen is írtunk a KATA-sokat érintő legfontosabb 2019-es változásokról és tudnivalókról »

Kezdj Billingózni és fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors e-számlázás élményét egy hónapig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Regisztrálj a Billingóra most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top