Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / KATA bevételi nyilvántartás ve…
KATA - 2019.08.07. - 3 p. olvasás

KATA bevételi nyilvántartás vezetése - gyerekjáték, ha jól csinálod!

A KATA bevételi nyilvántartás készítése igazán pofonegyszerű. Csak ismerni kell hozzá a legfontosabb szabályokat és a legjobb módszereket. Ezeket pedig ki is gyűjtöttük egy átlátható listába, hogy percek alatt profi kisadózó válhasson belőled és leszámolhass a macerás adminisztrációval. Tudd le egyszerűen, villámgyorsan, a bevételi nyilvántartást és élvezd KATA-s vállalkozásod előnyeit és igazán izgalmas feladatait. Mutatjuk is, mire kell figyelned.

Kata bevételi nyilvántartás vezetése

Így vezetheted szabályosan a KATA-s bevételi nyilvántartást

Azt azért gyorsan említsük meg, hogy bevételi nyilvántartást vezetni kötelező. A mulasztásokat a NAV adóügyi bírsággal vagy a KATA -ból való kizárással jutalmazhatja. Sőt, meg is kell őket őrizned (a számlákkal és bizonylatokkal együtt), méghozzá egészen pontosan a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig.

De hogyan is néz ki pontosan egy bevételi nyilvántartás? Nem túl vészes a dolog, hiszen kötelező jelleggel csupán a következő tartalmi elemeket kell vezetned:

=> a sorszámot: ez lényegében az időrendiség követését segíti.

=> a bizonylat sorszámát: a számla vagy a nyugta sorszáma, akár papír alapon, akár elektronikusan számlázol.

=> a bevétel pontos összegét: ha az ÁFA körbe tartozol, akkor a nettó, bruttó értéket és az általános forgalmi adó összegét is célszerű feltüntetni.

=> a bevétel megszerzésének időpontját: átutalásos számla esetén a banki jóváírás napja, azonnali, készpénzes fizetés esetén pedig értelemszerűen a számla kiállításának napja.

Tudd le a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben a KATA-s bevételi nyilvántartást

Ahogyan a fentiekből is látszik, a bevételi nyilvántartásodat könnyedén vezetheted például Excel-ben is. Emellett egyébként számos hasznos táblázatot tölthetsz le az internetről ingyen. Viszont, ha sokat számlázol, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy tehetnéd még gyorsabbá, kényelmesebbé a bevételi nyilvántartás vezetését. Ebben rengeteget segíthet a Billingo, hiszen:

Kijelzi az összesített bevételedet az adott évre

Így folyamatosan nyomon követheted, hogy milyen messze vagy a KATA-sokra vonatkozó bevételi határtól.

Átlátható listába rendszerezi a számláidat

Számláidat bármikor leszűrheted egy adott időtartam vagy vásárló alapján, így másodpercek alatt megtalálhatsz bármilyen bizonylatot.

Táblázatos formában exportálhatod a számlaadatokat

 Akár egyszerre több száz bizonylatot is, amelynek adatait néhány kattintással átmásolhatod a bevételi nyilvántartásodba.

Segít a könyvelővel való kapcsolattartásban

Korlátozott hozzáférést adhatsz a könyvelődnek Billingo fiókodhoz, de akár exportálhatod számára az általa használt könyvelő programhoz a számlaadatokat.

Beállíthatod, hogy a kisadózó kifejezés mindig megjelenjen a számláidon

Így nem kell minden egyes alkalommal kézzel felvinned és attól sem kell tartanod, hogy egyszer véletlenül elfelejted.

Fontos! A kisadózó kifejezést minden számlán fel kell tüntetned, ennek elmulasztása esetén az adóhivatal akár 500 000 forintos bírságot is kiszabhat.

Amennyire kedvező, annyira egyszerű a KATA-s adózás

A bevételi nyilvántartás alapján könnyedén elkészíted majd KATA-s adóbevallásodat. Ennek leadási határideje az adózási évet követő évben február 25., vagyis a 2019-es adóbevallásodat legkésőbb 2020.02.25-ig kell majd eljuttatnod a NAV-hoz. A KATA-s bevételi nyilvántartásokat is érintő 2019-es törvényváltozások

Ugye tudod, hogy a KATA-s vállalkozókra vonatkozó jogszabályok közül több is megváltozott a 2019-es esztendőre? Január 1-je óta például az alanyi adómentesség határa már nem 6 millió, hanem 12 millió forint. Ez pedig az adóbevallásodat és a nyilvántartásodat is érinti, hiszen így most már a 12 millió forint feletti bevételek után kell a 40%-os különadóval számolnod.

Korábbi cikkünkben részletesen is írtunk a KATA-sokat érintő legfontosabb 2019-es változásokról és tudnivalókról »

Kezdj Billingózni és fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors e-számlázás élményét egy hónapig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Regisztrálj a Billingóra most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés