Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Kata szüneteltetése 2020: font…
Egyéb - 2020.04.13. - 14 p. olvasás

Kata szüneteltetése 2020: fontos tudnivalók katásoknak

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Mit tehetsz katásként, ha a koronavírus okozta helyzet miatt nem tudsz dolgozni? Kik mentesülnek a tételes adó fizetése alól és mit tehetnek azok, akik nem kaptak kedvezményt? A megszüntetés a megoldás, vagy a szüneteltetés? Összeszedtük az összes hasznos információt, mely katásként érinthet.

kata szüneteltetése 2020

Koronavírus – krízis helyzetben a katások

A koronavírus járvány vállalkozók ezreit hozta nagyon nehéz helyzetbe. Számos területen lehetetlenült a munkavégzés, elsősorban az olyan szakmákban, amelyek kifejezetten személyes kontaktushoz kötöttek. Egyik pillanatról a másikra estek el bevételtől a rendezvényszervezésben, vendéglátásban, turizmusban, szórakoztató- és szépségiparban dolgozó vállalkozók. Vannak, akiknek egyáltalán nincsenek megrendelései, akadnak, akik a bevezetett szigorítások miatt nem dolgozhatnak, pedig akarnának. Nincs munka, nincs bevétel – ki tudja, meddig. A csekkeket, adókat, járulékokat ugyanakkor fizetni kellene.

A járvány által okozott gazdasági károk enyhítése érdekében a kormányzat időlegesen adózási könnyítéseket vezetett be. Ezzel a járványügyi helyzet által leginkább sújtott ágazatok szereplőit kívánják segíteni. A könnyítéseket a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet (továbbiakban: Rendelet) tartalmazza.

A Rendeletben foglalt könnyítések egyike bizonyos tevékenységet folytató katás vállalkozások által a kisadózó(k) utáni fix összegű tételes adóra vonatkozik.

Katás egyéni vállalkozó esetében a kisadózóra magára. Katás közkereseti társaság (kkt.), betéti társaság (bt.), egyéni cég és ügyvédi iroda esetében a tevékenységben közreműködő kisadózó tagra.

A könnyítés a tételes adó alóli mentesítést jelenti 2020. március, április, május és június hónapra.

Mivel a Rendelet csak bizonyos tevékenységet folytató katásokat érinti, katások ezrei reménykednek abban, hogy a kormány tovább bővíti a kata adó alól mentesítettek körét.

A NAV honlapján, a következő linken egyes kérdésekkel kapcsolatban a NAV ismerteti álláspontját.

A katával kapcsolatban felmerült kérdések és válaszok a VII. fejezetben találhatóak.

Jelen pillanatban (2020. április 13-án) a VII. fejezet 1., 4., 8., 10-12. pontjaiban foglalt kérdés-válasz vonatkozik a mentességre.Mely katás vállalkozások kapnak ideiglenesen mentességet a tételes adó fizetése alól?

A Rendelet a mentességet két feltételhez köti:

 1. a vállalkozás 2020. február hónapjában katás volt
 2. a Rendeletben említett tevékenysége egyikét folytatja

A Rendelet TEÁOR, illetve TESZOR számok szerint sorolja fel a mentességre jogosító tevékenységeket.

Ezek a következők:

1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932)
2. fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602)
3. festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334)
4. egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690)
5. villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321)
6. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604)
7. előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001)
8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322)
9. szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622)
10. épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332)
11. sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551)
12. tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391)
13. általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621)
14. padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333)
15. fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623)
16. előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002)
17. egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319)
18. fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610)
19. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230)
20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520)
21. testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313)
22. egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629)
23. egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590)
24. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200)
25. idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810)
26. szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510)

Tudj meg többet a kata adózásról >> 

Mivel jár a kata adómentesség?

2020. március, április, május és június hónapra mentesülsz a tételes adó fizetése alól. A mentesség az adott hónapra egyébként fizetendő tételes adóra vonatkozik.

Katás egyéni vállalkozó esetében az alábbi esetek fordulhatnak elő:

 • ha főállású kisadózó vagy és az adott hónapra a magasabb (75 000 Ft/hó) tételes adó fizetését választottad, akkor 75 000 Ft
 • ha főállású kisadózóként nem választottad a magasabb tételes adó fizetését, akkor 50 000 Ft
 • ha nem főállású kisadózó vagy, akkor 25 000 Ft

tételes adó alól mentesülsz.

Katás kkt., bt., egyéni cég a kisadózó tagja(i) után tételes adót köteles fizetni.

A mentesség ekkor is az adott hónapra egyébként fizetendő tételes adóra vonatkozik.

Tegyük fel, hogy egy villanyszereléssel foglalkozó katás betéti társaságnak egy beltagja és két kültagja van

A beltag és az egyik kültag személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, így kisadózónak minősülnek. Tételezzük fel, hogy mindketten főállású kisadózók, s egyikük után sem köteles a társaság emelt összegű tételes adót fizetni.

Ebben az esetben a betéti társaság 2020. március-április hónapra, havi 100 000 Ft tételes adó megfizetése alól mentesül.

Mi történik, ha főállású kisadózónak minősülsz, mint egyéni vállalkozó, vagy katás cég tagja?

Akkor a mentességtől függetlenül, a mentesség időszaka alatt is jogosult vagy a társadalombiztosítási ellátásokra .

Ezt figyelembe véve, főállású kisadózó egyéni vállalkozó számára nem minden esetben javasolt a tevékenység szüneteltetése.

Egyrészt egészségügyi ellátásra csak akkor jogosult, ha egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7 710 Ft, napi 257 Ft) fizet. A mentesség időszaka alatt erre nincs szükség.

Továbbá a szüneteltetés alatt nem végezhet tevékenységet. A Rendeletben biztosított mentesség időszakában viszont továbbra is folytathatja tevékenységeit, s azokból - akár mentességre jogosít, akár nem - bevételt szerezhet. Amennyiben képes az álláskeresési járadékot meghaladó bevételt szerezni, akkor nyilvánvalóan nem érdemes tevékenységét szüneteltetni. Ráadásul a járadékot jelenleg csak 90 napig folyósítják.

A NAV álláspontja szerint - a bevezetőben említett linken megtalálod - abban az esetben is megkapod a mentességet, ha más tevékenységből is van (volt) bevételed.

A 61/2020. (III. 23) Korm. rendelet 1. § (8) bekezdésében felsorolt tevékenységeket folytató katás vállalkozások március-június hónapokra mentesülnek a tételes adó megfizetése alól.

Vegyünk példaként egy katás egyéni vállalkozót, aki 2020 februárjában már mentesített tevékenységet folytatott (pl. fodrász). Márciusban azonban kibővítette tevékenységi körét egy olyan tevékenységgel, amit a Korm. rendelet nem mentesít (pl. futár), hogy legyen bevétele. Ezzel tehát nem adóelkerülés volt a célja. Kérdés, hogy ebben az esetben sem kell a tételes adót megfizetni?

A kérdéses esetben a kisadózó tevékenységet váltott. A mentesített tevékenysége (fodrász) 2020. februárjában már a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) hatálya alá tartozott. Emiatt a mentesség – a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére is figyelemmel – alkalmazható.

Ha van más olyan tevékenységed katásként, amire nem terjed ki a mentesítés, akkor mi a teendő?

Az a kisadózó vállalkozás, amely:

 • a 61/2020. (III. 23) Korm. rendelet 1. § (8) bekezdésében foglalt veszélyeztetett ágazatban tartozó tevékenységet folytatónak minősül
 • 2020. februárjában már a Katv. hatálya tartozott e tevékenysége tekintetében

2020. március-június hónapokra tekintettel mentesül a tételes adó megfizetése alól. Akkor is, ha más tevékenységet is végez és az említett hónapokban ebből bevétele is keletkezik.

A mentesség nem vonatkozik a 40 %-os különadóra, amelyet a Katv-ben meghatározott bevételhatárt meghaladó bevétel után kell megfizetni.

Azonban a NAV értelmezése szerint  - a bevezetőben említett linken megtalálod - adómentesség nem csökkenti az éves 12 millió forintos kata keretet.

A  mentességgel csökken az éves bevételi határ is?

A Katv. rendelkezései alapján 40 százalékos mértékű adót kell fizetni a katás vállalkozásnak arra a bevételére, ami meghaladja a:

tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok X 1 millió forintot

A 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet 1. § (8) bekezdése szerinti, március-június hónapokra mentesülés azt jelenti-e, hogy a bevételi értékhatár számítása során ezeket a hónapokat figyelmen kívül kell hagyni. Azaz 8 millió forint lesz az éves bevételi értékhatár? Vagy a mentesülés hónapjait ebben a tekintetben nem kell figyelembe venni és a 12 millió forint feletti bevételre kell megfizetni a 40 százalékos mértékű adót?

A Korm. rendeletben nincs arra vonatkozó jogszabályi rendelkezés, hogy a mentesülés csökkentené az éves bevételi értékhatárt. A Korm. rendelet vonatkozó szabálya is csak azt mondja ki, hogy ezen hónapokra nem kell megfizetni a tételes adót. Emellett a kisadózói státusz fennáll, azt nem érinti a fizetés alóli mentesülés. Tehát a mentesítés nem olyan esetnek számít, mint a Katv. 8. § (9) bekezdés szerinti adott jogálláshoz, körülményekhez kapcsolódó fizetés alóli mentesülés. A Korm. rendelet szerinti mentesülés tehát nem okozza a bevételi értékhatár csökkenését. Azaz az érintetteknél továbbra is 12 millió forint az éves bevételi értékhatár.

Ne felejtsd el, hogy 2020-ra akkor 12 millió forint a bevételhatár, ha a naptári év egészében katás voltál. Valamint azokra a hónapokra tételes adót kellett fizetned, amelyre a Rendelet szerinti mentesség nem illetett meg.

Olvass még többet a katás adófizetési kötelezettségről a koronavírus idején >>


Mit tehetsz, ha nem mentesültél a tételes adó fizetése alól?

Az első dolog, ami megfordul a katás vállalkozó fejében, a vállalkozás megszüntetése.

Ezt mindenképpen gondold át, ugyanis egyéni vállalkozás megszüntetése esetén a kata ismételten nem válaszható a megszűnés évében és az azt követő 12 hónapban. Tehát jó, ha legalább két évre előre tervezel.

Amennyiben a bevételeid kiesését átmenetinek ítéled, akkor a legideálisabb megoldás, az egyéni vállalkozás szüneteltetése. Emiatt katás státuszod nem szűnik meg.

Más a helyzet katás Bt. és Kkt. esetén, mivel a cég tevékenysége nem szüneteltethető. Itt is felmerül azonban a kérdés, hogy mit érdemes tenni a válság hónapjaiban, hiszen ha szakértő segítségét kéred a végelszámolás kapcsán, az bizony költség. Ha néhány hónap múlva újraindul az élet, akkor az új cég alapítása is pénzbe kerül.

Erről itt írtunk részletesen. Segítünk megtalálni a legjobb vészforgatókönyvet! >> 

Mit kell tudnod a katás egyéni vállalkozás szüneteltetéséről?

Amennyiben a szüneteltetés mellett döntesz, értelemszerűen nem folytathatod vállalkozói tevékenységedet.

Ez idő alatt viszont nem is terhel a vállalkozással kapcsolatban adó- és járulékfizetési kötelezettség. Vagyis, ha a szüneteltetés a naptári hónap egészében fennállt, akkor tételes adót sem kell fizetned.

Mennyi ideig szüneteltetheted katás vállalkozásodat?

A szüneteltetése időszaka minimum 1 hónap, maximum 2 év lehet. Két év után az egyéni vállalkozás automatikusan megszűnik, ha nem jelented be tevékenységed újrakezdését.

Katásként azon hónapokra mentesülsz a tételes adó fizetése alól, amikor a hónap egészében szüneteltetted vállalkozásodat. Tehát a legérdemesebb úgy időzíteni, hogy a szüneteltetés első napja a hónap végére essen. Ha a hónap akár egyetlen napján is aktív egyéni vállalkozásod, a havi tételes adót teljes egészében meg kell fizetned. Akkor is, ha a hónap nagy részében szüneteltetted a vállalkozást.

Annyiszor 1 millió forinttal csökken éves kata kereted, ahány hónapig szünetelteted katás egyéni vállalkozásodat.

Gondoskodj a TB-dről!

 A szüneteltetés ideje alatt nem lesz TB-d. Kivéve, ha egyéb módon nem válsz jogosulttá rá (pl. munkaviszony, álláskeresési járadék stb.).

Ahhoz, hogy ellátásra jogosult személy maradj, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ezt a NAV felé be kell jelentened a 20T1011 nyomtatványon.

Ennek összege 2020-ban 7 710 Ft (napi 257 Ft), amit az adott hónapra a következő hónap 12-ig kell befizetned.

Katás vállalkozás szüneteltetésének bejelentése lépésről lépésre

1. LÉPÉS: A szüneteltetést a webes ügysegéden keresztül kérheted

2. LÉPÉS: Belépés után az egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetése külön menüpontban található

A BM Okmányfelügyeleti Főosztálya a bejelentés beérkezését követően értesítést küld az Ügyfélkapudra. Ebben visszaigazolja, hogy rögzítette a szüneteltetés bejelentését. A visszaigazolás tartalmazza a szüneteltetés kezdő napját is.

A szüneteltetés a bejelentést követő nappal kezdődik. Vagyis innentől kezdve nem végezhetsz tevékenységet. Azonban a szüneteltetést megelőzően elvégzett/teljesített munkákról számlát kiállíthatsz.

3. LÉPÉS: Katás vállalkozás szüneteltetésének bejelentése a NAV felé

A bejelentést a 20T101E nyomtatvány segítségével teheted meg, melyet az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal tölthetsz ki és küldhetsz el.

A nyomtatvány „A02”-es lapján a 14. sorban, a „Tételes adófizetési kötelezettség alóli mentesülés bejelentése” megnevezésű blokkot kell kitölteni.

A kitöltést a következők szerint elvégezni:

 • „U/T” szöveg melletti négyzetbe „U” betűt;
 • a következő sorban kell megadni azt a hónapot, amelyre a szüneteltetés miatt először nem kellett tételes adót fizetni;
 • „Bejelentem, hogy a jelölt tárgyhónapban a következő ok miatt nem keletkezett tételesadó-fizetési kötelezettségem.” mondat melletti négyzetbe a „4” számot kell beírni (ehhez tartozó szöveg: „a kisadózó egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette”).
 • Ha több hónapon keresztül szünetelteted katás vállalkozásodat, akkor ezt követően nem kell minden egyes hónapról nyilatkoznod.

A NAV a mentesülés első hónapjára vonatkozó bejelentés alapján hivatalból vizsgálja a szüneteltetés időtartamát. Nem könyveli az adószámlán a tételes adót, ha megállapítja, hogy a szüneteltetés a naptári hónap egészében fennállt.

4. LÉPÉS: Szüneteltetés bejelentése az önkormányzat felé

A bejelentésre az önkormányzatok változás bejelentő nyomtatványt rendszeresítettek.

A Fővárosi Önkormányzat a szüneteltetést – a magánszemély bejelentése nélkül - az egyéni vállalkozókról vezetett nyilvántartás alapján saját nyilvántartásába bejegyzi.

A Fővárosi Önkormányzatnál az iparűzési adóval kapcsolatban elektronikus ügyintézésre van lehetőség. Bejelentést nem lehet tenni, ha szüneteltetés kezdetéről és végéről az Önkormányzat a közhiteles nyilvántartás alapján már tudomással bír.

Ha katásként egyszerűsített iparűzési adót fizetsz, akkor a szüneteltetéskor az adóévre vonatkozó adót a szüneteltetés első napját magában foglaló hónapot követő hónap 15. napjáig kell befizetni. Ha fizettél korábban előleget, akkor csak a fennmaradó különbözetet kell befizetned.

Az adóév a naptári év első napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak. Tevékenység évközi megkezdése esetén a tevékenység megkezdésének napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak az adóév.

Egyéb esetben a szüneteltetés első napjától számított 30 napon belül kell elkészíteni és benyújtani az adóévre vonatkozó iparűzési adó bevallást.

Kattints még több információért az egyéni vállalkozás szüneteltetésével kapcsolatban >> 

Kaphatsz-e munkanélküli segélyt, ha szünetel katás vállalkozásod?

Munkanélküli segélyt - álláskeresési járadékot - azok kaphatnak, akik 3 éven belül 360 nap jogosultsági idővel rendelkeznek. Ez a szabály egyéni vállalkozók esetében is érvényes.

Főállású kisadózónak minősülő egyéni vállalkozó tekinthető biztosítottnak. Emiatt katásként csak ő szerez jogosultsági időt, nem főállású kisadózó egyéni vállalkozó viszont nem. Ez számára nem jelent problémát. Ugyanis amiatt nem főállású kisadózó, mert van más jogviszonya, amely következtében biztosított. Ez a jogviszony viszont jogosultsági időt teremt számára.

Ahhoz, hogy munkanélküli segélyt igényelhess:

 • be kell jelentkezned álláskeresői nyilvántartásba
 • nem folytathatsz semmilyen keresői tevékenységet pl. munkaviszony vagy vállalkozói tevékenység

Munkanélküli segélyt legfeljebb 90 napig kaphatsz.

Az álláskeresési járadék iránti kérelmet a lakóhelyed szerint illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál tudod benyújtani

 Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamára nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned.

Szeretnél még több infót katás vállalkozásoddal kapcsolatban? Kattints a cikkekért >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés