Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / A legfontosabb tudnivalók az e…
Egyéb - 2020.04.07. - 6 p. olvasás

A legfontosabb tudnivalók az egyéni vállalkozás szüneteltetésével kapcsolatban

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Bármely vállalkozás életében eljöhet az az időszak, amikor kénytelen szüneteltetni a tevékenységét. Milyen szabályok vonatkoznak a szüneteltetésre? Mennyi ideig függesztheted fel tevékenységedet? Mit kell tenned, hogyan kell bejelentened? Mi lesz a TB-del? Milyen szabályok vonatkoznak a katásokra? Iparűzési adót kell fizetned? Összegyűjtöttük az összes fontos kérdést és választ az egyéni vállalkozás szüneteltetésével kapcsolatban.

egyéni vállalkozás szüneteltetése

Minden vállalkozás szüneteltetheti tevékenységét?

Nem, szüneteltetni csak – adózási formától függetlenül - egyéni vállalkozást lehet.

Társas vállalkozás esetén erre nincs mód, például Bt-t, Kft-t végelszámolással meg kell szüntetni, ha nem kívánod tovább folytatni céged tevékenységét.

A Szja tv. szerint egyéni vállalkozónak minősül…

  • az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemély
  • az egyéni közjegyző
  • önálló bírósági végrehajtó
  • az egyéni szabadalmi ügyvivő
  • az egyéni ügyvéd
  • az állatorvos

Továbbiakban az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemélyekre vonatkozó szabályokat ismertetjük.


Mennyi ideig lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozást?

Az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemélyek esetében a szüneteltetés maximális időtartamát 2017. január 1-jétől lerövidítették.

A szüneteltetése időszaka minimum 1 hónap, maximum 2 év lehet. Érdemes erre nagyon odafigyelni, hiszen 2 év után az egyéni vállalkozás automatikusan megszűnik, ha nem jelented be a tevékenység újrakezdését.

A szüneteltetés időtartama abban az esetben hosszabb, ha a tevékenység szüneteltetését 2017. január 1-jét megelőzően kérelmezték. Ez esetben legfeljebb 5 évig szüneteltethető.

Minden, amit az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének időtartamáról tudni kell >>

Milyen szabályok vonatkoznak rád az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt?

Ami teljesen nyilvánvaló, hogy ha szünetelteted a vállalkozásodat, akkor nem folytathatod vállalkozói tevékenységedet.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt nem terhel semmilyen vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos adó és járulék. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha főállású egyéni vállalkozó voltál, akkor ezentúl nem lesz TB-d sem.

Mi lesz a TB-del?

Ha a szüneteltetés ideje alatt nincsen egyéb biztosítással járó jogviszonyod, akkor havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned.

A járulék fizetésének kötelezettségét a NAV-nál kell bejelentened a 20T1011 nyomtatvány benyújtásával.

A nyomtatványon azt a napot kell megadnod, amelytől a járulékot fizetned kell. A járulék havi összege 2020-ban 7 710 Ft (napi 257 Ft). Ezt az adott hónapra a következő hónap 12-ig kell befizetned.

Mennyibe kerül a szüneteltetés bejelentése?

Díj- és illetékmentes.


Hol kell bejelentened egyéni vállalkozásod szüneteltetését?

A szüneteltetést a webes ügysegéden keresztül kérheted. 

Az elektronikus felület használatához Ügyfélkapuval kell rendelkezned.

Belépés után az egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetése külön menüpontban található.

A szüneteltetés a bejelentést követő nappal kezdődik. Vagyis innentől kezdve nem végezhetsz tevékenységet. Azonban a szüneteltetést megelőzően elvégzett munkákról számlát kiállíthatsz.

A BM Okmányfelügyeleti Főosztálya a bejelentés beérkezését követően az egyéni vállalkozó ügyfélkapujára értesítést küld. Ebben visszaigazolja a bejelentés rögzítését. A visszaigazolás tartalmazza a szüneteltetés kezdő napját is.

A szüneteltetést nem kell külön bejelenteni a NAV-nál. Erre azért nincs szükség, mert 2020. július 1-jétől a NAV vezeti az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartását. Emiatt automatikusan tudomást szerez a szüneteltetés tényéről. 

Ha katás egyéni vállalkozóként egész hónapban szüneteltetted tevékenységédet, akkor arra a hónapra nem kell tételes adót fizetned 

Katásként azon hónapokra mentesülsz a tételes adó fizetése alól, amikor a hónap egészében szüneteltetted vállalkozásodat. Vagyis, ha 2020. január 3-től szüneteltetted tevékenységedet , akkor 2020. február 12-ig még fizetned kellett a január havi tételes adót. Érdemes úgy időzíteni, hogy a hónap végétől, de legkésőbb a tárgyhónap első napjától szüneteltesd tevékenységedet.

Kata szempontból fontos még tudnod, hogy annyiszor 1 millió forinttal csökken éves kata kereted, ahány hónapig szünetelteted egyéni vállalkozásodat.

2020. július 1-jétől nem kell bejelentened a NAV-nál, ha valamely hónapra katás egyéni vállalkozóként a szüneteltetés miatt mentesülsz a tételes adó fizetésének kötelezettsége alól. 2020. július 1-jétől a NAV vezeti az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartását. Ezáltal a NAV automatikusan tudomást szerez arról, ha szünetelteted egyéni vállalkozásodat. Emiatt a NAV hivatalból köteles megállapítani, ha az adott hónapban a szüneteltetés miatt nem kell tételes adót fizetned. Ekkor az adószámládon az adott hónapra a tételes adót nem írja elő. 

Az egyéni vállalkozók a „20T101E” jelű nyomtatványon kötelesek teljesíteni bejelentési, változásbejelentési kötelezettségüket. A nyomtatvány A02-es lapján a 14. rovat szolgál a tételes adó alóli mentesülés bejelentésére. A mentesülés okát jelölő kódok közül a „4”-es kód a vállalkozói tevékenység szüneteltetése. Azonban ezt a kódot 2020. július 1-jét követően csak akkor lehet megjelölni, ha a mentesülés hónapja 2020. július 1-jét megelőző hónap. 

Katás vagy? Olvass még több vállalkozásodat érintő aktuális információt >>

Mi a helyzet, ha költségelszámolásos egyéni vállalkozó vagy?

A szüneteltetés időszakára vonatkozóan nem kell bevallásokat benyújtanod. E szabály alól az általános forgalmi adó jelent kivételt. Ha a szüneteltetés alatt áfa fizetési kötelezettséged keletkezik, akkor az áfát be kell vallanod.

Azonban a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszakra vonatkozóan a bevallásokat be kell nyújtanod. Ennek megfelelően, ha áfás vagy, akkor záró áfa bevallást is kell készítened.

A szüneteltetéstől függetlenül az éves szja bevallásodat a követő év május 20-ig kell leadnod.

Iparűzési adó – értesítsd az önkormányzatot is a szüneteltetésről!

Vállalkozásod szüneteltetését nem elég bejelenteni a webes ügysegéden keresztül, hanem jelezni kell azt az önkormányzat felé is a változásbejelentő lapon.

A Fővárosi Önkormányzat a szüneteltetést – a magánszemély bejelentése nélkül - az egyéni vállalkozókról vezetett nyilvántartás alapján saját nyilvántartásába bejegyzi. Ezt a Fővárosi Önkormányzat honlapján keresztül elérhető ügyintézési felületen ellenőrizheted.

Mit a teendő, ha a vállalkozás indításakor katásként éltél az egyszerűsített iparűzési adó megállapításának lehetőségével? Akkor a szüneteltetéskor az adóévre vonatkozó adót a szüneteltetés első hónapjának 15. napjáig kell befizetni. Az adóév a naptári év első napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak. Tevékenység évközi megkezdése esetén a tevékenység megkezdésének napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak az adóév.

Egyéb esetben a szüneteltetés első napjától számított 30 napon belül kell elkészíteni és benyújtani az adóévre vonatkozó iparűzési adó bevallást.

Hogyan érinti a szüneteltetés a kamarai tagságot?

Az egyéni vállalkozás szüneteltetését a kamara felé is jelezni kell, akár a kamara online felületén keresztül, akár e-mailben, akár levél útján.

A kamarai tagság éves díját akkor is fizetned kell, ha az adott naptári évben akár csak pár napig működött vállalkozásod. Egyedül akkor mentesülsz az éves 5000 Ft-os tagsági díj alól, ha egész évben szünetelteted tevékenységedet.

Mi legyen a vállalkozói bankszámláddal?

A szünetelés ideje alatt a vállalkozói bankszámla is megszüntethető. A szünetelést a banknak is be kell jelentened.

Kattints még több vállalkozással, számlázással kapcsolatos érdekességért a Billingo blogra! >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top