Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / A legfontosabb tudnivalók az e…
Egyéb - 2020.04.07. - 8 p. olvasás

A legfontosabb tudnivalók az egyéni vállalkozás szüneteltetésével kapcsolatban

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Bármely vállalkozás életében eljöhet az az időszak, amikor kénytelen szüneteltetni a tevékenységét. Milyen szabályok vonatkoznak a szüneteltetésre? Mennyi ideig függesztheted fel tevékenységedet? Mit kell tenned, hogyan kell bejelentened? Mi lesz a TB-del? Milyen szabályok vonatkoznak a katásokra? Iparűzési adót kell fizetned? Összegyűjtöttük az összes fontos kérdést és választ az egyéni vállalkozás szüneteltetésével kapcsolatban.

egyéni vállalkozás szüneteltetése

Minden vállalkozás szüneteltetheti tevékenységét?

Nem, szüneteltetni csak – adózási formától függetlenül - egyéni vállalkozást lehet.

Társas vállalkozás esetén erre nincs mód, például Bt-t, Kft-t végelszámolással meg kell szüntetni, ha nem kívánod tovább folytatni céged tevékenységét.

A Szja tv. szerint egyéni vállalkozónak minősül…

  • az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemély
  • az egyéni közjegyző
  • önálló bírósági végrehajtó
  • az egyéni szabadalmi ügyvivő
  • az egyéni ügyvéd
  • az állatorvos

Továbbiakban az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemélyekre vonatkozó szabályokat ismertetjük.


Kata: koronavírus helyzettel kapcsolatos változások

A járványveszélyre tekintettel 2020. március hónaptól egyes tevékenységeket folytató katások a havi tételes adó alól mentesülést kaptak egészén 2020. június hónapig. Ezen időszakra az érintetteknek a kisadózók után nem kell fizetniük tételes adót, ettől függetlenül tevékenységet is folytathatnak. Kisadózó maga az egyéni vállalkozó.

Ezen túl a mentesülés időszakára a főállású katás egyéni vállalkozók a tételes adó megfizetése nélkül is jogosultak az egészségügyi ellátásra.

A mentesülésre jogosult katások körét a 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet tartalmazza. A Korm. rendelet számos részletkérdést nem szabályozott.

Az említett rendelet nem katásokra vonatkozó kedvezményeket is tartalmaz.

A járványból fakadó gazdasági problémák kezelése céljából a kormányzat újabb intézkedéseket is hozhat. Valamint a kedvezmény érvényesítésével összefüggő kérdések is tisztázódhatnak.

Mielőtt szüneteltetnéd tevékenységedet érdemes informálódnod ezekről is.

Mennyi ideig lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozást?

Az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemélyek esetében a szüneteltetés időtartamát 2017-ben szigorították.

A szüneteltetése időszaka minimum 1 hónap, maximum 2 év lehet. Érdemes erre nagyon odafigyelni, hiszen 2 év után az egyéni vállalkozás automatikusan megszűnik, ha nem jelented be a tevékenység újrakezdését.

A szüneteltetés időtartama abban az esetben hosszabb, ha a tevékenység szüneteltetését 2017. január 1-jét megelőzően kérelmezték. Ez esetben  legfeljebb 5 évig szüneteltethető.

Minden, amit az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének időtartamáról tudni kell >>

Milyen szabályok vonatkoznak rád az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt?

Ami teljesen nyilvánvaló, hogy ha szünetelteted a vállalkozásodat, akkor nem folytathatod vállalkozói tevékenységedet.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt nem terhel semmilyen vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos adó és járulék. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha főállású egyéni vállalkozó voltál, akkor ezentúl nem lesz TB-d sem.

Mi lesz a TB-del?

Ha a szüneteltetés ideje alatt nincsen egyéb biztosítással járó jogviszonyod, akkor havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned.

A járulék fizetésének kötelezettségét a NAV-nál kell bejelentened a 20T1011 nyomtatvány benyújtásával.

A nyomtatványon azt a napot kell megadnod, amelytől a járulékot fizetned kell . A járulék havi összege 2020-ban 7 710 Ft (napi 257 Ft). Ezt az adott hónapra a következő hónap 12-ig kell befizetned.

Mennyibe kerül a szüneteltetés bejelentése?

Díj- és illetékmentes.


Hol kell bejelentened egyéni vállalkozásod szüneteltetését?

A szüneteltetést a webes ügysegéden keresztül kérheted. 

Az elektronikus felület használatához Ügyfélkapuval kell rendelkezned.

Belépés után az egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetése külön menüpontban található.

A szüneteltetés a bejelentést követő nappal kezdődik. Vagyis innentől kezdve nem végezhetsz tevékenységet. Azonban a szüneteltetést megelőzően elvégzett munkákról számlát kiállíthatsz.

A BM Okmányfelügyeleti Főosztálya a bejelentés beérkezését követően az egyéni vállalkozó ügyfélkapujára értesítést küld. Ebben visszaigazolja a bejelentés rögzítését. A visszaigazolás tartalmazza a szüneteltetés kezdő napját is.

A szüneteltetést nem kell külön bejelenteni a NAV-nál. Erre azért nincs szükség, mert a szüneteltetésről a NAV-ot az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartását vezető hatóság értesíti.

Kata szüneteltetése - katásként jelentsd a NAV-nak, hogy nem fizetsz tételes adót

Katásként azon hónapokra mentesülsz a tételes adó fizetése alól, amikor a hónap egészében szüneteltetted vállalkozásodat. Vagyis, ha 2020. január 3-án jelentetted be tevékenységed felfüggesztését, akkor 2020. február 12-ig még fizetned kellett a január havi tételes adót. Érdemes úgy időzíteni, hogy a hónap végétől szüneteltesd tevékenységedet.

Ha katás vagy, a következő hónap 12. napjáig be kell jelentened a NAV felé a tételes adó alóli mentesülést és annak jogcímét. Itt meg kell adnod, hogy melyik az az első hónap, amikor nem kell tételes adót fizetned. Ez azért nagyon fontos, mert ha nem jelented be, akkor a NAV továbbra is elő fogja írni számodra az adószámlán a tételes adót.

Kata szempontból fontos még tudnod, hogy annyiszor 1 millió forinttal csökken éves kata kereted, ahány hónapig szünetelteted egyéni vállalkozásodat.

Hogyan jelentsd be a NAV-nak, hogy szünetelteted katás vállalkozásodat?

A bejelentést a 20T101E nyomtatvány benyújtásával teheted meg. Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal töltsd ki és küldd el. Ezeket a NAV honlapjáról tudod letölteni.

A nyomtatvány „A02”-es lapján a 14. sorban, a „Tételes adófizetési kötelezettség alóli mentesülés bejelentése” megnevezésű blokkot kell kitölteni. A kitöltést a következők szerint elvégezni:

  • „U/T” szöveg melletti négyzetbe „U” betűt;
  • a következő sorban kell megadni azt a hónapot, amelyre a szüneteltetés miatt először nem kellett tételes adót fizetni;
  • „Bejelentem, hogy a jelölt tárgyhónapban a következő ok miatt nem keletkezett tételesadó-fizetési kötelezettségem.” mondat melletti négyzetbe a „4” számot kell beírni (ehhez tartozó szöveg „a kisadózó egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette”).

Ha több hónapon keresztül szünetelteted katás vállalkozásodat, akkor ezt követően nem kell minden egyes hónapról nyilatkoznod.

A NAV a mentesülés első hónapjára vonatkozó bejelentés alapján hivatalból vizsgálja a szüneteltetés időtartamát. Nem könyveli az adószámlán a tételes adót, ha megállapítja, hogy a szüneteltetés a naptári hónap egészében fennállt.

Kata bevallásodat a következő év február 25-ig kell benyújtanod.

Katás vagy? Olvass még több vállalkozásodat érintő aktuális információt >>

Mi a helyzet, ha költségelszámolásos egyéni vállalkozó vagy?

A szüneteltetés időszakára vonatkozóan nem kell bevallásokat benyújtanod. E szabály alól az általános forgalmi adó jelent kivételt. Ha a szüneteltetés alatt áfa fizetési kötelezettséged keletkezik, akkor az áfát be kell vallanod.

Azonban a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszakra vonatkozóan a bevallásokat be kell nyújtanod. Ennek megfelelően, ha áfás vagy, akkor záró áfa bevallást is kell készítened.

A szüneteltetéstől függetlenül az éves szja bevallásodat a követő év május 20-ig kell leadnod.

Iparűzési adó – értesítsd az önkormányzatot is a szüneteltetésről!

Vállalkozásod szüneteltetését nem elég bejelenteni a webes ügysegéden keresztül, hanem jelezni kell azt az önkormányzat felé is a változásbejelentő lapon.

A Fővárosi Önkormányzat a szüneteltetést – a magánszemély bejelentése nélkül - az egyéni vállalkozókról vezetett nyilvántartás alapján saját nyilvántartásába bejegyzi. Ezt a Fővárosi Önkormányzat honlapján keresztül elérhető ügyintézési felületen ellenőrizheted.

Mit a teendő, ha a vállalkozás indításakor katásként éltél az egyszerűsített iparűzési adó megállapításának lehetőségével? Akkor a szüneteltetéskor az adóévre vonatkozó adót a szüneteltetés első hónapjának 15. napjáig kell befizetni. Az adóév a naptári év első napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak. Tevékenység évközi megkezdése esetén a tevékenység megkezdésének napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak az adóév.

Egyéb esetben a szüneteltetés első napjától számított 30 napon belül kell elkészíteni és benyújtani az adóévre vonatkozó iparűzési adó bevallást.

Hogyan érinti a szüneteltetés a kamarai tagságot?

Az egyéni vállalkozás szüneteltetését a kamara felé is jelezni kell, akár a kamara online felületén keresztül, akár e-mailben, akár levél útján.

A kamarai tagság éves díját akkor is fizetned kell, ha akár csak pár napig működött vállalkozásod. Egyedül akkor mentesülsz az éves 5000 Ft-os tagsági díj alól, ha egész évben szünetelteted tevékenységedet.

Mi legyen a vállalkozói bankszámláddal?

A szünetelés ideje alatt a vállalkozói bankszámla is megszüntethető. A szünetelést a banknak is be kell jelentened.

Kattints még több vállalkozással, számlázással kapcsolatos érdekességért a Billingo blogra! >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés