Kata szüneteltetése 2022 ➡️ fontos tudnivalók katásoknak

Adózás, NAV 2022.04.10. - 6 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Szüneteltetni szeretnéd katás vállalkozásodat, de nem tudod, mi a teendőd? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Mit kell tudnod a katás egyéni vállalkozás szüneteltetéséről?

Amennyiben a szüneteltetés mellett döntesz, értelemszerűen nem folytathatod vállalkozói tevékenységedet.

Ez idő alatt viszont nem is terhel a vállalkozással kapcsolatban adó- és járulékfizetési kötelezettség. Vagyis, ha a szüneteltetés a naptári hónap egészében fennállt, akkor tételes adót sem kell fizetned.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Ha 2022. május 5-én bejelented, hogy május 6-tól szünetel a vállalkozásod, akkor május hónapra még be kell fizetned a kata adót. Ha a hónap akár egyetlen napján is aktív egyéni vállalkozásod, a havi tételes adót teljes egészében meg kell fizetned. Akkor is, ha a hónap nagy részében szüneteltetted a vállalkozást.

A szüneteltetést tehát érdemes úgy időzíteni, hogy hónap végére essen. Ahhoz, hogy a májusi tételes adót már ne kelljen befizetned, április 30-án be kell jelenteni a változást. 

Mennyi ideig szüneteltetheted katás vállalkozásodat?

Az egyéni vállalkozás szüneteltetési időszaka minimum 1 hónap, maximum 3 év (2021. július 1-től) lehet. Három év után az egyéni vállalkozás automatikusan megszűnik, ha nem jelented be tevékenységed újrakezdését.

Katásként azon hónapokra mentesülsz a tételes adó fizetése alól, amikor a hónap egészében szüneteltetted vállalkozásodat. Tehát a legérdemesebb úgy időzíteni, hogy a szüneteltetés első napja a hónap végére essen. 

Annyiszor 1 millió forinttal csökken éves kata kereted, ahány hónapig szünetelteted katás egyéni vállalkozásodat.

Gondoskodj a TB-dről!

 A szüneteltetés ideje alatt nem lesz TB-d. Kivéve, ha egyéb módon nem válsz jogosulttá rá (pl. munkaviszony létesítése, álláskeresési járadék stb.).

Ahhoz, hogy ellátásra jogosult személy maradj, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ezt a NAV felé be kell jelentened a 'T1011 nyomtatványon.

Billingo frissítés: Ennek összege 2022-ben 8400 Ft (napi 280 Ft) volt, 2023-ban 14 %-os emeléssel havi 9600 Ft-ra duzzadt az összeg (napi 320 Ft). Az adott hónapra a következő hónap 12-ig kell befizetned.

Katás vállalkozás szüneteltetésének bejelentése lépésről lépésre

1. LÉPÉS: A szüneteltetést a webes ügysegéden keresztül kérheted

2. LÉPÉS: Belépés után az egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetése külön menüpontban található

A NAV honlapja szerint a mentesülés kezdő hónapjára a "kata-alanynak nem elegendő a Webes Ügysegéddel bejelentést tennie, hanem a tételes adó alóli mentességről külön a NAV-nál is nyilatkoznia kell." A BM Okmányfelügyeleti Főosztálya a bejelentés beérkezését követően értesítést küld az Ügyfélkapudra. Ebben visszaigazolja, hogy rögzítette a szüneteltetés bejelentését. A visszaigazolás tartalmazza a szüneteltetés kezdő napját is.

A szüneteltetés korábban a bejelentést követő nappal kezdődött. 2021. július 1. óta meghatározható a szüneteltetés kezdetének időpontja. Vagyis innentől kezdve nem végezhetsz tevékenységet. Azonban a szüneteltetést megelőzően elvégzett/teljesített munkákról számlát kiállíthatsz.


3. LÉPÉS: Szüneteltetés bejelentése az önkormányzat felé

A bejelentésre az önkormányzatok változás bejelentő nyomtatványt rendszeresítettek.

A Fővárosi Önkormányzat a szüneteltetést – a magánszemély bejelentése nélkül - az egyéni vállalkozókról vezetett nyilvántartás alapján saját nyilvántartásába bejegyzi.

A Fővárosi Önkormányzatnál az iparűzési adóval kapcsolatban elektronikus ügyintézésre van lehetőség. Bejelentést nem lehet tenni, ha szüneteltetés kezdetéről és végéről az Önkormányzat a közhiteles nyilvántartás alapján már tudomással bír.

Ha katásként egyszerűsített iparűzési adót fizetsz, akkor a szüneteltetéskor az adóévre vonatkozó adót a szüneteltetés első napját magában foglaló hónapot követő hónap 15. napjáig kell befizetni. Ha fizettél korábban előleget, akkor csak a fennmaradó különbözetet kell befizetned.

Az adóév a naptári év első napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak. Tevékenység évközi megkezdése esetén a tevékenység megkezdésének napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak az adóév.

Egyéb esetben a szüneteltetés első napjától számított 30 napon belül kell elkészíteni és benyújtani az adóévre vonatkozó iparűzési adó bevallást.

Kattints még több információért az egyéni vállalkozás szüneteltetésével kapcsolatban >> 

Kaphatsz-e munkanélküli segélyt, ha szünetel katás vállalkozásod?

Munkanélküli segélyt - álláskeresési járadékot - azok kaphatnak, akik 3 éven belül 360 nap jogosultsági idővel rendelkeznek. Ez a szabály egyéni vállalkozók esetében is érvényes.

Főállású kisadózónak minősülő egyéni vállalkozó tekinthető biztosítottnak. Emiatt katásként csak ő szerez jogosultsági időt, 2022. szeptemberétől pedig egyébként is csak főállásban lehet katázni. A főállású egyéni vállalkozónak (más adózási formával) viszont ez nem jelent problémát. Ugyanis amiatt nem főállású, mert van más jogviszonya, amely következtében biztosított. Ez a jogviszony viszont jogosultsági időt teremt számára.

Ahhoz, hogy munkanélküli segélyt igényelhess:

  • be kell jelentkezned az álláskeresői nyilvántartásba
  • nem folytathatsz semmilyen keresői tevékenységet pl. munkaviszony vagy vállalkozói tevékenység

Munkanélküli segélyt legfeljebb 90 napig kaphatsz.

Az álláskeresési járadék iránti kérelmedet a lakóhelyed szerint illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál tudod benyújtani

 Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamára nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned.

Szüneteltetett katás vállalkozás újraindítása

Az újraindítást be kell jelentened a webes ügysegéden keresztül. Ezzel nincs további teendőd, hiszen az önkormányzat automatikusan átveszi az adatokat.

A továbbiakban nem szükséges fizetned az egészségügyi szolgáltatási - TB - járulékot.

Az újraindítást érdemes a hónap elejére időzíteni, hiszen ha egy hónapban 1 napot is tevékenykedsz katásként, az egész hónapra meg kell fizetned a kata adót.

Szeretnél jobban képbe kerülni a kata adózással kapcsolatban?
Kattins ide a tudnivalókért!

Gyakran ismételt kérdések

Mikor érdemes szüneteltetni a katás vállalkozást?

Olyan esetekben érdemes elgondolkodni a vállalkozás szüneteltetésén, amikor betegség, hosszabb utazás vagy szabadság miatt lehet erre szükség, esetleg megrendelések hiányában katásként nincs annyi havi bevételed, amely fedezné a tételes adó költségeit.

Hasonló a helyzet, ha bejelentett állásban kezdesz dolgozni, és átmenetileg nem szeretnél vállalkozói tevékenységet folytatni.

Állíthatok ki számlát, mialatt szünetel a vállalkozásom?

A szüneteltetés időszakában nem állíthatsz ki számlát, viszont folyhat be bevételed a korábban készített számláid alapján. 

Ha szüneteltetem a vállalkozásom, mikor kell utoljára tételes adót fizetnem?

Amennyiben 2022. február 1-jétől szünetel a vállalkozásod, akkor 2022. február 12-ig kell megfizetned a januári kata adót. Amennyiben hónap közepétől - február 15-től - nem folytatsz katásként vállalkozói tevékenységet, úgy 2022. március 12-ig szükséges rendezned a februári tételes adót.

Amennyiben újraindítom a vállalkozásomat, mikor kell kata adót fizetnem?

A tételes adót mindig utólag kell fizetni, tehát az újraindítást követő hónap 12-ig. Ha 2022. május 15-től működteted újra vállalkozásodat, akkor 2022. június 12-ig kell befizetned.

Szeretnél még több érdekességet olvasni katás vállalkozóként?
Kattints a további cikkekért!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top