MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Kata szüneteltetése 2022 ➡️ fo…
Egyéb - 2022.04.10. - 6 p. olvasás

Kata szüneteltetése 2022 ➡️ fontos tudnivalók katásoknak

Szüneteltetni szeretnéd katás vállalkozásodat, de nem tudod, mi a teendőd? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

kata szüneteltetése

Mit kell tudnod a katás egyéni vállalkozás szüneteltetéséről?

Amennyiben a szüneteltetés mellett döntesz, értelemszerűen nem folytathatod vállalkozói tevékenységedet.

Ez idő alatt viszont nem is terhel a vállalkozással kapcsolatban adó- és járulékfizetési kötelezettség. Vagyis, ha a szüneteltetés a naptári hónap egészében fennállt, akkor tételes adót sem kell fizetned.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Ha 2022. május 5-én bejelented, hogy május 6-tól szünetel a vállalkozásod, akkor május hónapra még be kell fizetned a kata adót. Ha a hónap akár egyetlen napján is aktív egyéni vállalkozásod, a havi tételes adót teljes egészében meg kell fizetned. Akkor is, ha a hónap nagy részében szüneteltetted a vállalkozást.

A szüneteltetést tehát érdemes úgy időzíteni, hogy hónap végére essen. Ahhoz, hogy a májusi tételes adót már ne kelljen befizetned, április 30-án be kell jelenteni a változást. 

Mennyi ideig szüneteltetheted katás vállalkozásodat?

A szüneteltetése időszaka minimum 1 hónap, maximum 3 év (2021. július 1-től) lehet. Három év után az egyéni vállalkozás automatikusan megszűnik, ha nem jelented be tevékenységed újrakezdését.

Katásként azon hónapokra mentesülsz a tételes adó fizetése alól, amikor a hónap egészében szüneteltetted vállalkozásodat. Tehát a legérdemesebb úgy időzíteni, hogy a szüneteltetés első napja a hónap végére essen. 

Annyiszor 1 millió forinttal csökken éves kata kereted, ahány hónapig szünetelteted katás egyéni vállalkozásodat.

Gondoskodj a TB-dről!

 A szüneteltetés ideje alatt nem lesz TB-d. Kivéve, ha egyéb módon nem válsz jogosulttá rá (pl. munkaviszony, álláskeresési járadék stb.).

Ahhoz, hogy ellátásra jogosult személy maradj, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ezt a NAV felé be kell jelentened a 22T1011 nyomtatványon.

Ennek összege 2022-ben 8400 Ft (napi 280 Ft), amit az adott hónapra a következő hónap 12-ig kell befizetned.

Katás vállalkozás szüneteltetésének bejelentése lépésről lépésre

1. LÉPÉS: A szüneteltetést a webes ügysegéden keresztül kérheted

2. LÉPÉS: Belépés után az egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetése külön menüpontban található

A BM Okmányfelügyeleti Főosztálya a bejelentés beérkezését követően értesítést küld az Ügyfélkapudra. Ebben visszaigazolja, hogy rögzítette a szüneteltetés bejelentését. A visszaigazolás tartalmazza a szüneteltetés kezdő napját is.

A szüneteltetés korábban a bejelentést követő nappal kezdődött. 2021. július 1. óta meghatározható a szüneteltetés kezdetének időpontja. Vagyis innentől kezdve nem végezhetsz tevékenységet. Azonban a szüneteltetést megelőzően elvégzett/teljesített munkákról számlát kiállíthatsz.

3. LÉPÉS: Szüneteltetés bejelentése az önkormányzat felé

A bejelentésre az önkormányzatok változás bejelentő nyomtatványt rendszeresítettek.

A Fővárosi Önkormányzat a szüneteltetést – a magánszemély bejelentése nélkül - az egyéni vállalkozókról vezetett nyilvántartás alapján saját nyilvántartásába bejegyzi.

A Fővárosi Önkormányzatnál az iparűzési adóval kapcsolatban elektronikus ügyintézésre van lehetőség. Bejelentést nem lehet tenni, ha szüneteltetés kezdetéről és végéről az Önkormányzat a közhiteles nyilvántartás alapján már tudomással bír.

Ha katásként egyszerűsített iparűzési adót fizetsz, akkor a szüneteltetéskor az adóévre vonatkozó adót a szüneteltetés első napját magában foglaló hónapot követő hónap 15. napjáig kell befizetni. Ha fizettél korábban előleget, akkor csak a fennmaradó különbözetet kell befizetned.

Az adóév a naptári év első napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak. Tevékenység évközi megkezdése esetén a tevékenység megkezdésének napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak az adóév.

Egyéb esetben a szüneteltetés első napjától számított 30 napon belül kell elkészíteni és benyújtani az adóévre vonatkozó iparűzési adó bevallást.

Kattints még több információért az egyéni vállalkozás szüneteltetésével kapcsolatban >> 

Kaphatsz-e munkanélküli segélyt, ha szünetel katás vállalkozásod?

Munkanélküli segélyt - álláskeresési járadékot - azok kaphatnak, akik 3 éven belül 360 nap jogosultsági idővel rendelkeznek. Ez a szabály egyéni vállalkozók esetében is érvényes.

Főállású kisadózónak minősülő egyéni vállalkozó tekinthető biztosítottnak. Emiatt katásként csak ő szerez jogosultsági időt, nem főállású kisadózó egyéni vállalkozó viszont nem. Ez számára nem jelent problémát. Ugyanis amiatt nem főállású kisadózó, mert van más jogviszonya, amely következtében biztosított. Ez a jogviszony viszont jogosultsági időt teremt számára.

Ahhoz, hogy munkanélküli segélyt igényelhess:

  • be kell jelentkezned az álláskeresői nyilvántartásba
  • nem folytathatsz semmilyen keresői tevékenységet pl. munkaviszony vagy vállalkozói tevékenység

Munkanélküli segélyt legfeljebb 90 napig kaphatsz.

Az álláskeresési járadék iránti kérelmet a lakóhelyed szerint illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál tudod benyújtani

 Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamára nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned.

Szüneteltetett katás vállalkozás újraindítása

Az újraindítást be kell jelentened a webes ügysegéden keresztül. Ezzel nincs további teendőd, hiszen az önkormányzat automatikusan átveszi az adatokat.

A továbbiakban nem szükséges fizetned az egészségügyi szolgáltatási - TB - járulékot.

Az újraindítást érdemes a hónap elejére időzíteni, hiszen ha egy hónapban 1 napot is tevékenykedsz katásként, az egész hónapra meg kell fizetned a kata adót.

Szeretnél jobban képbe kerülni a kata adózással kapcsolatban?
Kattins ide a tudnivalókért!

Gyakran ismételt kérdések

Mikor érdemes szünteltetni a katás vállalkozást?

Olyan esetekben érdemes elgondolkodni a vállalkozás szüneteltetésén, amikor betegség, hosszabb utazás vagy szabadság miatt, esetleg megrendelések hiányában katásként nincs annyi havi bevételed, amely fedezné a tételes adó költségeit.

Hasonló a helyzet, ha bejelentett állásban kezdesz dolgozni és átmenetileg nem szeretnél vállalkozói tevékenységet folytatni.

Állíthatok ki számlát mialatt szünetel a vállalkozásom?

A szüneteltetés időszakában nem állíthatsz ki számlát, viszont folyhat be bevételed a korábban készített számláid alapján. 

Ha szüneteltetem a vállalkozásom, mikor kell utoljára tételes adót fizetnem?

Amennyiben 2022. február 1-jétől szünetel a vállalkozásod, akkor 2022. február 12-ig kell megfizetned a januári kata adót. Amennyiben hónap közepétől - február 15-től - nem folytatsz katásként vállalkozói tevékenységet, úgy 2022. márius 12-ig szükséges rendezned a februári tételes adót.

Amennyiben újraindítom a vállalkozásomat, mikor kell kata adót fizetnem?

A tételes adót mindig utólag kell fizetni, tehát az újraindítást követő hónap 12-ig. Ha 2022. május 15-től működteted újra vállalkozásodat, akkor 2022. június 12-ig kell befizetned.

Szeretnél még több érdekességet olvasni katás vállalkozóként?
Kattints a további cikkekért!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top