Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Kata szüneteltetése 2022 ➡️ fo…
Egyéb - 2022.04.10. - 6 p. olvasás

Kata szüneteltetése 2022 ➡️ fontos tudnivalók katásoknak

Szüneteltetni szeretnéd katás vállalkozásodat, de nem tudod, mi a teendőd? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

kata szüneteltetése

Mit kell tudnod a katás egyéni vállalkozás szüneteltetéséről?

Amennyiben a szüneteltetés mellett döntesz, értelemszerűen nem folytathatod vállalkozói tevékenységedet.

Ez idő alatt viszont nem is terhel a vállalkozással kapcsolatban adó- és járulékfizetési kötelezettség. Vagyis, ha a szüneteltetés a naptári hónap egészében fennállt, akkor tételes adót sem kell fizetned.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Ha 2022. május 5-én bejelented, hogy május 6-tól szünetel a vállalkozásod, akkor május hónapra még be kell fizetned a kata adót. Ha a hónap akár egyetlen napján is aktív egyéni vállalkozásod, a havi tételes adót teljes egészében meg kell fizetned. Akkor is, ha a hónap nagy részében szüneteltetted a vállalkozást.

A szüneteltetést tehát érdemes úgy időzíteni, hogy hónap végére essen. Ahhoz, hogy a májusi tételes adót már ne kelljen befizetned, április 30-án be kell jelenteni a változást. 

Mennyi ideig szüneteltetheted katás vállalkozásodat?

Az egyéni vállalkozás szüneteltetési időszaka minimum 1 hónap, maximum 3 év (2021. július 1-től) lehet. Három év után az egyéni vállalkozás automatikusan megszűnik, ha nem jelented be tevékenységed újrakezdését.

Katásként azon hónapokra mentesülsz a tételes adó fizetése alól, amikor a hónap egészében szüneteltetted vállalkozásodat. Tehát a legérdemesebb úgy időzíteni, hogy a szüneteltetés első napja a hónap végére essen. 

Annyiszor 1 millió forinttal csökken éves kata kereted, ahány hónapig szünetelteted katás egyéni vállalkozásodat.

Gondoskodj a TB-dről!

 A szüneteltetés ideje alatt nem lesz TB-d. Kivéve, ha egyéb módon nem válsz jogosulttá rá (pl. munkaviszony létesítése, álláskeresési járadék stb.).

Ahhoz, hogy ellátásra jogosult személy maradj, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ezt a NAV felé be kell jelentened a 'T1011 nyomtatványon.

Billingo frissítés: Ennek összege 2022-ben 8400 Ft (napi 280 Ft) volt, 2023-ban 14 %-os emeléssel havi 9600 Ft-ra duzzadt az összeg (napi 320 Ft). Az adott hónapra a következő hónap 12-ig kell befizetned.

Katás vállalkozás szüneteltetésének bejelentése lépésről lépésre

1. LÉPÉS: A szüneteltetést a webes ügysegéden keresztül kérheted

2. LÉPÉS: Belépés után az egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetése külön menüpontban található

A NAV honlapja szerint a mentesülés kezdő hónapjára a "kata-alanynak nem elegendő a Webes Ügysegéddel bejelentést tennie, hanem a tételes adó alóli mentességről külön a NAV-nál is nyilatkoznia kell." A BM Okmányfelügyeleti Főosztálya a bejelentés beérkezését követően értesítést küld az Ügyfélkapudra. Ebben visszaigazolja, hogy rögzítette a szüneteltetés bejelentését. A visszaigazolás tartalmazza a szüneteltetés kezdő napját is.

A szüneteltetés korábban a bejelentést követő nappal kezdődött. 2021. július 1. óta meghatározható a szüneteltetés kezdetének időpontja. Vagyis innentől kezdve nem végezhetsz tevékenységet. Azonban a szüneteltetést megelőzően elvégzett/teljesített munkákról számlát kiállíthatsz.


3. LÉPÉS: Szüneteltetés bejelentése az önkormányzat felé

A bejelentésre az önkormányzatok változás bejelentő nyomtatványt rendszeresítettek.

A Fővárosi Önkormányzat a szüneteltetést – a magánszemély bejelentése nélkül - az egyéni vállalkozókról vezetett nyilvántartás alapján saját nyilvántartásába bejegyzi.

A Fővárosi Önkormányzatnál az iparűzési adóval kapcsolatban elektronikus ügyintézésre van lehetőség. Bejelentést nem lehet tenni, ha szüneteltetés kezdetéről és végéről az Önkormányzat a közhiteles nyilvántartás alapján már tudomással bír.

Ha katásként egyszerűsített iparűzési adót fizetsz, akkor a szüneteltetéskor az adóévre vonatkozó adót a szüneteltetés első napját magában foglaló hónapot követő hónap 15. napjáig kell befizetni. Ha fizettél korábban előleget, akkor csak a fennmaradó különbözetet kell befizetned.

Az adóév a naptári év első napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak. Tevékenység évközi megkezdése esetén a tevékenység megkezdésének napjától a szüneteltetés első napját megelőző napig terjedő időszak az adóév.

Egyéb esetben a szüneteltetés első napjától számított 30 napon belül kell elkészíteni és benyújtani az adóévre vonatkozó iparűzési adó bevallást.

Kattints még több információért az egyéni vállalkozás szüneteltetésével kapcsolatban >> 

Kaphatsz-e munkanélküli segélyt, ha szünetel katás vállalkozásod?

Munkanélküli segélyt - álláskeresési járadékot - azok kaphatnak, akik 3 éven belül 360 nap jogosultsági idővel rendelkeznek. Ez a szabály egyéni vállalkozók esetében is érvényes.

Főállású kisadózónak minősülő egyéni vállalkozó tekinthető biztosítottnak. Emiatt katásként csak ő szerez jogosultsági időt, 2022. szeptemberétől pedig egyébként is csak főállásban lehet katázni. A főállású egyéni vállalkozónak (más adózási formával) viszont ez nem jelent problémát. Ugyanis amiatt nem főállású, mert van más jogviszonya, amely következtében biztosított. Ez a jogviszony viszont jogosultsági időt teremt számára.

Ahhoz, hogy munkanélküli segélyt igényelhess:

  • be kell jelentkezned az álláskeresői nyilvántartásba
  • nem folytathatsz semmilyen keresői tevékenységet pl. munkaviszony vagy vállalkozói tevékenység

Munkanélküli segélyt legfeljebb 90 napig kaphatsz.

Az álláskeresési járadék iránti kérelmedet a lakóhelyed szerint illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál tudod benyújtani

 Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamára nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned.

Szüneteltetett katás vállalkozás újraindítása

Az újraindítást be kell jelentened a webes ügysegéden keresztül. Ezzel nincs további teendőd, hiszen az önkormányzat automatikusan átveszi az adatokat.

A továbbiakban nem szükséges fizetned az egészségügyi szolgáltatási - TB - járulékot.

Az újraindítást érdemes a hónap elejére időzíteni, hiszen ha egy hónapban 1 napot is tevékenykedsz katásként, az egész hónapra meg kell fizetned a kata adót.

Szeretnél jobban képbe kerülni a kata adózással kapcsolatban?
Kattins ide a tudnivalókért!

Gyakran ismételt kérdések

Mikor érdemes szüneteltetni a katás vállalkozást?

Olyan esetekben érdemes elgondolkodni a vállalkozás szüneteltetésén, amikor betegség, hosszabb utazás vagy szabadság miatt lehet erre szükség, esetleg megrendelések hiányában katásként nincs annyi havi bevételed, amely fedezné a tételes adó költségeit.

Hasonló a helyzet, ha bejelentett állásban kezdesz dolgozni, és átmenetileg nem szeretnél vállalkozói tevékenységet folytatni.

Állíthatok ki számlát, mialatt szünetel a vállalkozásom?

A szüneteltetés időszakában nem állíthatsz ki számlát, viszont folyhat be bevételed a korábban készített számláid alapján. 

Ha szüneteltetem a vállalkozásom, mikor kell utoljára tételes adót fizetnem?

Amennyiben 2022. február 1-jétől szünetel a vállalkozásod, akkor 2022. február 12-ig kell megfizetned a januári kata adót. Amennyiben hónap közepétől - február 15-től - nem folytatsz katásként vállalkozói tevékenységet, úgy 2022. március 12-ig szükséges rendezned a februári tételes adót.

Amennyiben újraindítom a vállalkozásomat, mikor kell kata adót fizetnem?

A tételes adót mindig utólag kell fizetni, tehát az újraindítást követő hónap 12-ig. Ha 2022. május 15-től működteted újra vállalkozásodat, akkor 2022. június 12-ig kell befizetned.

Szeretnél még több érdekességet olvasni katás vállalkozóként?
Kattints a további cikkekért!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér