Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Kezdő katások 5 baklövése, ami…
KATA - 2020.01.21. - 3 p. olvasás

Kezdő katások 5 baklövése, amit Te SOHA ne kövess el

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A katára áttérő, vagy a katát választó egyéni vállalkozók, a katázó vállalkozások tagjainak többsége egyáltalán nem rendelkezik adózási ismeretekkel. Ezen túl könyvelőtől is csak esetenként kérnek segítséget, s azt is csak, amikor a gazdasági esemény már megtörtént. Emiatt gyakran alapvető hibákat követnek el, amelyek közé sorolhatóak az alábbiak is.

Kata hibák

1. Nem vesznek igénybe könyvelőt!

A Kata törvény előírásainak értelmezése megköveteli könyvelő, adótanácsadó, adószakértő igénybevételét. Emiatt nem nélkülözhetnék szakember segítségét. 

2. Nincsenek tisztában adminisztrációs kötelezettségeikkel!

Ennek részben az az oka, hogy a médiában a kata előnyeként elsősorban az egyszerűségét emelik ki, de az adminisztrációs kötelezettségek körét már nem részletezik. Emiatt a katás vállalkozások gyakran úgy gondolják, hogy az adminisztrációs kötelezettség a bevételek nyilvántartásában merül ki. Azonban a katás vállalkozások többségét más adminisztrációs kötelezettségek is terhelik.

3. A tételes adó összegét befolyásoló körülményeket a NAV-nál nem jelentik be!

A naptári hónapra fizetendő tételes adó összege 50 000 Ft, vagy 25 000 Ft. A Kata törvény tételesen szabályozza, hogy mely esetekben lehet 25 000 Ft tételes adót fizetni, s mikor kell 50 000 Ft-ot.

A kata választásakor nyilatkozni kell arról, hogy a kisadózónak minősülő személy után milyen összegű tételes adót kell fizetni. A tételes adó összegét a NAV a bejelentés alapján írja elő az adószámlán. A tételes adó összegét eredményező változást és annak okát az előírt határidőn belül a NAV-nál be kell jelenteni. Ennek hiányában a katás vállalkozás a szükségesnél kevesebb, vagy az előírtnál több tételes adót fizet. A bejelentés az előírt határidőn túl is megtehető!

A tételes adó változásával kapcsolatos szabályok korántsem egyszerűnek. Ezeket a katások sokszor egyáltalán nem ismerik, vagy azokat rosszul értelmezik. 

Ezt a hibát elkerülheted, ha legalább a kata választását megelőzően igénybe veszed könyvelő, adótanácsadó segítségét.

Ha nincs állandó könyvelőd és...

  • szokásosnak nem tekinthető események (pl. hosszabb betegség, munkaviszony létesítése vagy annak megszűnése stb.) következtek be
  • meglévő vállalkozásod mellett egy újat indítanál
  • egyéni vállalkozásodat szüneteltetni kívánod

akkor fordulj könyvelőhöz, adótanácsadóhoz és kérdezd meg, hogy ez befolyásolja-e a fizetendő tételes adó összegét, s ha igen, akkor hogyan változik.  

4. Beszerzett áruról, anyagról szóló számlát nem minden esetben őrzik meg!

Minden vállalkozásnak számlával kell igazolnia az általa beszerzett áru, anyag eredetét. Ez a szabály katás vállalkozásra is vonatkozik. Tegyük fel, hogy a NAV ellenőrzés során feltárja, hogy a katás vállalkozás rendelkezett/rendelkezik áru-, vagy anyagkészlettel. Ekkor kötelezheti a vállalkozást a beszerzési számlák bemutatására. Amennyiben erre nem kerül sor , akkor ún. igazolatlan eredetű áru forgalmazása valósul meg. 

A számlával nem igazolt áru, anyag forgalmi értékét alapul véve a NAV jelentős mértékű mulasztási bírságot köteles kiszabni.   

5. Katásként kiállított számlákon nem tüntetik fel a „Kisadózó” kifejezést, vagy a katás státus megszűnése után kibocsátott számlákra is felvezetik ezt a megjegyzést!

A katásként kiállított számlákra (a módosító, stornó számlákra is) ezt a megjegyzést fel kell tüntetni. Ennek elmaradása esetén a NAV jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki.

A katás státus megszűnését követően a „Kisadózó” kifejezést a kiállított számlákra már nem lehet rávezetni. Ha ez mégis megtörténik, akkor ezzel jogsértés valósul meg, ezért ugyancsak kiszabható mulasztási bírság.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér