Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Látványosan megújult a Billing…
KATA - 2022.04.26. - 3 p. olvasás

Látványosan megújult a Billingo KATA Asszisztens

2021-ben jelentősen változtak a KATAs adózásra vonatkozó jogszabályok, amelyek új kihívás elé állították a kisvállalkozókat. Rengeteg javaslat és észrevétel érkezett emiatt a Billingo ügyfélszolgálatára is, így szakértőinkkel szoros közreműködésben továbbfejlesztettük a már eddig is népszerű KATA Asszisztenst, hogy még hasznosabb segítség legyen billingósainknak a KATÁs mindennapokban. Gyere, ismerd meg a megújult KATA Asszisztenst!

Látványosan megújult a Billingo KATA Asszisztens

ÚJ! Partnerenkénti összesítés a kiszámlázott értékekről 

Jelentős jogszabályi változás volt, hogy az egy partnertől érkező, adott évben 3 millió forint bevételt meghaladó juttatás után 40%-os adó fizetendő, ami a kifizető partnert terheli. Emiatt fontos szemponttá vált a kisadózók számára, hogy partnerenként, pontosan nyomon követhessék a kiszámlázott számlák értékét. 

A megújult KATA Asszisztensbe ezért bekerült egy új modul, ahol mostantól partnerenként (nem magánszemély) is megjelenítjük a kiállított számlák összértékét. Így bármikor, egyetlen pillanat alatt láthatod, hogy mennyi összértékben számláztál idén adott partnernek, ill. hogy megközelíted-e a kritikus 3 milliós határt. 

ÚJ! Kapcsolt vállalkozás jelzés

Szintén fontos jogszabályi változás volt, hogy ha a kisadózó kapcsolt vállalkozástól szerez bevételt, akkor a partnernek azonnal 40%-os adófizetési kötelezettsége keletkezik a juttatás után. 

Ezért az új KATA Asszisztensbe beépítettünk egy új kapcsolót is, amelynek segítségével beállíthatod, ha a partnered kapcsolt vállalkozásnak minősül és más szempontok érvényesek rá, mint a többi partneredre. A kapcsolt vállalkozás jelzést a KATA keret kihasználtságánál és a háttérkalkulációkban is figyelembe veszi a rendszer.

ÚJ! Külföldi adóalany jelzés 

Külföldi partner esetén 3 millió forint feletti bevétel felett, kapcsolt vállalkozás esetén pedig értékhatár nélkül is keletkezik 40%-os adófizetési kötelezettség, ami a bevétel 71,42%-a után fizetendő. Fontos tudni, hogy ezt az adót a kiadózónak kell bevallani és befizetni is.  

Az új KATA Asszisztensben ezért mostantól a külföldi partnereidet is egyszerűen jelölheted, és ezt a rendszer a KATA keret számításánál és háttérkalkulációkban is figyelembe veszi.

ÚJ! Letölthető partnerszintű összesítők

A KATA bevallásod elkészítésében is óriási segítséged lesz a KATA Asszisztens, mert a partnerszintű összesítéseket Excel fájlban egyszerűen letöltheted.

Sőt, a KATA bevallásban külön szerepeltetendő, 1 millió Ft felett számlázott partnereket is egyszerűen leszűrheted. 

Marad a KATA és az AAM keret kalkulátor is

Természetesen a népszerű KATA és AAM keret kalkulátorok is megmaradnak. Így a KATA Asszisztensbe belépbe továbbra is bármikor, pontosan láthatod, hogy áll aktuálisan a KATA és AAM kereted és mennyi a még felhasználható összeg. 

A kalkulátor a Billingóval kiállított és a máshol rögzített, manuálisan hozzáadott bizonylatokat is belekalkulálja a számított keretösszegbe. Az adatokból pedig átlátható és egyszerű kimutatásokat készíthetsz és tölthetsz le magadnak.


Átláthatóbb, könnyebben kezelhető felület

Az új funkciókkal együtt természetesen a KATA Asszisztens megjelenése is átalakult. Még letisztultabb, átláthatóbb, még egyszerűbben használhatóbb lett a felület és a beállítások kezelése, és könnyebb a szünetek, a KATA időszakok rögzítése is az alanyi adómentesség szempontjából. 


ÚJ! KATA Asszisztens menüpont

A korábbiaktól eltérően mostantól a KATA Asszisztenst nemcsak a számlalista oldalról, hanem a menüből is villámgyorsan eléred. Így még kényelmesebb és gyorsabb a kezelése. 

Érkeznek a további újdonságok is

A KATA Asszisztens megújulásával a fejlesztések persze nem állnak meg, hamarosan további új funkciók is kerülnek a rendszerbe és érkezik a mobilverzió is a Billingo MobilAPP-ba is. 

KATÁzz egyszerűen továbbra is a Billingóval! 

Nincs még Billingo KATA Asszisztensed? Regisztrálj ITT »

 


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér