Látványosan megújult a Billingo KATA Asszisztens

Adózás, NAV 2022.04.26. - 3 p. olvasás

2021-ben jelentősen változtak a KATAs adózásra vonatkozó jogszabályok, amelyek új kihívás elé állították a kisvállalkozókat. Rengeteg javaslat és észrevétel érkezett emiatt a Billingo ügyfélszolgálatára is, így szakértőinkkel szoros közreműködésben továbbfejlesztettük a már eddig is népszerű KATA Asszisztenst, hogy még hasznosabb segítség legyen billingósainknak a KATÁs mindennapokban. Gyere, ismerd meg a megújult KATA Asszisztenst!

Látványosan megújult a Billingo KATA Asszisztens

ÚJ! Partnerenkénti összesítés a kiszámlázott értékekről 

Jelentős jogszabályi változás volt, hogy az egy partnertől érkező, adott évben 3 millió forint bevételt meghaladó juttatás után 40%-os adó fizetendő, ami a kifizető partnert terheli. Emiatt fontos szemponttá vált a kisadózók számára, hogy partnerenként, pontosan nyomon követhessék a kiszámlázott számlák értékét. 

A megújult KATA Asszisztensbe ezért bekerült egy új modul, ahol mostantól partnerenként (nem magánszemély) is megjelenítjük a kiállított számlák összértékét. Így bármikor, egyetlen pillanat alatt láthatod, hogy mennyi összértékben számláztál idén adott partnernek, ill. hogy megközelíted-e a kritikus 3 milliós határt. 

ÚJ! Kapcsolt vállalkozás jelzés

Szintén fontos jogszabályi változás volt, hogy ha a kisadózó kapcsolt vállalkozástól szerez bevételt, akkor a partnernek azonnal 40%-os adófizetési kötelezettsége keletkezik a juttatás után. 

Ezért az új KATA Asszisztensbe beépítettünk egy új kapcsolót is, amelynek segítségével beállíthatod, ha a partnered kapcsolt vállalkozásnak minősül és más szempontok érvényesek rá, mint a többi partneredre. A kapcsolt vállalkozás jelzést a KATA keret kihasználtságánál és a háttérkalkulációkban is figyelembe veszi a rendszer.

ÚJ! Külföldi adóalany jelzés 

Külföldi partner esetén 3 millió forint feletti bevétel felett, kapcsolt vállalkozás esetén pedig értékhatár nélkül is keletkezik 40%-os adófizetési kötelezettség, ami a bevétel 71,42%-a után fizetendő. Fontos tudni, hogy ezt az adót a kiadózónak kell bevallani és befizetni is.  

Az új KATA Asszisztensben ezért mostantól a külföldi partnereidet is egyszerűen jelölheted, és ezt a rendszer a KATA keret számításánál és háttérkalkulációkban is figyelembe veszi.

ÚJ! Letölthető partnerszintű összesítők

A KATA bevallásod elkészítésében is óriási segítséged lesz a KATA Asszisztens, mert a partnerszintű összesítéseket Excel fájlban egyszerűen letöltheted.

Sőt, a KATA bevallásban külön szerepeltetendő, 1 millió Ft felett számlázott partnereket is egyszerűen leszűrheted. 

Marad a KATA és az AAM keret kalkulátor is

Természetesen a népszerű KATA és AAM keret kalkulátorok is megmaradnak. Így a KATA Asszisztensbe belépbe továbbra is bármikor, pontosan láthatod, hogy áll aktuálisan a KATA és AAM kereted és mennyi a még felhasználható összeg. 

A kalkulátor a Billingóval kiállított és a máshol rögzített, manuálisan hozzáadott bizonylatokat is belekalkulálja a számított keretösszegbe. Az adatokból pedig átlátható és egyszerű kimutatásokat készíthetsz és tölthetsz le magadnak.


Átláthatóbb, könnyebben kezelhető felület

Az új funkciókkal együtt természetesen a KATA Asszisztens megjelenése is átalakult. Még letisztultabb, átláthatóbb, még egyszerűbben használhatóbb lett a felület és a beállítások kezelése, és könnyebb a szünetek, a KATA időszakok rögzítése is az alanyi adómentesség szempontjából. 


ÚJ! KATA Asszisztens menüpont

A korábbiaktól eltérően mostantól a KATA Asszisztenst nemcsak a számlalista oldalról, hanem a menüből is villámgyorsan eléred. Így még kényelmesebb és gyorsabb a kezelése. 

Érkeznek a további újdonságok is

A KATA Asszisztens megújulásával a fejlesztések persze nem állnak meg, hamarosan további új funkciók is kerülnek a rendszerbe és érkezik a mobilverzió is a Billingo MobilAPP-ba is. 

KATÁzz egyszerűen továbbra is a Billingóval! 

Nincs még Billingo KATA Asszisztensed? Regisztrálj ITT »

 


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top