MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Nincs halasztás: szeptember 30…
NAV - 2020.09.17. - 2 p. olvasás

Nincs halasztás: szeptember 30. után már büntet a NAV

Figyelem

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

2020. július 1-től jelentősen bővítette a NAV az online adatszolgáltatásra kötelezettek körét, szeptember 30-ig azonban még nem bünteti azokat, akik nem, vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot. A határidő közeleg, ellenőrizd, hogy felkészítetted-e a Billingódat az automatikus adatszolgáltatásra!

Nincs halasztás: szeptember 30. után már büntet a NAV

Szeptember 30. után büntet a NAV

2020. július 1-től változtak az áfatörvény számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályai. Megszűnt a 100 000 Ft áfatartalmat érintő korábbi értékhatár, és minden belföldi adóalanyok közötti, belföldön teljesített ügyletről kiállított számláról adatot kell szolgáltatni az áthárított áfa összegétől függetlenül. (A kör 2021. január 1-től a külföldi ügyletek és magánszemélyek számára kiállított számlákkal bővül majd tovább.) 

A NAV a 2020. július 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakra szankciómentességet biztosít, azaz nem kapnak mulasztási bírságot azok, akik nem, vagy nem megfelelően teljesítették az adatszolgáltatási kötelezettségüket. 

Szeptember 30-ig nem szankcionálja a NAV az adatszolgáltatás hibás és/vagy hiányos teljesítését

  • a 100 000 Ft áfatartalmat el nem érő bejövő számlák esetén, 
  • a 100 000 Ft áfatartalmat el nem érő kimenő számlák esetén, 
  • a kibocsátástól számított 4 napon belüli, a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó, de az 500 ezer forintot el nem érő áfatartalmú kézi számlák esetén, amennyiben az adatszolgáltatás a kibocsátást követő 5 napon belül megtörténik.

A felsoroltak szerint az az adóalany is mentesül a szankció alól, akinek már 2020. július 1. előtt is keletkezett számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége.

Azok a vállalkozások, amelyeknek eddig nem keletkezett adatszolgáltatási-kötelezettségük, csak akkor mentesülhetnek a szankció alól, amennyiben legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztráltak a NAV Online Számla rendszerbe. 

Automatizáld a NAV online adatszolgáltatást a Billingóval

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése minden esetben extra adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra. A Billingo online számlázó programmal azonban teljesen automatizálható. A beküldés sikerességéről vagy az adatszolgáltatásra alkalmatlan számláról pedig azonnali visszajelzést is ad a rendszer.  

A NAV online adatszolgáltatás teljesítéséhez össze kell kötnöd a Billingódat a NAV Online Számla rendszerével. Ezt csak egyszer kell elvégezni, innentől a rendszer automatikusan működik. 

Ehhez készítettünk egy útmutatót, amely lépésről lépésre mutatja be a teendőket és videóban is segítünk is összekötésben. Ha még így is elakadsz, hívd ügyfélszolgálatunk, kollégáink segítenek.

A Billingo a NAV adatszolgáltatásban is sok időt spórol neked és a kezed alá dolgozik.  

Így működik az automatikus NAV online adatszolgáltatás a Billingóval

  1. A Billingóban kiállítod a számlát. 
  2. A rendszer azonnal megkezdi a számla beküldését az adóhatóság részére, amennyiben az online adatszolgáltatásra kötelezett. 
  3. Ha sikeres volt a beküldés, zöld pipa jelenik meg a számlád mellett. Ha hibás a számla vagy valamilyen oknál fogva nem teljesíthető az adatszolgáltatás, a számla mellett egy felkiáltójel jelenik meg. Ha csak az internetszolgáltatás kiesése miatt nem teljesíthető az adatszolgáltatás, a Billingo automatikusan beküldi újra a számlát, amint az internetkapcsolat helyreállt. 

Ennyire egyszerű és kényelmes. Mert Billingo.

Billingózz Te is! Regisztrálj egy fiókot ingyen!
Regisztrálok

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top