Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Nincs halasztás: szeptember 30…
NAV - 2020.09.17. - 2 p. olvasás

Nincs halasztás: szeptember 30. után már büntet a NAV

Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

2020. július 1-től jelentősen bővítette a NAV az online adatszolgáltatásra kötelezettek körét, szeptember 30-ig azonban még nem bünteti azokat, akik nem, vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot. A határidő közeleg, ellenőrizd, hogy felkészítetted-e a Billingódat az automatikus adatszolgáltatásra!

Nincs halasztás: szeptember 30. után már büntet a NAV

Szeptember 30. után büntet a NAV

2020. július 1-től változtak az áfatörvény számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályai. Megszűnt a 100 000 Ft áfatartalmat érintő korábbi értékhatár, és minden belföldi adóalanyok közötti, belföldön teljesített ügyletről kiállított számláról adatot kell szolgáltatni az áthárított áfa összegétől függetlenül. (A kör 2021. január 1-től a külföldi ügyletek és magánszemélyek számára kiállított számlákkal bővül majd tovább.) 

A NAV a 2020. július 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakra szankciómentességet biztosít, azaz nem kapnak mulasztási bírságot azok, akik nem, vagy nem megfelelően teljesítették az adatszolgáltatási kötelezettségüket. 

Szeptember 30-ig nem szankcionálja a NAV az adatszolgáltatás hibás és/vagy hiányos teljesítését

  • a 100 000 Ft áfatartalmat el nem érő bejövő számlák esetén, 
  • a 100 000 Ft áfatartalmat el nem érő kimenő számlák esetén, 
  • a kibocsátástól számított 4 napon belüli, a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó, de az 500 ezer forintot el nem érő áfatartalmú kézi számlák esetén, amennyiben az adatszolgáltatás a kibocsátást követő 5 napon belül megtörténik.

A felsoroltak szerint az az adóalany is mentesül a szankció alól, akinek már 2020. július 1. előtt is keletkezett számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége.

Azok a vállalkozások, amelyeknek eddig nem keletkezett adatszolgáltatási-kötelezettségük, csak akkor mentesülhetnek a szankció alól, amennyiben legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztráltak a NAV Online Számla rendszerbe. 

Automatizáld a NAV online adatszolgáltatást a Billingóval

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése minden esetben extra adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra. A Billingo online számlázó programmal azonban teljesen automatizálható. A beküldés sikerességéről vagy az adatszolgáltatásra alkalmatlan számláról pedig azonnali visszajelzést is ad a rendszer.  

A NAV online adatszolgáltatás teljesítéséhez össze kell kötnöd a Billingódat a NAV Online Számla rendszerével. Ezt csak egyszer kell elvégezni, innentől a rendszer automatikusan működik. 

Ehhez készítettünk egy útmutatót, amely lépésről lépésre mutatja be a teendőket és videóban is segítünk is összekötésben. Ha még így is elakadsz, hívd ügyfélszolgálatunk, kollégáink segítenek.

A Billingo a NAV adatszolgáltatásban is sok időt spórol neked és a kezed alá dolgozik.  

Így működik az automatikus NAV online adatszolgáltatás a Billingóval

  1. A Billingóban kiállítod a számlát. 
  2. A rendszer azonnal megkezdi a számla beküldését az adóhatóság részére, amennyiben az online adatszolgáltatásra kötelezett. 
  3. Ha sikeres volt a beküldés, zöld pipa jelenik meg a számlád mellett. Ha hibás a számla vagy valamilyen oknál fogva nem teljesíthető az adatszolgáltatás, a számla mellett egy felkiáltójel jelenik meg. Ha csak az internetszolgáltatás kiesése miatt nem teljesíthető az adatszolgáltatás, a Billingo automatikusan beküldi újra a számlát, amint az internetkapcsolat helyreállt. 

Ennyire egyszerű és kényelmes. Mert Billingo.

Billingózz Te is! Regisztrálj egy fiókot ingyen!
Regisztrálok

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023