MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Billingo kata tippek: tennival…
KATA - 2020.01.08. - 3 p. olvasás

Billingo kata tippek: tennivalók kata adózás választása előtt

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A kata tagadhatatlanul kedvező adózási forma, amelynek választásával a vállalkozások többsége minimalizálhatja közterheit. Ettől függetlenül a kata választását megelőzően mindenképpen szükséges megvizsgálni, hogy ez a vállalkozás számára milyen következményekkel jár(hat).

kata választás

Mielőtt új vállalkozás a katát választja az alábbiakat mindenképpen mérlegelnie kell:

 • hány tag után kell tételes adót fizetni (egyéni vállalkozó csak saját maga után köteles tételes adót fizetni);
 • bevételek várhatóan folyamatosan realizálódnak-e (a tételes adót havonta kell fizetni, a határidő a tárgyhónapot követő hónap 12-e);
 • mekkora a kockázata annak, hogy a tételes adó mellett 40 %-os mértékű adót is fizetni kell (feltétlenül javasolt ezzel kapcsolatban kalkulációkat készíteni);
 • a vállalkozás gazdálkodási körülményei rövid időn belül jelentős mértékben változhatnak-e;
 • a tervezett tevékenység szezonális jellegű-e;
 • iparűzési adót átalányban, vagy az általános szabályok szerint kedvezőbb meghatározni;
 • a tevékenység megkezdésének időpontja milyen mértékben tervezhető;

Ha nem rendelkezel az említett kérdések megítéléséhez szükséges szaktudással, akkor feltétlenül kérd könyvelő, adótanácsadó segítségét.

A kata választása akkor biztosítja a legkedvezőbb adózást, ha a vállalkozás bevételei előzetesen nagy biztonsággal kalkulálhatóak. Amikor tevékenységének körülményei kiszámíthatóak.  

Nem tervezhető bevétel, bizonytalan működési körülmények esetén a kata előnyei nem érvényesülnek maradéktalanul. Sőt, más adózási formához képest jóval nagyobb adófizetési kötelezettség is keletkezhet.

A havonta fizetendő adó fix teher, amelyet a vállalkozás bevételeiből célszerű kigazdálkodni. Amennyiben a bevételek nem folyamatosan jelentkeznek, akkor a vállalkozás számára gondot okozhat a havi tételes adót folyamatosan finanszírozni.

Abban az esetben, ha a vállalkozás várhatóan jelentősebb összegben köteles 40 %-os mértékű adó fizetésére, akkor a kata választása kockázatos döntés.

Ha a kisadózónak minősülő személy ebbéli státusa a naptári hónap egyetlen napján is fennállt, akkor a tételes adót az adott hónapra meg kell fizetni. Ebből adódóan az új vállalkozás indítását érdemes a naptári hónap elejére ütemezni, lehetőleg a naptári hónap első napjaira.

Szezonális tevékenység esetén a bevételek az adott naptári év bizonyos időszakában jelentkeznek, míg az év többi részében bevételek nem keletkeznek. Ezt a helyzetet az egyéni vállalkozások általában úgy oldják meg, hogy tevékenységüket szüneteltetik. Ha a szüneteltetés a hónap egészében fennállt, akkor erre a hónapra tételes adót nem kell fizetni. 

Azonban a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár az 1 millió forint és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számának szorzata.

Amennyiben az egyéni vállalkozás várhatóan:

 • a naptári év néhány hónapjában fog bevételt realizálni
 • a naptári év többi részében tevékenységét szünetelteti

..akkor a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár lehet relatíve alacsony összeg is.

 Jelentős bevételt realizáló és alacsony költségszint mellett gazdálkodó katás vállalkozás számára az iparűzési adó átalányban való megfizetése jóval kedvezőbb.

Ezzel szemben kalkulációt érdemes készíteni akkor, ha a vállalkozás katásként:

 • kereskedelmi tevékenységet is folytat
 • és/vagy jelentősebb nagyságrendű anyagköltsége merül fel

Már működő vállalkozásnak az előzőek mellett (kivéve az utolsóként említettet) más szempontokat is vizsgálnia kell, mielőtt a kata alá bejelentkezik.

Feltétlenül vizsgálat tárgyává kell tenni azt, hogy az áttéréshez kapcsolódó szabályok miatt felmerül-e többként fizetendő adó. Ha igen, akkor várhatóan milyen összegben jelentkezhet. 

Ha a katára áttérni kívánó vállalkozás valószínűleg a Kata tv-ben meghatározott bevételhatárt meghaladó bevételt realizálna, akkor a kata választása kedvezőtlen. Emiatt ugyanis jelentős összegben 40 %-os adót is kellene fizetnie.

A kata szerint adózni kívánó vállalkozás nem mulaszthatja el, hogy előzetesen felmérje a katás időszakban várható bevételeinek nagyságrendjét. Ez már működő vállalkozás számára jóval könnyebb feladat.

Nincs még Billingo fiókod? 
Regisztrálj egyet most és élvezd a katásoknak nyújtott előnyöket »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top