Billingo kata tippek: tennivalók kata adózás választása előtt

Adózás, NAV 2020.01.08. - 4 p. olvasás

A kata tagadhatatlanul kedvező adózási forma, amelynek választásával a vállalkozások többsége minimalizálhatja közterheit. Ettől függetlenül a kata választását megelőzően mindenképpen szükséges megvizsgálni, hogy ez az új kata választására jogosult egyéni vállalkozó számára milyen következményekkel jár(-hat).

Mielőtt az egyéni vállalkozó (akár az egyéni vállalkozás indítása után, akár már működő egyéni vállalkozóról van szó) a katát választja az alábbiakat mindenképpen mérlegelnie kell:

  • bevételek várhatóan folyamatosan realizálódnak-e (a tételes adót havonta kell fizetni, a határidő a tárgyhónapot követő hónap 12-e);
  • mekkora a kockázata annak, hogy a tételes adó mellett 40 %-os mértékű adót is fizetni kell (feltétlenül javasolt ezzel kapcsolatban kalkulációkat készíteni);
  • a vállalkozás gazdálkodási körülményei rövid időn belül jelentős mértékben változhatnak-e;
  • a tervezett tevékenység szezonális jellegű-e;
  • iparűzési adót átalányban, vagy az általános szabályok szerint kedvezőbb meghatározni;
  • a tevékenység megkezdésének időpontja milyen mértékben tervezhető;

Ha nem rendelkezel az említett kérdések megítéléséhez szükséges szaktudással, akkor feltétlenül kérd könyvelő, adótanácsadó segítségét.

A kata választása akkor biztosítja a legkedvezőbb adózást, ha a vállalkozás bevételei előzetesen nagy biztonsággal kalkulálhatóak. Amikor tevékenységének körülményei kiszámíthatóak.  

Nem tervezhető bevétel, bizonytalan működési körülmények esetén a kata előnyei nem érvényesülnek maradéktalanul. Sőt, más adózási formához képest jóval nagyobb adófizetési kötelezettség is keletkezhet.

A havonta fizetendő adó fix teher, amelyet a vállalkozás bevételeiből célszerű kigazdálkodni. Amennyiben a bevételek nem folyamatosan jelentkeznek, akkor a vállalkozás számára gondot okozhat a havi tételes adót folyamatosan finanszírozni.

Abban az esetben, ha a vállalkozás várhatóan jelentősebb összegben köteles 40 %-os mértékű adó fizetésére, akkor a kata választása kockázatos döntés.

Ha az egyéni vállalkozó katás státusa a naptári hónap egyetlen napján is fennállt, akkor a tételes adót az adott hónapra meg kell fizetni. Ebből adódóan az új kata választására jogosult egyéni vállalkozónak a vállalkozás indítását érdemes a naptári hónap elejére ütemezni, lehetőleg a naptári hónap első napjaira.

Szezonális tevékenység esetén a bevételek az adott naptári év bizonyos időszakában jelentkeznek, míg az év többi részében bevételek nem keletkeznek. Ezt a helyzetet az új katás egyéni vállalkozók általában úgy oldják meg, hogy tevékenységüket szüneteltetik. Ha a szüneteltetés a hónap egészében fennállt, akkor erre a hónapra tételes adót nem kell fizetni, amely következtében csökken a 40 %-os nem viselő bevételhatárt.

Ugyanis a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 1,5 millió forint és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számának szorzata.

Amennyiben az egyéni vállalkozás várhatóan:

  • a naptári év néhány hónapjában fog bevételt realizálni,
  • a naptári év többi részében tevékenységét szünetelteti,

akkor a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár lehet relatíve alacsony összeg is.

Jelentős bevételt realizáló és alacsony költségszint mellett gazdálkodó katás egyéni vállalkozó számára az iparűzési adó átalányban való megfizetése jóval kedvezőbb.

2023. január 1-jétől megszűnt a katásokra vonatkozó speciális rendelkezés! 2023. január 1-jétől kisvállalkozások számára új szabályokon alapuló átalányadózás választható!

Ezzel szemben kalkulációt érdemes készíteni akkor, ha a vállalkozás katásként:

  • kereskedelmi tevékenységet is folytat
  • és/vagy jelentősebb nagyságrendű anyagköltsége merül fel
  • Már működő főfoglalkozású egyéni vállalkozóknak az előzőek mellett (kivéve az utolsóként említettet) más szempontokat is vizsgálnia kell, mielőtt a kata alá bejelentkezik.

Feltétlenül vizsgálat tárgyává kell tenni azt, hogy az áttéréshez kapcsolódó szabályok miatt felmerül-e többként fizetendő adó. Ha igen, akkor várhatóan milyen összegben jelentkezhet. 

Ha az új katára áttérni kívánó egyéni vállalkozó valószínűleg az új Kata tv-ben (2022. évi XIII. törvény) meghatározott bevételhatárt meghaladó bevételt realizálna, akkor a kata választása számára kedvezőtlen lehet. Emiatt ugyanis 40 %-os adó fizetésére is kötelezett lehet.

A kata szerint adózni kívánó egyéni vállalkozó nem mulaszthatja el, hogy előzetesen felmérje a katás időszakban várható bevételeinek nagyságrendjét. Ez már működő egyéni vállalkozó számára jóval könnyebb feladat.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top