Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Billingo kata tippek: tennival…
KATA - 2020.01.08. - 4 p. olvasás

Billingo kata tippek: tennivalók kata adózás választása előtt

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A kata tagadhatatlanul kedvező adózási forma, amelynek választásával a vállalkozások többsége minimalizálhatja közterheit. Ettől függetlenül a kata választását megelőzően mindenképpen szükséges megvizsgálni, hogy ez az új kata választására jogosult egyéni vállalkozó számára milyen következményekkel jár(-hat).

kata választás

Mielőtt az egyéni vállalkozó (akár az egyéni vállalkozás indítása után, akár már működő egyéni vállalkozóról van szó) a katát választja az alábbiakat mindenképpen mérlegelnie kell:

 • bevételek várhatóan folyamatosan realizálódnak-e (a tételes adót havonta kell fizetni, a határidő a tárgyhónapot követő hónap 12-e);
 • mekkora a kockázata annak, hogy a tételes adó mellett 40 %-os mértékű adót is fizetni kell (feltétlenül javasolt ezzel kapcsolatban kalkulációkat készíteni);
 • a vállalkozás gazdálkodási körülményei rövid időn belül jelentős mértékben változhatnak-e;
 • a tervezett tevékenység szezonális jellegű-e;
 • iparűzési adót átalányban, vagy az általános szabályok szerint kedvezőbb meghatározni;
 • a tevékenység megkezdésének időpontja milyen mértékben tervezhető;

Ha nem rendelkezel az említett kérdések megítéléséhez szükséges szaktudással, akkor feltétlenül kérd könyvelő, adótanácsadó segítségét.

A kata választása akkor biztosítja a legkedvezőbb adózást, ha a vállalkozás bevételei előzetesen nagy biztonsággal kalkulálhatóak. Amikor tevékenységének körülményei kiszámíthatóak.  

Nem tervezhető bevétel, bizonytalan működési körülmények esetén a kata előnyei nem érvényesülnek maradéktalanul. Sőt, más adózási formához képest jóval nagyobb adófizetési kötelezettség is keletkezhet.

A havonta fizetendő adó fix teher, amelyet a vállalkozás bevételeiből célszerű kigazdálkodni. Amennyiben a bevételek nem folyamatosan jelentkeznek, akkor a vállalkozás számára gondot okozhat a havi tételes adót folyamatosan finanszírozni.

Abban az esetben, ha a vállalkozás várhatóan jelentősebb összegben köteles 40 %-os mértékű adó fizetésére, akkor a kata választása kockázatos döntés.

Ha az egyéni vállalkozó katás státusa a naptári hónap egyetlen napján is fennállt, akkor a tételes adót az adott hónapra meg kell fizetni. Ebből adódóan az új kata választására jogosult egyéni vállalkozónak a vállalkozás indítását érdemes a naptári hónap elejére ütemezni, lehetőleg a naptári hónap első napjaira.

Szezonális tevékenység esetén a bevételek az adott naptári év bizonyos időszakában jelentkeznek, míg az év többi részében bevételek nem keletkeznek. Ezt a helyzetet az új katás egyéni vállalkozók általában úgy oldják meg, hogy tevékenységüket szüneteltetik. Ha a szüneteltetés a hónap egészében fennállt, akkor erre a hónapra tételes adót nem kell fizetni, amely következtében csökken a 40 %-os nem viselő bevételhatárt.

Ugyanis a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 1,5 millió forint és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számának szorzata.

Amennyiben az egyéni vállalkozás várhatóan:

 • a naptári év néhány hónapjában fog bevételt realizálni,
 • a naptári év többi részében tevékenységét szünetelteti,

akkor a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár lehet relatíve alacsony összeg is.

Jelentős bevételt realizáló és alacsony költségszint mellett gazdálkodó katás egyéni vállalkozó számára az iparűzési adó átalányban való megfizetése jóval kedvezőbb.

2023. január 1-jétől megszűnt a katásokra vonatkozó speciális rendelkezés! 2023. január 1-jétől kisvállalkozások számára új szabályokon alapuló átalányadózás választható!

Ezzel szemben kalkulációt érdemes készíteni akkor, ha a vállalkozás katásként:

 • kereskedelmi tevékenységet is folytat
 • és/vagy jelentősebb nagyságrendű anyagköltsége merül fel
 • Már működő főfoglalkozású egyéni vállalkozóknak az előzőek mellett (kivéve az utolsóként említettet) más szempontokat is vizsgálnia kell, mielőtt a kata alá bejelentkezik.

Feltétlenül vizsgálat tárgyává kell tenni azt, hogy az áttéréshez kapcsolódó szabályok miatt felmerül-e többként fizetendő adó. Ha igen, akkor várhatóan milyen összegben jelentkezhet. 

Ha az új katára áttérni kívánó egyéni vállalkozó valószínűleg az új Kata tv-ben (2022. évi XIII. törvény) meghatározott bevételhatárt meghaladó bevételt realizálna, akkor a kata választása számára kedvezőtlen lehet. Emiatt ugyanis 40 %-os adó fizetésére is kötelezett lehet.

A kata szerint adózni kívánó egyéni vállalkozó nem mulaszthatja el, hogy előzetesen felmérje a katás időszakban várható bevételeinek nagyságrendjét. Ez már működő egyéni vállalkozó számára jóval könnyebb feladat.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér